Reakcie: Gaviria vychválil tím, osamotený Kittel bol stratený, Avermaet sa chystá na boj

10.7.2018, 19:45 | Aktuality zo sveta | V. Grežďová, L. Timko
Organizátori Tour na štvrtý deň vymysleli rovinatú etapu so širokým a dlhým dojazdom bez akýchkoľvek zákrut či obmedzení. Takéto etapy sa už jazdia iba na Blízkom východe. Napriek tomu sme opäť nevideli klasické šprintérske vlaky. Dlhé prenasledovanie úniku, teda vysoké tempo v poslednej hodine, vyčerpali domestikov, ktorým nepomohol ani pád päť kilometrov pred páskou. Aj preto sa viacero šprintérov v závere "stratilo" a opäť sa nepresadili. Osamotenému Kittelovi napríklad napríklad zavadzal Quintana.
 
Veľmi zvláštnu etapu prežili v Quick-Stepe. Od polovice etapy začali ťahať pelotón a keď sa k nim pridali aj ďalšie celky, vyzeralo to bezproblémovo. Zlom však nastal päťdesiat kilometrov pred cieľom, keď sa spadlo a výrazne sa spomalilo, aby sa nešťastníci mohli vrátiť späť. Náskok úniku ale vzrástol z minúty a pol na tri a potom už Podlahárom nik nechcel pomôcť. Museli na prácu použiť aj Terpstru a Lampaerta, no Maximiliana Richezeho pošetrili a bol to práve on, kto ako jediný z celého štartového poľa rozbiehačov dokázal vydržať až do potrebnej chvíle.
 
Fernando Gaviria sa teda po zmare v nedeľu a horšom dni aj v pondelok vrátil na najvyšší stupeniok. "Vyhrať dve etapy na mojej prvej Tour de France je proste ... Wow! Nebolo to vôbec jednoduché, ale prišli sme sem v dobrej forme, zaumienili si zanechať na týchto veľkých pretekoch našu stopu. Vďaka skvelej práci môjho tímu mám dôvod na úsmev a radosť, ale nechceme zaspať na vavrínoch. Naopak, sústredíme sa na to, čo príde," povedal šťastný Kolumbijčan a nezabudol vyzdvihnúť aj ideálny lead-out od Richezeho: "Únik na nás tlačil, a boli sme tými, ktorí si toho odpracovali na čele balíka najviac. Bojovali sme tiež s protivietrom a miernym kopcom, ale Max bol neskutočný, vie, kedy je ten pravý čas ísť dopredu a opäť mi vytvoril perfektný vláčik. Sme viac než tím, sme rodina, vždy veríme v naše šance a jazdíme každý pre druhého."
 
Gaviriu doplnil aj niekdajší majster sveta Philippe Gilbert: "Ďalšie vynikajúce víťazstvo. Ukázali sme našu veľmi dobrú tímovú prácu. Preteky sme zvládli obstojne, nepotrebovali sme žiadnu pomoc. V poslednom kilometri sme dostihli únik. Videl som, ako Fernando začal špurtovať štyristo metrov pred cieľom, a vedel som, že tam bude s kolegami, ktorí ho na túto príležitosť pripravia. Plne to využil. Bol to podarený šprint. Je super, že Fernando má ďalší triumf," povedal štvrtý muž celkového poradia, ktorý poškuľuje aj po žltom drese.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo záverečného kilometra etapy
 
 
Peter Sagan zvláda Tour perfektne. Otriasol sa z malej pondelkovej krízy a tretí raz v rade nebol horší ako druhý. S tým sa nemôže pochváliť nikto a Peter výrazne nad očakávania minimalizuje problémy v zelenej súťaži. Kuvičie hlasy predpokladali, že pred dvojicou klasikárskych etáp bude mať už veľkú stratu na niektorého elitného šprintéra, ale úplný opak je pravdou. Dnes ho úhlavný sok Gaviria zdolal tesnejšie ako v sobotu. "Protivietor bol dnes veľkým problémom, prejavilo sa to v záverečnom šprinte, tak bolo hľadanie pozícií a načasovanie kľúčové. Skončil som druhý a som rád, že som uchránil zelený dres. Dnešný únik bol silný, ľudia v úniku odviedli dobrú prácu. Na čele pelotónu sme radšej nechali pracovať iné tímy, my sme potiahli až posledné kilometre. Bitka o zelený dres pokračuje, no do Paríža je ešte dlhá cesta, vrátane nejakých stúpaní. Dôležité je, že sa nám opäť podarilo vyhnúť sa problémom a nehodám v závere. Z tohto hľadiska sa mojím kolegom darí zabraňovať nepríjemnostiam."
 
Má pravdu, Bore sa vyhýbajú takmer všetky problémy. S výnimkou malého pádu Burghardta v neutrálnej zóne sa im ešte nestalo nič. "Môžeme byť viac než šťastní z dnešného výsledku. Udržali sme si zelený dres a finále sadlo viac Gaviriovi než Petrovi. Boli sme vždy vpredu, keď bolo treba, a celý deň sa vyhli nepríjemnostiam. Rafal bol v bezpečí, keď sa v balíku udial pád. Zostávame veľmi sústredení a všetko ide dobre. Budúce dni nám sadnú lepšie a skúsime sa chopiť šance," odhodlane vyhlásil na tímovom webe hlavný športový riaditeľ Enrico Poitschke.
 
 
sagan 18 tour zeleny podium umelecky bohfb
Peter Sagan na pódiu v zelenom (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Po nevydarenej sobote sa v nedeľu dostal do špurtu aj André Greipel, ale až dnes reálne bojoval o triumf. Nemal ale pri sebe Sieberga, a tak sa musel spoľahnúť na svoje sily a intuíciu. Obstál veľmi dobre. "Opäť to bol hektický šprint. Aj my sme zostali v čele pelotónu. Po páde som mal pri sebe Keukeleireho, Sieberga a De Buysta. Sám som skúsil prevziať iniciatívu. Priskoro som začal svoj šprint, asi tristo metrov pred cieľom. Dúfal som, že sa za niekoho zavesím, no nebolo to možné. Sto metrov do cieľa som zrýchlil, ale cítil som, že sa blížia Gaviria so Saganom. Môžem však byť spokojný, šiel som si po víťazstvo, a to je veľmi sľubné." My sme radi, že bicykel na pásku hodil lepšie Sagan a fotofiniš ho videl pred Greipelom, pretože tých desať bodov ešte môže byť dôležitých.
 
Ďalšie sklamanie zažil Marcel Kittel. Nemecký superšprintér len potvrdzuje, že má najhoršiu sezónu za posledné roky a v Kaťuši nemá dostatočnú podporu na takých náročných pretekoch. Dnes dokonca ostal úplne sám. "Ak sa prestanete pokúšať, môžete ísť domov. Tour je dlhá tri týždne a vždy tu boli aj jazdci, ktorí pedálovali celé tri týždne až v závere vyhrali. Samozrejme, Quick-Step je silný a oni sú tímom, ktorý treba poraziť. O etapách si myslím, že sú trochu nekonzistentné, presne tak ako minulý rok. Chcel som ísť do špurtu aj sám, zariskovať a šiel som cez pelotón, no šesto metrov pred cieľom som uvidel predo mnou Quintanu a ostatní jazdci blokovali cestu. Preto som si nemohol nájsť cestu dopredu, no nebol to len môj problém, ale aj ostatných jazdcov. Ale to je Tour. Budem sa naďalej usilovať," povedal víťaz štrnástich etáp na Tour, ktorý sa ale zatiaľ dostal iba k tretiemu a piatemu miestu.
 
 
kittel 18 predstavenie rcsf
Marcel Kittel zatiaľ spokojný byť nemôže (© Spada/LaPresse)

 
Húževnaté kvarteto v úniku pripravilo na záver etapy nečakanú zápletku
 
Asi nikto nepredpokladal, že klasický únik dňa narobí favorizovaným šprintérskym tímom toľko problémov, no Quick-Stepu v závere nikto nepomáhal a senzácia bola na spadnutie až do méty 900 metrov pred páskou. "Musíte snívať. Bolo by prekrásne vydržať v mojom prvom úniku na Tour. Dobre sme spolupracovali, bolo to s protivetrom ťažké, no koniec-koncov bol finiš príliš ďaleko," povedal jeden z hrdinov Anthony Perez z Cofidisu.
 
Najznámejším ťahačom vpredu bol Guillaume Van Keirsbulck, ktorému sa nepáčilo, že nedostal ocenenie pre najbojovnejšieho hoci vydržal vpredu o pár stoviek metrov dlhšie ako ostatní: "Cousin sa stal najbojovnejším jazdcom etapy? Niet divu, je to Francúz. Ale dnes večer zvíťazia Belgičania!" povedal mierne nahnevaný v cieli. Upokojil sa ale a zreferoval etapu takto: "Bol to nesmierne náročný deň, na niektorých stúpaniach sme museli ísť naplno. V polovici pretekov sme mali na pelotón sedem minút. Potom sme trochu pošetrili a posledných štyridsať kilometrov sme zase šli naplno. Očakával som, že pelotón nás dobehne rýchlejšie. No bol som chytený až na posledných 900 metroch, no dal som do boja o etapové víťazstvo všetko. V závere bol vietor nevýhodou, preto som sa nesnažil zrýchliť skôr. Ak by bol finiš o kilometer skôr, vyhral by som, ale žiaľ, nebol to dnes ten prípad," povedal dlhoročný jazdec Quick-Stepu, ktorý sa ale dnes ocitol na opačnej strane.
 
 
Žltý tím etapu zvládol a už avizuje príchod klasikárskych etáp
 
Štvrtá etapa ešte nevyhovovala držiteľovi žltého dresu Gregovi Van Avermaetovi, takže ju potreboval iba zvládnuť bez pádu a to sa mu podarilo. "Dnes bol zo začiatku pekný deň, no ku koncu to bolo o dosť hektickejšie. Chlapci Richieho aj mňa skvele ochránili. Boli vždy vpredu a na vetre minuli veľa energie, no môže sa stať všeličo a je preto lepšie ostať vpredu. Sme v suchu, bez žiadnej časovej straty, bol to dokonalý deň," s úsmevom vravel novinárom v cieli žltý muž. Nasledujúca klasikárska etapa už bude podľa jeho gusta. "Zajtra bude ďalšia ťažká etapa. Opäť bude dôležité ostať vpredu, ale na konci by sme sa mohli predviesť. Máme silný tím. Pokúsim sa byť udržať na čele balíka a dosiahnuť dobrý výsledok. Užil som si môj deň v žltom, no prišiel som sem aj na to, aby som vyhral etapu, a zajtra to bude zrejme moja prvá veľká príležitosť. Víťazstvo v žltej by bolo ešte viac neskutočnejšie," dodal Belgičan, ktorému cez noc tradične pripravili aj žltý bicykel.
 
 
van avermaet 18 tour zlty v baliku efefv
Greg Van Avermaet počas etapy (© Slipstream Sports / Cor Vos)
 
 
Ani Richie Porte dnes problémy nemal a ani si za ním nič zásadné nevšimol: "Väčšinu etapy sme boli vpredu, preto som ani nevedel, že boli nejaké pády. Michael Schär, Stefan Küng a Paddy Bevin pre nás pracovali skvele. Niekedy je pekné mať dres a tým pádom aj právo okupovať príslušnú pozíciu v pelotóne. Celkovo to bol dobrý deň. Zajtra je ťažká etapa, ale bude to skôr pozičná bitka. Vôbec to nie je ľahká etapa, no pre mňa bude vhodnejším testom šiesta etapa."
 
V Movistare dnes všetko prežili bez ujmy, no najbližšie k problémom bol z veľkej trojky Mikel Landa, ktorý sa zaplietol do predposledného pádu, no našťastie ostal na bicykli: "Bol to len dotyk kolies - nepadol som, ale musel som vyzuť nohu z pedálu a vrátiť sa späť do pretekárskej rýchlosti. Našťastie som mal pri sebe tímových kolegov a dostali sa cez to bez časovej straty. V takýchto pretekoch nie je miesto pre pokoj - musíme takto prekonávať ťažkosti, je to súčasť podujatia. Rozdiely zo včera sa nezmenili a za to som rád. Budeme sa naďalej sústreďovať na etapu po etape, a uvidíme, ako si budeme po nedeli počínať."
 
 
Výsledky
1. GAVIRIA Fernando Quick-Step Floors 4:25:01 120
2. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 00:00 50
3. GREIPEL André Lotto-Soudal 00:00 25
4. GROENEWEGEN Dylan Team Lotto NL-Jumbo 00:00 15
5. KITTEL Marcel Team Katusha-Alpecin 00:00 5
6. PASQUALON Andrea Wanty-Groupe Gobert 00:00  
7. KRISTOFF Alexander UAE Team Emirates 00:00  
8. DEGENKOLB John Trek-Segafredo 00:00  
9. SMITH Dion Wanty-Groupe Gobert 00:00  
10. DUPONT Timothy Wanty-Groupe Gobert 00:00  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
bmc
Priebežné poradie pretekov po etape
1. VAN AVERMAET Greg BMC Racing Team 13:33:56 25
2. VAN GARDEREN Tejay BMC Racing Team 00:00  
3. THOMAS Geraint Team Sky 00:03  
4. GILBERT Philippe Quick-Step Floors 00:05  
5. ALAPHILIPPE Julian Quick-Step Floors 00:07  
6. JUNGELS Bob Quick-Step Floors 00:07  
7. DUMOULIN Tom Team Sunweb 00:11  
8. ANDERSEN Søren Team Sunweb 00:11  
9. MATTHEWS Michael Team Sunweb 00:11  
10. URÁN Rigoberto Team EF Education 00:35  
63. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 02:54  
 
Zobraziť kompletné poradie
 

z zeleny
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 143
2. GAVIRIA Fernando Quick-Step Floors 139
3. KRISTOFF Alexander UAE Team Emirates 72
4. GREIPEL André Lotto-Soudal 65
5. DÉMARE Arnaud Groupama-FDJ 52
6. KITTEL Marcel Team Katusha-Alpecin 50
 

z bodkovany
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. SMITH Dion Wanty-Groupe Gobert 1
2. PEREZ Anthony Cofidis, solutions crédits 1
3. LEDANOIS Kévin Team Fortuneo-Samsic 1
 

z biely
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. ANDERSEN Søren Team Sunweb 13:34:07
2. BERNAL Egan Team Sky 01:08
3. NIELSEN Magnus Astana Pro Team 01:22
4. BOUDAT Thomas Direct Energie 01:40
5. TOLHOEK Antwan Team Lotto NL-Jumbo 01:55
6. MüHLBERGER Gregor BORA - hansgrohe link ikonka 02:09
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop