Gaviria má navrch v boji so Saganom, exodus v BMC, EF Education First straší minulosť

11.7.2018, 07:00 | Aktuality zo sveta | Juraj Janoťák, ts, lt
Tohtoročná edícia Tour de France zatiaľ patrí Quick-Stepu Floors, ale tiež ju ovplyvňujú vážne pády v závere etáp. Na scéne sa objavil nový strašiak, Fernando Gaviria, ktorý v súboji s Petrom Saganom ťahá za dlhší koniec lana. Svojho dlhoročného bubáka majú tiež v EF Education First - Drapac, nové zmluvy zase štvorica jazdcov BMC. 
 
Ďalší úspešný, ale brutálne náročný deň majú za sebou v tíme Quick-Step Floors. Ich súperi im to nechali vyžrať až do konca a jazdcom belgického celku na posledných 30 kilometroch skoro vôbec nepomohli. Podľa dát od TdF vieme, že od 155. do 175. kilometra až polovicu úseku odtiahli zverenci Patricka Lefevera, no oplatilo sa im to. Fernando Gaviria totiž opäť zvíťazil, síce len o chĺpok. Kolumbijský šprintér tak pri svojej premiére na Starej dáme zaznamenal druhé víťazstvo a napodobnil počin Rafala Majku z roku 2014. Vtedy poľský pretekár taktiež svoj debut okorenil dvomi etapovými víťazstvami. "Televízni diváci môžu len ťažko pochopiť, aký náročný bol tento finiš. Finišovali sme mierne do kopca, pričom fúkal protivietor a sprava bočný vietor. Bolo to trochu prudšie, než sme čakali po dnešnom rannom mítingu. Vidíte, že jazdci sa pohli dozadu hneď, ako do nich udrel vietor. Fernando to načasoval perfektne, bol to od neho skvelý výkon," povedal Mark Renshaw dnes už vo farbách Dimension Data.
 
 
sagan 18 gaviria tour spurt bohfb
Peter Sagan v súboji s Fernandom Gaviriom (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 

Dôvod na radosť mali tiež v tíme BORA - Hansgrohe. Peter Sagan síce len tesne finišoval na druhom mieste, ale udržal zelený dres o štyri body pred včerajším víťazom. Slovenský rýchlik v cieli musel čakať na rozhodnutie rozhodcov, keďže jeho súboj s tretím André Greipelom bol veľmi tesný. Nakoniec však cieľová fotka prehovorila v prospech Sagana, ktorému tento bodový zápis môže výrazne pomôcť v konečnom boji o zelený dres. "Čakali sme na rozhodnutie. Ak by som bol druhý, mám zelený dres, ak by som bol tretí, nemám zelený dres a môžem ísť do autobusu. Mohlo to byť lepšie, ale mohlo to byť aj horšie, takže som spokojný s tým, čo mám, že mám stále zelený dres. Dobre je, že nikto z našich nespadol a môžeme zajtra pokračovať," povedal Samuelovi Brečkovi z RTVS. Ten sa ho opýtal aj na to, ako by asi dopadol finálny súboj, keby bol cieľ o 500 metrov neskôr. Peter bol v záverečným metroch totiž najrýchlejší z tejto trojice. Sagan však nechcel špekulovať a povedal, že ak by pes nesral, tak vybuchne. 
 
Zdá sa, že ako pominulé roky, tak aj teraz sa súboj o zelený dres stenčil na dvoch pretekárov. Stalo sa tak ale o čosi skôr. Peter Sagan a Fernando Gaviria majú v bodovacej súťaži už veľký náskok pred svojimi prenasledovateľmi, aj keď sme stále len na začiatku 105. ročníka Tour de France a stále sa môže ešte všeličo stať. Práve však súboj kolumbijského reprezentanta a trojnásobného majstra sveta vyzerá veľmi zaujímavo. Do dnešného dňa sa Gaviria a Sagan stretli v priamom súboji 16-krát. Gaviria dominuje predovšetkým v tomto roku, kedy obaja sokovia na seba narazili deväťkrát a až v siedmych prípadoch bol rýchlejší nový hrdina Kolumbie. Celkovo však Sagan vo väčšine prípadov ťahal za kratší koniec, keďže Fernando v mini-súboji vedie 12 ku 4. Uvedomuje si to aj Peter, ktorý po včerajšom dojazde opäť raz uznal kvality svojho súpera. „Fernando (Gaviria) bol neskutočne rýchly. Je oveľa mladší ako ja, je efektívny, bude mu patriť budúcnosť. Vyhral majstrovstvá sveta na dráhe, takže to musí byť skvelý šprintér. Uvidíme však, čo nám prinesú budúce dni.“ V prospech Slováka však hovorí fakt, že ak bola trasa členitejšia a záver náročnejší, vždy mal navrch. Bolo to tak minulý rok na MS v Bergene, Gent-Wevelgem alebo v tomto roku v druhej etape na Tour de Suisse. Preto je dnes svetový šampión väčším favoritom.
 
 
sagan vs gaviria tour
 
 
Úvodné dni, najmä ich konce, v tohtoročnej edícii Starej dámy ovplyvňujú pády. Máme za sebou štyri etapy, pričom hromadné pády sme videli ako v prvej, tak aj v druhej a tiež vo včerajšej koncovke. „Pády v závere etáp boli, sú a budú súčasťou cestnej cyklistiky. Všetci športoví riaditelia tlačia svojich zverencov dopredu, kde je to najbezpečnejšie. No všetci sa dopredu nezmestia a stačí malé zaváhanie jedného pretekára a vidíme to, čo sa stalo napríklad aj včera. Začiatky Grand Tours sú preto svojim spôsobom najnebezpečnejšie, je to samý stres a tlak. Netreba sa diviť, že sa toľko padá,“ skonštatoval Greg van Avermaet. V prvých dňoch nepadali len domestici alebo šprintéri, svoje odreniny majú už aj adepti na celkové víťazstvo ako Chris Froome, Richie Porte, Adam Yates a najnovšie už aj Ilnur Zakarin. Ten včera stratil až celú minútu na svojich súperov, keďže jeho Kaťuša - Alpecin v záverečných kilometroch pracovala v čele pelotónu pre Marcela Kittela a Rus sa preto v GC prepadol o 27 miest. Pomôcť mu prišiel len Robert Kišerlovski. V záverečnom páde sa nepríjemne zranil Tiesj Benoot. Belgičanovi vyskočilo pravé rameno, má modriny a odreniny po celom tele, rozťal si pravé obočie a rozbil hlavu v zadnej časti, čo si vyžiadalo sedem stehov. Len pred etapou sa rozhodne, či bude pokračovať na podujatí.
 
Ešte horšie správy však prišli z AG2R La Mondiale. Romain Bardet včera prišiel o svojho spolubývajúceho a dobrého kamaráta. Tour definitívne opustil Axel Domont, ktorý bol tiež súčasťou hromadného pádu. Francúzsky cyklista si zlomil pravú kľúčnu kosť a po etape absolvoval aj CT vyšetrenie lebky a rebier, ale to neodhalilo žiadne ďalšie zlomeniny. Športový manažér celku Vincent Lavenu povedal, že "je to pre nás prvá veľká rana na TdF. Stratili sme cenného pomocníka pre Romaina Bardeta, pre ktorého vždy odovzdal maximum a dokonca spolu bývali na izbe. Po ťažkom páde nebol schopný pokračovať ďalej. Zlomil si kľúčnu kosť, ale sme radi, že sa neukázali ďalšie vážnejšie zranenia." Tímu AG2R sa nedarí v tomto smere v poslednom čase. Pred niekoľkými dňami na domácom šampionáte si zlomil rebro Tony Gallopin, počas Tour už mali pády Pierre Latour a Silvan Dillier a teraz odstúpil Axel Domont. „Je to veľmi bolestné, vidieť spolubojovníka a kamaráta v takom stave. Bude nám veľmi chýbať,“ napísal na sociálnu sieť líder Francúzov. Len pre zaujímavosť, v momente pádu išiel pelotón rýchlosťou 49,6 km/h.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo jedného zo včerajších pádov
 
 
EF Education First – Drapac síce posledné roky často menil hlavného sponzora a tiež meno, no nešťastie, ktoré sa lepí na päty ich favoritom nezmizlo. Ešte v ére, kedy tento celok niesol názov Garmin Sharp mali ich lídri na Grand Tours neskutočnú smolu. Spomenúť treba Rydera Hesjedala, víťaza Giro d'Italia v roku 2012, ktorý v tom istom roku chcel zabojovať o žlté tričko tiež na Tour de France, ale po siedmej etape musel kvôli zlomenine zápästia odstúpiť. Tiež o  dva roky neskôr na Gire jeho víťazné ambície zhatil pád už v úvodnej tímovej časovke. Hesjedal síce taliansku GT dokončil, no bol celý dolámaný. Taktiež netreba zabudnúť ani na Andrewa Talanskeho a jeho pôsobenie na Starej dáme štyri a tri roky dozadu. Američan tu v roku 2014 prišiel s veľkými ambíciami, vyhral totiž generálku na TdF, Critérium du Dauphiné, ale v ôsmej etape vážne spadol a nakoniec odstúpil. Ani o rok neskôr si neviedol lepšie, vtedy až dvakrát okúsil chuť asfaltu. Včera si niečím podobným prešiel Rigoberto Urán, ktorý aj vďaka promptnej reakcii kolegov nakoniec nestratil ani sekundu. „Nespadol len Rigo, ale spadol aj Taylor. Nemohli nič urobiť, keďže jeden pretekár Lotta-Soudal pred nimi ľahol. Našťastie sa ale rýchlo posadili na bicykle a nenakúpili žiadnu stratu,“ povedal riaditeľ amerického celku Charly Wegelius. Ten zároveň priznal, že za veľké množstvo pádov možno môže aj rozhodnutie organizátorov odobrať každému tímu jedného jazdca. „Je to nervóznejšie a na dynamike v závere etáp to vôbec nič nezmenilo,“ dodal.
 
 
uran 18 ilustrak detail efefv
Rigoberto Urán zatiaľ iba so stratou z TTT (© Slipstream Sports / Cor Vos)
 
 
Počas včerajšieho dňa sa udiali ďalšie veľké zmeny. Opäť sa týkali jazdcov BMC, ktorí v tomto období rozhodujú o svojej budúcnosti. Podľa informácii z francúzskeho denníka L'Equipe až štvorica cyklistov amerického tímu zmenila svoje pôsobisko. Konkrétne by sa malo jednať o Rohana Dennisa, Dylana Teunsa, Damiana Carusa a Alessandra De Marchiho. Prvý traja menovaní sa údajne dohodli s Bahrajnom - Merida, De Marchi by mal od budúcej sezóny nosiť dres EF Education First – Drapac. Podrobnosti nových zmlúv ešte nie sú známe, ale jedna vec je istá. Aktuálny držiteľ žltého dresu, Greg van Avermaet, stále nevie, kde bude budúci rok pôsobiť. V hre zostáva už len pár tímov, pretože nikto nie je ochotný pristúpiť na podmienky belgického cyklistu. Ten požaduje od svojho nového zamestnávateľa dvojročnú zmluvu s ročným platom milión eur. „Greg tento rok nevyhral žiadnu veľkú klasiku a manažéri tímov sa boja, že už nedokáže predvádzať výkony, ktoré ho zdobili v posledných rokoch. Ja však urobím všetko preto, aby bol môj klient spokojný,“ povedal Dries Smets, cyklistov agent. Meno van Avermaet sa v posledných týždňoch často skloňovalo s možným odchodom práve do tímu Bahrajn - Merida, ale po najnovších udalostiach je najvážnejším kandidátom na jeho zisk Dimension Data. Práve tento africký tím by mal od budúcej sezóny jazdiť na bicykloch BMC, ktoré vo svojom obchode predáva aj samotný Belgičan.
 
Veľkou udalosťou včerajšieho dňa nebola len cyklistika. Totiž Francúzi na MS vo futbale odohrali dôležitý semifinálový zápas proti Belgicku, čo si väčšina cyklistov nechcela nechať ujsť. Najmä v tábore AG2R La Mondiale to bolo veľmi zaujímavé, keďže na jednej izbe spolu bývajú Belgičan Oliver Naesen a Francúz Alexis Vuillermoz. Ani v tomto okamihu však ich priateľstvo nešlo bokom a obaja cyklisti ešte pred úvodným výkopom uzavreli zaujímavú dohodu. „Bývame spolu na izbe. Sledovali sme zápas spoločne. Ešte pred jeho začiatkom sme sa dohodli, že vo finále budeme fandiť víťazovi tohto semifinále,“ napísal na Twitter Vuillermoz. Do finále nakoniec postúpili reprezentanti galského kohúta, z čoho museli mať neskutočnú radosť nielen členovia tímu Grupama – FDJ, ktorí futbal pozerali v spoločnej miestnosti, ale tiež Bruce Feillu. „Počas tréningu na Col du Télégraphe som stretol vášnivých belgických fanúšikov. Boli na bicykloch a mali so sebou vlajku svojej krajiny. Môj tip na výsledok dnešného semifinále je 2:1 pre Francúzsko,“ tipoval cyklista, ktorý ale na TdF neštartuje. Nie všetkých však výsledok potešil alebo nejako trápil. Sep Vanmarcke, ktorý sa po dojazde odfotil s belgickými fanúšikmi bol po finálnom hvizde veľmi smutný, ale hrdý. „Právom môžeme byť smutní, Belgičania, ale buďme aj pyšní na to, čo naši hráči dokázali,“ napísal na sociálnej sieti. Zase Peter Sagan mal na programe lepšie veci. „Nezaujíma ma to,“ odpovedal na otázku, kto večer vyhrá.
 
 
vanmarcke 18 tour fans belgicki efefv
Aj Sep Vanmarcke fandil Belgicku (© Slipstream Sports / Cor Vos)
 
 
Dnes nás čaká ďalšia náročná etapa. Predpoveď počasia na stredu je o niečo iná ako bola v predchádzajúcich dňoch. Síce na štarte ešte bude svietiť slnko, v závere by ho mali zakryť mraky. Pršať nebude. Vo Francúzsku sa tiež trochu ochladí, nie príliš, ale 30-tky si už cyklisti neužijú. Teplota vzduchu by mala byť 24 stupňov. Potešujúci je však fakt, že hlavne v závere etapy sa očakáva takmer bezvetrie. Bočný vietor by mal mať rýchlosť len 3 km/h.  
 
 
kratka sprava ikonkaKrátke preview 5. etapy pohľadom Tomáša Šandora
Klasikársky terén dostane do hry cyklistov, ktorí sa doteraz väčšinou len skrývali v balíku. Množstvo krátkych stúpaní odrádza klasických šprintérov a tí odolnejší z nich musia preukázať kvalitnú výkonnosť, aby mohli súperiť o výhru na záverečnom výbušnom kopci. Silnými kartami bude disponovať Quick-Step Floors, na ardenský terén majú k dispozícii Philippa Gilberta a Juliana Alaphilippa. Obaja by možno potrebovali ťažšiu koncovku, ale v prípade náročného vývoja etapy si prídu na svoje a vo finále by tak mohli vytiahnuť svoju obávanú akceleráciu. Nechajme sa prekvapiť, či si trúfne na tento profil a koncovku Fernando Gaviria, nabudený kolumbijský cyklista môže len a len prekvapiť. So zloženými rukami by nemal sedieť ani tím BMC, líder pretekov Greg van Avermaet obľubuje podobné terény. Krátke kopce a výbušný dojazd sú hodné toho, aby sa do súboja o etapový triumf zapojil aj žltý dres. Náročnejšie koncovky sú cieľom pre Michaela Matthewsa a austrálsky jazdec už vyhral na Tour jeden špurt do kopca. V minulom roku zdolal v meste Rodez práve Avermaeta. Trojica Gilbert, Alaphilippe a Matthews bude mať pred sebou aj možnosť získania žltého dresu, z toho dôvodu sa možno využije v plnej miere Bonus point, ktorý stojí na 700-metrovom kopci s priemerom deväť percent.  
 
Jedna z najlepších možností na podujatí bude striehnuť na Sonnyho Colbrelliho. Taliansky cyklista už ukázal formu v druhej etape, ale jeho odolnosť a dobrý finiš (najmä do kopca) najlepšie vyniknú práve na takomto profile. Nepochybujeme, že sebavedomie nebude chýbať ani Arnaudovi Démarovi. Keď mu to doteraz príliš nešlo v hromadných špurtoch, bude chcieť ukázať svoje kvality na klasiky. Pripravené predstavenie môže prebrať doteraz nevýrazného Vanmarckeho, uvidíme, ako bude na tom po nepríjemnom páde z konca štvrtej etapy Benoot. Mladý belgický jazdec by patril medzi hlavných kandidátov na výhru, ak by bol stopercentne fit. V tíme Sky môžu dostať voľné ruky Kwiatkowski alebo Moscon a najmä mladší z tejto dvojice by sa mohol presadiť svojou agresivitou. Nesmieme zabúdať ani na skúsených Boassona Hagena, Kristoffa a Degenkolba, ktorí budú trpezlivo striehnuť na svoju šancu. Ťažší dojazd by mohol zakryť ich chýbajúcu rýchlosť. Po výborne zvládnutých hromadných dojazdoch pelotónu sa dostáva na obľúbený profil aj Peter Sagan a sme presvedčení, že svetový šampión len teraz naplno ukáže, akou výkonnosťou disponuje. Na podobnom cieľovom kopci je takmer neporaziteľný, zvlášť v takejto forme, ale nebojí sa ani aktívnej jazdy, ktorá sa bude ponúkať na konci etapy. Pre súperov je nepríjemné, že bude pripravený na viaceré scenáre, a môže to byť práve on, kto bude vo finále rozhodovať, akým spôsobom bude etapa zakončená.
 
 
01
profil dnešnej 5. etapy, 2565 nastúpaných metrov (© letour.fr)
 
 
bmc
Priebežné poradie pretekov po 4. etape
1. VAN AVERMAET Greg BMC Racing Team 13:33:56 25
2. VAN GARDEREN Tejay BMC Racing Team 00:00  
3. THOMAS Geraint Team Sky 00:03  
4. GILBERT Philippe Quick-Step Floors 00:05  
5. ALAPHILIPPE Julian Quick-Step Floors 00:07  
6. JUNGELS Bob Quick-Step Floors 00:07  
7. DUMOULIN Tom Team Sunweb 00:11  
8. ANDERSEN Søren Team Sunweb 00:11  
9. MATTHEWS Michael Team Sunweb 00:11  
10. URÁN Rigoberto Team EF Education 00:35  
63. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 02:54  
 
Zobraziť kompletné poradie
 

z zeleny
Priebežné poradie bodovacej súťaže 4.po etape
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 143
2. GAVIRIA Fernando Quick-Step Floors 139
3. KRISTOFF Alexander UAE Team Emirates 72
4. GREIPEL André Lotto-Soudal 65
5. DÉMARE Arnaud Groupama-FDJ 52
6. KITTEL Marcel Team Katusha-Alpecin 50
 

z bodkovany
Priebežné poradie vrchárskej súťaže 4. po etape
1. SMITH Dion Wanty-Groupe Gobert 1
2. PEREZ Anthony Cofidis, solutions crédits 1
3. LEDANOIS Kévin Team Fortuneo-Samsic 1
 

z biely
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po 4. etape
1. ANDERSEN Søren Team Sunweb 13:34:07
2. BERNAL Egan Team Sky 01:08
3. NIELSEN Magnus Astana Pro Team 01:22
4. BOUDAT Thomas Direct Energie 01:40
5. TOLHOEK Antwan Team Lotto NL-Jumbo 01:55
6. MüHLBERGER Gregor BORA - hansgrohe link ikonka 02:09
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop