Reakcie: Sagan nevyhovel Colbrelliho prosbe, ten sa snažil predvídať súperove kroky

11.7.2018, 19:15 | Aktuality zo sveta | Juraj Pivarči
Piaty francúzsky deň nemohol patriť nikomu inému ako Petrovi Saganovi. Disciplína silového špurtu do kopca má totiž len jediného šampióna. Slováka v dúhovom drese majstra sveta, ktorý sa vo Francúzsku vezie v drese zelenom. Druhému mužovi dnešného dňa Žilinčan nevyhovel, jeho prosbu o to, aby ho nechal vyhrať nevypočul. Taliansky pretekár sa preto snažil predvídať, čo náš cyklista urobí, no vyšlo mu z toho len ďalšie druhé miesto.
 
 
video v clanku ikonka ciernaMinútka so zeleným dresom
 
 
Ako v Ardenách

Dnešok bol zatiaľ asi tou najnáročnejšou etapou ročníka. A to aj s plným vedomím o tímovej časovke pred dvomi dňami. Dnešných 205 kilometrov z mesta Lorient do mesta Quimper pripomínalo niektorú z jarných klasík v náročných Ardenách. "Počas Tour de France je každý deň odlišný. Dnešná trať pripomínala Ardeny. Išlo sa hore, dole, vpravo, vľavo, úzkymi cestami, technickými úsekmi. Bolo to pekné. Získal som dnes veľa bodov. Za výhru ich bolo len tridsať. Je to však lepšie, ako nič," začal tak trochu ironicky majster sveta z Richmondu. "Moji kolegovia urobili úžasnú prácu. Bodnar a Burghardt ťahali pelotón dávno pred záverom etapy. V posledných úsekoch ťahalo hlavne Sky, potom zaútočil Gilbert. Bolo to ale skoro, dokázali sme sa ho chytiť. Rovnako skoro zaútočil aj Greg Van Avermaet a napokon to bol tesný súboj medzi mnou a Colbrellim," pokračoval majster sveta aj z Dohy.

A práve so Sonnym Colbrellim mal Peter Sagan počas etapy zaujímavý rozhovor. "Mal som dnes opäť trochu šťastia. Colbrelli bol totiž veľmi blízko. Počas etapy som sa s ním rozprával a povedal som mu, aby ma neprekvapil. Požiadal ma, by som mu dovolil vyhrať aspoň jednu etapu. Odpovedal som mu, že to neurobím, ale ak bude jazdiť tak ako doteraz, určite sa mu to raz podarí," dodal majster sveta do tretice z Bergenu. Ako poznáme Sagana, rozhovor sa určite niesol v uvoľnenej atmosfére a ani jeden z jeho protagonistov ho nebral úplne vážne. Z desaťnásobného víťaza etapy na Starej dáme má radosť aj tím Bora - Hansgrohe. "Dnes bolo najdôležitejšie, aby sme ostali v správny moment na správnom mieste. Posledných tridsať kilometrov sme to robili úplne tak, ako sme to mali naplánované. V závere to bolo už len na Petrovi. Čakal na ten správny moment a získal impozantné druhé víťazstvo. Už teraz sa tešíme na zajtra," radoval sa športový manažér celku Enrico Poitschke.
 
 
sagan 18 tour triumf 2 zeleny bohfb
Peter Sagan s druhým triumfom (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Zmiešané pocity musel mať na druhej strane taliansky pretekár Sonny Colbrelli. Zopakovala sa história z druhej etapy. Vyhral ju Sagan, Colbrelli finišoval za ním. Do tretice všetko dobré? "Držal som sa Saganovho zadného kolesa. Skúsil som predvídať, čo urobí. Na chvíľu som bol s ním aj bok po boku, ale asi sto metrov pred cieľom sa to zmenilo. Bol silnejší, porazil ma majster sveta. Ak sa pozriem do minulosti, vlani som sa nemohol dostať do špurtu a tento rok som bol v hre o víťazstvo viackrát. Samozrejme, dnešné víťazstvo by bolo ešte lepšie, ale skúsim to zajtra," porovnal svoje dva ročníky Tour zástupca Bahrainu Merida.
 
 
Byť najlepší nestačí

Treba aj trochu šťastia. Presne toto si povedali v tíme Quick-Step Floors. Belgický celok chcel ísť na Fernanda Gaviriu, no ardenský charakter dňa bol pre mladého Kolumbijčana priťažký, a tak to mali na starosti iní pretekári. Julian Alaphilippe a Phil Gilbert. "Pri mojom útoku som si povedal, že pokiaľ budem mať dostatočnú rýchlosť, dokážem sa ostatných zbaviť. Súperi boli ale blízko mňa. Tá rýchlosť bola nízka. Niektorí by mohli hovoriť, že sme to dnes zbabrali. Nevyhrali a nezískali sme žltý dres. Ja si ale myslím, že sme išli veľmi dobre. Julian bol podobne ako ja blízko víťazstva, no na päť či šesť metrov musel prestať ťahať. Stratil tam potrebnú rýchlosť," zamýšľal sa belgický pretekár nad svojim francúzskym kolegom.  

Do kuchyne bielo-modrého celku upiera zrak aj nejeden Slovák. Fernando Gaviria je totiž hlavný sok Petra Sagana v boji o zelený dres. Dnes mal 23-ročný pretekár zlý deň a i napriek tomu, že na jedinej šprintérskej prémii dňa na súpera stiahol jeden bod, na cieľovej čiare si vyrúbil manko tridsiatich. "Zatiaľ sme si užili skvelé preteky. Aj keď sme toho mohli dosiahnuť viac... Tento týždeň sa ešte ku svojmu koncu nechýli, takže nás čaká ešte niekoľko skvelých príležitostí. Potrebujeme však aj trochu šťastia, nestačí byť celý deň najlepším tímom," uškrnul sa na záver 36-ročný Gilbert.
 
 
gaviria 18 velky detail rcsf
Fernando Gaviria (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
 
 
Piata etapa bola nepredvídateľná. Favoriti na žltý dres si však všetko pozorne postrážili a žiadne výrazne straty sa nepripisovali. O dôležitosti dňa hovorí aj fakt, že na štvrtom mieste skončil Alejandro Valverde z Movistaru. Aj keď Španiel si skôr zaspomínal na  štyri víťazstva z Liége - Bastogne - Liége a päť z Valónskeho šípu. "V skupine, ktorá špurtovala, sa stále nachádzalo priveľa silných pretekárov. Celé sa to tak skomplikovalo. Mnohým tímom sme dnes ukázali, akí sme silní a rýchli. Do ďalších dní ideme s dobrými pocitmi. Určite zaspím dnes v pokoji. Zajtra nás čaká veľmi ťažký deň," povedal pre web svojho tímu španielsky veterán.

Žltý dres sa podarilo udržať Gregovi Van Avermaetovi. So svojím výkonom však spokojný nebol. "Urobil som zopár chýb. Keď zaútočil Gilbert, reagoval som asi až prehnane. Žiaľ, potreboval som ešte aspoň 250 metrov a aj to na plný plyn. Potom som si správne nevypočítal, koľko metrov nám ešte chýba do cieľa. Stáva sa to. A potom, asi by som dnes Petra neporazil. Takáto etapa človeka unaví omnoho viac ako klasická po širokých cestách. Musíme si dávať väčší pozor na Quick-Step, určite sa mi pokúsia ukradnúť vedúci dres," povedal jazdec BMC. Pomaly rozpadávajúci sa tím však hľadí hlavne na meno Richie Porte. "Možno to dnes bola príležitosť pre Grega, ale hlavnou prioritou dňa bolo udržať vpredu Richieho. Bolo to ťažké, ale podarilo sa nám to," pochválil svojich zverencov športový manažér Fabio Baldato.
 
 
tour 18 etapa 05 ilustrak bohfb
Ilustračný záber z etapy (© Slipstream Sports / Cor Vos)

 
Veľká sláva na Pobaltí

Pred piatou etapou vyšla na svetlo sveta informácia o chorobe Michaela Matthewsa. Obhajca zeleného dresu si ju nevedel vybrať v hodnejšej chvíli. "Som sklamaný, že dnes nebudem môcť nastúpiť. Keď som sa ráno zobudil, cítil som sa mizerne. Skúšal som všetko, aby som štartoval, ale jednoducho to nebolo možné. Teraz sa musím vrátiť domov, aby som sa zotavil a budem držať palce kolegom," povedal smutný Austrálčan z tímu Sunweb ešte pred ostrým štartom. "Ráno bol na tom tak, že v sebe neudržal ani kúsok jedla. Snažili sme sa mu dať aspoň nejakú výživu, ale nešlo to. Tesne pred štartom mu lekár meral horúčku, následne sme sa rozhodli, že odstúpi. Prajeme mu skoré uzdravenie sa, v boji pokračujeme aj sedmičke," potvrdil slová chorého Matthewsa tímový manažér Tom Veelers. Pred etapou opustil preteky aj Tiesj Bennot (Lotto Soudal) a počas pretekania si zlomil kľúčnu kosť Robert Kišerlovski (Kaťuša).

V týchto tímoch či rodinách teda veľká oslava dnes večer nebude. Neplatí to však pre Lotyšsko. Tomsa Skujinša bude oslavovať celá krajina! "Je skvelé byť prvým Lotyšom s cenným dresom na Tour de France. Ak by som to nebol ja, stalo by sa to skôr či neskôr, nie? Nebolo to mojim cieľom, o to je to krajšie. Prišli sme sem, aby sme sa postarali o Bauke Mollemu a Johna Degenkolba. Išiel som do úniku s chuťou vyhrať etapu," radoval sa jazdec Treku - Segafredo. Tiež sa ale posťažoval na Liliana Calmejana. "Keď zaútočil Chavanel, chcel som ho dobehnúť. Calmejane však nereagoval. Len sedel. Po tridsiatich kilometroch mi povedal, že ťahať nebude, lebo vyzerám príliš sviežo, príliš silný. Zdá sa  mi to hlúpe," hneval sa lotyšský pretekár. V podaní Francúza však išlo o číru taktiku. Kto už by pomáhal cudziemu pretekárovi dobehnúť kolegu?
 
 
Výsledky
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 4:48:06 120
2. COLBRELLI Sonny Bahrain-Merida Pro 00:00 50
3. GILBERT Philippe Quick-Step Floors 00:00 25
4. VALVERDE Alejandro Movistar Team 00:00 15
5. ALAPHILIPPE Julian Quick-Step Floors 00:00 5
6. MARTIN Daniel UAE Team Emirates 00:00  
7. VAN AVERMAET Greg BMC Racing Team 00:00  
8. ANDERSEN Søren Team Sunweb 00:00  
9. PASQUALON Andrea Wanty-Groupe Gobert 00:00  
10. NIBALI Vincenzo Bahrain-Merida Pro 00:00  
 
Zobraziť kompletné poradie


bmc
Priebežné poradie pretekov po etape
1. VAN AVERMAET Greg BMC Racing Team 18:22:00 25
2. VAN GARDEREN Tejay BMC Racing Team 00:02  
3. GILBERT Philippe Quick-Step Floors 00:03  
4. THOMAS Geraint Team Sky 00:05  
5. ALAPHILIPPE Julian Quick-Step Floors 00:06  
6. JUNGELS Bob Quick-Step Floors 00:09  
7. DUMOULIN Tom Team Sunweb 00:13  
8. ANDERSEN Søren Team Sunweb 00:13  
9. URÁN Rigoberto Team EF Education 00:37  
10. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 00:52  
39. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 02:46  
 
Zobraziť kompletné poradie


z zeleny
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 180
2. GAVIRIA Fernando Quick-Step Floors 147
3. KRISTOFF Alexander UAE Team Emirates 78
4. GREIPEL André Lotto-Soudal 69
5. DÉMARE Arnaud Groupama-FDJ 57
6. COLBRELLI Sonny Bahrain-Merida Pro 55
 

z bodkovany
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. SKUJIņš Toms Trek-Segafredo 4
2. CHAVANEL Sylvain Direct Energie 4
3. CALMEJANE Lilian Direct Energie 3
4. SMITH Dion Wanty-Groupe Gobert 1
5. LEDANOIS Kévin Team Fortuneo-Samsic 1
6. PEREZ Anthony Cofidis, solutions crédits 1
 

z biely
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. ANDERSEN Søren Team Sunweb 18:22:13
2. BERNAL Egan Team Sky 01:08
3. NIELSEN Magnus Astana Pro Team 01:39
4. TOLHOEK Antwan Team Lotto NL-Jumbo 02:12
5. SMITH Dion Wanty-Groupe Gobert 02:30
6. BOUDAT Thomas Direct Energie 02:57
 
 
TERMINATOR CALCULATOR (kariérna bilancia Petra Sagana):
 
VÍŤAZSTVÁ: 108
VÍŤAZSTVÁ v rátane iných disciplín (body, vrchy, U23, U25): 140
 
CELKOVÉ VÍŤAZSTVÁ: 3
Tour de Pologne (WT) 2011
Tour of California (2.HC) 2015
Giro di Sardegna (2.1) 2011
 
VÍŤAZSTVÁ V JEDNORAZOVKÁCH: 24
Majstrovstvá sveta v pretekoch (WCH) 2015-2017
Gent-Wevelgem (WT) 2013, 2016, 2018
GP Québec (WT) 2016, 2017
Okolo Flámska (WT-M) 2016
Paríž - Roubaix (WT-M) 2018
GP Montreal (WT) 2013
E3 Harelbeke (WT) 2014
Majstrovstvá Európy v pretekoch (CC) 2016
Brabantse Pijl (1.HC) 2013
Kuurne - Brusel - Kuurne (1.HC) 2017
GP di Prato (1.1) 2011
GP Camaiore (1.1) 2013
MSR v pretekoch 2011-2015, 2018
MSR v časovke 2015

BODOVACIA SÚŤAŽ: 33
Tour of California (2.HC) 7x 2010-2014, 2016, 2017
Tour de France (WT) 5x 2012-2016
Tour de Suisse (WT) 7x 2011-2015, 2017, 2018
Tirreno-Adriatico (WT) 4x 2014 - 2017
Tour de Pologne (WT) 2x 2011, 2017
Eneco Tour (WT) 2x 2016, 2017
Paríž - Nice (WT) 2010
Tour Down Under (WT) 2018
Tour of Oman (2.HC) 2012
USA Pro Challenge (2.HC) 2013
Tour of Alberta (2.1) 2013
Giro di Sardegna (2.1) 2011
 
SÚŤAŽ DO 23/25 ROKOV: 2
Tour of California 2010
Tour of Qatar 2015
 
TOP 5 v etapách / jednorazových pretekoch: 282
TOP 10 v etapách / jednorazových pretekoch: 323
 
BODY V REBRÍČKU WORLD TOUR: 8595
Rok 2010: 111 bodov / 44. miesto
Rok 2011: 198 bodov / 22. miesto
Rok 2012: 351 bodov / 8. miesto
Rok 2013: 491 bodov / 4. miesto
Rok 2014: 263 bodov / 15. miesto
Rok 2015: 257 bodov / 17. miesto
Rok 2016: 669 bodov / 1. miesto
Rok 2017: 4251 bodov / 2. miesto (zmena bodovania)
Rok 2018: 1984 bodov / 1. miesto

VÍŤAZSTVÁ PODĽA ROKOV:
Rok 2010 - 5 (vrátane iných disciplín 8)
Rok 2011 - 15 (vrátane iných disciplín 19)
Rok 2012 - 16 (vrátane iných disciplín 20)
Rok 2013 - 22 (vrátane iných disciplín 27)
Rok 2014 - 7 (vrátane iných disciplín 9)
Rok 2015 - 10 (vrátane iných disciplín 14)
Rok 2016 - 14 (vrátane iných disciplín 18)
Rok 2017 - 12 (vrátane iných disciplín 17)
Rok 2018 - 7 (vrátane iných disciplín 9)
 
UMIESTNENIA V TOP 10 PODĽA ROKOV:
Rok 2010: 20 (39 % z 51 odjazdených dní)
Rok 2011: 35 (47 % z 75 odjazdených dní)
Rok 2012: 39 (51 % z 77 odjazdených dní)
Rok 2013: 48 (53 % z 90 odjazdených dní)
Rok 2014: 43 (47 % z 91 odjazdených dní)
Rok 2015: 50 (63 % z 79 odjazdených dní)
Rok 2016: 42 (60 % z 70 odjazdených dní)
Rok 2017: 36 (60 % z 60 odjazdených dní)
Rok 2018: 27 (69 % z 39 odjazdených dní
- tímové časovky nerátame
 
ETAPOVÉ VÍŤAZSTVÁ PODĽA PRETEKOV (min. 2):
Tour of California, WT (2010-2017): 16 (historicky najviac na týchto pretekoch)
Tour de Suisse, WT (2011-2018): 16 (historicky najviac na týchto pretekoch)
Tour de France, GT (2012, 2013, 2016, 2017, 2018): 10
Tirreno - Adriatico, WT (2012-2015, 2017): 7
Vuelta a Espaňa, GT (2011): 4
Eneco Tour, WT (2016, 2017): 4
USA Pro Challenge, 2.HC (2013): 4 (historicky najviac na týchto pretekoch)
Tour of Oman, 2.HC (2012-2014): 4
Tour de Pologne, WT (2011, 2017): 3
De Panne - Koksijde, 2.HC (2012, 2014): 3
Giro di Sardegna, 2.1 (2011): 3
Tour of Alberta, 2.1 (2013): 3
Paríž - Nice, WT (2010): 2

SAGANOVE ŠPECIÁLY:
Tour of California (2010-2018): 16 víťazstiev z 69 etáp (23,1%), 7x bodovacia súťaž (78%), 6 dní v žltom drese
Tour de Suisse (2010-2018): 16 víťazstiev z 73 etáp (21,9%), 7x bodovacia súťaž (78%), 3 dni v žltom drese
 
POČET DNÍ V DRESE LÍDRA PRETEKOV: 38
Tour de Pologne, WT (2011, 2017): 7
Tour of California, 2.HC (2012, 2015, 2016): 6
Tour de France, GT (2016, 2018): 4
Giro di Sardegna, 2.1 (2011): 4
Tour de Suisse, WT (2012, 2016): 3
De Panne - Koksijde, 2.HC (2012, 2013, 2014): 3
Tour of Oman, 2.HC (2013, 2014): 3
Tour of Alberta, 2.1 (2013): 3
Eneco Tour, WT (2016, 2017): 2
Tour de Romandie, WT (2010): 2
USA Pro Challenge, 2.HC (2013): 1
Tour Down Under, WT (2018): 1
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop