Reakcie: Martin konečne neskončil druhý, Dumoulin počítal s odvrátením sa šťasteny

12.7.2018, 19:00 | Aktuality zo sveta | V. Grežďová, L. Timko
Mur-de-Bretagne sľuboval veľkú bitku favoritov na celkový triumf s ardénskymi špecialistami. A nesklamal. Boli takí, ktorí máličko získali a boli aj takí, ktorí rátali nepríjemné straty. Daniel Martin zlomil prekliatie druhých miest, Pierre Latour mierne prekvapil a Peter Sagan sa už nedokázal dvihnúť do špurtu. Romain Bardet s Tomom Dumoulin idú spať nešťastní.
 
 
Daniel Martin bojuje o etapový vavrín na každej Grand Tour a z posledných piatich si vždy odniesol najlepšie druhé miesto. Dnes si ale spomenul na úspešné Liége-Bastogne-Liége pred piatimi rokmi, neváhal a už vyše kilometer pred páskou vyrazil na smrtiaci útok. "Je super pocit opäť zvíťaziť. Na Tour som mal veľa druhých miest. Protivietor ma znervózňoval, nemyslel som si, že sa mi podarí zvíťaziť. Na prvej časti stúpania sa šlo tvrdo, videl som, že každý jazdil z posledného, tímových kolegov už nebolo, tak prečo to neskúsiť? Nohy na to som mal, neviem, čo sa stalo. Možno adrenalín. Včera som sa cítil dosť dobre, a predsa to nevyšlo. No bol to dobrý signál pre dnešok, lebo som bol uvoľnený počas celého dňa - nie úplne sebavedomý, ale tešil som sa na to, ako to na poslednom stúpaní rozbalím. . Už to víťsztvo robí Tour de France úspechom, všetko ostatné bude bonus." tešil sa v cieli Ír zo slávnej cyklistickej rodiny.
 
 
martin d 18 tour triumf uaefb
Daniel Martin na páske (© Courtesy UAE Team Emirates / SprintCycling)
 
 
Pred skupinou favoritov sa na páske objavil 24-ročný Pierre Latour, ktorý skoro napodobnil husársky kúsok kolegu z Ag2r Alexisa Vuillermoza spred troch rokov. Mladík pred Tour poškuľoval po bielom drese, no po ohlásení štartu Egana Bernala sa preorientoval na etapy. "Povedali sme si, že ak by sme v dnešnej etape mali dobrú pozíciu, skúsili by sme vyhrať etapu, možno s Alexisom, to bol scenár, ak by Romain nemal žiadne problémy. Na začiatku stúpania neboli problémy, tak som ťahal. Keď som zvádzal súboj s Richiem Portom, zafúkal sprava vietor a znamenalo to, že som premeškal ten správny moment útoku," referoval v cieli domácim novinárom. Jeho líder Romain Bardet šiel záverečný kopec na bicykli Tonyho Gallopina, takže naskytla sa otázka, či nemal podobne ako biely Andersen Dumoulinovi pomôcť aj on. "Nevedel som o Romainovom probléme, nikto mi o tom nepovedal. Neviem o ničom, čo by som vtedy mohol urobiť. Budeme sa usilovať získať čas späť."
 
Podľa očakávania sa presadil aj Alejandro Valverde, ktorý síce nezískal čas, ale aspoň bonifikácie na svojich rivalov. Opäť len potvrdil, že na tomto teréne je ďaleko lepší ako Quintana s Landom, ktorí sa len tak-tak udržali v skupine. "Škoda, že som nebol schopný vyhrať. Bolo to tesné, ale čo už. Bol to ťažký finiš v mnohých ohľadoch: musíte byť v dokonalej pozícii, musíte mať nejakú odolnosť po veľmi ťažkom dni, problémy robí aj bočný vietor, tempo pred dojazdom ... zmes všetkého. Najdôležitejšie je, že mám nohy v dobrej forme a prechádzam etapami bez nejakej časovej straty. Štvrtý včera, tretí dnes ... je hrozné nezvíťaziť a neodvďačiť sa svojim tímovým kolegom za ich prácu, ale zatiaľ mi pretekanie ide dobre, vedel som sa sústrediť, keď udrel bočný vietor, nestratil som kontakt s čelnou skupinou a mohol som sa zapojiť aj do dnešného dojazdu - prechádzame týmito ťažkými etapami a plníme ciele prvého týždňa," rozrozprával sa na tímovom webe Valverde.
 
 
tour 18 etapa 06 dojazd favoriti bohfb
Favoriti dorazili do cieľa (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Keďže bol na bonusovom mieste pristor na zisk dvoch sekúnd, boli sme zvedaví, kto za nimi vyrazí. Ako pes po údenom po nich chmatol Geraint Thomas, ktorý sa stoj čo stoj chce dostať do žltej možno aby získal ešte väčšiu vážnosť v tíme a nebol iba superdomestikom top favorita. Napokon nezískal na Frooma ďalšie dve, ale až sedem sekúnd, keďže ten v závere mierne zaostal. "Dan bol dnes supersilný. Bohužiaľ, nedosiahol som na pódium, ale aspoň som získal dosť sekúnd na to, aby som sa priblížil žltému dresu. Myslím si, že teraz ma bude každý sledovať. Dvakrát som s tým vybabral, ale tretíkrát sa mi to asi nepodarí. Bolo to skôr o tom, že som uvidel príležitosť a šiel som za ňou. V závere som sa do hry zapojil príliš neskoro. Predpokladal som, že to bude ťažké, tak som vyčkával. Dvesto metrov pred cieľom ale správny moment vypršal. Valverde to skúsil, tak som vedel, že ho asi v boji o tretie miesto neporazím. Ostal som preto na svojom mieste a jedno percento svojich síl si pošetril na inokedy. Nohy sa cítia dobre. Včera aj dnes to bolo všeobecne ťažké a bolo horúco - neustále sa bojovalo o pozície až do méty dvetisíc metrov pred páskou, kde to vypuklo," zhodnotil deň jeden z tých spokojnejších borcov.
 
Kto s poslednými dvomi dňami nemôže byť spokojný je Julian Alaphilippe. Quick-Step ich poriadne oddrel, no hoci je ich domáca hviezda na dosah žltého dresu, nie a nie sa k nemu cez bonifikácie dostať. Aktuálne stráca šesť sekúnd. Včera bol piaty, dnes štvrtý, tesne za sekundičkami. "Čakali sme náročný priebeh etapy, no pár kilometrov pred kopcom to bolo intenzívne a napäté. Som trochu sklamaný, pretože som mal na viac. Môj tím pre mňa pracoval vynikajúco. Väčšinu dňa sme boli na čele, ale takéto veci sa stávajú. Normálne by mi toto tempo sadlo, aj som sa pred kopcom cítil dobre, ale potom som už nemal nič v „v nádrži“. Bol som unavený. Som trochu sklamaný z priebehu etapy," priznal Alaphilippe. Navyše, v úplnom závere stratil pár sekúnd aj Phil Gilbert, ktorý mal zasa šancu na maillot jaune po kockovej nedeľňajšej etape.
 
 
gilbert 18 tour v baliku bohf
Phil Gilbert počas etapy (© BORA - hansgrohe / VeloImages)
 
 
Gregovi Van Avermaetovi, tak ako celú jar, chýbalo povestné percento výkonu a tak môže byť rád, že finišoval v skupine a zachránil žltú. "Som veľmi rád, že som si udržal žltý dres - bolo to ťažké stúpanie. Nespomaľovalo sa, nebol čas si vydýchnuť, a preto som sa neumiestnil vyššie. Nestratil som na súperov žiaden čas, Alaphillipe neskončil na pódiu druhý, takže dres ostáva v mojich rukách. Pre mňa a Richieho to bol celkovo dobrý deň. Očakával som od Daniela Martina takúto jazdu, celkom mu vychádza nájsť ten správny moment a tiež je veľmi silný, jeho vytrvalosť bola pôsobivá. Zaslúžil si víťazstvo," pochválil konkurenta. Dobre vie, že prichádzajú ľahšie etapy, a tak by si mal žltý dres udržať.
 
Jazdci Bory-Hansgrohe opäť odviedli skvelú robotu. Krátko pomohli BMC a Quick-Stepu sťahovať únik, no najmä napálili do posledného kopca úplne na čele pelotónu tak, aby nikto neodskočil. Z dua Peter Sagan - Rafal Majka napokon prišiel na pásku ako prvý Poliak, hoci bez časového rozdielu. "Etapa ubiehala svižne a záver bol drsný. Podobne ako takmer každý deň až dodnes, náš tím bol silný a chlapci pripravili pre mňa a Petra perfektnú pozíciu. Keď Martin zaútočil, nikto na neho nedokázal reagovať. Bol som na kolese Thomasa a Porta, ale nevedeli zatvoriť tú medzeru. Rozmýšľal som, že to kilometer pred cieľom skúsim, ale fúkal protivietor, takže som sa radšej rozhodol ostať s ostatnými. Nakoniec z toho bol dobrý výsledok, veľa chlapcov stratilo nejaké sekundy, takže som šťastný, že som do cieľa dorazil piaty bez časovej straty."
 
 
oss 18 tour taha bohfb
Daniel Oss čo-to odtiahol (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Peter Sagan navýšil bodový zisk na Fernanda Gaviriu o desať bodov a aktuálne má o 43 bodov viac ako kolumbijský sok. To môže byť pred dvoma "plackami" málo, ale všetci vieme, že na tejto Tour jazdí každý deň famózne a nie je robot. "Mohlo byť lepšie, mohlo byť horšie, ako vždy, takže by som povedal, že sa treba uspokojiť aj s málom a že som mohol získať nejaké body. Napálili sme tempo dosť rýchlo a aj som trošku vyhorel, hehe. Videl som aj nejaké slovenské zástavy, takže super, ďakujem," povedal štábu RTVS.  Enrico Poitschke bol spokojný: "Tím jazdil skvele, stále kontrolovali dianie, boli vždy na čele a Rafala s Petrom chránili ukážkovo. Vedeli sme, že dnes bude pre Petra ťažký dojazd, no bol opäť blízko. Teším sa z Rafalovej formy, drží krok s najlepšími."
 
Veľké problémy mal počas etapy Primož Roglič. Čierny kôň Tour zaostal na vetre a ešte aj v poslednej polhodine sa zaplietol do pádu. Napriek tomu sa na Mur-de-Bretagne objavil po boku Thomasa s Portom, a tak aspoň odmenil tímových kolegov, ktorí s nim mali veľa práce. Jeho kolega a líder Steven Kruijswijk mal v závere dokonca horšie nohy a dostal dvanásť sekúnd: "Bola by škoda, ak by dnes Primož stratil čas. Chceli sme ho udržať na špici čo najdlhšie, hlavne kvôli tomu, že by mohol vyhrať etapu. Aj mňa prekvapilo, ako sa etapa vyvíjala, ale dokázal som sa s pomocou Roosena vrátiť späť. Fajn, že etapa je za nami. Zajtra a pozajtra budú snáď dva hromadné dojazdy balíka," nádeja sa Holanďan.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
 
 
Romain Bardet už ale také šťastie ako Roglič nemal a z problémov sa nestihol dostať. Zaknihoval si tak polminútovú stratu. "Zlomil som zadné koleso. Musel som si vymeniť s Tonym Gallopinom bicykel asi tri kilometre pred cieľom. Toto úsilie bolo na Mure pre mňa osudné. Nikdy nie je dobré stratiť čas. Práve sa tempo zrýchľovalo, keď sa mi udiala táto nepríjemnosť. To sú však risky, ktoré k športu patria. Okrem toho je všetko v pohode. Na Tour de France sa vždy nájde nejaký zádrheľ. Dnes nebolo šťastie na našej strane."
 
Ešte horšie dopadol po problémoch s predným kolesom Tom Dumoulin, ktorý sa doteraz radoval z náskoku pred Portom i Froomom, ale o celý dnes prišiel. Akoby chcel byť osud spravodlivý. "Nemali sme šťastie - zavesil som sa na Simona Geschkeho, potom sme sa snažili čo najskôr prísť do cieľa. Vedel som, že mi nabiehajú sekundy, takže to bolo už len o minimalizovaní strát. V pelotóne sa udial nejaký pohyb a nemohol som sa tomu vyhnúť. Narazil som predným kolesom, musel ho vymeniť a čo najrýchlejšie sa dostať do cieľa, no bolo to ťažké. Vedeli sme, že prvých päť dní sme mali veľmi veľké šťastie, ale počítali sme s tým, že sa to veľmi rýchlo otočí. To sa dnes aj stalo. Som sklamaný, túžil som po lepšej priečke v GC, ale takto to už chodí," povedal sklamaný Dumoulin. Zaujímavé je, že vo vyjadrení vôbec nespomenul Sorena Andersena, ktorý bol k nemu povolaný aj za cenu straty bieleho dresu, čo sa ale napokon nestalo.
 
 
Výsledky 6. etapy
1. MARTIN Daniel UAE Team Emirates 4:13:43 120
2. LATOUR Pierre Ag2r La Mondiale 00:01 50
3. VALVERDE Alejandro Movistar Team 00:03 25
4. ALAPHILIPPE Julian Quick-Step Floors 00:03 15
5. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 00:03 5
6. YATES Adam Mitchelton-Scott 00:03  
7. MOLLEMA Bauke Trek-Segafredo 00:03  
8. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 00:03  
9. THOMAS Geraint Team Sky 00:03  
10. ROGLIč Primož Team Lotto NL-Jumbo 00:03  
 
Zobraziť kompletné poradie


bmc
Priebežné poradie pretekov po 6. etape
1. VAN AVERMAET Greg BMC Racing Team 22:35:46 25
2. THOMAS Geraint Team Sky 00:03  
3. VAN GARDEREN Tejay BMC Racing Team 00:05  
4. ALAPHILIPPE Julian Quick-Step Floors 00:06  
5. GILBERT Philippe Quick-Step Floors 00:12  
6. JUNGELS Bob Quick-Step Floors 00:18  
7. URÁN Rigoberto Team EF Education 00:45  
8. VALVERDE Alejandro Movistar Team 00:51  
9. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 00:52  
10. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team 00:53  
31. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 02:46  
Zobraziť kompletné poradie


z zeleny
Priebežné poradie bodovacej súťaže po 6. etape
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 199
2. GAVIRIA Fernando Quick-Step Floors 156
3. KRISTOFF Alexander UAE Team Emirates 88
4. GREIPEL André Lotto-Soudal 75
5. DÉMARE Arnaud Groupama-FDJ 57
6. COLBRELLI Sonny Bahrain-Merida Pro 55
 

z bodkovany
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po 6. etape
1. SKUJIņš Toms Trek-Segafredo 6
2. CHAVANEL Sylvain Direct Energie 4
3. SMITH Dion Wanty-Groupe Gobert 4
4. CALMEJANE Lilian Direct Energie 3
5. MARTIN Daniel UAE Team Emirates 2
6. LEDANOIS Kévin Team Fortuneo-Samsic 1
 
 
z biely
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po 6. etape
1. ANDERSEN Søren Kragh Team Sunweb link ikonka 22:36:49
2. BERNAL Egan Team Sky link ikonka 00:27
3. LATOUR Pierre Ag2r La Mondiale link ikonka 02:17
4. CORT NIELSEN Magnus Astana Pro Team link ikonka 03:00
5. MARTIN Guillaume Wanty - Groupe Gobert 04:06
6. BOUDAT Thomas Direct Energie 05:32
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop