Dumoulin dostal dvadsaťsekundovú penalizáciu a Bardet chystá odplatu v horách

13.7.2018, 07:30 | Aktuality zo sveta | Juraj Pivarči, ts, lt
Včerajšia etapa a dva prejazdy cez Mur-de-Bretagne urobili možno ešte väčšie problémy ako sa očakávalo. Medzi najväčších smoliarov patria Tom Dumoulin a Romain Bardet, ktorí si kvôli technickým problémom pripísali stratu niekoľkých sekúnd. A v prípade jazdca Sunwebu sa od stola táto strata ešte navýšila. Bez opomenutia neostal ani Francúz, ktorý sa chystá na horské vendety.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár 6. etapy
 
Historický najlepší čas

Včerajšie výstupy na Mur-de-Bretagne boli extrémne rýchle. Hlavne ten druhý, ktorý mal prívlastok cieľový. V roku 2011 trvalo Cadelovi Evansovi zdolať tento kopec 4:10. Bolo to vo štvrtej etape a Austrálčan tu vtedy oslávil jeho jediné etapové víťazstvo vo víťaznom ročníku. Mur-de-Bretagne sa ocitol na trati Tour de France aj o štyri roky neskôr. Ôsma etapa vtedy patrila Alexisovi Vuillermozovi, ktorý cieľový kopec zvládol za 4:08. Evansov  čas tak vylepšil o dve sekundy. No a včera sa toto dvojkilometrové stúpanie dostalo do popredia opäť.

Po perfektnom výkone vyhral Daniel Martin. Časom 3:53! Ír tu tak dosiahol zatiaľ najlepší čas. Výborne išli ale viacerí, nie iba on. Jasným dôkazom toho je samotný Vuillermoz. Ak by 30-ročný pretekár podal výkon rovnaký výkon ako v roku 2015, stačilo by mu to na 32. miesto, tesne za ním by sa umiestnil Jelle Vanendert z Lotta Soudal. Jazdec Ag2r však finišoval na 28. priečke. To, že sa išlo rýchlo, si všimol aj Peter Sagan. "Bol to neuveriteľne rýchly výstup. Myslel som si, že na tomto kopci to môže pre mňa dopadnúť lepšie, najmä ak tam fúkal protivietor. Na konci to bolo ale veľmi ťažké," prezradil svoje plány trojnásobný majster sveta. Aj napriek podmienkam, aké na vrchole vládli, prešiel Daniel Martin dva kilometre v priemere za 31 km/h. Samozrejme, cyklistika nie je matematikou a na výkon vplývajú aj ďalšie faktory.
 
 
mur de bretagne 560px
 
 
Smoliari dňa sú známi

Sú nimi Tom Dumoulin a Romain Bardet. Namiesto toho, aby bojovali s najlepšími možno aj o víťazstvo, bojovali s pokazenými kolesami. Obom sa to stalo vo veľmi nevhodných chvíľach a svoju stratu už odstrániť nedokázali. O čosi horšie dopadol zástupca Sunwebu. Dumoulin stratil 53 sekúnd, navyše sa viezol za tímovým autom o čosi dlhšie ako mal. Dostal tak 20-sekundovú penalizáciu. "Samozrejme, je to sklamanie, chcel som mať v GC lepšie postavenie, ale už to je to tak," reagoval veľmi úsečne Holanďan. O čosi zhovorčivejší bol jeho kolega Chad Haga. "Bolo to chaotické. Pri náraze mal problémy s kolesom. Potom sme sa ho snažili vrátiť čo najbližšie ku skupine favoritov. Bolo to zlé, no Tom ostáva pokojný, žiadna panika," rozpovedal Dumoulinov americký spolujazdec.

Päťdesiat švajčiarskych frankov a dvadsať sekúnd holandský tím až tak nehnevajú. "Po neočakávanom kontakte v pelotóne sa muselo meniť Tomovo predné koleso. Pri návrate spať sa uplatnili pravidlá UCI. Protestovať nebudeme, musíme prijať trest. Rozhodnutie UCI rešpektujeme," vyhlásil neskôr tréner tímu Luke Roberts. Veľkú smolu v smole Toma Dumoulina mal aj Soren Andersen. Mladý Dán má na sebe biely dres, no ani to ho neospravedlnilo od toho, aby nešiel pomáhať lídrovi tímu. Menovec slávneho rozprávkara ide zatiaľ výborne a možno by čosi predviedol aj včera, ale cyklistika je tímový šport a vie byť niekedy veľmi krutá.
 
Líder je skrátka líder. "Keď sa stala tá situácia, okamžite sme to oznámili tímovému vozidlu. Možno sa mohol vymeniť celý bicykel a nie iba jeho koleso, ale viete, moment rozhodovania je ovplyvnený mnohými faktormi. Teplom, únavou a podobne. Napokon to rozhodnutie nemusí byť úplne najlepšie. Je bláznivé, že stále držím biely dres. Čakal som, že ho dnes stratím," usmieval sa 23-ročný jazdec. Kvôli tomuto počinu ho však možno stratí o dva-tri dni skôr. Zástupcovia Sunwebu síce s trestom súhlasia, ale mohli by o ňom pochybovať. Počas etapy mal totiž rovnaké patálie ako ich líder aj líder Astany Jakob Fuglsang a všetci videli ako mu pomáhalo auto. Tohto Dána však rozhodcovia nepotrestali, Sunweb to musel urobiť okatejšie a dlhšie.
 
 
tour 18 etapa 06 hori efefv
Zvláštna zábava fanúšikov s horiacimi balmi slamy (© Slipstream Sports / Cor Vos)
 
 
Ďalším odpadlíkom sa stal Romain Bardet. A bolo to len pár metrov potom, ako začal svoje problémy riešiť Dumoulin. V tomto prípade išlo o zadné koleso. "Zlomilo sa. Musel som meniť bicykel. Bolo to tri kilometre do cieľa, našťastie tam so mnou ostal Tony Gallopin. Bol to hrozný čas na problémy. Na záverečnom kopci ma to zabilo. Pelotón sa totiž valil obrovskou rýchlosťou. Žiaľ, aj taký je šport a zvlášť Tour de France. Šťastie dnes nebolo na našej strane, ale všetko si vynahradím v kopcoch. Tam stratený čas získam nazad!" dušoval ja pretekár Ag2r. Domáci tím mohlo včera potešiť aspoň druhé miesto Pierra Latoura.
 
 
Ďalší zápis do histórie

Meno Peter Sagan nájdeme v zápisoch o cyklistických rekordoch už niekoľkokrát. Po včerajšku však v "týchto listinách" pribudla ďalšia poznámočka. 90 dní. Presne toľko nosil Žilinčan počas Tour de France na sebe zelený dres. Prekonal tak rekord Erika Zabela, ktorý ho nosil "len" 89 dní. Na nášho majstra sveta sa tak zniesla vlna pochvál. "Je to pôsobivé. Iba to podčiarkuje Petrovu výnimočnosť. O dvadsať rokov budú všetci hľadieť dozadu a rozprávať o Saganovi tak, ako teraz rozprávajú o Merckxovi," prorokoval Marcel Kittel, ktorý už taktiež ochutnal pocit tohto dresu. "Ako môžeme vidieť, on je schopný všetkého. Samozrejme, raz pokorí rekord, ale ešte ho aj vylepší," pridal sa do chválenia ďalší Nemec André Greipel. "Je to vzrušujúce, ale myslím si, že Sagan má ešte veľmi veľa dní v zelenom drese pred sebou. Je to neuveriteľný jazdec. Som šťastný aj zaňho. Svoju extratriedu ukázal aj včera," doplnil kolegov Michal Kwiatkowski, s ktorým bol Sagan veľký rival ešte počas juniorských a kadetských čias. A počas pôsobenia v elitnej kategórii sa to nezmenilo. "Určite nie je v zelenom poslednýkrát. Má ešte mnoho času, aby nastavil latku veľmi vysoko," pochválil svojho súpera aj ešte stále žltý Greg Van Avermaet. Všetci sa vyjadrili pre štáb RTVS na pretekoch.
 
 
tour 18 etapa 06 sagan avermaet bohf
Peter Sagan s Gregom Van Avermaetom (© BORA - hansgrohe / VeloImages)
 
 
Počas včerajška sa tiež črtala zaujímavá spolupráca. Daniela Martina s tímom Quick-Step. Ír sa pred etapou rozprával s manažérom "podlahárov" Brianom Holmom, ktorý mu povedal, že vyhrá. Dokonca mu ponúkol akúsi neformálnu spoluprácu so zástupcami belgickej zostavy a odporučil mu, aby sa v priebehu etapy o tom porozprával s Gilbertom, Jungelsom alebo Alaphilippom. Martin však žiadnu pomoc nepotreboval a  jeho triumf potešil aj samotného Holma. "Keď som sa s ním ráno stretol, hneď som vravel, že vyhrá. A dokázal to. Samozrejme, keby sa to podarilo našim jazdcom, bolo by to lepšie, ale nefungovalo nám to, tak sme všetci radi, že sa to podarilo Danielovi," povedal v cieli športový riaditeľ Quick-Step Floors.  Daniel Martin tiež odjazdil víťaznú etapu v novom dres bez zipsu. Tímový sponzor celku UAE spoločnosť Champion System skúša novinku, ktorá sa ešte nedostala na trh. Ide o nový dres vyrobený z tkaniny nazvanej Agile, ktorá je dostatočne priedušná na to, aby počas sparných etáp prepustila dostatok vzduchu. A preto vraj nepotrebuje zips. Uvidíme, či sa ujme. Cyklisti si totiž radi regulujú priedušnosť samostatne. Pomocou zipsu.
 
Veľkú pozornosť tiež pútal Toms Skujinš. Nenápadný cyklista z tímu Trek - Segafredo včera absolvoval etapu v bodkovanom drese. Nebolo by na tom nič extra zaujímavé, keby nešlo o prvého Lotyša, ktorému sa podarilo vybojovať na Tour de France niektorý z dresov. Dvojmiliónová krajina, ktorá je však rozlohou väčšia ako Slovensko, sa tak konečne dočkala. "Tour je Tour. Oveľa viac novinárov, oveľa viac fanúšikov a všetci bojujú o každý čiastkový úspech. Mám dostatok bodov na to, aby som tento dres udržal až do Paríža, nie?" žartoval po etape 27-ročný pretekár, ktorý si ho udrží minimálne ešte dnes. Po včerajšku má totiž pred Sylvainom Chavanelom dvojbodový náskok a dnes sa dá získať len jediný bod. Dôležité dva body si pripísal pri prvom prejazde Mur-de-Bretagne, keď už bol zlikvidovaný únik a prišiel k nim takmer zadarmo.
 
 
skujins 18 tour bodkovany trekfb
Toms Skujinš napreduje v kariére (© Courtesy Trek - Segafredo / @BettiniPhoto)
 
 
kratka sprava ikonkaPreview 7. etapy pohľadom Tomáša Šandora
Najrýchlejší jazdci museli prečkať dva dni, aby sa mohli znovu zamerať na etapový triumf. Uvidíme, ako bude vyzerať ich kondícia na konci skutočne dlhej etapy a ako prehovorí do výsledkovej listiny záverečný kilometer s dvojpercentným sklonom. Vo štvrtej etape podobná koncovka dostala do nevýhody niektorých šprintérov. Fernando Gaviria sa počas uplynulých dvoch dní nikam zbytočne nehrnul, aby bol čo najlepšie pripravený na ďalší hromadný špurt. Quick-Step chce stále vyhrávať a zatiaľ je jeho najväčšou zbraňou práve kolumbijský jazdec, takže sa belgická zostava musí znovu pustiť do práce, aby zariadila hromadný dojazd pelotónu. V silovom špurte štvrtej etapy sa cítil ako ryba vo vode André Greipel, čo bol pre neho povzbudzujúci moment, a keď si vybuduje potrebnú pozíciu aj na konci tej siedmej, v meste Chartres sa môže presadiť jeho veľká sila. Dylan Groenewegen a Marcel Kittel musia byť na konci priebojnejší, inak sa zase nedozvieme, na akej úrovni je ich maximálna rýchlosť. Na ich príklade je vidieť, že aj takýto kvalitní šprintéri potrebujú mať vo finále po svojom boku skúsených pomocníkov.
 
Ťažší dojazd bude určite vyhovovať Alexandrovi Kristoffovi, ktorý býva vždy silný na konci dlhých pretekov a obľubuje náročné koncovky, a motiváciu nebude skrývať ani domáci Arnaud Démare. S jedným vydareným šprintom z druhej etapy nemôže byť spokojný. Rýchlejších jazdcov bude chcieť zaskočiť Sonny Colbrelli, taliansky pretekár zatiaľ jazdí s veľkou chuťou a veľmi chce vyhrať etapu. Otázkou zostáva Mark Cavendish, ktorý prežíva zlý vstup do pretekov. Na druhej strane John Degenkolb si bude želať, aby mu vo finále konečne prialo šťastie, pretože v doterajších dojazdoch ho zakaždým niečo vyhodilo z rytmu. Petra Sagana čaká ďalšia poľovačka na body o zelený dres a určite to nebude márna snaha, veď v predchádzajúcich šprintoch spoločne s Gaviriom nemal konkurenciu. Aj tentoraz bude chcieť v očakávanom špurte využiť svoje osvedčené zbrane, vytvoriť si potrebnú pozíciu a napokon vytiahnuť svoju stále parádnu rýchlosť.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo 6. etapy z on-board kamier
 
 
Výsledky 6. etapy
1. MARTIN Daniel UAE Team Emirates 4:13:43 120
2. LATOUR Pierre Ag2r La Mondiale 00:01 50
3. VALVERDE Alejandro Movistar Team 00:03 25
4. ALAPHILIPPE Julian Quick-Step Floors 00:03 15
5. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 00:03 5
6. YATES Adam Mitchelton-Scott 00:03  
7. MOLLEMA Bauke Trek-Segafredo 00:03  
8. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 00:03  
9. THOMAS Geraint Team Sky 00:03  
10. ROGLIč Primož Team Lotto NL-Jumbo 00:03  
 
Zobraziť kompletné poradie


bmc
Priebežné poradie pretekov po 6. etape
1. VAN AVERMAET Greg BMC Racing Team 22:35:46 25
2. THOMAS Geraint Team Sky 00:03  
3. VAN GARDEREN Tejay BMC Racing Team 00:05  
4. ALAPHILIPPE Julian Quick-Step Floors 00:06  
5. GILBERT Philippe Quick-Step Floors 00:12  
6. JUNGELS Bob Quick-Step Floors 00:18  
7. URÁN Rigoberto Team EF Education 00:45  
8. VALVERDE Alejandro Movistar Team 00:51  
9. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 00:52  
10. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team 00:53  
31. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 02:46  
Zobraziť kompletné poradie


z zeleny
Priebežné poradie bodovacej súťaže po 6. etape
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 199
2. GAVIRIA Fernando Quick-Step Floors 156
3. KRISTOFF Alexander UAE Team Emirates 88
4. GREIPEL André Lotto-Soudal 75
5. DÉMARE Arnaud Groupama-FDJ 57
6. COLBRELLI Sonny Bahrain-Merida Pro 55
 

z bodkovany
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po 6. etape
1. SKUJIņš Toms Trek-Segafredo 6
2. CHAVANEL Sylvain Direct Energie 4
3. SMITH Dion Wanty-Groupe Gobert 4
4. CALMEJANE Lilian Direct Energie 3
5. MARTIN Daniel UAE Team Emirates 2
6. LEDANOIS Kévin Team Fortuneo-Samsic 1
 
 
z biely
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po 6. etape
1. ANDERSEN Søren Kragh Team Sunweb link ikonka 22:36:49
2. BERNAL Egan Team Sky link ikonka 00:27
3. LATOUR Pierre Ag2r La Mondiale link ikonka 02:17
4. CORT NIELSEN Magnus Astana Pro Team link ikonka 03:00
5. MARTIN Guillaume Wanty - Groupe Gobert 04:06
6. BOUDAT Thomas Direct Energie 05:32
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop