Reakcie: Dlhočízna etapa nikomu nevoňala, Groenewegen chce oslavovať aj v sobotu

13.7.2018, 19:10 | Aktuality zo sveta | V. Grežďová, L. Timko
Najdlhšia etapa neostala nič dlžná predpovediam. Zbytočná dĺžka odstrašila pretekárov od únikov a dlhočízne pomalé putovanie len nahnevalo televízne spoločnosti. Vrchári ale prežili pokojný deň a nechali šprintérov, aby sa vybláznili . Opäť sa radovala nastupujúca generácia a svoju rýchlosť z papiera priamo na trať konečne vytiahol Dylan Groenewegen.
 
Holandský šprintér si po troch nezdaroch našiel správnu pozíciu i zvolil správne načasovanie a nedalo sa diskutovať o tom, kto bol najrýchlejší. "Zlepšujem sa každým dňom. Povedal som, že potrebujem nejaký čas, lebo som sa necítil v prvých etapách dobre. Dnes to vyšlo a je to úžasné. Som veľmi vďačný. Bol som za Kristoffom a on šiel na to, tak som sa zavesil zaňho a pomyslel si, že toto je moja chvíľa. Vyštartoval som dvesto metrov do cieľa a bolo to dostatočne dobré. Dúfam, že mám ešte aj na viac, dnes som mal nohy na víťazstvo, takže dnes sa bude oslavovať a možno to bude rovnaké aj zajtra," dúfa Groenewegen.
 
 
groenewegen 18 tour triumf bohfb
Druhý triumf na Tour pre Groenewegena (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
V Quick-Stepe tentoraz na svojom webe mlčali, vyjadrenie Fernanda Gaviriu alebo niekoho z tímových riaditeľov k dispozícii nemáme. Môžeme ale konštatovať, že Fernando mal opäť skvelé nohy, stále v špurte neskončil horšie ako druhý a tiež platí, že mal najlepšieho rozbiehača. K výkonu Maximiliana Richezeho sa žiadny "lead-out man" zatiaľ nepriblížil.
 
Naďalej platí, že Peter Sagan je všade tam, kde má byť. Opäť výborne špurtoval za zadným kolesom modrého rivala, no po toľkých dňoch ťažkých záverov na oddýchnutého Groenewegena nestačil a opäť finišoval za Gaviriom. "Ako sa očakávalo, dnes bol rýchly šprintérsky dojazd. Chlapci znova celý deň odvádzali excelentnú prácu a pred finále ma dokonale dostali do pozície. Bral som tretie miesto a som spokojný s mojim výkonom a formou. Povedal som to už predtým, Tour de France je dlhá a budeme o naše šance bojovať každý deň." V etape spolu stratil na Gaviriu dvanásť bodov, ale sám vie, že to vôbec nič neznamená.
 
"Peter za včerajšiu etapu dnes zaplatil daň. Groenewegen vyzeral čerstvejšie a zaslúžil si triumf. Opäť náš tím pracoval skvele. Výborne dostali Petra do pozície, ale posledných desať kilometrov aj ochránili Rafala. Máme zas dôležité body do zelenej súťaže, takže môžeme byť spokojní. Zajtra bude ďalšia príležitosť pre šprintérov a potom sa vývin pretekov zvrtne," citoval tímový web športového riaditeľa Enrica Poitschkeho.
 
 
sagan 18 tour v zelenom pije bohfb
Peter Sagan bol pokojne zabudovaný v pelotóne (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Druhý dobrý, ale nedostatočný špurt na Tour predviedol Arnaud Démare, ktorému naďalej ostáva na najslávnejšom podujatí iba jedna výhra, a to z vlaňajšieho kontroverzného Vittelu. "Som šťastný z práce mojich kolegov, aj moje nohy sú vo forme. Zajtra by mal byť vývoj pretekov podobný, snáď sa mi už podarí zvíťaziť," reagoval po etape štvrtý Francúz.
 
Stará garda opäť dopadla veľmi zle. Mark Cavendish sa do záveru dostal, ale keď videl, že to nevyjde, opäť sa na to vykašľal a zvoľnil. Zatiaľ jazdí ako taká malá karikatúra samého seba spred pár rokov. "Niekoľko sto metrov pred cieľom som bol vzrušený. Ale keď vyrazia Quick-Step a Bora, neviem sa vyrovnať ich rýchlosti, prosto neviem. Dva kilometre do cieľa sa niečo v pelotóne stalo a pokazilo niektoré vláčiky, niektorí ľudia odtiaľ vypadli. Tempo bolo vysoké a zbadal som, že ostatní šprintéri majú pri sebe jedného alebo dvoch kolegov, tak som skúšal ísť z kolesa na koleso. 200 metrov do cieľa som sa ja aj moje nohy cítili fajn. Som silný, sebavedomie som mal celý týždeň."
 
Kaťuši záver nevyšiel vôbec. Nedostali sa na lepšiu pozíciu. Opäť raz sa ukázalo, že podpora Marcela Kittela je ďaleko horšia ako v Quick-Stepe a dokonca tam dnes líder tímu poslal Erika Zabela: "Škoda, že mi nevyšlo vtesnať sa do Top 10. Marcel mi kilometer pred cieľom povedal, že on je v zlej pozícii a že to mám skúsiť ja," vravel v cieli syn slávneho otca, ktorý ale finišoval až jedenásty.
 
 
tour 18 etapa 07 efefv
Ilustračný záber z etapy (© Slipstream Sports / Cor Vos)
 
 
Žltý dres bol plne v bezpečí, vyšpurtoval si aj tri sekundy
 
Mimoriadne pomalé tempo potešilo BMC. Červeno-čierni určite odtiahli menej, než čakali. Najprv poslali dopredu Gerransa a keď bol ten únik zlikvidovaný, s jednotlivcami nemali najmenšie problémy. "Bol to celkom pokojný deň, ale stále sme museli byť obozretní. Trochu ma znervózňovalo, že ostatní sa stále snažili zgrupovať, akoby sa niečo malo udiať, ale celkovo to bol dobrý deň. Som rád, že som uchmatol tie tri sekundy v bonusovom šprinte. Bol to otvorený šprint a vpredu nikto nebol, takže fajn, že som to skúsil a ujistil sa, že do ďalšej etapy som v suchu. Možno si udržím dres až do Roubaix. Celkovo to je pekný týždeň," povedal stále nadšený Greg Van Avermaet, ktorý naďalej bojuje o zmluvu na ďalšiu časť kariéry. "Predpokladám, že zajtra to bude rovnaké ako dnes. Bude to opäť rovina, ale kratšia než dnes. Ja sa sústredím na nedeľu, skúsim byť vpredu a uvidíme, čo bude," uzavrel.
 
Van Avermaeta pochválil aj líder tímu Richie Porte, ktorému sa logicky páčilo, že o sekundy nemal záujem jeho súper Geraint Thomas. "Greg nosil dres štyri dni, zatiaľ to ide dobre. Bolo skvelé, že Greg vzal bonusové sekundy skôr než Thomas. Dnes sme etapu nemuseli kontrolovať. Bolo to ľahké, ale finiš bol hektický. Fúkal trochu bočný vietor. Je príjemné, že sme sa dostali tam, kde sme a Greg bude v žltom zajtra už piaty deň." Doplnil ho športový riaditeľ Fabio Baldato: "Tour nám ide dobre. Sme na konci prvého týždňa a žltý dres nám udržiava motiváciu. Doteraz sme veľa energie neminuli a čo je ešte lepšie, na ochrane Richieho vpredu sme sa toľko nenarobili. Nedeľná etapa do Roubaix je posledná technická previerka v prvej časti pretekov."
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo scenérie 7. etapy
 
 
V Sky opäť poslali pred médiá Froomovho hovorcu Gerainta Thomasa, ktorý na seba strháva čoraz viac pozornosti. "Na začiatku to bolo trochu nervózne, niekoľko tímov sa snažilo útočiť v bočnom vetre, ale prakticky tam žiaden vietor nebol. Finále bolo superrýchle a veľmi stresujúce, ale aspoň je za nami ďalší deň," povedal druhý muž celkového poradia, ktorý po novom stráca šesť sekúnd. "Potešil by som sa, keby som sa ešte tento týždeň obliekol do žltého dresu. Aj zajtra je deň, potom bude pavé a následne pekný deň oddychu."
 
Za nudný dnešný deň považovali aj v Sunweb. "V balíku nebolo dosť motivácie na to, aby sa šli preteky naplno celý deň. Okrem bočného vetra a vtedy, keď to skúšali väčšie skupiny. Bol to jednoduchý, dobrý deň, ochránili sme Toma a sme radi, že finišoval v bezpečí v balíku," povedal podľa tímového webu športový riaditeľ Luke Roberts.
 
 
Výsledky 7. etapy
1. GROENEWEGEN Dylan Team Lotto NL-Jumbo 5:43:42 120
2. GAVIRIA Fernando Quick-Step Floors 00:00 50
3. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 00:00 25
4. DÉMARE Arnaud Groupama-FDJ 00:00 15
5. LAPORTE Christophe Cofidis, solutions crédits 00:00 5
6. DEGENKOLB John Trek-Segafredo 00:00  
7. IMPEY Daryl Mitchelton-Scott 00:00  
8. GREIPEL André Lotto-Soudal 00:00  
9. PASQUALON Andrea Wanty-Groupe Gobert 00:00  
10. CAVENDISH Mark Team Dimension Data 00:00  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
bmc
Priebežné poradie pretekov po 7. etape
1. VAN AVERMAET Greg BMC Racing Team 28:19:25 25
2. THOMAS Geraint Team Sky 00:06  
3. VAN GARDEREN Tejay BMC Racing Team 00:08  
4. ALAPHILIPPE Julian Quick-Step Floors 00:09  
5. GILBERT Philippe Quick-Step Floors 00:15  
6. JUNGELS Bob Quick-Step Floors 00:21  
7. URÁN Rigoberto Team EF Education 00:48  
8. VALVERDE Alejandro Movistar Team 00:54  
9. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 00:55  
10. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team 00:56  
31. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 02:45  
Zobraziť kompletné poradie
 
 
z zeleny
Priebežné poradie bodovacej súťaže po 7. etape
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 234
2. GAVIRIA Fernando Quick-Step Floors 203
3. KRISTOFF Alexander UAE Team Emirates 105
4. GREIPEL André Lotto-Soudal 85
5. holandsko GROENEWEGEN Dylan Team Lotto NL-Jumbo 82
6. DÉMARE Arnaud Groupama-FDJ 75
 

z bodkovany
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po 7. etape
1. SKUJIņš Toms Trek-Segafredo 6
2. CHAVANEL Sylvain Direct Energie 4
3. SMITH Dion Wanty-Groupe Gobert 4
4. CALMEJANE Lilian Direct Energie 3
5. MARTIN Daniel UAE Team Emirates 2
6. LEDANOIS Kévin Team Fortuneo-Samsic 1
 
 
z biely
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po 7. etape
1. ANDERSEN Søren Kragh Team Sunweb 28:20:31
2. BERNAL Egan Team Sky 00:27
3. LATOUR Pierre Ag2r La Mondiale 02:17
4. CORT NIELSEN Magnus Astana Pro Team 03:00
5. MARTIN Guillaume Wanty - Groupe Gobert 04:06
6. BOUDAT Thomas Direct Energie 05:32
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop