Roubaix uvidí súboj favoritov, Quick-Step má na dnes dva plány, Tony Martin odstúpil

15.7.2018, 06:30 | Aktuality zo sveta | Juraj Janoťák, ts, lt
Na Tour de France sa blíži koniec prvého týždňa. Bude to veľkolepý koniec, na mačacích hlavách. Dnes sa do toho pustia nielen klasikári, o veľké veci sa pokúsia tiež adepti na celkové víťazstvo. Tým nedeľu bude chcieť znepríjemniť Quick-Step Floors. Kaťuša - Alpecin do deviatej etapy vyrazí bez Tonyho Martina.  
 
 
Posledné dva dni na Tour de France veľa vzruchu nepriniesli. Siedma, respektíve ôsma etapa mala nudný priebeh. Ten však akoby vyhovoval Dylanovi Groenewegenovi, ktorý sa stal len tretím Holanďanom v histórii TdF, ktorý na Starej dáme vyhral dve etapy po sebe. Podľa dát vieme, že 25-ročný rodák z Amsterdamu bol opäť na páske suverénne najrýchlejší. Vo veľmi dobrom svetle sa v dojazdoch však ukazuje aj skúsený špurtér Andrea Pasqualon. "Bolo to ťažké finále, som rád, že sa mi podarilo vyhnúť pádu, pretože som bol tesne za Danom Martinom. Mal som tak veľké šťastie. V závere sa mi podarilo prilepiť sa na zadné koleso Gaviriu. Tak nebezpečný šprint som už dávno nezažil. Bolo to asi preto, že žiaden tím koncovku etapy nekontroloval." Talian sa tlačí do každého šprintu, aj do tých ťažkých. Preto sme zvedaví, čo predvedie na mačacích hlavách. "Nedeľa je pre GC veľmi dôležitá. Počas celého dňa budem pracovať pre Guillauma Martina, no v závere ak dôjde na šprint, určite v ňom nebudem chcieť chýbať. Už som tu dosiahol nejaké dobré umiestnenia v Top 10, mojim ďalších cieľom je dostať sa do Top 5." 
 
Veľké očakávania pred dnešným dňom má Vincenzo Nibali. Žralok z Mesiny v roku 2014 práve na mačacích hlavách zahájil cestu za doposiaľ jediným celkovým víťazstvom na Tour de France. Rovnaké ambície bude mať aj v nedeľu. "Naším prvým cieľom je dobre pretekať, nestrácať čas a byť na čele pretekov. Pódium by bolo pekné, ale bude veľmi ťažké ho vybojovať. Čaká nás náročný deň, niektoré kocky sú veľmi hrubé. Bude to však zaujímavá bitka, keďže budú proti sebe bojovať typickí klasikári a tiež všetci lídri. Osobne dúfam, že sa mi podarí napodobniť rok 2014," povedal cyklista, ktorý sa na dnešný deň pripravoval už niekoľko mesiacov. Nibalimu v nedeľu bude pomáhať silný tím. No nebude jediný spomedzi adeptov na celkový triumf, ktorý sa bude môcť oprieť o tímovú podporu. "Každý veľký tím na tohtoročnú Tour zobral aj špecialistov na dlaždičky a to práve kvôli tejto etape. Som si istý, že všetci títo klasikári budú bojovať pre svojich lídrov, aby ich ochránili. My urobíme to isté. Po ruke budem mať Heinricha Hausslera, Sonnyho Colbrelliho a Kristjana Korena. Ich úlohou bude starať sa o mňa. Všetci traja vedia výborne jazdiť na pavé, v minulosti to dokázali už niekoľkokrát." 
 
 
roubaix 18 kocky ilustrak efefvos
Momentka z tohtoročného Paríž - Roubaix (© Slipstream Sports / Cor Vos)
 
 
Nedeľu si zakrúžkovali tiež jazdci Quick-Stepu Floors. Tí po dvoch nepresvedčivých dňoch budú chcieť vypáliť rybník nielen všetkým klasikárom, ale aj favoritom na celkové víťazstvo. Motivácia Belgičanom preto nechýba. "Dúfam, že sa nám podarí vykopnúť niekoľkých jazdcov z boja  o GC," povedal pred ťažkou skúškou Patrick Lefevere. Skúsený lodivod Quick-Stepu však vie, že v deviatej etape to budú úplné iné preteky ako klasické Paríž-Roubaix. "Paríž-Roubaix sú jednodňové preteky, počas ktorých musíte prejsť 260 kilometrov. Teraz cyklistov nečaká taká masívna vzdialenosť, no musíme brať do úvahy fakt, že už na bicykli budú sedieť deviaty deň v rade. Je to preto úplne niečo iné. Do úvahy treba zobrať aj poveternostné podmienky. Tie budú tiež zohrávať kľúčovú úlohu. Na papieri máme veľa chlapcov, ktorí môžu ísť dobre na pavé." Lefevere priznal, že jeho tím ide do každého dňa s rôznymi stratégiami. "Môžete mať skvelý plán, ale ak dôjde k veľkému pádu, potom môže byť váš výborný plán pokazený. Je potrebné, aby ste mali tiež plán B. Hlavne v tak ťažkej etape, ako nás čaká. Samozrejme, dôležitou súčasťou cyklistiky je aj šťastie. Snáď sa nám dnes vyhnú technické problémy," dodal. Len pre zaujímavosť, Quick-Step zobral na Starú dámu niekdajšieho víťaza Paríž-Roubaix do 23 rokov. Je ním Bob Jungels
 
Ani v Sky deviatu etapu vôbec nepodceňujú. Síce pelotón čaká najviac kilometrov na kockách v celej histórii TdF, Michał Kwiatkowski v tom problém nevidí. Poliak sa viac obáva stresu, ktorý je s dnešným dňom spojený. "Čaká nás len 21 kilometrov po kockách. Bude to však veľmi stresujúci deň, v ktorom sa pravdepodobne udejú veľké veci. S Roubaix nemám veľa skúseností, ale súťažil som na veľkom počte iných podujatí, kde sa jazdí na mačacích hlavách. Napríklad na flámskych klasikách," okomentoval svoju prípravu. Kwiatkowski, podobne ako ďalší klasikári, chce dnes pomôcť svojim lídrom v ceste za žltým dresom. Jeho osobné ambície pôjdu bokom. "Myslím si, že dnešnú etapu by každý rád vyhral, a to nielen pretekári v GC. Ja osobne sa sústredím na prácu pre svojich lídrov. Urobím všetko pre Chrisa a Gerainta. Pre mňa osobne bude veľmi dôležité, aby oni dvaja nemali dnes žiadny problém. Hlavne na úsekoch s pavé si budeme dávať veľký pozor. Mali by sme zostať spolu. Vždy je lepšie, keď jazdíte vedľa seba. Môžete spolu komunikovať a lepšie tak reagovať na taktiku súperov."
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideopreview dnešnej etapy
 
 
Rovnakú stratégiu budú mať dnes tiež u EF Education First - Drapac. Pretekári tohto tímu sa pokúsia udržať v hre Rigoberta Urána, ktorému budú pomáhať všetci tímoví kolegovia. Najdôležitejším z nich bude Belgičan Sep Vanmarcke, ktorého nemrzí to, že sa nebude môcť pokúsiť vyhrať deviatu etapu. "Osobne si myslím,  že by bolo skvelé, keby som dostal voľnú ruku, pretože je to azda jediná príležitosť zabojovať o etapové víťazstvo na Tour de France. No už pred troma mesiacmi mi bolo povedané, ešte pred jarnými klasikami, že v dnešný deň budem mať úlohy domestika. Musel som súhlasiť. Kebyže odpoviem nie, tak by som sa do nominácie na TdF nedostal. Takže práve kvôli nedeli som tu a viem, čo musím urobiť. Tímová taktika je mi jasná a je pre mňa prvoradá," skonštatoval cyklista, ktorý na tohtoročnom Paríž-Roubaix bral výborné šieste miesto.
 
Na tzv. "Pekle severu" sa v tomto roku objavilo veľké množstvo jazdcov, ktorí prišli tiež na Tour de France. Ide prevažne o silnú skupinu klasikárov, akými sú Peter Sagan alebo Greg van Avermaet. No azda najslávnejšiu cyklistickú klasiku v tejto sezóne absolvoval iba jeden jediný pretekár, ktorý na Starej dáme pomýšľa na zisk žltého dresu. Je ním Geraint Thomas, ktorý začiatkom apríla síce do cieľa nedorazil, no aspoň si vyskúšal trať a má tak pred svojimi konkurentami určitú výhodu. "Ideme do Roubaix, kde bude chcieť vyhrať každý. Očakávam, že nedeľa bude plná nervozity, no máme dobrý tím, takže budeme v pohode. Pôjde sa naplno od štartu, samozrejme, budú tam aj nedorozumenia a nešťastia, takže snáď sa budeme chrániť od nebezpečia a budeme vpredu ako vždy." Uvidíme ako zareaguje Sky a tiež Thomas, ak bude mať Chris Froome nejaké problémy. Bude preto veľmi zaujímavé sledovať taktiku britského tímu. 
 
 
sagan 18 tour divaci zeleny bohf
Peter Sagan s divákmi (© BORA - hansgrohe / VeloImages)
 
 
Vyzerá to tak, že deviata etapa bude vôbec najzaujímavejšou etapou v prvom týždni. Bohužiaľ, nezúčastní sa jej Tony Martin, ktorý z TdF odstúpil. Jeho tím, Kaťuša - Alpecin, včera večer prostredníctvom sociálnej siete oznámil, že nemecký cyklista má fraktúru chrbtice, ktorú si privodil pri páde 17 kilometrov pred cieľom. Tony Martin sa dostal do kolízie s Danielom Martinom, no Ír našťastie môže pokračovať ďalej. Kaťuša tak stratila ďalšieho dôležitého domestika pre Ilnura Zakarina. Rusovi už chýba Robert Kišerlovski.   
 
Dážď vie poriadne zamotať preteky na kockách. Odkedy organizátori Tour oznámili, že sa pôjde po mačacích hlavách, všetci sa obávali počasia. Našťastie, nočné mory predovšetkým favoritov na celkové víťazstvo sa nenaplnili. Dnes pršať nebude, bude pekne a nebude ani fúkať silný vietor. Teplomer by mal opäť ukazovať 30 stupňov.
 
 
kratka sprava ikonkaPreview etapy pohľadom Tomáša Šandora
Jedna z najkomplikovanejších etáp na pretekoch ponúkne dva scenáre a o to bude zaujímavejšia oproti predchádzajúcim previerkam a aj samotnému Paríž - Roubaix. Nepochybujeme, že uvidíme strhujúci súboj o etapový triumf a popri tom budeme s napätím sledovať, ako si poradia s kockami favoriti na titul. Jazdcov na celkové poradie určite potešilo, že nebude pršať. Zo špecialistov na severské klasiky doteraz predviedol najlepšiu formu Peter Sagan a svetový šampión má jedinečnú príležitosť, aby po triumfe na Pekle severu úradoval na takomto teréne aj na Starej dáme. Je pripravený na očakávanú epickú bitku a súboj muža proti mužovi, Bora - hansgrohe určite nájde vhodný spôsob, aby slovenský jazdec neprepásol šancu na etapový triumf a zároveň Rafal Majka nedostal veľkú stratu v GC. Svoju kvalitu na pavé bude chcieť dokázať Quick-Step Floors. Gilbert, Terpstra, Lampaert sa pohybujú elegantne na tomto drsnom profile, preto opäť dostanú šancu, aby sa vytiahli takým tímovým výkonom, ktorý ich zdobil v jarnej časti sezóny. Na výborný výsledok si brúsi zuby Greg van Avermaet a belgický jazdec bude mať zvýšenú motiváciu, aby sa mu podarilo vyhrať etapu v žltom drese. Z klasikárov budú mieriť na najvyššie priečky Hagen, Démare, Degenkolb alebo Kristoff, ale podobne ako tomu býva na jarných klasikách, kockový profil si môže určiť úspešných jazdcov podľa svojej ľubovôle.
 
Istá panika bude panovať v tábore jazdcov na celkové poradie. Takmer všetci favoriti budú mať po svojom boku aspoň jedného silného pomocníka, ktorý to zvláda na pavé, ale aj tak bude napínavé sledovať, ako sa im podarí preskočiť cez túto prekážku. Na tvrdom povrchu by mali mať najväčšie ťažkosti útli borci ako Porte, Landa, Quintana, Bardet či Yates, ktorí budú na trati bojovať o každú jednu sekundu. Naopak, na kocky majú dobré spomienky spred štyroch rokov Nibali s Fuglsangom, na tomto teréne by nemal mať problémy Valverde a očakávame, že tím Sky sa bude prezentovať strojovým spôsobom, kde každý člen zostavy bude presne vedieť, čo má robiť, aby Froome prežil etapu bez veľkej ujmy. Nevyspytateľná previerka však nikomu neposkytne žiadne záruky.
 

bmc
Priebežné poradie pretekov po 8. etape
1. VAN AVERMAET Greg BMC Racing Team 32:43:00 25
2. THOMAS Geraint Team Sky 00:07  
3. VAN GARDEREN Tejay BMC Racing Team 00:09  
4. GILBERT Philippe Quick-Step Floors 00:16  
5. JUNGELS Bob Quick-Step Floors 00:22  
6. URÁN Rigoberto Team EF Education 00:49  
7. VALVERDE Alejandro Movistar Team 00:55  
8. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 00:56  
9. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team 00:57  
10. PORTE Richie BMC Racing Team 00:57  
30. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 02:40  
Zobraziť kompletné poradie


z zeleny
Priebežné poradie bodovacej súťaže po 8. etape
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 277
2. GAVIRIA Fernando Quick-Step Floors 214
3. GROENEWEGEN Dylan Team Lotto NL-Jumbo 132
4. KRISTOFF Alexander UAE Team Emirates 123
5. DÉMARE Arnaud Groupama-FDJ 106
6. GREIPEL André Lotto-Soudal 95
 
 
z bodkovany
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po 8. etape
1. SKUJIņš Toms Trek-Segafredo 6
2. CHAVANEL Sylvain Direct Energie 4
3. SMITH Dion Wanty-Groupe Gobert 4
4. CALMEJANE Lilian Direct Energie 3
5. MARTIN Daniel UAE Team Emirates 2
6. GRELLIER Fabien Direct Energie 2
 

z biely
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po 8. etape
1. ANDERSEN Søren Team Sunweb 32:44:07
2. BERNAL Egan Team Sky 00:27
3. LATOUR Pierre Ag2r La Mondiale 02:17
4. NIELSEN Magnus Astana Pro Team 03:00
5. MARTIN Guillaume Wanty-Groupe Gobert 04:06
6. BOUDAT Thomas Direct Energie 05:32
 
 
 
etapa 09 kocky
profil dojazdu etapy (© letour.fr)
 
 
etapa 09 kocky useky
mapa dôležitých úsekov pavé (© letour.fr)
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop