Prvý týždeň zlomil len jedného favorita, Sagan ide nekompromisne za svojím cieľom

16.7.2018, 11:00 | Aktuality zo sveta | Tomáš Šandor
Úvodné etapy nezostali nič dlžné svojej povesti. Nebola núdza o dramatické momenty a nepríjemné pády, takmer každý favorit prekonal aspoň jeden úzkostlivý moment, musel odstúpiť jeden z hlavných kandidátov na titul a medzi šprintérmi sa vytvorila zaujímavá hierarchia. Peter Sagan prebehol cez prvý blok suverénnym spôsobom a v bodovacej súťaži jasne dominuje.
 
 
Favoriti sa už môžu právom tešiť na kopce
 
Jazdci na celkové poradie majú za sebou akúsi ouvertúru. Aj bez kopcov sa menili medzi nimi rozostupy skoro každý deň, hektické etapy na nich kládli vysoké nároky ohľadom technických zručností a schopností jazdiť pod tlakom. S výnimkou odstupujúceho Richieho Porteho sa však nevytvorili extra veľké rozdiely, veď medzi Geraintom Thomasom (2. v poradí) a Danielom Martinom (24. miesto) je rozdiel len 2:39. V tomto smere dopadol úvodný súťažný blok vynikajúco. Zabavil, ale rozhodovať budú kopce a záverečná časovka.
 
porte 18 ilustrak zdravi efefv
Richie Porte zamával nádejám na Tour (© Ashley Gruber, Jered Gruber || GRUBER IMAGES)
 
 
V tíme Sky majú dôvod dôverovať Chrisovi Froomovi, ale aj Geraint Thomas zvládol výzvu prvých etáp na výbornú. Obhajca prvenstva musel riešiť nepríjemnú situáciu hneď počas otváracieho dňa, keď spadol a dostal minútové manko, ale TTT to viac-menej napravila. Nedalo sa nevšimnúť si, ako počas ďalších vyzývavých momentov sa pohyboval skúsene na čele balíka. Jeho túžba vyhrať je ohromná. Môžeme očakávať, že po Gire sa bude jeho forma postupne dvíhať a dosiahne vrchol v Pyrenejách, preto sme zvedaví, čo tím Sky vymyslí v Alpách. Aj Geraint Thomas doteraz bojoval ako skutočný líder na Grand Tour a welšský cyklista bude nielen veľkou oporou pre Frooma, ale bude patriť aj k najsilnejším jazdcom na podujatí.
 
Veľká spokojnosť musí panovať v Movistare. Rovinaté etapy, TTT a najmä kocky ich nevyhodili z hlavnej skupiny favoritov. Strašiak prvého týždňa dopadol pre nich šťastne a mohol ešte lepšie, nebyť smoliarskeho momentu Naira Quintanu v prvej etape. Kolumbijský jazdec verí, že vytvorené rozdiely prichádzajúce horské etapy hravo prekonajú. Jeho sebavedomie môže byť vysoké po parádnom výkone na kockách. V deviatej etapy ani v jednom momente nezaváhal a pôsobil skutočne istým dojmom. Počas celého týždňa vyzeral výborne Alejandro Valverde, Mikela Landu na chvíľu vystrašil pád v kockovej etape, no celý Movistar je už patrične pripravený na ich obľúbené kopce.
 
 
video v clanku ikonka ciernaKoncovka na Mur-de-Bretagne
 
 
Tom Dumoulin získal čas v tímovej časovke, ale stratil po mechanických problémoch pred Mur-de-Bretagne. Zatiaľ pôsobil svižným dojmom, ale uvidíme, ako mu to pôjde v ťažkých horských etapách, či sa objaví únava po Gire. Napriek toľkým problémom nestratil pozíciu v GC ani Romain Bardet. Aj jeho zastavil najťažší bretónsky kopec, so stratou v TTT sa počítalo a veľký očistec prežil na mačacích hlavách. K jeho cti slúži, že túto previerku ustál ako pán, a už sa môžeme tešiť na jeho výpady v kopcoch. Vincenzo Nibali prešiel cez doterajšie etapy nenápadne, no v tímovej časovke očakával lepší výsledok. S pribúdajúcimi dňami budú jeho forma a angažovanie stúpať, preto je dobré, že ani jeho úvodný blok neodstavil z hry.
 
Skvele to mal rozohrané Rigoberto Urán, no kocky mu spôsobili väčšie nepríjemnosti, ako čakal. Ale keďže dovtedy sa mu vyhýbali problémy a EF Education zvládol výborne TTT, konečné pódium sa mu nevzdialilo. Na Daniela Martina si konečne počkalo víťazstvo na výbušnom kopci, ale na druhej strane pocítil ťažobu pádu, ktorý ho pripravil o čas v ôsmej etape a spôsobil mu veľké komplikácie na kockách. Ale keďže írsky cyklista je bojovník na pohľadanie, pavé mu nespôsobili žiadnu časovú ujmu. Obavy z prvého týždňa musel mať Ilnur Zakarin, no ruský jazdec zaváhal len vo štvrtej etape, a keďže dokázal zvládnuť aj mačacie hlavy, musí sa tešiť na kopce.
   
Výborne si počína Bob Jungels, ktorý nemusel riešiť výrazné komplikácie, a vďaka pozornému výkonu zastáva pred kopcami pekné miesto v poradí. Sebavedomie nechýba Jakobovi Fuglsangovi, mohli sme to vidieť na kockách, kde Astana v niektorých momentoch udávala tempo. Dánsky borec však cíti, že má výkonnosť, aby zabojoval o pódium, preto ho trošku mrzelo, ako dopadla TTT. Rafal Majka sa dobre pripravil na predchádzajúce previerky spolu so svojím tímom, problémy musel riešiť len na pavé, ale aj to zvládol. Navyše, na Mur-de-Bretagne patril medzi najsilnejších, čo je dobré znamenie. Komplikácie z úvodných dvoch dní hodil za hlavu Adam Yates a po tímovej časovke už všetko klapalo tak, ako si želal. Sťažovať sa nemôžu ani Roglič s Kruijswijkom a takisto Mollema, všetci traja zostali v blízkosti najväčších favoritov a teraz sa môžu s nimi porovnávať po výkonnostnej stránke.
 
 
Favoriti a ich straty na Gerainta Thomasa po prvom týždni
2. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 36:08:00
4. JUNGELS Bob Quick-Step Floors link ikonka 00:07
5. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 00:48
6. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 00:49
7. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 00:50
8. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 00:59
9. YATES Adam link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 00:59
10. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 00:59
12. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 01:05
13. ROGLIČ Primož link ikonka Team LottoNL - Jumbo link ikonka 01:14
14. MOLLEMA Bauke link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 01:15
15. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb link ikonka 01:20
16. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo link ikonka 01:21
17. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 01:49
19. ZAKARIN Ilnur link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 01:59
20. POZZOVIVO Domenico link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 02:05
21. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 02:07
22. URÁN Rigoberto link ikonka EF Education First - Drapac link ikonka 02:10
24. MARTIN Daniel link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 02:39
30. VAN GARDEREN Tejay link ikonka BMC Racing Team link ikonka 05:22
39. LATOUR Pierre Ag2r La Mondiale link ikonka 08:37
58. BERNAL Egan Team Sky link ikonka 17:09
 
 
Vytiahli sa Gaviria s Groenewegenom, BMC so zmiešanými pocitmi
 
Šprintéri dostali veľkú príležitosť na začiatku Tour, ale dokázali sa jej chopiť len mladí cyklisti. Najskôr úradoval Fernando Gaviria, ktorý sa nezľakol premiéru na TdF a triumfoval v prvej a štvrtej etape. Veľmi mu v tom pomohli jeho kolegovia, bez ktorých by nemohol na páske vytiahnuť svoj kvalitný šprint. Snažil sa aj v bodovacej súťaži, ale diskvalifikácia v meste Amiens mu zobrala chuť, preto uvidíme, ako si bude počínať ďalej. Kolumbijský pretekár je však dravec, chce vyhrávať, takže bude bojovať o ďalšie výhry až do konca pretekov.
 
Potom prebral víťazné žezlo Dylan Groenewegen. Pred pretekmi sa hovorilo, že sa môže vyrovnať v rýchlosti aj Marcelovi Kittelovi, no jeho úvodné predstavenia tomu nenasvedčovali. Do pohody sa dostal až v siedmej a ôsmej previerke, ale keď už objavil svoje najlepšie nohy, súperi nemali nárok na jeho koncovku. Holandský šprintér sa pomaly rozbiehal, a to môže znamenať, že vysoká forma mu vydrží na podujatí dlho.
 
Snaživé výkony predvádzal v hromadných špurtoch Arnaud Démare, ale väčšinou vyrazil do boja príliš skoro. Alexander Kristoff s Johnom Degenkolbom sa pohybovali na vysokých priečkach pred cieľom, ale v rozhodujúcich momentoch im chýbala rýchlosť. Nemecký pretekár si všetko vynahradil v mimoriadne sledovanej deviatej etape a po veľkom triumfe bude táto Tour pre neho už len úspešná. Stará garda Marcel Kittel, Mark Cavendish a André Greipel neponúkla očakávané predstavenia a budeme zvedaví, či sa im to podarí v neskoršom priebehu, keď budú každému z nich po horských etapách dochádzať sily.
 
 
gaviria 18 tdf triumf qstf
F. Gaviria, víťaz i kontroverzný muž (© Quick-Step Floors Cycling Team / Getty Images)
 
 
Jedným z hrdinov úvodného bloku bol Greg van Avermaet, ktorý od tímovej časovky nosí žltý dres. Belgický jazdec si veľmi užíval túto poctu, no mohol byť trošku sklamaný, že Quimper, Mur-de-Breagne a najmä pavé nevideli jeho etapový triumf. Tím BMC však po víťaznej časovke a mnohých dňoch v žltom drese nemôže mať dôvod na úplnú radosť, pretože Richie Porte znovu skončil predčasne. Toľká smola na GT sa nedá ani spočítať, treba en veriť, že austrálsky jazdec sa znovu vráti späť v plnej forme na to najväčšie cyklistické javisko, ako to dokázal aj predtým. Austrália prišla na podujatí aj o ďalšieho kvalitného jazdca, Michael Matthews si ani nestihol vyskúšať výbušné koncovky tohtoročnej edície.             
 
V tíme Quick-Step Floors zostali bez výhry Julian Alaphilippe a Philippe Gilbert, piata a šiesta etapa im jednoducho nevyšla, a belgický celok nezískal triumf ani počas prestížneho deviateho dňa, ich tímová kvalita sa tentoraz nepresadila na kockách. V súťaži do 25 rokov vedie Kragh Andersen, ktorý vypálil rybník najviac sledovaným jazdcom v tejto kategórii Eganovi Bernalovi a Pierrovi Latourovi. Kolumbijský cyklista dosiahol veľkú stratu na kockách a budeme zvedaví, či to dokáže v kopcoch získať späť, ale silný Pierre Latour ho bude chcieť vidieť vo svoje blízkosti. Kragh Andersen sa považuje skôr za talentovaného klasikára, nechajme sa prekvapiť, ako ho bude motivovať biely dres v ťažkých horských etapách.
 
 
sagan 18 tour zlty oblieka bohfb
Peter Sagan sa obliekol aj do žltej (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
V bodovačke nasadil trhák už v prvom týždni
 
Peter Sagan nenechal nikoho na pochybách, že zelený dres sa vráti po roku domov. Znovu ponúkol neuveriteľnú výsledkovú stabilitu, ani v jednej z deviatich etáp neskončil horšie ako ôsmy a len v jednej prípade nezískal body do rebríčka UCI, ktoré pripadnú prvým piatim jazdcom daného dňa. A UCI body dokonca uchmatol aj v tímovej časovke za nosenie žltého dresu, takže takáto krásna bilancia presne odzrkadľuje kvality svetového šampióna.
 
Podujatie odštartoval perfektnými šprintérskymi koncovkami, ktoré boli určené pre čistokrvných šprintérov, ale on dokázal ukoristiť počas týchto troch dní jednu výhru a dve druhé miesta. Potom v meste Quimper pridal druhé víťazstvo a preteky odštartoval naozaj perfektným a sebavedomým spôsobom. Preto si mohol trúfať aj na Mur-de-Bretagne, ale tam sa ukázala vysoká pripravenosť jazdcov na GC. Medzi najrýchlejších patril aj v nasledujúcich dvoch šprintérskych koncovkách, Chartes a Amiens ho videli na pódiu, a čerešničkou na torte prvého súťažného bloku mal byť úspech na mačacích hlavách. Ďalší snaživý výkon a veľká túžba uspieť síce nepriniesli tretiu výhru, no dojem svetového šampióna po deviatich etapách zostal skvelý.
 
 
video v clanku ikonka ciernaSaganov víťazný šprint do kopca v meste Quimper
 
 
Ani jeden cyklista nebol schopný bojovať vo všetkých previerkach o etapový triumf (mimo TTT), čo len svedčí o Saganovej všestrannosti, ktorú pozná celý svet. Po takomto raketovom štarte nemohol mať zelený dres iného majiteľa. Slovenský cyklista odsunul druhého v poradí Fernanda Gaviriu na 81 bodov, čo je po piatich hromadných dojazdoch perfektná vizitka. Tento týždeň mohli mať v tomto smere navrch práve klasickí šprintéri, ako v minulom roku Marcel Kittel, ale Sagan si urobil poriadok hneď od začiatku. Počas deviatich dní získal 299 bodov, čo sa mu nikdy predtým nepodarilo. Doteraz ich vybojoval najviac v tejto časti pretekov v sezóne 2014, a to 287 bodov, a v ročníku 2016 mal po prvom týždni na svojom konte 197 bodov a v bodovacej súťaži bol druhý za Cavendishom. Saganove ťaženie za šiestym zeleným dresom nesie jasné prvky dominantnosti a môžeme sa tešiť na ďalšie jeho predstavenia, lebo zo skúsenosti vieme, že v priebehu GT mu sily nedochádzajú.                     
 
 
bmc
Priebežné poradie pretekov po prvom týždni
1. VAN AVERMAET Greg link ikonka BMC Racing Team link ikonka 36:07:17 25
2. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 00:43  
3. GILBERT Philippe link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 00:44  
4. JUNGELS Bob Quick-Step Floors link ikonka 00:50  
5. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 01:31  
6. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 01:32  
7. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 01:33  
8. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 01:42  
9. YATES Adam link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 01:42  
10. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 01:42  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
z zeleny
Priebežné poradie bodovacej súťaže po prvom týždni
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 299
2. GAVIRIA Fernando link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 218
3. GROENEWEGEN Dylan Team LottoNL - Jumbo link ikonka 132
4. KRISTOFF Alexander link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 129
5. DÉMARE Arnaud link ikonka Groupama - FDJ 106
6. GREIPEL André link ikonka Lotto Soudal link ikonka 106
 
 
z bodkovany
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po prvom týždni
1. SKUJINŠ Toms Trek - Segafredo link ikonka 6
2. CHAVANEL Sylvain Direct Energie 4
3. SMITH Dion Wanty - Groupe Gobert 4
4. CALMEJANE Lilian Direct Energie 3
5. MARTIN Daniel link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 2
6. GRELLIER Fabien Direct Energie 2
 
 
z biely
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po prvom týždni
1. ANDERSEN Søren Kragh Team Sunweb link ikonka 36:09:00
2. BOUDAT Thomas Direct Energie 07:00
3. LATOUR Pierre Ag2r La Mondiale link ikonka 07:37
4. CORT NIELSEN Magnus Astana Pro Team link ikonka 08:36
5. MARTIN Guillaume Wanty - Groupe Gobert 09:26
6. KÜNG Stefan BMC Racing Team link ikonka 12:07
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop