Dianie: Porte pôjde na Vueltu, v Sky sa tešia do hôr, Avermaet má nový tím

17.7.2018, 05:40 | Aktuality zo sveta | Juraj Janoťák
Tour de France sa prehupla do druhého týždňa. Cyklisti si včera užívali voľný deň. Romain Bardet počas neho dostal ďalšiu zlú správu, no Chris Froome a Vincenzo Nibali mohli spokojne oddychovať. Veľké veci sa udiali tiež ohľadom budúcnosti BMC. Americký tím vymení nový kontinent za starý. 
 
 
Veľmi zlé správy včera dostal Romain Bardet. Líder tímu AG2R La Mondiale v nedeľu prežil doslova peklo. V náročnej etape po kockách síce nespadol, no neustále menil bicykle a nakoniec na hlavných favoritov stratil pár sekúnd. Náladu mu nezlepšil ani jeho tím. Ten v pondelok oznámil, že po Axelovi Domontovi opúšťa Tour de France tiež Alexis Vuillermoz. Domov ho poslal jeden nezodpovedný fanúšik, ktorý vybehol na cestu, aby si urobil fotku. Pritom ho však francúzsky cyklista zrazil a zlomil si ľavú lopatku. Bardet tak prišiel o ďalšieho dôležitého človeka, ktorý mu mal pomáhať v horách. AG2R už po prvom týždni pokračujú len v šiestich. Náročná etapa do Roubaix si tak nevyžiadala len obeť v podobe Richieho Porta
 
Práve cyklista z Austrálie, ktorý má tento rok veľkú formu a na TdF chcel konečne zlomiť prekliatie z posledných rokov, včera vyhlásil, že by chcel štartovať na Vuelte a tiež na svetovom šampionáte v Rakúsku. Porte musel zo Starej dámy odstúpiť v nedeľu po páde, ktorý zavinili jazdci BMC a Lotto Soudal. "Pred etapou som bol nervózny, rovnako ako všetci ostatní. Vedel som, do čoho idem. Preteky na kockách sú špecifické a veľmi náročné. Bohužiaľ som spadol. Bol to nešťastný incident. Už na zemi som vedel, že je to môj koniec na Tour. Vedel som, že mám zlomenú kľúčnu kosť, pretože túto bolesť už dobre poznám," povedal Porte. Austrálčan tak bude hľadať motiváciu do ďalších dní. Sezónu ešte ukončiť nechce. "Vuelta je mojim cieľom, myslím si, že realistickým. Svetový šampionát v Rakúsku zase novou motiváciou," dodal. 
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár 9. etapy
 
 
Nedeľa poznačila nielen Bardeta a Porta. Vo veľkom podali tiež v tíme Sky. Pretekári z britského celku spadli takmer všetci, ale ich lídri, Geraint Thomas a Chris Froome, prišli do cieľa v hlavnej skupine a v celkovom poradí na ostatných favoritov nič nestratili. "Po deviatej etape sa nám neskutočne uľavilo. V nedeľu sme mali nejaké malé problémy, našťastie nikomu sa nič vážne nestalo. Teraz prichádzajú hory a náš čas. Už dnes sa chceme obliecť do žltého. Thomasovi sa to môže podariť. Našim lídrom však zostáva Chris. Vyhral šesť Grand Tours, takže nemáme čo riešiť," povedal Nicolas Portal, riaditeľ tímu. Aj Froome sa teší do hôr. "Som rád, že sa nám v prvom týždni vyhli väčšie problémy. Bolo to stresujúce obdobie plné pádov. Teraz sa konečne môžeme sústrediť na naše ciele. Čakajú nás hory a šanca obliecť sa do žltého. Geraint je na tom výborne, no ja som tiež stále v hre, čo je fantastické. Máme to dobre rozbehnuté. Obaja sme veľmi vysoko, takže nebudeme musieť útočiť," zhodnotil Chris Froome, ktorý sa pravdepodobne predstaví tiež na Vuelte. Včera to potvrdil riaditeľ tímu Sky, ktorý však dodal, že Froome musí vyhrať TdF. 
 
Nie všetci v britskom tíme mali po nedeli úsmev na tvári. Veľký talent a adept na víťazstvo bieleho trička, Egan Bernal, prišiel do Roubaix poriadne odretý. Na vine boli nielen kocky, no tiež auto BMC, do ktorého veľký talent svetovej cyklistiky pri návrate do hlavného balíka narazil. To pred ním prudko zabrzdilo a Bernal už nestihol zastaviť. V cieli na víťaza stratil cez 17 minút. "Na dresy nemyslím. Prišiel som sa tu hlavne učiť od takých jazdcov, akými sú Froome a Thomas," povedal ešte minulý týždeň. Bernala niektorí odborníci prirovnávajú k Nairovi Quintanovi, ktorý svoju prvú Grand Tour absolvoval ako 22-ročný. Ten tiež vie, aké je to vyhrať biely dres na TdF, ale aj ako chutia pády. Ohľadom Bernala Sky neponúkol žiadne informácie. Vieme len, že mladý Kolumbijčan má poranenú ľavú ruku. 
 
 
tour 18 etapa 09 pave efefgruber
Egan Bernal, Rigoberto Urán (© Ashley Gruber, Jered Gruber || GRUBER IMAGES)
 
 
Úplne iné pocity v nedeľu zažíval Vincenzo Nibali. Líder Bahrainu Merida síce na kockách nezopakoval svoje vystúpenie spred štyroch rokov, ale bol jedným z mála cyklistov, ktorému sa v deviatej etape vyhli pády. Talian je preto veľmi spokojný a teší sa na nachádzajúce dva týždne. "Som presne tam, kde som chcel byť. Totiž stáva sa mi, že ma o šancu zabojovať o celkové víťazstvo pripravujú rovinaté etapy. Pred Alpami mám však dobrú pozíciu. Tie budú v tohtoročnej edícii Tour náročnejšie ako Pyreneje. Bude to taký prvý významnejší test medzi vrchármi. Doteraz sme ešte nemali príležitosť otestovať sa. Áno, bol tu Mur-de-Bretagne, kde nám svoj chrbát ukázal Dan Martin, ale to nebol dlhý kopec." Nibali je jedným z mála cyklistov, ktorý môže byť po prvom týždni viac ako spokojný. Len on, Thomas, Jungels, Valverde, Majka, Fuglsang a Roglič v ňom nič nestratili. Teda až na tímovú časovku.   
 
Čoraz hlasnejšie sa rozpráva o dohode medzi BMC a CCC Sprandi Polkowice. Poliaci by mali od budúcej sezóny vlastniť licenciu World Tour a v profi-pelotóne tak nahradiť americký tím. Dohoda ešte nebola zverejnená, očakáva sa však, že v nasledujúcich dňoch bude. Podľa francúzskeho L'Équipe by do CCC mal prestúpiť Greg van Avermaet, ktorý údajne už podpísal trojročnú zmluvu. To znamená, že spolupráca medzi BMC a CCC bude mať dlhodobý charakter. Spolu s Belgičanom k Poliakom prestúpi tiež časť amerického tímu. Ostatní jazdci budú z domácej, poľskej, scény. Ešte minulý týždeň sa špekulovalo, že Avermaet odíde do Dimension Data a spolu s ním tam odídu aj bicykle značky BMC. Jim Ochowicz však pre L'Équipe povedal, že nový tím bude hľadať iného sponzora. Už na bicykloch od BMC jazdiť nechce. 
 
Alpy neprivítajú cyklistov prívetivým počasím. Pelotón si doposiaľ užíval pekné slnečné dni, no dnes sa všetko zmení. Takmer celý deň má pršať. Dážď by mal prestať až okolo tretej hodine popoludní. Ani teplota nebude taká vysoká ako v predchádzajúce dni. Dnes by malo byť len 21 stupňov. Uvidíme, ako sa s novými podmienkami vysporiadajú favoriti na celkové víťazstvo.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideonávratka Sunwebu k nedeľňajšej etape
 
 
bmc
Priebežné poradie pretekov pred druhým týždňom
1. VAN AVERMAET Greg link ikonka BMC Racing Team link ikonka 36:07:17 25
2. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 00:43  
3. GILBERT Philippe link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 00:44  
4. JUNGELS Bob Quick-Step Floors link ikonka 00:50  
5. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 01:31  
6. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 01:32  
7. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 01:33  
8. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 01:42  
9. YATES Adam link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 01:42  
10. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 01:42  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
z zeleny
Priebežné poradie bodovacej súťaže pred druhým týždňom
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 299
2. GAVIRIA Fernando link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 218
3. GROENEWEGEN Dylan Team LottoNL - Jumbo link ikonka 132
4. KRISTOFF Alexander link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 129
5. DÉMARE Arnaud link ikonka Groupama - FDJ 106
6. GREIPEL André link ikonka Lotto Soudal link ikonka 106
 
 
z bodkovany
Priebežné poradie vrchárskej súťaže pred druhým týždňom
1. SKUJINŠ Toms Trek - Segafredo link ikonka 6
2. CHAVANEL Sylvain Direct Energie 4
3. SMITH Dion Wanty - Groupe Gobert 4
4. CALMEJANE Lilian Direct Energie 3
5. MARTIN Daniel link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 2
6. GRELLIER Fabien Direct Energie 2
 
 
z biely
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov pred druhým týždňom
1. ANDERSEN Søren Kragh Team Sunweb link ikonka 36:09:00
2. BOUDAT Thomas Direct Energie 07:00
3. LATOUR Pierre Ag2r La Mondiale link ikonka 07:37
4. CORT NIELSEN Magnus Astana Pro Team link ikonka 08:36
5. MARTIN Guillaume Wanty - Groupe Gobert 09:26
6. KÜNG Stefan BMC Racing Team link ikonka 12:07
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop