Reakcie: Alaphilippe sa raduje z perfektnej odvety, Avermaet vie, že sa jeho púť končí

17.7.2018, 19:50 | Aktuality zo sveta | V. Grežďová, J. Pivarči
Hneď prvá horská previerka sa skončila úspechom úniku. Akoby boli lídri ešte stále zasnení a zotrvávali v prvom týždni slávnych pretekov. Už zajtra by sa to síce malo skončiť, no dnes ešte ostaneme pri desiatej etape. Jej víťaz Julian Alaphilippe sa teší z úspešnej odvety po neúspechu vo štvrtej etape a Greg Van Avermaet je i napriek vynikajúcemu výkonu zmierený s osudom.
 
 
Štvrté francúzske víťazstvo
 
Keď dokáže cyklista zvíťaziť na domácej pôde, chutí jeho vavrín o čosi sladšie. Ste doma, ľudia vás poznajú, fandia vám a vy musíte podať čo najlepší výkon. O to krajšie to potom je. Julian Alaphilippe vyhral na domácej pôde zatiaľ štyrikrát. Prvý raz to bolo v roku 2014, kedy sa mu podarilo ovládnuť štvrtú etapu na Tour de l'Ain, po druhý raz sa tešil z víťazstva v časovke na Paríž - Nice 2017, no a tento rok mu patrila aj opäť štvrtá etapa na Critérium du Dauphiné. A dnes sa dočkal aj víťazstva na Starej dáme. V tomto roku vyhral ako prvý Francúz. "Prežívam veľa emócií, pretože vyhrávať na Tour nie je jednoduché. Bolo to tesné aj na mojej prvej Tour pred dvoma rokmi, a vyhrať takýmto spôsobom je úžasné, pretože... Ani nenachádzam slová... Len myslím na svoju rodinu. Som rád, že som ich urobil šťastnými. Som šťastný aj za seba," hľadal len veľmi ťažko slová 26-ročný cyklista.
 
A aj keď dnes víťaz etapy v GC výrazne poskočil, bolo to až o 21 miest, GC obstaráva v tíme Quick-Step Bob Jungels. "Teraz dúfam, že situácia pre Boba Jungelsa na GC sa vyvinie dobre a ešte stále nás tu čaká veľa zaujímavých vecí, ale dnes sa chcem skutočne tešiť. Bol som sklamaný na Mur-de-Bretagne, stúpanie mi sadlo, ale nešlo to podľa plánu. Stratil som na silných jazdcov, je to jednoduché, nohy neboli v takej forme, v akú som dúfal. Bol som štvrtý, takže to nebola úplne katastrofa, ale takto sa vrátiť späť bolo perfektnou odvetou," mädlil si ruky držiteľ dvanástich profesionálnych víťazstiev. Vo veku 26 rokov sa však zúčastnil zatiaľ len troch Grand Tours. V roku 2016 zažil premiéru na Tour, o rok neskôr absolvoval Vueltu, no a teraz bojuje opäť na francúzskych cestách.
 
 
alaphilippe 18 tour triumf qstf
Julian Alaphilippe s triumfom (© Quick-Step Floors Cycling Team / Getty Images)
 
 
Aj druhé dve miesta si na pódiu vybojovali jazdci, ktorí robili Alaphilippovi spoločnosť v úniku. Tretí skončil Rein Taaramäe z Direct Energie, ktorý sa pred touto sezónou vrátil po troch ročníkoch na úroveň ProKonti. Estónsky pretekár stratil šesť sekúnd na druhého Iona Izagirreho. Ten svoju misiu dnes splnil. "Dúfali sme, že dnes vyhráme pódium, ale musím pogratulovať Julianovi Alaphilippovi, pretože bol dnes veľmi silný. Povedali nám, aby sme odišli do brejku a pomohli chrániť Vincenza (Nibaliho), ale ak by sme sa ocitli v dobrej pozícii, mohli sme ísť na víťazstvo, a ja som sa teda ocitol. Bude to podobné tomu, čo sme robili dnes, budeme sa snažiť chrániť Vincenza zajtra a pomôcť mu prechádzať etapami. Chceme byť na pretekoch vpredu. Dnes sme minuli veľa energie. Bol to naozaj ťažký deň," vyrátal splnené ciele jazdec Bahrainu Merida.
 
 
Odskúšal Sky, nereagovali
 
Podobne veľkou hviezdou desiatej etapy ako Julian Alaphilippe bol Greg Van Avermaet. Po strate Richieho Porteho museli vymyslieť novú stratégiu a dnes padla voľba práve na Belgičana. A práve preto sme videli v úniku žltý dres. "Bolo to trochu ako pred dvoma rokmi, šiel som do úniku s mojím žltým dresom - bolo to výborné. Musel som nájsť ten správny okamih, takže keď veľká skupina šla do kopca, rozhodol som sa vyraziť a uvidieť, ako Sky reagovali, a nereagovali. Mali sme sedem minút a vtedy mi došlo, že to bude pre mňa dobrý deň," rozpamätával sa jazdec tímu BMC. A mal pravdu, skončil na "zemiakovej priečke", čo mu ale stačilo na to, aby udržal ten najkrajší dres celých pretekov. Aspoň o deň dlhšie.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideopohľad na Grega Van Avermaeta v 10. etape
 
 
Osud je ale neodvratný, práve preto si však dnešok užil o to viac. "Nepomýšľal som na udržanie si maillot jaune, ale treba trochu vedieť čítať pretekársku situáciu a presne to som spravil. Čakal som až do správnej chvíle a na ďalší deň si môžem obliecť žltý dres. Myslím, že to bolo moje maximum. Dnes som siahol naozaj hlboko. Zajtra je skutočná vrchárska etapa, je krátka a bude neskutočne náročné udržať si dres. Nemám žiadne zámery udržať si ho - dnes bol ten deň, kedy som si ho mohol udržať, ale zajtra to skončí," dodal pre NBC Sports smutný pretekár, kráľ vlaňajšej jari.
 
Dnešný únik bol nesmierne bohatý. Vzišiel z neho víťaz, ocitol sa v ňom žltý dres a čo je pre Slovákov najzaujímavejšie, mihol sa v ňom aj dres zelený. Peter Sagan vyhral v Thones šprintérsku prémiu, ba čo viac, ukázal veľkú chuť pretekať. "Naším cieľom v dnešnej prvej horskej etape bolo ochrániť Rafalove šance v GC. Spolu s Lukasom som šiel do úniku, aby som vyhral šprintérsku prémiu. Zvýšil som svoj náskok v bodovačke o dvadsať bodov. Vrátili sme sa do pelotónu bojovať za Rafala a pomôcť mu. Ešte tu je jedenásť etáp a každý deň budeme o príležitosti bojovať," vyhlásil diplomaticky trojnásobný majster sveta.
 
Poliakovi tím Bora - Hansgrohe skutočne pomáhal, čo mu sily stačili, a pre Rafala Majku to napokon dopadlo dobre, ale zaúradoval deň voľna. Niektorí cyklisti ho milujú, iní by ho radšej vynechali. "Dnes som veľmi trpel. Nevedel som nájsť rytmus na posledných dvoch stúpaniach, keď Sky zvýšil tempo. Snažil som sa udržať sa ich kolesa, no na posledných 500 metroch na Colombière som s nimi nevydržal. Niekedy mám po dni oddychu takéto ťažkosti. Našťastie som nestratil veľa času, ale stále, všetko je možné. Sú tu ešte dve ťažké etapy v Alpách a potom budeme vedieť, na čom sme," hľadel do budúcnosti rodák od našich severných susedov.
 
 
sagan 18 tour sotolina bohfb
Peter Sagan na šotoline (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Na frontovej línii zatiaľ pokoj
 
Lídri tímov dnes skutočne nejazdili príliš aktívne. Všetko kontrolovali a nechali utečencov utečencami. Obrovskú penzum práce odviedli chlapci zo Sky. Chris Froome aj Geraint Thomas obišli bez problémov. "Na stretnutí sme vraveli, že nás neprekvapí, ak by [Van Avermaet] šiel do brejku a, áno, bez urážky, ale Tour nevyhrá. Nie je hrozbou pre Froomeyho ani pre GC borcov, takže strata troch minút preňho nie je koniec sveta. Kontrolovali sme to pekne. Očakávali sme niekoľko útokov na poslednom stúpaní, ale v skutočnosti do toho nikto nešiel. Dan sa dostal na vrchol kopca, ale ostalo to len pri tom. [Žltý dres] by bol určite skvelý bonus, ale je to Tour de France. Fair play pre Van Avermaeta, naozaj jazdil dobre, aby sa dostal do brejku a udržal si náskok. Takže áno, bolo by to pekné, ale tak to chodí," pochválil tak trochu svojsky Belgičana Brit.
 
Avermaet s Chrisom Froomom naozaj bojovať nemôže a nebude, ale africký rodák zažil v utorok veľmi zvláštne okamihy. "Na pretekoch boli miestami strelené momenty, napríklad som mal na šotoline defekt a musel som meniť kolesá. Potom som od kolegu dostal náhradné koleso, no to malo tiež defekt. Bola to komédia omylov. Našťastie som sa vedel dostať späť, pretože to bolo ďaleko od finišu. Každý sa snažil s prichádzajúcimi dvoma etapami uhrať to konzervatívne, ale z nášho uhla pohľadu som spokojný s našou jazdou a mali sme dnes početné zastúpenie na čele, čo bolo hlavné," zasmial sa tak trochu cez zuby Froome.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár 10. etapy
 
 
Rovnaký názor o pozitívnom vývoji alpskej etapy zdieľa so Sky aj celok Sunweb. "Tempo, ktoré jazdci Sky nastavili, bolo veľmi vysoké, proti protivetru sa šlo naplno, takže niektorí ľudia, vrátane mňa, pomýšľali na útok, ak to bolo možné, ale v skutočnosti na to príležitosť nebola. Videli ste, keď Dan Martin zaútočil, ale nakoniec to dolepili. Myslím si, že dnes to bolo zbytočné úsilie, ale stále som spokojný, takže som s dneškom šťastný. Viem, čo príde - je pekné nebyť po dojazde úplne mŕtvy, takže bol pre nás dobrý deň," hovoril vraj celkom čulý Tom Dumoulin.
 
Sunweb tiež dnes stratil biely dres. Søren Andersen ho prenechal pretekárovi Ag2r. Zajtra si ho oblečie Francúz Pierre Latour. "Získať dres je vždy príjemné. Okrem toho am tiež teší to, že som ostal s Romainom až do konca etapy. Čakajú na nás veľké dni, cesta je ešte veľmi dlhá. Dnes bolo tiež zaujímavé sledovať, ako po mi po dni odpočinku reaguje moje telo. Celkom to ušlo. Dnešok bol pre nás úspešný a zdvihlo to našu morálku," povedal priam vojenským spôsobom 24-ročný Latour, ktorý tesne pred Tour de France získal národný titul v časovke. O trochu menej pokojný deň zažil Rigoberto Urán. Kolumbijčanovi sa rýchlosťou svetla vzďaľuje pódium, po deviatej etape stratil aj počas dneška. "Verte mi, že tu jazdíme na dne síl. Nevzdávame sa. Budeme bojovať až do konca a uvidíme, čo sa udeje nasledujúce dni," nevzdával sa pretekár EFEF. Uvidíme. Už zajtra na pelotón čaká síce krátka, no ďalšia pekelne náročná previerka.
 
 
Výsledky 10. etapy
1. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 4:25:27 120
2. IZAGIRRE Ion Bahrain Merida Pro Team link ikonka 01:34 50
3. TAARAMAE Rein Direct Energie 01:40 25
4. VAN AVERMAET Greg link ikonka BMC Racing Team link ikonka 01:44 15
5. PAUWELS Serge Team Dimension Data link ikonka 01:44 5
6. CALMEJANE Lilian Direct Energie 02:24  
7. MARTIN Daniel link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 03:23  
8. ROGLIČ Primož link ikonka Team LottoNL - Jumbo link ikonka 03:23  
9. GAUDU David Groupama - FDJ 03:23  
10. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 03:23  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
bmc
Priebežné poradie pretekov po 10. etape
1. VAN AVERMAET Greg link ikonka BMC Racing Team link ikonka 40:34:28 25
2. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 02:22  
3. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 03:10  
4. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 03:12  
5. JUNGELS Bob Quick-Step Floors link ikonka 03:20  
6. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 03:21  
7. YATES Adam link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 03:21  
8. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 03:21  
9. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 03:27  
10. ROGLIČ Primož link ikonka Team LottoNL - Jumbo link ikonka 03:36  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
z zeleny
Priebežné poradie bodovacej súťaže po 10. etape
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 319
2. GAVIRIA Fernando link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 218
3. GROENEWEGEN Dylan Team LottoNL - Jumbo link ikonka 132
4. KRISTOFF Alexander link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 129
5. DÉMARE Arnaud link ikonka Groupama - FDJ 106
6. GREIPEL André link ikonka Lotto Soudal link ikonka 106
 
 
z bodkovany
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po 10. etape
1. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 41
2. TAARAMAE Rein Direct Energie 28
3. PAUWELS Serge Team Dimension Data link ikonka 24
4. MOLARD Rudy Groupama - FDJ 22
5. GAUDU David Groupama - FDJ 21
6. VAN AVERMAET Greg link ikonka BMC Racing Team link ikonka 15
 
 
z biely
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po 10. etape
1. LATOUR Pierre Ag2r La Mondiale link ikonka 40:45:27
2. MARTIN Guillaume Wanty - Groupe Gobert 01:54
3. ANDERSEN Søren Kragh Team Sunweb link ikonka 04:02
4. BERNAL Egan Team Sky link ikonka 08:47
5. GAUDU David Groupama - FDJ 15:42
6. KÜNG Stefan BMC Racing Team link ikonka 19:59
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop