Šprintéri bojovali s limitom, Urán sníva o Paríži, Valverde o útočnom ohňostroji

18.7.2018, 06:50 | Aktuality zo sveta | Juraj Janoťák, ts, vg
Po dni voľna prišli na rad kopce, veľké súboje a veľké oslavy. V Quick-Stepe včera oslavovali 50. víťazstvo v sezóne, v BMC udržanie žltého dresu, v Dimension Data najlepší výsledok v tohtoročnej edícii Starej dámy. Utorok však nebol len dňom radosti. Ťažký deň majú za sebou šprintéri alebo tiež v EF Education First – Drapac. To v Bahrajne – Merida a Movistare zase šetrili sily na dnes.
 
 
Pelotón na Tour de France konečne zamieril do hôr. Prvú horskú etapu v tohtoročnej edícii Starej dámy vyhral Julian Alaphilippe, ktorý napodobnil svojho tímového kolegu Philippa Gilberta. Belgický cyklista bol totiž posledným jazdcom, ktorý v jednom roku dokázal vyhrať Valónsky šíp a etapu na TdF. „V prvom týždni som nemal nohy na to, aby som mohol vyhrať. Bolo to frustrujúce. Na začiatku druhého týždňa sa cítim oveľa lepšie. To, že môžem zvíťaziť som si uvedomil v stúpaní na predposledný kopec. Videl som, že ostatní pretekári v mojej skupine majú problémy,“ opísal svoje dojmy včerajší víťaz. Dáta od TdF ukazujú, že Alaphilippe prešiel v priemere všetky kopce rýchlejšie ako favoriti na celkové víťazstvo (o 0,48 km/h). Mohli za to hlavne úvodné stúpania, kde ešte pelotón nešiel hranu. Na Col de Romme, kde Francúz pochopil, že môže vyhrať, mali Alaphilippe a pelotón totožnú priemernú rýchlosť (15,7 km/h).
 
 
video v clanku ikonka ciernaJulian Alaphilippe vedie aj vrchársku súťaž
 
 
Kedysi bolo tradíciou, že sa na Tour prekonávali jednotlivé časy a rýchlosti. Napríklad, každý ročník bol rýchlejší ako ten predchádzajúci. Teraz sa podobné veci stanú málokedy, no predsa sa to niekedy podarí. Včera sa stúpalo na dva kopce, Col de Romme a Col de la Colombiere, kde v roku 2009 zviedli súboj Alberto Contador, bratia Schleckovci a Andreas Klöden. Pred deviatimi rokmi vyššie menovaní cyklisti preleteli stúpanie Col de Romme za 27 minút a 25 sekúnd. Včera sa to hlavnej skupine s adeptami na celkové víťazstvo podarilo za 29 minút a 25 sekúnd. Boli tak pomalší presne o dve minúty. Zaujímavá vec sa však udiala na Col de la Colombiere. Dan Martin totiž vyšiel na tento kopec za 21 minút a 50 sekúnd, čo bolo takmer o minútu skôr ako pred deviatimi rokmi Contador a Schleckovci. „Som rád, že mám prvý horský deň za sebou. Po odpočinkovom dni je to vždy trochu nervózne. Som s tým spokojný. Na poslednom stúpaní fúkal protivietor, každá kosť v mojom tele mi vravela, nech neútočím. Ale vedel som, že ak sú niektorí súperi päť alebo desať sekúnd vzadu, v čase, keď dozjazdujeme do cieľa, to môže byť minúta. Nasledujúce dva dni budú brutálne a uvidím, aké budem mať nohy. No očakávam oveľa viac atakov,“ povedal Martin.
 
Úvodný horský deň v Alpách si vyžiadal aj svoje obete. Straty si zapisovali Bauke Mollema, Rafal Majka alebo Ilnur Zakarin, ktorí si po dni voľna prešli miernou krízou. V tíme BORA – Hansgrohe svojmu lídrovi stále veria. „Čo môžete ešte viac urobiť? Niekedy majú jazdci zlý deň po odpočinku a nanešťastie sa to dnes stalo Rafalovi. Stále zostávame pozitívni, lebo celý prvý týždeň vyzeral byť silný,“ zhodnotil včerajšok tímový riaditeľ Enrico Poitschke. V utorok bol však najsmutnejším cyklistom Rigoberto Urán. Lídrovi EF Education First – Drapac sa totiž rozplynuli sny o tom, že bude prvým celkovým víťazom Starej dámy z Kolumbie. „Určite budem pokračovať ďalej a z Tour neodstúpim,“ povedal po dojazde zlomený pretekár. „Len musím prehodnotiť ciele. Po toľkých pádoch už na celkový triumf nemôžem myslieť. Dnes som sa snažil zostať v balíku ako dlho to len išlo, ale nebojoval som len so súpermi, no tiež s veľkou bolesťou. Všetko ma bolelo, chrbát, kolená... Nemohol som udržať vysoký rytmus, ale opakujem, na TdF chcem zostať až do posledného dňa. O predčasnom konci vôbec neuvažujem,“ dodal.
 
 
uran 18 tour v baliku efefv
Rigoberto Urán nečakane stratil (© Slipstream Sports / Cor Vos)
 
 
Úplne iné pocity ako Urán v cieli prežíval líder Astany Jakob Fuglsang. Ten sa po včerajšom dni v celkovej klasifikácii nachádza na výbornom štvrtom mieste, pričom jeho strata na druhého Gerainta Thomasa je 50 sekúnd. Dán má tohtoročnú Tour veľmi dobre rozbehnutú a nevyzerá to, že by v nastolenom trende chcel prestať. Pokojne môže v Paríži skončiť aj na stupni víťazov. Môže sa totiž spoľahnúť na celý svoj tím, ktorý v 105. ročníku TdF jazdí veľmi sebavedomo. „Našou taktikou bolo sledovať kolesá ostatných a odpozorovať, ako sa cítia ostatní - ako vyzerajú nohy ostatných chlapcov, a tiež zistiť, akú taktiku bude mať Sky a Movistar. Dnešok však jasne ukázal, že Sky je najsilnejším tímom. Movistar mal troch lídrov a dokonca aj Valverde na kopci trochu trpel. Pozície sa nám pomaly ukazujú jasnejšie,“ povedal dánsky pretekár pre NBC Sports. Ten nezabudol okomentovať ani sympatický výkon Grega van Avermaeta. „Van Avermaetova jazda bola celkom prekvapujúca. Ale rozprával som sa s Froomom a spýtal som sa ho, či dnes chce vziať žltú. Povedal: "Nie, nemyslím si, že to práve teraz potrebujeme." Takže si myslím, že im neprekáža, že má dres. Je pekné, čo Avermaet dnes ukázal, snaží sa maillot jaune udržať čo najdlhšie, takže dávam klobúk dole pred ním.“
 
V utorok odkryli svoje karty jazdi Sky. Briti v druhej polovici dňa nasadili tempo, z ktorého ostatní favoriti nemohli útočiť. Tí v Movistare preto zhodnotili svoje možnosti a rozhodli sa počkať na iné dni. Napríklad na dnes. „Po nedeľňajšom páde som zvolil pokojnejšiu jazdu, chcel som šetriť energiu, aj keď na konci etapy to bolelo. Ale je to normálne po takom páde, nohy boli v poriadku. Sky nastavil tvrdé tempo, preto sa nikto nechcel vyšťaviť v takomto bode pretekov skutočným atakom. Dnešná etapa je pre nás výhodnejšia. Bude ťažké udržať pokope skupinu favoritov, čo nám trom bude vyhovovať. Hneď od prvého kopca to bude veľmi náročné, bude sa tam útočiť, uvidíme, čo nám to prinesie," povedal Mikel Landa. V podobnom duchu sa vyjadril aj Alejandro Valverde. "Je to séria troch náročných alpských etáp. Dnešná previerka je krátka a intenzívna, môžeme uvidieť poriadny útočný ohňostroj, alebo znovu nič. Nechajme sa prekvapiť." Španielsky cyklista mal na vrchole Colombiere menšie problémy s prevodmi, preto na chvíľu vypadol zo skupiny favoritov a musel si to dobiehať späť.
 
 
tour 18 etapa 10 skupina strata bohfb
Skupina strácajúcich favoritov (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Kvality najväčších súperov vyzdvihol aj Vincenzo Nibali. "Žralok z Mesiny" včera tiež zvolil defenzívnu stratégiu, no v ďalších dňoch bude chcieť ukázať svoje zúbky. Ešte však nevie, ako. "Posledné dva výstupy boli veľmi rýchle, nebolo možné atakovať. Na prvom z nich fúkal protivietor, potom Sky predviedol svoju veľkú kvalitu. Sú veľmi, veľmi silní... Aj záverečný zjazd bol rýchly, nedali sa vytvoriť rozdiely. Musíme si počkať, čo urobia na trati ďalšie silné celky. Možno Movistar niečo vymyslí v ďalších dňoch, ja zatiaľ nemám presný plán, čo urobím," vyhlásil. Športový riaditeľ Bahrajnu – Merida sa priklonil na stranu svojho zverenca. „Sky zablokoval posledné dve stúpania, ich tempo nedovolilo nikomu, ale nikomu nastúpiť, aj keď to niekto chcel vyskúšať. A ani klesanie nebolo vhodné na rozdiely. Bola to prvá horská etapa a ako dni budú prichádzať, únava bude narastať a tí, ktorí dokážu najlepšie regenerovať, budú rozhodovať o osude pretekov. V neskorších horských etapách tam nebude taká vytrvalosť zo strany toľkých favoritov," povedal Paolo Slongo.
 
Peklom si však včera neprešli len vrchári. Veľký súboj s limitom zviedli šprintéri. Tí museli do cieľa doraziť najneskôr 34 minút a jednu sekundu po víťazovi. Veľký problém tak mali Marcel Kittel, Dylan GroenewegenMark Cavendish, ktorí mali na poslednom kopci väčšiu stratu ako dovoľoval limit. Nemcova strata na vrchole Col de la Colombiere bola 34:05, Holanďanova 34:10 a Britova 34:15. V záverečných kilometroch preto všetci traja museli doslova vypľuť dušu, aby neboli z TdF diskvalifikovaní. Nakoniec do cieľa prišli sekundu po limite. Spolu s nimi limit nestihlo ďalších osem cyklistov, no všetci by sa mali objaviť na štarte aj dnes. To Peter Sagan stihol limit bez akýchkoľvek problémov. Držiteľ zeleného dresu včera splnil plán do úplnej bodky. „Všetko dnes šlo podľa plánu. Peter a Lukas šli do brejku, aby uchmatli ešte nejaké body v šprinte a Peter už vedie o 111 bodov. Tešíme sa na zajtrajšok,“ zhodnotil vystúpenie svojich zverencov Enrico Poitschke.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo 10. etapy z on-board kamier
 
 
Na Tour je skôr rarita, že sa žltý dres ocitne v celodennom úniku. Aj preto bol včerajšok viac ako zaujímavý. Greg van Avermaet však vedel, že ak má udržať „maillot jaune“, musí niečo vymyslieť. A vymyslel. „Mať na sebe tento dres je najväčšia česť. Preto som sa rozhodol ho brániť, aj keď pred začiatkom etapy som mal úplne iné plány. Spolu som na Tour v žltom drese strávil už 11 dní, čo sa nepodarilo hociktorému Belgičanovi,“ povedal Avermaet. Tiež riaditeľ BMC okomentoval jeho včerajšie vystúpenie. „To, čoho sme boli dnes svedkami, bolo niečo zvláštne. Greg ukázal, že je veľký šampión. Dnešný deň ukázal jeho charakter. Richie musel skončiť, no pre nás tým Tour neskončila. V každej etape chceme bojovať a to presne Greg urobil. Patrí medzi najlepších cyklistov na svete,“ radoval sa Valerio Piva. Van Avermaet napísal zaujímavý príbeh. Veľkú bodku za ním dali nakoniec organizátori TdF, ktorí mu za veľké odhodlanie udelili cenu pre najbojovnejšieho jazdca. Belgičan sa tak stal prvým jazdcom od roku 1996, ktorý v žltom drese získal cenu pre najbojovnejšieho pretekára. Posledným „žlťákom“, ktorý pred 22 rokmi dostal rovnaké ocenenie bol Bjarne Riis. Od roku 2003, odkedy sa najbojovnejší jazdec hodnotí podľa nových kritérií, žiadny cyklista v žltom nedostal túto cenu.
 
Na prvý deň druhého týždňa budú dobre spomínať tiež v tíme Dimension Data. Tí očakávali veľké výsledky v prvých ôsmych dňoch, no ich líder do dojazdov, Mark Cavendish, v tomto roku nenašiel správnu formu. Brit bude rád, ak Starú dámu vôbec dokončí. Včera však jazdci afrického celku konečne zažiarili. Do úniku sa dostali dvaja, Tom-Jelte Slagter a Serge Pauwels, pričom druhý menovaný vybojoval najlepšie umiestnenie Afričanov na tohtoročnej Tour. „Bolo naším plánom mať mňa alebo Toma-Jelteho v úniku, nakoniec sme sa tam ocitli spolu. Brejk 21 jazdcov ušiel na prvom stúpaní a boli tam samí silní jazdci. Keď už sa dostanete do úniku, tak máte prvú časť pretekov za sebou, ale v tej vyselektovanej skupine začína etapa nanovo. V tejto ťažkej etape som si počínal dobre, dal som do toho všetko a na piate miesto právom patrím,“ skromne uznal svoje kvality Pauwels, ktorý štartuje už na svojej 12. Grand Tours. Uvidíme, akú taktiku bude mať Dimension Data v ďalších dňoch.
 
Druhý alpský deň bude ešte o niečo náročnejší ako ten prvý. Pretekárov však môže tešiť predpoveď počasia. Očakáva sa, že dnes bude cyklistov počas celého dňa sprevádzať slnečná obloha. Teplota by sa mala vyšplhať na 28 stupňov. Problémy by nemal robiť ani vietor, fúkať by malo od západu. Silnejší vietor bude iba na vrcholkoch kopcov, v nadmorskej výške 1500 metrov nad morom. 
 
 
kratka sprava ikonkaPreview 11. etapy pohľadom Tomáša Šandora
Úvodná horská etapa bola akousi povinnou jazdou zo strany favoritov. Dôvodom mohlo byť aj to, že program pokračuje dvomi previerkami zakončenými cieľovými stúpaniami. A tam sa už bude musieť atakovať. Včera sme sa presvedčili, že tím Sky je znovu dôsledne pripravený, takže kto potrebuje zbierať čas v horských etapách, bude musieť prekonať val v okolí Frooma s Thomasom. Obaja pôsobili v kopcoch veľmi isto, zdalo sa, že všetko majú pod kontrolou, a v takomto trende budú veľmi radi pokračovať aj v nasledujúcom predstavení. Ak ich chce niekto dostať do nepohody a vyskúšať ich skutočnú formu, Bisanne a Col du Pré sú na to vynikajúce príležitosti. Otázkou zostáva, či niekto nájde odvahu na atak z veľkej vzdialenosti. Ak sa bude na prvých kopcoch opakovať situácia zo včerajška, britská zostava bude mať uľahčenú úlohu, aby ustála aj miernejší Roseland a posledný zjazd, a bude spokojná, keď sa bude o všetkom rozhodovať iba na cieľovom stúpaní. Tam sa nachádza len obmedzené miesto na útok, preto ostatní favoriti musia dobre zvážiť, čo chcú vyťažiť z jedenástej etapy a akým spôsobom to chcú docieliť.      
Na takomto profile by sa mala predviesť kvalita Movistaru a španielski vrchári by mali jazdiť aktívne. Ideálne by bolo, ak by jeden z trojice lídrov rozbehol preteky ďaleko pred cieľom a ostatných favoritov dostal do nepohody. Lenže Quintana má dobrú formu a mal by dokázať vytvoriť rozdiel aj na La Rosiére, preto bude zaujímavé sledovať, ako sa postavia k tejto krátkej etape. Od ostatných celkov sa neočakáva tímová ofenzíva, v prípade priaznivej konštelácie to môžu vyskúšať Ag2r alebo Bahrajn - Merida. Romain Bardet si oproboval na tomto profile počas Dauphiné útok na Roselande a v klesaní, ale tím Sky ho vtedy zhltol ako malinu. Aj toto môže byť motiváciou pre favoritov, aby to vyskúšali ešte predtým. Predchádzajúci deň nám neposkytol bližšie informácie o forme jednotlivých kandidátov na stupne víťazov, ale Dumoulin, Bardet, Nibali, Yates, Martin, Roglič, Kruijswijk, Fuglsang nemali problém s vysokým tempom. Ale ak sa nastaví v kopcoch vysoká intenzita od začiatku etapy, v cieli budeme počítať väčšie straty, než ako v Le Grand-Bornand. Pripravenému profilu bude svedčať útočná jazda, ale ak sa bude rozhodovať o výhre len na konci cieľového kopca, dobrú koncovku budú mať pripravenú Valverde, Yates alebo Daniel Martin. Bez šance na etapový triumf nebude ani silný únik, po prvej horskej prémii vydržia na čele pretekov len skutočne silní vrchári.   
 
 
bmc
Priebežné poradie pretekov po 10. etape
1. VAN AVERMAET Greg link ikonka BMC Racing Team link ikonka 40:34:28 25
2. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 02:22  
3. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 03:10  
4. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 03:12  
5. JUNGELS Bob Quick-Step Floors link ikonka 03:20  
6. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 03:21  
7. YATES Adam link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 03:21  
8. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 03:21  
9. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 03:27  
10. ROGLIČ Primož link ikonka Team LottoNL - Jumbo link ikonka 03:36  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
z zeleny
Priebežné poradie bodovacej súťaže po 10. etape
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 319
2. GAVIRIA Fernando link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 218
3. GROENEWEGEN Dylan Team LottoNL - Jumbo link ikonka 132
4. KRISTOFF Alexander link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 129
5. DÉMARE Arnaud link ikonka Groupama - FDJ 106
6. GREIPEL André link ikonka Lotto Soudal link ikonka 106
 
 
z bodkovany
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po 10. etape
1. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 41
2. TAARAMAE Rein Direct Energie 28
3. PAUWELS Serge Team Dimension Data link ikonka 24
4. MOLARD Rudy Groupama - FDJ 22
5. GAUDU David Groupama - FDJ 21
6. VAN AVERMAET Greg link ikonka BMC Racing Team link ikonka 15
 
 
z biely
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po 10. etape
1. LATOUR Pierre Ag2r La Mondiale link ikonka 40:45:27
2. MARTIN Guillaume Wanty - Groupe Gobert 01:54
3. ANDERSEN Søren Kragh Team Sunweb link ikonka 04:02
4. BERNAL Egan Team Sky link ikonka 08:47
5. GAUDU David Groupama - FDJ 15:42
6. KÜNG Stefan BMC Racing Team link ikonka 19:59
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop