Reakcie: Froome opísal etapu ako dokonalú, Landa s Majkom vinia zranenia

18.7.2018, 19:20 | Aktuality zo sveta | V. Grežďová, L. Timko
Jedenásta etapa priniesla to, čo od horských etáp na Grand Tours očakávame. Útoky, zvraty, úspechy, sklamania, prekvapenia. Všetci však narazili na neprekonateľnú prekážku - tím Sky. Jasne dominoval a demotivoval konkurenciu. Briti zároveň zničili Cavendisha s Kittelom, ktorí končia neslávne.
 
 
Už pred etapou bolo zrejmé, že sa do žltého dresu dostane Geraint Thomas. V žiadnej etape nemal najmenší problém a pre ostatnými favoritmi mal slušný náskok. No víťaž Critérium du Dauphiné si z toho urobil veľkú show a demonštroval svoju silu útokom päť kilometrov pred páskou. Nikto sa ho nechytil a keď si poradil aj s Dumoulinom a Nievem, dokráčal k triumfu a ďalšiemu zveľadeniu náskoku. "Je tu neskutočné, vôbec som to nečakal. Bolo nás tam málo, takže to bolo viac o inštinkte. Nosiť žltý dres je vždy obrovská pocta. Podarilo sa mi to aj minulý rok a mať ho na sebe dva roky po sebe je veľmi príjemný pocit."
 
Konečne bol výrečnejší aj Christopher Froome. Jeho kolegovia zvládli etapu na výbornú a v závere si docvakol najnebezpečnejšieho Dumoulina. "Je to pre nás úžasná pozícia, keď sme šli dnes do etapy, nečakali sme to. Myslím, že každý si spočiatku myslel, že Alpe d'Huez bude viac rozhodujúce, no môže to tak ešte byť. Bolo to impulzívne, ale dávalo to zmysel, bolo to dokonalé," radoval sa novo druhý muž GC. Aký je jeho oficiálny pohľad na Thomasov útok? "Nemusíme sa o tom ani baviť, Geraint urobil správnu vec, že tam zaútočil. Nenasledoval som ho, pretože jeho útok preniesol zodpovednosť dolepiť to na ostatných jazdcov. Dan Martin predviedol veľké zrýchlenie a prekvapilo ma, že len ja som ho vedel nasledovať. Zrejme sa snaží zmazať si stratu, odkedy spadol. Za našu hlavnú hrozbu považujem Toma Dumoulina, dnes jazdil pôsobivo. Zajtrajšiu taktiku nebudem prezrádzať, počkajte a uvidíte."
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
 
 
Dumoulin a Martin sa postavili Sky. Prehrali, ale so cťou
 
Napriek tomu, že toto bola iba druhá etapa v kopcoch, vrchári sa postupne vytrácajú a podľa dnešnej etapy sa zdá, že najväčším súperom Sky bude možno Tom Dumoulin. Nebál sa zaútočiť v zjazde a Thomas s Froomom ho dobehli až v samom závere. "Útok bol improvizovaný, stavili sme na intuíciu. Soren bol v úniku a on je šialene dobrý v zjazdoch. Povedal som mu, nech ide dopredu a svižne, ale nech neriskuje, a zrazu bola za nami medzera. Odviedol skvelú prácu, celý tím bol fantastický. Mal som po celý deň pri sebe dostatok kolegov. Vlastne v tejto dedine som sa naučil lyžovať, keď som bol malý. Môj ujo tu prenajímal dom a celá rodina sem chodila. Túto jar zomrel, dva týždne po smrti mojej tety. Takže môj otec za dva týždne stratil dvoch súrodencov. Chcel som pre nich dobre dnes zajazdiť a dúfam, že sú na mňa hrdí. Každý deň sa budem snažiť čo najviac. Dnes som mal dobrý deň, možno za to zajtra zaplatím, ale dnes som šťastný,“ rozrozprával sa aktuálne tretí muž GC, ktorého od Frooma delí iba dvadsaťsekundová penalizácia.
 
Daniel Martin si poctivo buduje sympatie medzi fanúšikmi, opäť bol aktívny, resp. ako jediný to v priamom súboji skúsil na Frooma, ktorého to aj prekvapilo. "Dnes to bola vskutku dobrá príležitosť. Šiel som rýchlo a zozadu, tak som to chcel skúsiť. Bolo mi jasné, že štyri kilometre pred cieľom sa bude každý po sebe pozerať a nebudú moc jazdiť, tak keby som ušiel, možno by som mal šancu čiastočne zmazať svoju stratu. Som dosť unavený, ale šťastný. Po mojom páde som veľmi nepomýšľal na GC, len som sa snažil zo všetkých síl a každý deň a zostáva mi už len čakať na koniec Tour, aby som videl výsledky. Každý môže mať zlý deň a nabrať stratu. Ak by som nespadol, mal by som celkom pekné postavenie v celkovom poradí, možno by som bol aj štvrtý! Aj tak, milujem hory. Tieto posledné dva dni boli vynikajúce. Tieto preteky máte na pamäti celý rok – nič sa nevyrovná tunajším horám a zástupom fanúšikov,“ referoval na tímovom webe borec, ktorý zápasí s veľkou stratou 3:16, ktorá vznikla najmä v prvom týždni.
 
 
martin d 18 tour dojazd uaefb
Daniel Martin v cieli (© Courtesy UAE Team Emirates / SprintCycling)
 
 
Nibali je trochu prekvapujúco spokojný, radujú sa aj v LottoNL
 
Vincenzo Nibali bol medzi najlepšími, ale podobne ako Quintana sa veľmi aktívne neprejavil. Síce sa snažil s kolegami zabojovať proti Valverdemu, ale proti Sky bol bezzubý. "V závere som to tam musel chvíľu rozdýchať a až potom odísť s ostatnými. Moja fyzická kondícia je stále dobrá, vďaka nej sa mi to podarilo udržať. Tempo diktované Sky na poslednom stúpaní bolo pozoruhodné," povedal víťaz všetkých troch Grand Tours akoby bol spokojný, že mu odišli štyria súperi.
 
Skvelý deň prežili v LotteNL - Jumbo. Primož Roglič sa až na pásku udržal s Quintanom, Nibalim a Bardetom, a to je mimoriadny úspech, pretože tento celok rozhodne na žltý dres narozdiel od menovaných nemyslí. Slovinec to vníma skromne: "Mohlo to byť horšie. Nemal som dnes najlepšie nohy, ale so Stevenom sme neprestávali bojovať až do cieľa. Najdôležitejšie je ostať sústredený. Berieme to deň po dni." O čosi zhovorčivejší bol Steven Kruijswijk, ktorý zo skupiny síce v posledných stovkách metrov vypadol, ale rozhodne môže pomýšľať na dobrý celkový výsledok: "Stratili sme čas na Thomasa, Frooma a Dumoulina, ale nie na ostatných. Na niektorých sme dokonca čas získali. Takže v tomto ohľade si počíname obstojne. Ku koncu som trochu mlel z posledného, ale celkovo to bol podarený deň. Ukázal som, že s Primožom sme v dobrej forme a snáď nám to ešte vydrží do ďalších dní. Tím je veľmi silný, Antwan mal dnes vo finále cenu zlata."
 
 
Movistar si už asi rozmyslí, či bude útočiť
 
Už medzi jasne porazených patril Movistar. Dlho to vpredu usilovne skúšal Alejandro Valverde, ale mašina Sky ho v záverečnom stúpaní prevalcovala a prvý raz na Tour po etape neposkytol svoje vyjadrenie. Ocenenie pre najbojovnejšieho jazdca etapy mu asi rany nezocelilo... Nairo Quintana síce finišoval na úrovni Bardeta s Nibalim, ale rovnako mu teda štyria súperi ušli a ani sa nezdvihol. "Snažili sme sa taktizovať, no úprimne, ku koncu etapy sme sa necítili tak, ako sme chceli. Bolo nastavené rýchle a náročné tempo, stratili sme pár sekúnd, čo nám ale snáď neskazí náš boj o preteky," vraví celkom optimisticky Kolumbijčan, ktorý sa však musí pozrieť na fakty, ktoré mu ukazujú stratu 3:16 a horšie časovkárske danosti.
 
 
valverde 18 tour negativny movfb
Alejandro Valverde bojoval, no neúspešne (© SprintCycling / Movistar Team)
 
 
Mikel Landa dokonca zo skupiny top favoritov vypadol. "Tento deň bol na mňa príliš náročný. Na prvom stúpaní ma začal bolieť chrbát a keď sa šlo hore La Rosiere, neudržal som tempo. Poradím sa ešte s doktormi. Museli sme vyskúšať nejaké taktické ťahy a nepochybne Valverdeho atak poškodil šance niektorých jazdcov v balíku. Teraz trochu poodpočívame a zanalyzujeme situáciu na zajtrajšok. Posledný kopec nesadol mne ani Nairovi, svedčal viac energickým vrchárom ako Geraint Thomas. Alpe d'Huez bude brutálne, budeme sa aj naďalej usilovať a skúsiť sťažiť preteky ostatným,“ povedal Landa, ktorý v nedeľu spadol, a tak zrejme nie je stopercentne v poriadku.
 
Rafal Majka úplne vypadol z boja o Top 10. Stratil vyše jedenásť minút a zaradil sa medzi negatívne prekvapenia Tour. "Posledné dva pády v Roubaix ma poznačili viac, než som čakal. V porovnaní s prvým týždňom mi chýba oveľa viac sily, jednoducho som sa dostatočne nezotavil. Je to škoda, celý tím na mňa pracoval. Už s tým nemôžeme nič urobiť. Musím sa zotaviť a až potom uvidíme, čo sa ešte dá vyťažiť z tejto Tour," povedal sklamaný Poliak. "Je mi Rafala ľúto, po páde nemôže ukázať svoju triedu v horách. Teraz musíme poprehadzovať naše ciele, príde pre nás ešte veľa šancí a Peter je na skvelej ceste za zeleným dresom," vymenoval Enrico Poitschke.
 
Okrem vyššie spomínaných dnes mali problémy aj Adam Yates, Ilnur Zakarin, Jakob Fuglsang, Pierre Latour či Bob Jungels.
 
 
majka 18 tour dojazd sklamany bohfsch
Sklamaný Rafal Majka v cieli (© BORA - hansgrohe / Ralph Scherzer)
 
 
Hrdinovia etapy ostali sklamaní, Nieve padol v cieľovej rovinke
 
Jedným z najväčších hrdinov etapy bol Mikel Nieve, ktorého delilo tristo metrov od víťazstva, no po celodennej šichte v úniku vyšiel naprázdno a ostal veľmi nahnevaný. "Bola to škoda, že som nevyhral, lebo do cieľa zostávalo máličko, ale už pri troch kilometroch do cieľa som vedel, že tá medzera je malá. Dal som do toho všetko, ale tak to chodí. Niekedy zvíťazíte, inokedy prehráte. Ešte to budeme skúšať. Celý deň som bol v úniku a ku koncu som jazdil hranu. Už som viac nemohol." Nebyť Valverdeho ataku by si Španiel určite nejaký náskok udržal, no to už je len keby bolo keby. Mitcheltonu navyše vypadol z poradia Adam Yates, ktorý dostal štyri a pol minúty. "Bolo to pre tím sklamanie na obochd frontoch. Mikel bol blízko k svojej prvej etape na Tour a Adam prežíval na finálnom stúpaní ťažké chvíle. Mali sme šancu na etapový triumf a Adam sa cítil dobre v skupine, ale bez varovania mu už žiadne sily nezostali. Týchto 24 hodín nám napovie, za čím si na tejto Tour pôjdeme. Ak bude zajtra Adam dobre šilapať, potom je stále v hre o celkové poradie. Ak nie, budeme musieť znova zvážiť a prehodnotiť naše ciele," povedal Matt White.
 
Po odstúpení Porta dostali pretekári BMC voľnú ruku. Damiano Caruso chcel ponúknutú šancu využiť práve dnes a predviedol výborný, skúsený výkon, no v poslednom kilometri sa musel skloniť pred favoritmi. Bral napokon štvrté miesto. "Bol som toto ráno veľmi motivovaný a chcel som ísť do brejku. Podarilo sa i to a odvtedy sa už šlo naplno. Na poslednom stúpaní som zo seba dával všetko, no GC jazdci nás chytili skoro na vrchole stúpania. Pre mňa to nie je víťazstvo, ale skôr indikátor toho, že som vo forme. Ak sa zajtra budem cítiť dobre, opätovne skúsim únik, alebo ten deň pojmem relaxačne a počkám na ďalšiu príležitosť. Na Dauphiné som tu finišoval trinásty, dnes štvrtý, takže ktovie, možno raz túto etapu vyhrám. Poznám ju dobre a mojou výhodou bolo, že som vedel, čo mám čakať. Bolo to o to ťažšie, že dnes to boli iné preteky než v júni, na vyššom leveli, takže môj tím aj ja sme spokojní."
 
 
tour 18 etapa 11 sceneria bohfb
Scenéria 11. etapy (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Náš hrdina Peter Sagan opäť zabojoval o prémiu, zvýšil zelený náskok na 121 bodov a popozeral si alpské scenérie či zamával divákom. "Plánom bolo, tak ako včera, pracovať na Rafalove šance. Svojím skorým únikom som si zaistil plný počet bodov na prémii. Hoci sa moje vedenie v bodovačke zvyšuje, v prichádzajúcich etapách sa môže stať čokoľvek. Neprestávame bojovať," vravel v cieli.
 
Greg Van Avermaet sa rozlúčil so žltým dresom. Po extrémnom výdaji energie v utorňajšej etape nemal šancu. "Bude divné obliecť si späť môj normálny dres. Páči sa mi žltá a tento bicykel, no zajtra bude všetko v starých koľajach. Boli to však skvelé dni Tour de France, som spokojný so svojou jazdou v maillot jaune. Je samozrejmé, že to boli najkrajšie chvíle mojej kariéry. Dnes to bolo megaťažké. Cítil som, že nemám najlepšie nohy, ale na týchto pretekoch to tak chodí, musíte jazdiť aj takéto ťažké etapy."
 
Šprintéri dnes znova bojovali s limitom a negatívne prekvapenia Tour Mark Cavendish s Marcelom Kittelom ho nestihli. Nemec doplatil aj na to, že takejto krátkej horskej etape organizátori celkom nevedia ideálne stanoviť limit, nemajú s tým skúsenosti. Rozhodcovia sa aspoň rozhodli omilostiť Ricka Zabela, ktorý sa od Kittela odpojil neskoro a tesne limit nestihol. Kittel vzal svoj koniec na Tour športovo a nemeckým médiám po dojazde vysvetľoval aj to, ako vzadu pracujú so stratami a limitom. Spracovávame to do ranného článku. Cavendish médiám vyjadrenie neposkytol. Akoby sa takto neslávne končila jeho éra...
 
 
Výsledky 11. etapy
1. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 3:29:36 120
2. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb link ikonka 00:20 50
3. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 00:20 25
4. CARUSO Damiano BMC Racing Team link ikonka 00:22 15
5. NIEVE Mikel Mitchelton - Scott link ikonka 00:22 5
6. MARTIN Daniel link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:27  
7. HERRADA Jesús Cofidis, Solutions Crédits 00:57  
8. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 00:59  
9. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:59  
10. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 00:59  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
sky
Priebežné poradie pretekov po 11. etape
1. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 44:06:16 25
2. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 01:25  
3. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb link ikonka 01:44  
4. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 02:14  
5. ROGLIČ Primož link ikonka Team LottoNL - Jumbo link ikonka 02:23  
6. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo link ikonka 02:40  
7. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 02:56  
8. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 02:58  
9. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 03:16  
10. MARTIN Daniel link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 03:16  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
z zeleny
Priebežné poradie bodovacej súťaže po 11. etape
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 339
2. GAVIRIA Fernando link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 218
3. GROENEWEGEN Dylan Team LottoNL - Jumbo link ikonka 132
4. KRISTOFF Alexander link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 129
5. DÉMARE Arnaud link ikonka Groupama - FDJ 106
6. GREIPEL André link ikonka Lotto Soudal link ikonka 106
 
 
z bodkovany
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po 11. etape
1. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 61
2. PAUWELS Serge Team Dimension Data link ikonka 49
3. BARGUIL Warren link ikonka Team Fortuneo - Samsic 40
4. TAARAMAE Rein Direct Energie 36
5. MOLARD Rudy Groupama - FDJ 22
6. GAUDU David Groupama - FDJ 21
 
 
z biely
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po 11. etape
1. LATOUR Pierre Ag2r La Mondiale link ikonka 44:18:02
2. MARTIN Guillaume Wanty - Groupe Gobert 02:03
3. BERNAL Egan Team Sky link ikonka 07:35
4. ANDERSEN Søren Kragh Team Sunweb link ikonka 23:05
5. GAUDU David Groupama - FDJ 32:50
6. MARTINEZ Daniel Felipe EF Education First - Drapac link ikonka 33:27
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop