Dianie: DiData mrzia dvaja stratení muži, Barguil hovorí o frustrujúcej zábave

19.7.2018, 07:10 | Aktuality zo sveta | Juraj Pivarči, ts, lt, vg
Včerajšia etapa priniesla strhujúce súboje tých najlepších. Patril medzi nich aj Warren Barguil, ktorý pri jej opise použil dve negujúce sa slová. Čo je však možno ešte trochu zaujímavejšie, etapa tiež priniesla pútavé súboje na chvoste štartového poľa. Šprintéri ich zvádzali s časom. A pre hviezdy Marcela Kittela s Markom Cavendishom to nedopadlo dobre. Nemec vysvetlil ako to vzadu chodí.
 
Pobyt v úniku je namáhavý, ale pre tím užitočný. Sponzori to majú v obľube, ich značky sú v centre pozornosti miliónov a miliónov divákov po celom svete. Pokiaľ ale ide o tak náročnú etapu, aká bola včera, nejde o žiadnu zábavu. Teda, pokiaľ nehovoríme o Warrenovi Barguilovi. "Bolo to dosť zábavné. Žiaľ, aj trochu frustrujúce, lebo mi to nevyšlo. Možno som to prepálil na začiatku, keď sme šli len v pätici, ale to je cyklistika," zauvažoval jazdec tímu Fortuneo, ktorý vlani jazdil za Sunweb. A získal bokovaný dres, jeho kolega Michael Matthews zase zelený a pre nemecko-holandský tím išlo o najkrajšiu Tour v ich histórii.
 
Francúz však nezabudol ani na elementárnu slušnosť. Poďakovať sa tímu, ktorý išiel naozaj dobre, ale doplatil na rýchlosť ostatných. Hlavne Sky. "Úprimne sa chcem poďakovať aj svojim kolegom, boli úžasní. Mali sme trochu bláznivý deň, tie posledné mi veľmi nesedeli, nemal som potrebnú silu. Je fajn, že sme späť v horách, počas Critérium du Dauphiné sme šli v podstate rovnaké kopce, aké nás čakajú aj tu. Bude to pre nás výhodou. Ale prídu aj iné zaujímavé dni a ja to určite skúsim znovu," zastrájal sa 26-ročný cyklista, ktorý by mohol zabojovať aj o obhajobu bodkovaného dresu.
 
 
tour 18 etapa 11 fortuneof
Neúnavná robota Fortunea v stredajšej etape (© Fortuneo - Samsic)
 
 
Dimension Data hľadá nádej
 
Náročné horské dojazdy šprintéri v obľube nemajú. Dá sa to pochopiť, 80-kilový Kittel má v horách oproti 60-kilovému Quintanovi skutočne veľkú nevýhodu. Boj s limitom na Tour poznajú aj slovenskí fanúšikovia. Vlani ho nezvládol Juraj Sagan, ktorý musel opustiť slávne preteky po deviatej etape. Zhodou okolností sa vtedy v skupine jazdcov, ktorí stratili viac ako mali, nachádzal aj Mark Renshaw. No a Austrálčan zažil rovnaké patálie aj včera. Dimension Data teda stratili hneď dvoch jazdcov. "Nie je to skvelé, keď stratíte dvoch pretekárov počas jedného dňa. Ak sa totiž pozrieme vpred, budú nám chýbať. Našťastie máme aj lúč nádeje. Serge Pauwels ide skvelú Tour. Navyše má zatiaľ konzistentné výkony, čo len podčiarkuje jeho formu," hľadal iskierku nádeje vo svojom tíme športový manažér celku z Afriky Roger Hammnod.
 
Podľa informácií z Dimension Data tracker ostal Mark Cavendish sám už na druhom stúpaní Col du Pré. A už vtedy strácal viac ako 34 minút na čelo. A to i napriek tomu, že tam s ním boli Jay Thomson, Julien Vermote a Mark Renshaw. Je zaujímavé, že ho napokon nechali samého. Britský cyklista mal v cieli stratu presahujúcu jednu hodinu! Za normálnych okolností by cieľ ani nevidel a rozhodcovia by ho naložili do zberného vozidla, ale ide o Marka Cavendisha, držiteľa 30 víťazných etáp.
 
Čo teda tímu Dimension Data ostáva? Hromadné dojazdy, ktoré ešte ostali, bude musieť postrážil Edvald Boasson Hagen a hľadanie nových cieľov v kopcoch ostáva na 34-ročnom Belgičanovi. "Vedel som, že favoriti budú dnes útočiť. Dlho som bol virtuálne v žltom, podobne ako minulý rok. Verím, že môžem pridať aj ďalšie virtuálne dresy. Ale vážne. Myslím, že by som mohol pridať ďalšie body do vrchárskej súťaže a zabojovať o tento dres," zamýšľa sa dobre naladený Pauwels, ktorý má na konte aj víťaznú etapu na Gire. V roku 2009 vyhral "od stola" pätnástu etapu.
 
 
tour 18 etapa 10 sceneria efefg
Scenéria Álp (© Ashley Gruber, Jered Gruber || GRUBER IMAGES)
 
 
Doplatili na početnosť balíka
 
Ešte horšie je na tom Kaťuša. Teda minimálne čo sa počtu týka. Včera si pripísal písmenká OTL Marcel Kittel, predtým odstúpil jeho krajan Tony Martin a ešte pred tým aj Robert Kišerlovski. Jej jazdci sú teda už len v pätici. Známa komédia to ale nie je... "Situácia bola neprehľadná. Až na predposlednom kopci sme zistili, že nás tlačí čas. Pri zjazde sme ešte viac riskovali, úprimne, neviem, kde sme cestou stratili čas, pretože sme nešli pomaly. Asi sme veľa stratili na predposlednom kopci, ale zasa sme sa snažili chytiť dych v zjazde," vyhlásil Kittel pre Eurosport vo svojej rodnej reči. Včerajšok bol preňho akoby vyvrcholením nevydarenej sezóny. Ako šprintér dokázal vyhrať len druhú a šiestu etapu na T-A. Počas Tour sa presadil len v prvej etape, kde bral tretie miesto. Prestup do Kaťuše sa tak zatiaľ nejaví ako dobrý krok. Možno ho aspoň teší celkom jasný súboj o zelený dres...
 
Nemecký cyklista tiež celkom jasne vysvetlil, ako to funguje v skupinách za favoritmi. "Dá sa približne odsledovať v akom rozmedzí sa človek pohybuje, keď sa prerátajú všetky úseky, prirátajú sa percentá, tak sa napokon dá na plus-mínus štyri až päť minút podľa rýchlosti etapy vypočítať približný čas, kedy musíme byť v cieli. Dá sa podľa toho dobre orientovať," rozpovedal 30-ročný pretekár. Samozrejme, veľa závisí od vývoja etapy, svoju úlohu tu zohrávajú viaceré faktory. Forma cyklistov či skupina, v ktorej sa ocitnete. V desiatej etape mali šprintéri vzadu silnú skupinu, čo im nesmierne pomohlo.
 
Kittel tiež nezabudol na zmenu pravidiel, ktoré mali preteky viac zdramatizovať. Vyzerá to tak, že krok UCI o znížení počtu pretekárov je v tomto smere úspešný. "Tiež by som spomenul aj fakt, že v tíme je osem a nie deväť jazdcov, teda dokopy o 22 domestikov menej, čo robí rozdiel. Jednoducho grupetto je menšie. Samozrejme, že niekedy sa snažíme dohodnúť aj s ďalšími tímami, aby sme postupovali spoločne a bolo nás viac, ale netreba sa na to spoliehať, lebo už počas samotnej etapy sa to vyvinie rôzne. Jednoducho čím väčšia skupina, tým rýchlejšie ideme a na tejto Tour sú skupiny vzadu veľmi malé," posťažoval na na záver pretekár Kaťuše. Mark Cavendish vyhral svoju prvú etapu na Tour v roku 2008 a odvtedy každý jeden ročník triumfoval buď on alebo Marcel Kittel. Teraz títo dvaja velikáni už žiadny triumf nepridajú.
 
 
kittel 18 pozera sa v baliku rcsf
Marcel Kittel sa lúči s Tour (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Sky v dokonalej pozícii
 
Niektorí z favoritov si vyskúšali včerajší profil už na Critérium du Dauphiné a podobne ako vtedy dosiahol na La Rosiére najrýchlejší čas Geraint Thomas. Britský jazdec počas generálky vybehol na cieľový kopec za 26:14, vtedy etapu nevyhral, a teraz sa mu podarilo vylepšiť svoj výsledok o devätnásť sekúnd. Po jeho silnom predstavení len pokračovali mediálne trenice o tom, či medzi ním a Froomom nevzniká interné napätie o líderstvo, ale Thomas podobné veci jasne odmieta. "Naším lídrom je Froome, veď vyhral šesť GT. Ak bude treba, budem počúvať tímové pokyny, ale momentálne si užívame dokonalú pozíciu v poradí," povedal welšský jazdec, ktorý však stále kdesi vzadu nosí v hlave, či na takejto úrovni vydrží jazdiť počas troch týždňov.

La Rosiére poznal aj Roman Bardet, no domáca nádej aj tak patrila v cieli medzi porazených. Po etape bol veľmi sklamaný. Zdá sa, že mal nohy nasledovať dôležitý pohyb Daniela Martina, ale musel sebakriticky povedať, že v tej chvíli nebol dostatočne pozorný, čo ho pripravilo o dôležitý čas. Vincenzo Nibali sa zase vyjadril, že záverečné zrýchlenia niektorých favoritov ho dostali do červených čísiel, a bol rád, že sa mu podarilo minimalizovať svoje straty. Taliansky jazdec už nemá takú dynamiku ako mladší konkurenti, preto by mu mala oveľa viac sadnúť dnešná etapa, kde bude vo veľkej miere rozhodovať vrchárska vytrvalosť.    

Nie veľmi istým dojmom pôsobil na trati Movistar, šéf tímu Eusebio Unzué priznal, že mali väčšie očakávania. "Valverdeho atak bol pripravenou záležitosťou. Nebolo naším cieľom, aby sa posunul v poradí, ale mal dostať pod tlak tím Sky, aby z toho vyťažili Quintana s Landom. Nepodarilo sa a ešte sme stratili aj čas. Je pred nami dlhá cesta, ale vieme, na akej úrovni aktuálne jazdia Thomas s Froomom. Musíme sa spoliehať, že Nairo sa ešte zlepší a nájde svoje nohy zo Švajčiarska a Mikel sa definitívne zotaví zo svojho pádu z deviatej etapy. A pritom musíme čakať aj na nejaké zaváhanie zo strany Sky."
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo z on-board kamier
 
 
kratka sprava ikonkaPreview 12. etapy pohľadom Tomáša Šandora
Klasifikácia už nabrala poriadne obrátky, ale Alpy neskončili, a na tretí deň budú najnepríjemnejšie. Dlhé, ťažké a legendárne stúpania môžu uderiť na favoritov ešte výraznejšie ako brutálna včerajšia previerka. Kumulácia únavy v priebehu ďalšej horskej etapy, s vyše päťtisíc výškovými metrami, bude nekompromisná ku každému favoritovi, ktorý nejazdí v špičkovej forme. A že sa ich nájde dostatok, po jedenástej etape netreba pripomínať. Hlavným motívom etapy bude Alpe d'Huez, ale dôležitú úlohu zohrajú aj predchádzajúce kopce, ktoré ešte viac vysilia pelotón, a na cieľovom stúpaní sa bude pretekať z totálnej vyčerpanosti. Tím Sky sa dostal do elegantnej pozície a po včerajšku to vyzerá, že disponuje dvomi najsilnejšími cyklistami na pretekoch. Je nepochybné, že počas celého dňa dostanú od kolegov parádnu podporu, aby sa mohli sústrediť len na Huez. Thomas s Froomom momentálne pôsobia veľmi sebavedome, a majú na to dôvod, preto si budú chcieť urobiť vlastné preteky aj v najťažšom alpskom predstavení. Neočakávame, že po ďalšej tvrdej jazde bude bojovať o výhru veľká skupina favoritov, a to bude voda na mlyn pre dvojicu lídrov tímu Sky, ktorá je mimoriadne silná a zdá sa, že na cieľovom kopci si môže dovoliť čokoľvek. Uvidíme, ako to zmenežujú, ale vieme si predstaviť Frooma, ako by útočil na žltý dres svojho tímového kolegu?
 
Na takýto profil je ako stvorený Nairo Quintana, ktorý je zdatným vrchárskym vytrvalcom a dokáže sa vybičovať k maximálnemu výkonu, keď ostatných už zmorí únava. V rámci tímu by mu malo pomôcť, že bol najsilnejší v predchádzajúcej previerke, takže Landa s Valverdem by mali stáť po jeho boku. Quintana bude spomínať na rok 2015, keď na Alpe d'Huez dokázal utiecť Froomovi, a nijaký iný rezultát nemôže mať pred očami ani tentoraz. Vo včerajšom finále sa ukázal vo vynikajúcej pohode Tom Dumoulin a nasledujúce dlhé a v podstate tempárske kopce vyhovujú jeho vrchárskemu štýlu. Momentálne má lepšiu formu ako väčšina jeho súperov, preto to musí využiť. V akcii sa ukázal aj Bahrajn - Merida a Vincenzo Nibali. Aj skúsený taliansky jazdec je dobre pripravený na eliminačnú jazdu v kopcoch, a na takomto náročnom profile by sa mali ešte viac ukázať jeho vytrvalostné schopnosti. Po jedenástej etape bol sklamaný Romain Bardet, ktorý tak dostal zvýšenú motiváciu, aby sa presadil na legendárnom cieľovom kopci. Preto možno zvolí na Huez priamočiarejší postup a nebude sa spoliehať na nikoho iného. Naďalej jazdí odvážne Daniel Martin a ak mu to nohy dovolia, nebude na tom nič meniť. Jedenásta etapa musela poriadne zdvihnúť náladu v tíme Lotto - Jumbo, a keďže Roglič s Kruijswijkom sú presne tie tempárske motory, ktoré sa hodia na takéto dlhé kopce, ani tentoraz by nemali ťahať za kratší koniec. Uvidíme, kto zo sklamaných zo včerajšej previerky nájde cez nos mentálnu silu, aby sa pobil o dobrý výsledok. Lebo marazmus na takomto profile bude znamenať veľkú stratu. Fuglsang, Yates, Zakarin, Majka alebo Mollema budú mať pred sebou kľúčový deň, v ktorom sa rozhodne o ich ďalšom osude na TdF.
 
 
Výsledky 11. etapy
1. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 3:29:36 120
2. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb link ikonka 00:20 50
3. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 00:20 25
4. CARUSO Damiano BMC Racing Team link ikonka 00:22 15
5. NIEVE Mikel Mitchelton - Scott link ikonka 00:22 5
6. MARTIN Daniel link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:27  
7. HERRADA Jesús Cofidis, Solutions Crédits 00:57  
8. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 00:59  
9. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:59  
10. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 00:59  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
sky
Priebežné poradie pretekov po 11. etape
1. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 44:06:16 25
2. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 01:25  
3. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb link ikonka 01:44  
4. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 02:14  
5. ROGLIČ Primož link ikonka Team LottoNL - Jumbo link ikonka 02:23  
6. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo link ikonka 02:40  
7. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 02:56  
8. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 02:58  
9. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 03:16  
10. MARTIN Daniel link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 03:16  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
z zeleny
Priebežné poradie bodovacej súťaže po 11. etape
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 339
2. GAVIRIA Fernando link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 218
3. GROENEWEGEN Dylan Team LottoNL - Jumbo link ikonka 132
4. KRISTOFF Alexander link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 129
5. DÉMARE Arnaud link ikonka Groupama - FDJ 106
6. GREIPEL André link ikonka Lotto Soudal link ikonka 106
 
 
z bodkovany
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po 11. etape
1. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 61
2. PAUWELS Serge Team Dimension Data link ikonka 49
3. BARGUIL Warren link ikonka Team Fortuneo - Samsic 40
4. TAARAMAE Rein Direct Energie 36
5. MOLARD Rudy Groupama - FDJ 22
6. GAUDU David Groupama - FDJ 21
 
 
z biely
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po 11. etape
1. LATOUR Pierre Ag2r La Mondiale link ikonka 44:18:02
2. MARTIN Guillaume Wanty - Groupe Gobert 02:03
3. BERNAL Egan Team Sky link ikonka 07:35
4. ANDERSEN Søren Kragh Team Sunweb link ikonka 23:05
5. GAUDU David Groupama - FDJ 32:50
6. MARTINEZ Daniel Felipe EF Education First - Drapac link ikonka 33:27
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop