Reakcie po štvrtku: Thomas by už bol najradšej v Paríži, Nibali sa doň nedostane

19.7.2018, 19:40 | Aktuality zo sveta | Juraj Pivarči
Tretia alpská etapa bola brutálna. Neuveriteľné tempo, ktoré nasadili pretekári Sky, bolo vražedné. Mal to na svedomí aj Steven Kruijswijk. Všetko ale dopadlo tak, ako si to predstavovali. A možno práve preto by bol Geraint Thomas už teraz najradšej v Paríži. A nad Champs-Elysées premýšľal počas etapy aj Peter Sagan, ktorý zvádzal s tromi HC kopcami tuhý boj. Na rozdiel od iných šprintérov ho ale zvládol. Rovnako ako Nibali, ktorý si však po strete s fanúšikom zlomil stavec a končí.
 
 
Prepísal históriu

Tridsaťkrát. Presne toľkokrát sa na Tour de France objavil legendárny kopec Alpe d'Huez. Štrnásťkilometrový vrchol nepatrí medzi to najnáročnejšie, čo Alpy dokážu poskytnúť, ale nič vzácnejšie tu skutočne nie je. Dvadsaťjeden serpentín a priemerný sklon ľahko nad osem percent. To je slávne stúpanie Alpe d'Huez. A až do dnešného dňa ho Brit ešte nevyhral. Rovnako ani pretekár v žltom drese. Ako prvý to dokázal Geraint Thomas. "Úprimne, som bez slov. V tomto pekle som nemal skoro žiadnu šancu zvíťaziť. Kruijswijk na nás dnes vyvinul ohromný tlak, bojovali sme s ním. V poslednom stúpaní som nasledoval Frooma. Keď zaútočil, vrátil som sa. Je to neuveriteľné," rozplýval sa po dojazde žltý jazdec tímu Sky.

Na svojho lídra má už takmer sto sekundový náskok, čo môže byť ešte zaujímavé. Thomas jazdí vo veľkej forme a sám povedal, že nič nehodlá vypustiť. Akoby sa v Sky opakoval rok 2012... "Vedel som, že ak chcem vyhrať, musím byť v poslednej zákrute prvý. Potom som už len vyrazil dopredu. Až po chvíli som si uvedomil, že som vyhral. Nemôžeme byť už v Paríži? Možno ešte na pár dní udržím žltý dres, ale stále ideme na Frooma, to je náš líder. On vie jazdiť tri týždne úplne najlepšie," zaznel celkom jasný odkaz priamo z Thomasových úst. Tento 32-ročný pretekár sa po dnešku zaradil k trojici Sagan, Gaviria, Gronewegen, teda k jazdcom, ktorí vyhrali na tohtoročnej Tour dve etapy.
 
 
video v clanku ikonka ciernaMinúta s Geraintom Thomasom
 
 
Britský tím pôsobil ohromujúcim, až odstrašujúcim dojmom. Asi na dvesto percent dnes jazdili všetci jazdci. O čosi viac však predsa len ukázal mladučký Egan Bernal. Jeho tempo počas úvodných kilometrov posledného kopca znemožnilo akékoľvek útoky. A to má Kolumbijčan len 21 rokov! "Na poslednom stúpaní som dal do toho úplne všetko. Bol to pre mňa výborný pocit a zároveň výborná skúsenosť. Pokiaľ jazdíte v jednom z najlepších tímov sveta, musíte ovládať veľa vecí. Pre tento tím pracujem rád a zároveň som na seba hrdý," povedal mladý krajan Quintanu. A hrdý má byť na čo. Predpovedá sa mu vynikajúca budúcnosť. Tím Sky teda môže spávať úplne pokojne.
 
 
Podobný útok ako na Gire

Osemdesiat kilometrov v úniku, v podaní Chrisa Frooma, ktorý dnes opäť mlčí, to síce nebolo, ale hrdinom dňa sa nestal ani Geraint Thomas či Peter Sagan, ale Steven Kruijswijk. Holanďan svoju púť v úniku ukončil asi päť kilometrov pod vrcholom. Prešla ho mašina pod taktovkou lídrov Sky. Jazdec Lotta NL - Jumbo zavelil k sólu v polovici kopca Croix de Fer a vydržal skoro až do konca. "Je to dosť bolestivé ak vám nevyjde etapa po takomto priebehu. Vedel som, že žltý dres je asi nereálny, ale túto etapu som si vyhliadol a chcel som ju vyhrať. Napokon to víťazstvo asi byť nemalo. Som sklamaný, ale počas kariéry bolo aj horšie," povedal smutný pretekár.  Pre čierno-žltý tím, ale nie je všetko stratené. Práve naopak. Ako Kruijswijk, tak aj Primož Roglič išli dnes výborne a v GC sú obaja v najlepšej desiatke.
 
 
kruijswijk 2017 giro stupanie rcsf
Steven Kruijswijk si zaspomínal na skvelé Giro (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 

A výborne šiel aj Mikel Landa. Teda v rámci možností, jeho pád pred pár dňami "stále trvá". A vyzerá to tak, že Španiela ovplyvňuje oveľa viac, ako sa zdá. "Dnešok bol hrozný, a to vďaka boľavému chrbtu. Ráno to bolo o trochu lepšie, ale na Alpe d'Huez sa všetko vrátilo. Bernal nastavil obdivuhodné tempo, miestami to bolo na neudržanie sa. Som síce spokojný, no trpel som. Ten sval ma nepustí, aj keby som sa akokoľvek snažil. Bol to škaredý pád a podľa toho sa aj cítim," prezradil o svojom zdravotnom stave Landa. Spomínal Bernalovo tempo. Mikel Landa ho udržal, ale jeho kolega a Bernalov krajan Nairo Quintana prekvapujúco nie. "Bol to rýchly a ťažký deň, počas ktorého som, žiaľ, nemal potrebnú silu. Po predposlednom stúpaní som sa dokonca snažil zvýšiť tempo, ale na viac som sa nezmohol. Dal som do toho všetko, teraz mi neostáva už nič iné ako sledovať moje telo a veriť, že na tom bude dobre," povedal Kolumbijčan v službách Movistaru.
 
Zlý deň si vybral aj Vincenzo Nabali. Víťaz pretekov v roku 2014 sa totiž nechcene "spoznal" s jedným fanúšikom. "Boli tam dva policajné motocykle, ale žiadne zábrany. Keď zaútočil Froome, chcel som sa ho chytiť, lebo som sa cítil výborne. Potom som sa ale ocitol na zemi. Neviem, čo sa stalo. Popri cestách je veľa ľudí, stáva sa to. Po páde som vstal a vydal som sa naháňať ostatných. Ako hovorím, cítil som sa výborne," posťažoval sa jazdec Bahrainu Merida. "Pri páde som si udrel chrbát a bol som dosť naštvaný. V závere sa mi išlo dobre, dúfam, že to nebude nič vážnejšie. Uvidíme v najbližších hodinách," dodal Talian. A o pár hodín bolo horšie. Nibaliho previezli do nemocnice. "Bude musieť ísť na ďalšie vyšetrenia do Grenoblu. Absolvuje tam röntgen, pretože máme na základe opisu bolesti silné podozrenie na zlomeninu stavca," vyhlásil po predbežných vyšetreniach lekár tímu Emilio Magni. Aktualizácia: Vyšetrenia zlomeninu desiateho stavca potvrdili a Nibali tak do trinástej etapy nenastúpi. Viac sa Nibaliho pádu budeme venovať v rannom článku.
 
 
tour 18 etapa 12 ilustrak bohfb
Skupina favoritov (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Marazmus šprintérov

Po včerajšku, kedy nestihli limit Marcel Kittel a Mark Cavendish, prišla dnes pre šprintérov ešte väčšia pohroma. Etapu predčasne ukončili André Greipel, Rick Zabel, Dylan Groenewegen, ale aj Fernando Gaviria. Pre Petra Sagana to znamená, že má v boji o zelený dres z ničoho nič vyšší náskok ako včera. A to dnes nezískal ani jediný bod. Pre Slováka je to možno výborná správa, ale Tour prišla o napínavé súboje. A počas šprintérskych etáp sa práca rozdelí už len medzi tímy Bora - Hansgrohe, Trek - Segafredo, FDJ, Bahrajn - Merida či UAE. A to nahráva únikom. "Posledné tri dni neboli pre mňa ľahké, skôr naopak. Mohol som len dúfať, že pelotón pôjde prvé stúpanie pomaly, no nestalo sa tak. Čoskoro som cítil, že sa blíži môj koniec. Nie som z toho smutný, som realista," povedal zmierený André Greipel. Či to zobrali rovnakým spôsobom aj ostatní, je otázne.

Konkurencia v hromadných dojazdoch sa tak výraznejšie znížila a voľná je aj etapa v Paríži. "Tretia horská etapa bola pre mňa o prežití troch brutálnych kopcov. Teplé počasie a vysoké tempo to len sťažili. Povedal som si ale, že Tour končí na Champs-Elysées v Paríži a že do tej doby budeme musieť podávať výborné výkony a využiť každú ponúknutú šancu," povedal trojnásobný majster sveta. Bora - Hansgrohe vyslala do boja o GC Rafala Majku. Ten ale ani po druhý raz v rade ambície tímu, ale aj tie svoje nenaplní. Dnes bojoval aspoň v úniku. "Musel som dnes čosi skúsiť. Pre svoj tím, ale aj pre seba. Žiaľ, moje nohy stále nie sú vo forme. Aj keď som sa cítil lepšie ako posledné dva dni. Najbližšie rovinaté etapy chcem využiť na zotavenie sa, aby som bol pripravený na Pyreneje," uviedol odhodlaný Poliak.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
 
 
O dosť odovzdanejším dojmom pôsobil Daniel Martin. Írsky pretekár sa taktiež ako Majka zotavuje z pádu. Zdravotné patálie mali zhodou okolností obaja aj na vlaňajšej Tour. "Dnes to nebolo o pretekaní. Snažil som sa len čo najrýchlejšie vyliezť na kopec a stratiť pri tom čo najmenej sekúnd. Mal som úplne prázdne nohy, bol som totálne unavený. Po tých predchádzajúcich etapách to ale nie je prekvapujúce. Zatiaľ som spokojný, do Paríža je ešte ďaleko," prezradil úplne "odpálený" pretekár UAE.
 
A na záver pohľady hlavných protagonistov záverečných kilometrov. S dvojicou zo Sky bojovali napokon druhý Tom Dumoulin a tretí Romain Bardet. "Dnes to bolo postavené na hlavu. Do úniku odišlo veľa GC jazdcov a išlo sa kvôli tomu na plný plyn. Bolo to šialené. V závere som mal šancu vyhrať, ale špurt mi vôbec nevyšiel. Som trochu sklamaný, no dúfam, že ostanem i naďalej silný. V treťom týždni sa môže stať úplne čokoľvek," prezradil pre oficiálnu stránku Sunwebu Holanďan. V závere sa vlastne naozaj špurtovalo, akoby išlo o jednoduchú etapu.
 
Ešte pred tým to počas stúpania na Alpe d'Huez skúšal Romain Bardet. "Kvôli Sky to bolo veľmi náročné. Urobil som ale maximum, neľutujem nič. Nemyslel som si, že to dopadne dojazdom štyroch pretekárov, ale stalo sa tak. Chcel som útočiť, mal som ešte lepšie nohy ako včera. Chcel som vyhrať, ale pri toľkých útokoch to bolo nemožné. A potom, brániť GC a snažiť sa získať etapu vôbec nie je ľahké," bránil sa líder Ag2r.
 
 
Výsledky 12. etapy
1. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 5:18:37 120
2. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb link ikonka 00:02 50
3. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 00:03 25
4. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 00:04 15
5. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 00:07 5
6. ROGLIČ Primož link ikonka Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:13  
7. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:13  
8. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 00:42  
9. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 00:47  
10. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:53  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
sky
Priebežné poradie pretekov po 12. etape
1. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 49:24:43 25
2. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 01:39  
3. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb link ikonka 01:50  
4. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 02:37  
5. ROGLIČ Primož link ikonka Team LottoNL - Jumbo link ikonka 02:46  
6. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 03:07  
7. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 03:13  
8. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo link ikonka 03:43  
9. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 04:13  
10. MARTIN Daniel link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 05:11  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
z zeleny
Priebežné poradie bodovacej súťaže po 12. etape
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 339
2. KRISTOFF Alexander link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 129
3. DÉMARE Arnaud link ikonka Groupama - FDJ 106
4. DEGENKOLB John link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 100
5. PASQUALON Andrea Wanty - Groupe Gobert 82
6. GILBERT Philippe link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 78
 
 
z bodkovany
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po 12. etape
1. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 84
2. BARGUIL Warren link ikonka Team Fortuneo - Samsic 70
3. PAUWELS Serge Team Dimension Data link ikonka 63
4. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 30
5. GAUDU David Groupama - FDJ 25
6. ROLLAND Pierre EF Education First - Drapac link ikonka 23
 
 
z biely
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po 12. etape
1. LATOUR Pierre Ag2r La Mondiale link ikonka 49:41:24
2. MARTIN Guillaume Wanty - Groupe Gobert 01:58
3. BERNAL Egan Team Sky link ikonka 04:41
4. GAUDU David Groupama - FDJ 34:57
5. ANDERSEN Søren Kragh Team Sunweb link ikonka 48:15
6. MARTINEZ Daniel Felipe EF Education First - Drapac link ikonka 53:07
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop