U Sky to začína pomaly vrieť, Nibali doplatil na šmolka, šprintéri prosia o milosť

20.7.2018, 06:45 | Aktuality zo sveta | Juraj Janoťák, ts, lt, vg
Chris Froome bol včera opäť pomalší ako Geraint Thomas a po etape medzi novinárov neprišiel. V Sky momentálne panuje dusná atmosféra. Dobrú náladu však nemajú ani v Bahrajne - Merida. Vincenzo Nibali na Tour skončil a jeho tím aj talianske médiá kritizujú organizátorov. Špurtéri dúfajú, že budúci rok príde ku zmene pravidiel ohľadom limitov.
 
 
Včera bola na programe Tour de France najnáročnejšia etapa v Alpách za posledných päť rokov. Nastúpali cez päťtisíc výškových metrov na 175 kilometroch, naposledy takú záťaž v tomto pohorí museli cyklisti absolvovať v roku 2013. Náročnej etape dal bodku „svätý grál“ pre vrchárov, legendami opradený Alpe d'Huez, kde sa žiadnemu Britovi nikdy nepodarilo vyhrať. Prekliatie nezlomil Bradley Wiggins, Chris Froome, ale až Geraint Thomas. „Neskutočné a nesmrteľné. Nikdy v živote, dokonca ani v tých najdivokejších snoch, mi nenapadlo, že zvíťazím na tomto kopci a že to urobím v žltom drese,“ povedal nadšený Walesan. Thomas včera prekonal aj zopár ďalších míľnikov. Totiž nebol len prvým Britom, ktorý ako prvý preťal cieľovú pásku na Alpe d'Huez, ale tiež prvým jazdcom v "maillot jaune", ktorému sa to podarilo. S výnimkou Lanca Armstronga, 32-ročný rodák z Cardiffu tiež ako prvý v histórii TdF vyhral dva horské dojazdy po sebe a stal sa len tretím britským cyklistom, ktorý tu vyhral dve po sebe idúce etapy. Dva víťazstvá v rade pred ním dosiahli len Mark Cavendish a Barry Hoban. Veľkou zaujímavosťou, ktorá určite Thomasa neteší, je fakt, že len dvaja cyklisti, ktorí vyhrali na Alpe d'Huez nakoniec zvíťazili aj na Starej dáme. Boli to Fausto Coppi a Carlos Sastre
 
 
thomas 17 smiech ilustrak skyf
Geraint Thomas má veľký dôvod na úsmev (© Russ Ellis / Team Sky)
 
 
Geraint Thomas však nebol najrýchlejším cyklistom v dejinách Alpe d'Huez. Rekord tu drží Marco Pantani. Talian v roku 1997 vyšplhal takmer 14-kilometrový kopec za 37 minút a 35 sekúnd. Walesan sa včera k tomuto limitu ani len nepriblížil. Ten 21 náročných serpentín prešiel za 41 minút a 16 sekúnd, čo je čas, ktorý v historických tabuľkách nepatrí ani do najlepšej stovky. Naposledy, kedy bol Huez v itenerári TdF, len o sedem sekúnd pomalšie ako Thomas včera išiel Richie Porte. Austrálčan vtedy v dvadsiatej etape obsadil siedmu pozíciu. Z víťazstva sa tešil Thibault Pinot s výsledným časom 39 minút a štyri sekundy. Treba ešte dodať, že v 105. ročníku Starej dámy sa nachádzal Alpe d'Huez v jej strede, pred tromi rokmi tu TdF vrcholila, takže cyklisti museli byť o niečo viac unavení a predsa boli rýchlejší. Na druhú stranu, vtedy bola etapa oveľa ľahšia ako včera.
 
Spomedzi jazdcov, ktorí na tohtoročnej Tour štartujú, mal najlepšie časy na mystickom Alpe d'Huez Nairo Quintana. Ten si pred etapou veril, veď nikdy tento kopec neprešiel v horšom limite ako 39 minút a 49 sekúnd, ktorý tu dosiahol pri svojom prvom výstupe v roku 2013. Až teraz zaznamenal horší čas. Kolumbijsky cyklista včera patril medzi najväčších favoritov, dokonca skúsil zaútočiť, no atak mu nevyšiel. „Nemal som potrebnú silu,“ dušoval sa v cieli. Neúspech akoby mu zobral zvyšky energie a zlomil aj to posledné odhodlanie, ktoré v ňom bolo. Jeho včerajší čas len podtrhuje formu, ktorá „zdobí“ Naira v tejto sezóne. Svoj obľúbený kopec vyšiel v čase 42:03, čo je o dve a trištvrte minúty pomalšie ako jeho osobný rekord z pred troch rokov. Do cieľa prišiel 47 sekúnd po víťazovi a zdá sa, že Quintana je z hry o Top 3. Tiež Chris Froome išiel vo štvrtok najpomalšie. Britovi Huez príliš nesedí, o čom hovoria časy z predchádzajúcich dvoch jeho vystúpení. Päť rokov dozadu ho šesťnásobný víťaz Grand Tours vyšliapal za 40 minút a 55 sekúnd, o dva roky neskôr tu bol o trinásť sekúnd rýchlejší. Včera Froome zaostal a jeho výsledný limit bol 41 minút a 20 sekúnd.
 
 
quintana 18 tour s favoritmi movfb
Nairo Quintana sklamal (© SprintCycling / Movistar Team)
 
 
Zdá sa, že u Sky sme svedkami "déjà vu" zo sezóny 2012, len teraz je garde akosi obrátené. Chris Froome bol vtedy lepšie pripravený ako líder Britov Wiggins a musel sa držať na uzde. No išlo mu to horko-ťažko. Rovnaký problém má aj Thomas. „Urobil som veľa práce, ale nemyslel som pritom na celkové umiestnenie. Lídrom zostáva Froome. Je to možno najlepší pretekár na trojtýždňové preteky v histórii a tretí týždeň rozhodne. U mňa bude otázne ako sa s ním popasujem. Zatiaľ si len užívam žltý dres a chcem si s ním užiť ešte zopár ďalších dní,“ boli slová včerajšieho víťaza. Ten však nie je taký lojálny ako bol Chris pred šiestimi rokmi a je jasné, že Walesan bude žltý dres brániť zubami-nechtami. Froome sa ani tak nemusí obávať lídrov z ostatných tímov ako svojho vlastného domestika. Nálada v tíme preto určite nie je najlepšia, čo podtrhuje fakt, že po 11. etape sa Froome ešte usmieval a tešil z úspešného dňa pre tím, včera však už medzi novinárov nezavítal. Naopak, úsmev od ucha k uchu mal na tvári Thomas. Pre štvornásobného víťaza Starej dámy musí byť celá situácia o to frustrujúcejšia, že ani fanúšikovia ho príliš v láske nemajú. Včera na Alpe d'Huez na neho dokonca jeden rozzúrený človek zaútočil, polícia ho následne spacifikovala. „Každý môže mať svoj názor. Ak fanúšikovia nemajú radi Sky a chcú na nás bučať, majú na to právo. Iné sú kontakty s jazdcami. To už je ovplyvňovanie pretekov a to nechce vidieť nikto z nás. Nechajte nás pretekať, majte trochu slušnosti,“ zastal sa Thomas svojho lídra, pred ktorým má k dobru minútu a 39 sekúnd.
 
Veľkým bojovníkom dňa bol Vincenzo Nibali. Toho domov poslal zlomený stavec, ktorý Talian utrpel po páde, no napriek tomu prišiel do cieľa, pričom na posledných troch kilometroch išiel priemernou rýchlosťou 23,22 km/h a dosiahol výkon 5,7 W/kg . „Boli tam dve policajné motorky, nebol tam priestor. Froome útočil, snažil som sa ho chytiť, no zrazu som spomalil a spadol som. Tvrdý úder mi spôsobil veľkú bolesť a zablokoval chrbticu. Vyrazil mi tiež dych, mal som problém nadýchnuť sa,“ opísal svoje dojmy Nibali, ktorý nakoniec finišoval 13 sekúnd za Thomasom. Amatérske zábery ukazujú, že Nibali spadol po tom, ako sa mu o riadidlá zachytil popruh z fotoaparátu, keď fanúšik v obleku šmolka natáčal prechádzajúcich jazdcov. Jeho tím, Bahrajn – Merida, v cieli etapy žiadal organizátorov, aby neutralizovali Nibaliho stratu po nezavinenom páde, podobne ako sa to stalo Froomovi na Mont Ventoux v roku 2016, keď musel bežať do kopca. Bahrajn to považoval za rovnaký incident, podľa nich to spôsobili motorky, no tentokrát to organizátori a rozhodcovský tím neuznali. Problém s nulovou stratou Nibaliho mohol mať Mikel Landa, ktorý by v cieli dostal nejaké tie sekundy, pričom finišoval pred Talianom. Olej do vody priliali tiež talianske médiá. Tie sa sťažovali, že organizátor neposkytol Nibalimu žiadnu helikoptéru, ktorých tam bolo dostatok a Talian musel cestovať do nemocnice v Grenobli (63 km) sanitkou. Podľa médií z Apeninského polostrova to mala byť povinnosť zo strany ASO, keďže organizátor nezaistil bezpečnosť na trase. Následne sa obuli aj do Romaina Bardeta, ktorý mal údajne vedieť o Nibaliho problémoch a predsa útočil. Ostatní favoriti chceli na Taliana počkať, ale nemohli. 
 
 
video v clanku ikonka ciernaAmatérske video pádu Vincenza Nibaliho
 
 
Veľkým bojovníkom a smoliarom zároveň bol aj Steven Kruijswijk. Ten sa vydal do sólo-úniku 70 kilometrov pred cieľom, ale odvážny krok mu nakoniec vytúžený úspech nepriniesol. Ešte pri nájazde na Alpe d'Huez to s jeho nádejami vyzeralo dobre, veď mal k dobru až štyri minúty, no v závere mu už sily chýbali. Jeho sen, že sa pridá k legendárnym holandským víťazom na tzv. holandskej hore sa skončil len tri kilometre pred koncom. „Skúsil som to. Mal som veľmi dobrý deň, len posledný kúsok už bol nad moje sily. Veľa energie som stratil v údolí pod Alpe d'Huez, tá časť má stala veľa síl. Už na začiatku stúpania som tušil, že mám veľmi malý náskok. Dúfal som vo väčší. Som však rád, že som sa v celkovom hodnotení príliš neprepadol.“ Kruijswijkovi momentálne patrí ôsma pozícia. Holanďan na tohtoročnej Tour býva na izbe s ďalším dobrým vrchárom LottaNL - Jumba. Robert Gesink včera tiež skúšal šťastie v úniku a v prvej časti svojmu kolegovi pomáhal, ale ani jeho obetavý výkon však nestačil. „Je to pre nás veľká škoda. Steven vyzeral výborne, ale to údolie asi rozhodlo. Musím však povedať, že včera si získal môj veľký obdiv. Myslím si, že v ďalších dňoch môže ukázať ešte pôsobivejšie veci. Naozaj som na neho veľmi hrdý,“ skonštatoval Gesink.
 
Po včerajšom dni sa opäť rozprúdili diskusie ohľadom časových limitov, najmä pre šprintérov. V 105. ročníku Starej dámy už kvôli nim skončili Mark Cavendish a Marcel Kittel. „Už v októbri som vedel, že to bude ťažké. Snažil som sa, ale nestačilo mi to,“ povedal Brit po odstúpení. Tiež Kittel prosil o zhovievavosť pre šprintérov. „Prvýkrát v kariére som nestihol limit. Zdá sa, že moja šprintérska kariéra je teraz kompletná. Som z toho sklamaný, snažil som sa až do samého konca.“ Včera sa k nim pripojili ďalší elitní šprintéri. Tí tak na Tour dospievali svoju labutiu pieseň. „Posledné tri dni neboli pre mňa ľahké. Dúfal som, že na včerajšom prvom kopci sa pôjde pomaly, ale nestalo sa. Čoskoro som zistil, že to bude pre mňa konečná. Niekto by sa mohol rozhodnúť, že si pomôže držaním sa tímového auta, ale ak ja nemôžem prísť do cieľa po vlastných, radšej pôjdem domov. Nie som smutný, som realista a férový športovec," zhodnotil etapu André Greipel.
 
 
tour 18 etapa 12 alpe d huez bohfb
Krásna scenéria Lacets de Montvernier (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Zlosť bolo cítiť aj v Quick-Stepe Floors, kde si nedával servítku pred ústa Tim Declercq. „Vážený Amaury Sport, chcete kráľovský šprint na Champs-Élysées bez šprintérov? Pretože musíte byť sakra dobrým vrchárom, aby ste stihli 30-minútový limit v etape, ktorá ponúka päťtisíc výškových metrov...“ Je pravdepodobné, že pred budúcou sezónou dôjde k zmene pravidiel ohľadom časových limitov, aby sa zatraktívnil boj o zelený dres. Totiž ten je už v polovici druhého týždňa asi definitívne rozhodnutý. Peter Sagan má po odstúpení Fernanda Gaviriu pred druhým Alexandrom Kristoffom k dobru 210 bodov. Už len nejaká nečakaná udalosť by mohla spôsobiť, že Slovák nezíska zelený dres po šiestykrát v kariére.
 
Dnes sa na scénu vrátia šprintéri, aspoň tí, ktorí v hre ešte zostali. Tých určite potešila predpoveď počasia. Dnešok má byť vo Francúzsku slnečný, teplota vzduchu by sa mala pohybovať na úrovni 33 stupňov. Problém môže robiť bočný vietor, ktorý bude pelotón sprevádzať po celý deň. V závere etapy by sa však mal zmeniť na ten do chrbta. Uvidíme, komu nakoniec budú tieto podmienky najviac vyhovovať.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo z on-board kamier počas 12. etapy
 
 
kratka sprava ikonkaPreview 13. etapy pohľadom Tomáša Šandora
Po tvrdých alpských predstaveniach dostala rovinatá etapa druhého týždňa úplne nový rozmer. Po odstúpení mnohých elitných šprintérov sa vytvorila ponuka pre útočníkov, ktorí sa budú spoliehať na to, že pelotón bude unavený po predchádzajúcom horskom divadle a nenájde sa v ňom potrebná sila na kontrolu odtrhnutej skupiny. V balíku bude chýbať aktivita Quick-Step Floors, Lotto - Soudal, Lotto - Jumbo a Dimension Data, ktorú nebude jednoduché nahradiť, preto sa zvyšujú šance brejku na etapový triumf. Na druhej strane absencia rivalov dvíha šance na výhru pre tých šprintérov, ktorí na podujatí zotrvávajú, a tí budú určite hladní po úspechu. Arnaud Démare sa snažil aj v predchádzajúcich hromadných šprintoch, a pomáhali mu pri tom aj kolegovia, takže v slabšej konkurencii musí mať sebadôveru, že jeho rýchlosť dokáže siahnuť na etapový triumf. Týmto pádom stúpajú šance Alexandra Kristoffa a Johna Degenkolba, ktorí museli razom dostať novú chuť do pretekania. Snaživé výkony doteraz predvádzal Colbrelli, a ak mu vydržala forma, určite si bude veriť, že etapový triumf je reálnym cieľom. Nemusí byť taký rýchly ako spomínaní cyklisti, ale od dneska sa vytvára nová hierarchia medzi šprintérmi a taliansky jazdec chce veľmi uspieť. Toto môže byť šanca aj pre Christopha Laporta a v Quick-Step Floors môže ísť sám na seba Maximiliano Richeze. Vo finále bude dôležitým bodom kruhový objazd stojaci len 350 metrov pred cieľom a svoju úlohu zohrá aj únava či regenerácia po ťažkých horských etapách, čo môže ovplyvniť výkon adeptov na výhru. V doterajších šprintoch ukázal veľkú formu Peter Sagan, a keďže na Tour nikdy neodmietne možnosť získať etapu, určite ho uvidíme v najlepšom prevedení. Stále má vysokú rýchlosť, ktorá bude určite platiť aj na uvedených súperov, pred páskou nerobí pozičné chyby a po horských etapách by mu malo zostať dostatok paliva v nádrži, takže v prípade záverečného špurtu bude patriť medzi hlavné postavy etapy. 
 
 
Výsledky 12. etapy
1. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 5:18:37 120
2. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb link ikonka 00:02 50
3. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 00:03 25
4. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 00:04 15
5. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 00:07 5
6. ROGLIČ Primož link ikonka Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:13  
7. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:13  
8. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 00:42  
9. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 00:47  
10. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:53  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
sky
Priebežné poradie pretekov pred 13. etapou
1. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 49:24:43 25
2. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 01:39  
3. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb link ikonka 01:50  
4. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 02:37  
5. ROGLIČ Primož link ikonka Team LottoNL - Jumbo link ikonka 02:46  
6. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 03:07  
7. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 03:13  
8. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo link ikonka 03:43  
9. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 04:13  
10. MARTIN Daniel link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 05:11  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
z zeleny
Priebežné poradie bodovacej súťaže pred 13. etapou
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 339
2. KRISTOFF Alexander link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 129
3. DÉMARE Arnaud link ikonka Groupama - FDJ 106
4. DEGENKOLB John link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 100
5. PASQUALON Andrea Wanty - Groupe Gobert 82
6. GILBERT Philippe link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 78
 
 
z bodkovany
Priebežné poradie vrchárskej súťaže pred 13. etapou
1. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 84
2. BARGUIL Warren link ikonka Team Fortuneo - Samsic 70
3. PAUWELS Serge Team Dimension Data link ikonka 63
4. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 30
5. GAUDU David Groupama - FDJ 25
6. ROLLAND Pierre EF Education First - Drapac link ikonka 23
 
 
z biely
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov pred 13. etapou
1. LATOUR Pierre Ag2r La Mondiale link ikonka 49:41:24
2. MARTIN Guillaume Wanty - Groupe Gobert 01:58
3. BERNAL Egan Team Sky link ikonka 04:41
4. GAUDU David Groupama - FDJ 34:57
5. ANDERSEN Søren Kragh Team Sunweb link ikonka 48:15
6. MARTINEZ Daniel Felipe EF Education First - Drapac link ikonka 53:07
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop