Reakcie: Démare zložil poklonu Saganovi, Van Avermaet kolegovi Schärovi

20.7.2018, 18:10 | Aktuality zo sveta | V. Grežďová, L. Timko
Papierové predpoklady sa potvrdili a po odchode elitných šprintérov ostal tým najrýchlejším na Tour Peter Sagan. K Bore sa na čele pelotónu pridali pretekári FDJ túžiaci po triumfe pre domáceho Démara. Ten priznal porážku od rýchlejších súperov. Podľa Vilu bolo Saganovo načasovanie dokonalé.
 
V Bora - hansgrohe zvládli etapu na výbornú. Peter Sagan sa spolu s kolegami celý deň pohyboval vpredu a bol pripravený na akúkoľvek nepríjemnosť. V závere mal opäť najlepšiu pozíciu, načasovanie aj výkon. "Táto etapa bola pre nás nad zlato. Je to fantastické. Bola to rovina, každý sa mohol v skupine trochu zotaviť. Myslím, že každý v balíku privítal pokojnú etapu. Som šťastný, že som dnes zvíťazil. Je to príjemný pocit pre mňa aj pre kolegov, pretože odviedli super robotu. Myslel som si, že som vyštartoval na poslednú chvíľu, trochu neskoro, bol som trochu pozadu na posledných 600 metroch, ale v poslednej zákrute som sa dostal dopredu, zavesil sa za Kristoffa a som šťastný, že som ho porazil," povedal Slovák, ktorý načal na Tour už druhú desiatku triumfov.
 
Bora po etape ponúkla aj vyjadrenie Saganovho trénera Patxiho Vilu: "Dnes bola veľkosť úniku perfektná, ale vyzeralo to, ako by tam ani nechceli byť a šetrili čo najviac energie. Preto sme začali spolupracovať s Lukasom, aby sme ich trochu potlačili. Na konci to bola opäť skvelá práca od tímu. Burghardtovo tempo bolo posledné tri kilometre veľmi rýchle. Gilbertov atak na našom vláčiku nezmenil nič. Petrovo načasovanie bolo dokonalé a tiež bol na krytej strane, keďže vietor fúkal zozadu sprava," charakterizoval dnešný deň Španiel, ktorý pripomenul, že úniku pre istotu nechceli dať žiadny priestor a nepustili ho cez tri a pol minúty.
 
 
tour 18 etapa 13 spurt bohfb
Špurt 13. etapy (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Alexander Kristoff zažil menšie deja vú s Bergenom: "Nanešťastie sa Saganovi podarilo dostať sa ku mne a snažil som sa ho udržať vzadu, ale je neuveriteľný. Už predtým ma niekoľkokrát týmto spôsobom porazil a dnes to urobil znova. Som trochu sklamaný, áno, mal som dobrý finiš, ale nestačilo to. Nešiel som príliš skoro, čakal som, kým začne Démare a jeho tempo som udržal až do finišu, ale Sagan bol prosto rýchlejší."
 
Celodennú prácu aj najlepší vláčik nevyužil líder FDJ Arnaud Démare. Tretia pozícia sa mu musí máliť. "Je trochu zvláštne dostať sa do šprintu, keď sme len včera boli na Alpe d'Huez a potom ostatní jazdci povypadávali, tak som dnes veľmi po tomto šprinte túžil. Poňal som to presne tak, ako som chcel, ale boli silnejší. Dnes som neurobil žiadnu chybu, všetko šlo perfektne. Možno som mohol ísť skôr, možno tak by som ich porazil," povedal domáci favorit, hoci nám sa naopak zdalo, že začal špurtovať priskoro, určite skôr ako súperi. "Okrem etapového víťazstva mi nič nechýba. Peter Sagan je lepší než ja. Nič neľutujem, tím pracuje perfektne pre mňa. Každý je po bojoch v Alpách veľmi unavený. Šprint bol tak už o mentálnej sile, v posledných 40 kilometroch som bol vyčerpaný a musel som do toho dať všetko. Jazdili sme veľa a preto táto etapa nebola len taká obyčajná," doplnil.
 
Nedeľňajším víťazstvom posilnený John Degenkolb sa v tejto konkurencii nedostal na pódium, navyše, za troma najlepšími viditeľne zaostal. Trochu sa tak vrátil do starých koľají. "Vietor nám fúkal od chrbta a tak silno, že sa už nikto nemohol viac posúvať dopredu. Tímu sa veľmi, veľmi darilo, pozíciu sme mali dobrú, ale priskoro. Som spokojný s prácou kolegov, skúsime to nabudúce."
 
 
video v clanku ikonka ciernaPohľad zvrchu na záverečný šprint
 
 
Absenciu elitných rýchlikov sa snažil využiť aj Greg Van Avermaet a dopadol zhruba tak, ako sa čakalo. Piata pozícia je dobrá, no nič pre neho neznamená. "Na konci som sa pokúsil o špurt. Bol to finiš do kopca a v tých som dobrý, takže som sa tešil, že som sa dostal do pozície a udržal si ju do cieľa," povedal žltý muž prvého týždňa a nezabudol pochváliť kolegu a spolubývajúceho Michaela Schära, ktorý sa vyvetral v úniku: "Bola to pre nás dobrá etapa. Bolo skvelé vidieť Michiho v úniku a vyhrať červené číslo pre najbojovnejšieho jazdca. Teším sa s ním, zaslúži si to. Mali sme možnosť vidieť, aký je silný, keďže vydržal tak dlho pred pelotónom. Prežili sme dobrý prvý týždeň a bude to už len o pokračovaní v dobrých výsledkoch a snahe byť vpredu ako dnes Michi."
 
Najväčším hrdinom z úniku bol Michael Schär. Bolo zvláštne sledovať v rovinatom úniku pretekára takého tímu ako BMC. Napokon vydržal najdlhšie, no proti početnej prevahe v hlavnom poli bol bezmocný. "Veril som tomu a hovoril som sám sebe, že vždy je tu šanca. Ak by mali vzadu problémy, tak je tu vždy šanca. Ak sa nikdy nevzdáte, tak to raz vyjde. Je cool mať červené číslo, napĺňa ma to cťou. A keď som sa vrátil do balíka, veľa chlapcov mi gratulovalo k dobrej jazde, takže je to fajn."
 
 
tour 18 etapa 13 unik efefg
Únik počas etapy (© Ashley Gruber, Jered Gruber || GRUBER IMAGES)

 
Očakávali sme, že niečo bude chcieť vymyslieť Quick-Step. Na začiatku skákali do úniku, no nevyšlo im to, resp. videli, že malá skupina šancu mať nebude. Skúsil to preto v predposlednej zákrute Philippe Gilbert. "Bola to ťažká etapa. Balík sa stále hral s únikom, ale chlapci boli šikovní. Šli rýchlo, potom pomaly, a to sa opakovalo. Záver bol veľmi rýchly, bolo tam veľa kruháčov. Snažil som sa zotrvať zhruba okolo 20. pozície, vedel som, čo príde a chcel som využiť svoju pozíciu na to, aby som nabral rýchlosť a vyštartoval zozadu. To som aj urobil, ale zrejme nedostatočne," povedal bývalý majster sveta, ktorý bude o dva mesiace súťažiť aj na Okolo Slovenska. Zaujímavosťou je, že do špurtu sa z "podlahárov" nezapojil Maximiliano Richeze, ale Yves Lampaert, ktorého klasifikovali na šiestej pozícii. Tím prekvapujúcu absenciu Argentínčana v závere nevysvetlil.
 
Líder pretekov Geraint Thomas prežil pohodový deň. Navyše, športový riaditeľ Nicolas Portal ho pred etapou svojim vyjadrením podporil ako spolulídra. Na pódiu však pôsobil akýmsi sklamaným dojmom. Možno z bučania fanúšikov, alebo už na neho doľahla ťarcha toho, čo dosiahol a akej výzve čelí. "Celý pelotón si užíval ľahší deň po posledných troch. Finále bolo stresujúce, ako vždy. Jazdili sme dobre, akoby sme mali už preteky v kapse. Skúšate a jazdíte čo najmenej, každé zrýchlenie bolí o to viac, že nie ste naň ešte pripravený. Je super mať dnešok za sebou, ten záver bol trochu divný, ale to vždy. Chlapci ma držali pri Froomovi pre istotu, aby sme sa nedostali do problémov. Úloha splnená," vyhlásil olympijský víťaz na dráhe. "Zajtra bude náročný finiš - už som ho párkrat absolvoval. Môže to byť aj deň brejku, takže štart bude ťažký. Na stúpaní budeme pretekať, čo to len dá. Stúpanie bude náročné a vyzývavé," dodal na margo záveru sobotňajšej etapy, kde sa nachádza trojkilometrový desaťpercentný kopec.
 
 
Výsledky 13. etapy
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 3:45:55 120
2. KRISTOFF Alexander link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:00 50
3. DÉMARE Arnaud link ikonka Groupama - FDJ 00:00 25
4. DEGENKOLB John link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 00:00 15
5. VAN AVERMAET Greg link ikonka BMC Racing Team link ikonka 00:00 5
6. LAMPAERT Yves Quick-Step Floors link ikonka 00:00  
7. CORT NIELSEN Magnus Astana Pro Team link ikonka 00:00  
8. PASQUALON Andrea Wanty - Groupe Gobert 00:00  
9. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:00  
10. PHINNEY Taylor EF Education First - Drapac link ikonka 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
sky
Priebežné poradie pretekov po 13. etape
1. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 53:10:38 25
2. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 01:39  
3. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb link ikonka 01:50  
4. ROGLIČ Primož link ikonka Team LottoNL - Jumbo link ikonka 02:46  
5. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 03:07  
6. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 03:13  
7. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo link ikonka 03:43  
8. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 04:13  
9. MARTIN Daniel link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 05:11  
10. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 05:45  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
z zeleny
Priebežné poradie bodovacej súťaže po 13. etape
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 398
2. KRISTOFF Alexander link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 170
3. DÉMARE Arnaud link ikonka Groupama - FDJ 133
4. DEGENKOLB John link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 128
5. PASQUALON Andrea Wanty - Groupe Gobert 100
6. VAN AVERMAET Greg link ikonka BMC Racing Team link ikonka 85
 
 
z bodkovany
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po 13. etape
1. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 84
2. BARGUIL Warren link ikonka Team Fortuneo - Samsic 70
3. PAUWELS Serge Team Dimension Data link ikonka 63
4. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 30
5. GAUDU David Groupama - FDJ 25
6. ROLLAND Pierre EF Education First - Drapac link ikonka 23
 
 
z biely
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po 13. etape
1. LATOUR Pierre Ag2r La Mondiale link ikonka 53:27:19
2. MARTIN Guillaume Wanty - Groupe Gobert 01:58
3. BERNAL Egan Team Sky link ikonka 06:49
4. GAUDU David Groupama - FDJ 36:59
5. ANDERSEN Søren Kragh Team Sunweb link ikonka 50:11
6. MARTINEZ Daniel Felipe EF Education First - Drapac link ikonka 55:15
 
 

 
 
TERMINATOR CALCULATOR (kariérna bilancia Petra Sagana):
 
VÍŤAZSTVÁ: 109
VÍŤAZSTVÁ v rátane iných disciplín (body, vrchy, U23, U25): 141
 
CELKOVÉ VÍŤAZSTVÁ: 3
Tour de Pologne (WT) 2011
Tour of California (2.HC) 2015
Giro di Sardegna (2.1) 2011
 
VÍŤAZSTVÁ V JEDNORAZOVKÁCH: 24
Majstrovstvá sveta v pretekoch (WCH) 2015-2017
Gent-Wevelgem (WT) 2013, 2016, 2018
GP Québec (WT) 2016, 2017
Okolo Flámska (WT-M) 2016
Paríž - Roubaix (WT-M) 2018
GP Montreal (WT) 2013
E3 Harelbeke (WT) 2014
Majstrovstvá Európy v pretekoch (CC) 2016
Brabantse Pijl (1.HC) 2013
Kuurne - Brusel - Kuurne (1.HC) 2017
GP di Prato (1.1) 2011
GP Camaiore (1.1) 2013
MSR v pretekoch 2011-2015, 2018
MSR v časovke 2015

BODOVACIA SÚŤAŽ: 33
Tour of California (2.HC) 7x 2010-2014, 2016, 2017
Tour de France (WT) 5x 2012-2016
Tour de Suisse (WT) 7x 2011-2015, 2017, 2018
Tirreno-Adriatico (WT) 4x 2014 - 2017
Tour de Pologne (WT) 2x 2011, 2017
Eneco Tour (WT) 2x 2016, 2017
Paríž - Nice (WT) 2010
Tour Down Under (WT) 2018
Tour of Oman (2.HC) 2012
USA Pro Challenge (2.HC) 2013
Tour of Alberta (2.1) 2013
Giro di Sardegna (2.1) 2011
 
SÚŤAŽ DO 23/25 ROKOV: 2
Tour of California 2010
Tour of Qatar 2015
 
TOP 5 v etapách / jednorazových pretekoch: 286
TOP 10 v etapách / jednorazových pretekoch: 328
 
BODY V REBRÍČKU WORLD TOUR: 8795
Rok 2010: 111 bodov / 44. miesto
Rok 2011: 198 bodov / 22. miesto
Rok 2012: 351 bodov / 8. miesto
Rok 2013: 491 bodov / 4. miesto
Rok 2014: 263 bodov / 15. miesto
Rok 2015: 257 bodov / 17. miesto
Rok 2016: 669 bodov / 1. miesto
Rok 2017: 4251 bodov / 2. miesto (zmena bodovania)
Rok 2018: 2184 bodov / 1. miesto

VÍŤAZSTVÁ PODĽA ROKOV:
Rok 2010 - 5 (vrátane iných disciplín 8)
Rok 2011 - 15 (vrátane iných disciplín 19)
Rok 2012 - 16 (vrátane iných disciplín 20)
Rok 2013 - 22 (vrátane iných disciplín 27)
Rok 2014 - 7 (vrátane iných disciplín 9)
Rok 2015 - 10 (vrátane iných disciplín 14)
Rok 2016 - 14 (vrátane iných disciplín 18)
Rok 2017 - 12 (vrátane iných disciplín 17)
Rok 2018 - 8 (vrátane iných disciplín 10)
 
UMIESTNENIA V TOP 10 PODĽA ROKOV:
Rok 2010: 20 (39 % z 51 odjazdených dní)
Rok 2011: 35 (47 % z 75 odjazdených dní)
Rok 2012: 39 (51 % z 77 odjazdených dní)
Rok 2013: 48 (53 % z 90 odjazdených dní)
Rok 2014: 43 (47 % z 91 odjazdených dní)
Rok 2015: 50 (63 % z 79 odjazdených dní)
Rok 2016: 42 (60 % z 70 odjazdených dní)
Rok 2017: 36 (60 % z 60 odjazdených dní)
Rok 2018: 32 (68 % z 47 odjazdených dní
- tímové časovky nerátame
 
ETAPOVÉ VÍŤAZSTVÁ PODĽA PRETEKOV (min. 2):
Tour of California, WT (2010-2017): 16 (historicky najviac na týchto pretekoch)
Tour de Suisse, WT (2011-2018): 16 (historicky najviac na týchto pretekoch)
Tour de France, GT (2012, 2013, 2016, 2017, 2018): 11
Tirreno - Adriatico, WT (2012-2015, 2017): 7
Vuelta a Espaňa, GT (2011): 4
Eneco Tour, WT (2016, 2017): 4
USA Pro Challenge, 2.HC (2013): 4 (historicky najviac na týchto pretekoch)
Tour of Oman, 2.HC (2012-2014): 4
Tour de Pologne, WT (2011, 2017): 3
De Panne - Koksijde, 2.HC (2012, 2014): 3
Giro di Sardegna, 2.1 (2011): 3
Tour of Alberta, 2.1 (2013): 3
Paríž - Nice, WT (2010): 2

SAGANOVE ŠPECIÁLY:
Tour of California (2010-2018): 16 víťazstiev z 69 etáp (23,1%), 7x bodovacia súťaž (78%), 6 dní v žltom drese
Tour de Suisse (2010-2018): 16 víťazstiev z 73 etáp (21,9%), 7x bodovacia súťaž (78%), 3 dni v žltom drese
 
POČET DNÍ V DRESE LÍDRA PRETEKOV: 38
Tour de Pologne, WT (2011, 2017): 7
Tour of California, 2.HC (2012, 2015, 2016): 6
Tour de France, GT (2016, 2018): 4
Giro di Sardegna, 2.1 (2011): 4
Tour de Suisse, WT (2012, 2016): 3
De Panne - Koksijde, 2.HC (2012, 2013, 2014): 3
Tour of Oman, 2.HC (2013, 2014): 3
Tour of Alberta, 2.1 (2013): 3
Eneco Tour, WT (2016, 2017): 2
Tour de Romandie, WT (2010): 2
USA Pro Challenge, 2.HC (2013): 1
Tour Down Under, WT (2018): 1
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop