Reakcie: Pre Alaphilippa to bol šialený deň, Yates je zdeptaný, Prudhomme šťastný

24.7.2018, 19:00 | Aktuality zo sveta | V. Grežďová, L. Timko
Po dni voľna sa opäť z etapy radoval Julian Alaphilippe. Dokumentoval tým svoju mega formu, s ktorou tento rok prišiel na Tour. V kopci zdolal všetkých vrchárov až na Adama Yatesa, ktorý ale v záverečnom zjazde spadol a o víťazovi bolo rozhodnuté. V Mitcheltone sú z toho frustrovaní. Daniel Martin skúsenosť so slzným plynom vzal s nadhľadom. Medzi favoritmi sa nič nedialo a všetci prepásli ďalšiu šancu ohroziť Sky. Dumoulin povedal, že jeho pušný prach musel ešte ostať suchý.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
 
 
 
Quick-Step vyhráva etapy na Grand Tours ako na bežiacom páse. Vlani bolo týchto etáp neuveriteľných sedemnásť a tento rok po piatich na Gire pridali štvrtý triumf na Tour. Podarilo sa im to zásluhou Juliana Alaphilippa, ktorý do každého úniku vyráža s dvoma cieľmi, získavať vrchárske body a poškuľovať po etape. Toto bol už druhý deň, keď sa mu podarilo získať všetko. "
Nemám slov, som neskutočne šťastný. Dnes bol šialený deň. Každý jazdil na dne svojich síl. Ja som cítil všetko úsilie, ktoré som vynaložil už od začiatku. Nemal som stopercentnú formu, našťastie som nebol jediný unavený. To by som asi nevyhral. Veľmi ma bolia nohy, ale to asi každého. Nemôžem uveriť tomu, že druhýkrát víťazím. Poznal som finále, hlavne posledné stúpanie a zjazd už z predošlého tréningu. Adama mi bolo ľúto, trochu som aj počkal, aby som videl, ako mu je. Moje riskovanie sa však vyplatilo. Dal som si za cieľ vyhrať etapu a teraz mám dve," povedal po dojazde muž, ktorý vyhral obe etapy po voľnom dni.
 
Podlahárom ale dnes nevyšlo všetko. Philippe Gilbert sa odhodlal na samostatný únik, no v zjazde škaredo spadol. Síce prišiel do cieľa a získal aj ocenenie pre najbojovnejšieho jazdca, no po konzultácii s lekármi sa rozhodol ďalej nepokračovať. "Áno, s mojou Tour je koniec. Nebolo to také zlé, ani som nepadol hlboko, asi len štyri metre, no bolo tam veľa kameňov a keď som tam ležal, myslel som si, že som si asi zlomil všetko možné. Čakal som na pomoc, ale našťastie prišla rýchlo. Moje koleno je dobité, ale nakoniec som si asi nič nezlomil."
 
Po veľmi úspešnom priebehu sezóny sa Adamovi Yatesovi sen o pódiu na Tour rozplynul, no veľmi chce svetu ukázať, že na to má. V stúpaní Col du Portillon bol najsilnejší a vybudoval si dôležitý 20-sekundový náskok na Alaphilippa, no v zjazde spadol a bolo po jeho nádejách. Napokon ho dobehla skupina zozadu a nič z toho nebolo. "Nie je to nič nové. Predtým som na technickejších dojazdoch riskoval aj viac a nemal som nikdy problémy. Skúmame každú etapu, no nikdy neviete, čo môže prísť. Bolo to trochu vlhké, keď som spadol. Som trochu demoralizovaný. Keď ste tak blízko triumfu v etape, je to zničujúce, nielen pre mňa, ale aj pre celý tím." Pripomíname, že Adamovi už v minulosti padlo do lona víťazstvo práve po páde súpera, keď na San Sebastiane 2015 doprovodná motorka zrazila Grega Van Avermaeta. Dnes sa to otočilo.
 
 
yates a 18 utok tirreno rcsf
Adam Yates (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
  
Situáciu v závere etapy opísal aj Matthew White, športový riaditeľ Mitcheltonu-Scott: "Keď tu máte Alaphilippa, jedného zo svetovo najlepších zjazdárov, ktorý sa nebezpečne blíži, Adam pocítil tlak, aby v zjazde riskoval. Boli sme v aute hneď za Alaphilippom a videli sme, ako perfektne šiel. To som v živote nevidel. Adam je dosť sklamaný, lebo zmeškal príležitosť vyhrať etapu na Tour de France. Má nejaké odreniny, ale je zdeptaný. Preteky ešte nekončia, no toto bola veľká šanca," pripomenul sklamaný Austrálčan.
 
Veľmi silný bol opäť Bauke Mollema, no tento rok mu chýba niečo v kopci aj zjazde, aby ho nikto neporazil. V nedeľu Cort s I. Izagirrem, dnes Alaphilippe. "Celý deň som sa dobre cítil, mal som dobré nohy, z oddychového dňa som sa zotavil. Alaphilippe a Yates boli na stúpaní lepší, Alaphilippe je bez pochýb jeden z najlepších zjazdárov v pelotóne, takže som ho našťastie nemohol prenasledovať."
 
Aj bratov Izagirreovcov stále niekto poráža. Iona v nedeľu Cort, Gorku napokon v utorok iba Alaphilippe. Bahrain Merida sa teda po odstúpení Nibaliho stále nedostal k vytúženému triumfu. "Strávil som vyše sto kilometrov v úniku, všetci jazdci tam boli skvelí. Na poslednom stúpaní sme sa Domenico a ja snažili ujsť, ale Alaphilippe sa preukázal byť silnejším. Zajtra bude špeciálna etapa a chcel by som ju zajazdiť dobre pred toľkými baskickými fanúšikmi pri ceste," tvrdí druhý muž etapy Gorka Izagirre.
 
 izagirre g 18 tour finis tbmf
 
Gorka Izagirre bol v cieli sklamaný (© Team Bahrain-Merida / @BettiniPhoto)
 
 
V hodine dvanástej zaútočil Pierre Latour. Sky už zavreli cestu a šli na malú potrebu, keď odišiel spolu so súperom v bielej súťaži G. Martinom. Obom sa podarilo získať ďalší čas na Bernala. "Brejku trvalo veľmi dlho, kým nadobudol jasné kontúry. Bolo tam množstvo atakov, skupín, nebolo to stále neprehľadné. Našťastie, videl som, že Guillame Martin zachytil posledný moment k útoku, a tak som musel ísť aj ja. Na pomoc Bardetovi tam bol Silvan Dillier a mne pomohol Mathias Frank v doline pred záverečným stúpaním. Bohužiaľ, nepodarilo sa mi udržať sa vpredu a bojovať o etapový triumf." Obaja sokovia finišovali spolu, teda ostáva medzi nimi dve a pol minúty. Biely muž má aktuálne pred Bernalom veľmi slušný náskok 13:50.
 
 
Favoriti sa dnes po sebe iba pozerali
 
V pozostatku pelotónu sa nič zásadné neudialo. Propagačne to skúsili Fuglsang so Zakarinom a tesne pod vrcholom slabúčko Landa, no Kwiatkowski zvládol aj posledný kopec a cez zjazd bez problémov previedol prvých dvanásť ľudí v celkovom poradí. "Čakali sme ohňostroj a veľa útokov, no našťastie sa nekonali. Na poslednom stúpaní už, samozrejme, nejaké boli, ale moji kolegovia boli silní a zvládli to ukontrolovať. Potom aj posledný zjazd. Dnes sa nič také neudialo, čo je vždy príjemné," skonštatoval Geraint Thomas"Zajtra môžeme očakávať ataky hneď zostra, Bude trochu odvážne ísť tak skoro, pretože je to veľmi náročný deň, posledné stúpanie bude drsné, možno najdrsnejšie z celej Tour. Bude to vyžadovať razantnú jazdu hneď od štartu, ale očakávame to najhoršie. Bude to bláznivý deň, v podstate veľa stúpania v krátkom čase, pravdepodobne dve a pol hodiny, ale väčšina už bude na hrane, takže uvidíme, ako to pôjde."
 
 
tour 18 etapa 16 ilustrak efefg
Unikajúca skupina v stúpaní (© Ashley Gruber, Jered Gruber || GRUBER IMAGES)
 
 
Z top favoritov predviedol platonický pokus o vzrušenie iba Mikel Landa, no v Sky si to s prehľadom postrážili. Španielovi bolo do reči, a tak vám ponúkame jeho kompletné vyjadrenie pre web svojho tímu: "Môj chrbát je na tom už lepšie. Nikdy neviete, kedy vyvstane šanca, a aj keď posledné stúpanie nebolo tak ťažké, chceli sme to skúsiť a predvídať zjazd, zistiť, ako sú na tom naše nohy. Tím Sky opäť jazdil silne a inteligentne." A čo zajtra? "Bude to o múdrom zmenežovaní síl. 65 kilometrov vyzerá ako krátka etapa, ale bude to dlhá snaha, udržať maximálne tempo na dlhú dobu. Musíme na začiatku zostať pokojní, pretože ak budete príliš optimistickí, môžete stratiť vo finiši veľa času. Potrebujeme podporu a vedenie nášho tímu a neustále komunikovať s ostatnými kolegami. Ale nemyslím si, že štartový rošt niečo zmení. Bude dôležitý hlavne individuálny prístup, ale pôjdeme aj za inými cieľmi: tímová súťaž, Nairo a ja sme v Top 10, Alejandro veľmi blízko," predpovedá vlani štvrtý muž pretekov.
 
Aj Tom Dumoulin premrhal ďalší deň, keď nevymyslel nič. "Nebol dnes moment na útok z čista-jasna, to asi zajtra. Samozrejme, páčilo by sa mi získať nejaký čas, ale dnes to nebolo možné. V etape, aká bola dnes, som to nemohol sám siliť. Každý dúfa v bláznivý ťah, ale v tejto chvíli musím ešte svoj pušný prach nechať suchým a čakať na správny moment. Na útoky myslím vždy, ale dnes som vedel, že tento zjazd nebol tak zradný, takže to nebola chvíľa na môj pohyb," vysvetlil.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo z on-board kamier
 
 
Úvod etapy poznačil neobvyklý incident s farmármi a slzotvorným plynom
 
Etapu našťastie príliš neovplyvnila kuriózna situácia, keď sa nespokojným farmárom podarilo zastaviť preteky. Bolo to v úvodnej polhodine etapy ešte bez úspešného úniku. Špekuluje sa ale, že polícia použila pri zásahu proti farmárom slzotvorný plyn. Reagoval na to napríklad Daniel Martin"Čo to bolo, slzný plyn? To je nový zážitok. Som vždy otvorený novým skúsenostiam, ale slzný plyn počas pretekov... cítite to trochu aj v pľúcach, čo nebolo veľmi príjemné. Ale celkom sa s tým vysporiadali a zdravotný tím nám, ktorí sme to potrebovali, poskytol starostlivosť. Aj tak je to ale bizarné." Vypláchnuť oči si musel aj Peter Sagan či Mikel Landa"Tie slzné plyny ma dostali, bolo to ťažké pre mňa a všetkých lídrov, ktorí sa nachádzali vzadu v skupine. Bolo to príšerné. Na druhej strane sme videli aj takú tú slnečnú stranu tohto športu, keď si každý v pelotóne pomáhal. Mne dával kvapky do oka mechanik z Lotta. Na chvíľu sme boli kamaráti," povedal jeden z trojice lídrov Movistaru.
 
"Nevedeli sme s tým nič robiť, ale sme sklamaní. Možno sme mali predvídať, že také nebezpečenstvo príde a konali by sme promptnejšie. Ľudia by mali rešpektovať jazdcov a preteky. Mali by sme sa sústrediť na preteky a musím povedať, že 99% času som mal úsmev na tvári. Udiali sa nejaké pády, u Gilberta a Yatesa, ale Alaphilippe dosiahol skvelé víťazstvo, takže som šťastný," povedal na margo hektického úvodu aj triumfu jeho krajana a zjavne aj favorita riadieľ pretekov Christian Prudhomme.
 
 
Výsledky 16. etapy
1. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 5:13:22 120
2. IZAGIRRE Gorka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:15 50
3. YATES Adam link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 00:15 25
4. MOLLEMA Bauke link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 00:15 15
5. POZZOVIVO Domenico link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:18 5
6. GESINK Robert Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:37  
7. VALGREN Michael Astana Pro Team link ikonka 00:56  
8. MÜHLBERGER Gregor BORA - hansgrohe link ikonka 00:56  
9. SOLER Marc Movistar Team link ikonka 01:10  
10. LATOUR Pierre Ag2r La Mondiale link ikonka 01:18  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
 
sky
Priebežné poradie pretekov po 16. etape
1. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 68:12:01 25
2. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 01:39  
3. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb link ikonka 01:50  
4. ROGLIČ Primož link ikonka Team LottoNL - Jumbo link ikonka 02:38  
5. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 03:21  
6. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 03:42  
7. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo link ikonka 03:57  
8. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 04:23  
9. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 06:14  
10. MARTIN Daniel link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 06:54  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
 
z zeleny
z bodkovany
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po 16. etape
1. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 122
2. BARGUIL Warren link ikonka Team Fortuneo - Samsic 73
3. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 30
4. MOLLEMA Bauke link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 29
5. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 28
6. GAUDU David Groupama - FDJ 25
 
 
z biely
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po 16. etape
1. LATOUR Pierre Ag2r La Mondiale link ikonka 68:21:55
2. MARTIN Guillaume Wanty - Groupe Gobert 02:29
3. BERNAL Egan Team Sky link ikonka 13:50
4. MARTINEZ Daniel Felipe EF Education First - Drapac link ikonka 44:32
5. ANDERSEN Søren Kragh Team Sunweb link ikonka 1:00:17
6. GAUDU David Groupama - FDJ 1:01:34
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop