Dianie: Gilberta mrzí odstúpenie, farmári sa len bránili, Quintana chce revať ako lev

25.7.2018, 06:30 | Aktuality zo sveta | Juraj Janoťák, ts
Včerajší deň na Tour de France poznačili protesty nahnevaných farmárov, ktorí sa rozhodli netradičným spôsobom upozorniť na svoje problémy. To Julian Alaphilippe žiadne problémy nemal, dokonca ani strach o čom svedčia jeho čísla v zjazde. Philippe Gilbert nejaké problémy mal, totiž kráčal po veľmi tenkom chodníku. Veľké problémy prinesie aj streda, najmä šprintérom a favoritom na celkové víťazstvo.  
 
 
Nespokojní farmári (© Ashley Gruber, Jered Gruber || GRUBER IMAGES)
 
 
Julian Alaphilippe sa stáva odborníkom na etapy po voľných dňoch. Francúzsky cyklista totiž vyhral nielen po prvom, ale aj po druhom oddychovom dni na tohtoročnej Tour de France. Niečo podobné sa v histórii najslávnejších cyklistických pretekov naposledy podarilo len Thomasovi Voecklerovi pred šiestimi rokmi. Zaujímavé je, že Voeckler v tom roku vyhral vrchársku súťaž, rovnaké ambície má aj včerajší víťaz. Alaphilippe tentokrát však o svojom triumfe nerozhodol v stúpaní, aj keď úvodné náročné kopce v Pyrenejach prešiel bravúrne. Z dát, ktoré ponúkajú organizátori TdF, vieme, že na troch záverečných kopcoch bol naozaj veľmi rýchly. Col de Portet d'Aspet vyšiel priemernou rýchlosťou 19,4 km/h, Col de Menté zase prešiel priemernou rýchlosťou 17,6 km/h a tiež Col du Portillon doslova vyletel. Jeho priemerka na záverečnom kopci bola 19,8 km/h. Bol to ale zjazd, kde Francúz dokázal rozhodnúť o svojom druhom víťazstve na Tour. Alaphilippe dole kopcom predviedol parádnu šou a neskutočné zjazdárske kvality. V jednom momente dokonca tachometer ukazoval rýchlosť 93,4 km/h, čo je najvyššia dosiahnutá rýchlosť v tohtoročnej edícii Starej dámy. Je obdivuhodné, čo si Julian dovolil. Vidina druhého triumfu na Tour bola silnejšia ako strach z pádu. Totiž záverečné klesanie neustál Adam Yates, ktorý sa nielenže nepekne oškrel, no pravdepodobne sa v ňom pripravil o víťazstvo. „Pri pohľade na ležiaci bicykel som sa vystrašil a následne som spomalil. Je to neskutočná škoda, že spadol a musel z pretekov odstúpiť. Philippe bol obrovský pomocník a kľúčový muž pri našich úspechoch,“ opísal ešte desivejší moment včerajšieho dňa víťaz 16. etapy.
 
Totiž Philippe Gilbert nás nechal zaspomínať na jednu z najhorších spomienok v histórii Tour de France. Jazdec Quick-Stepu Floors akoby mal v hlave moment, ktorý sa stal na Tour v roku 1995 presne v tom istom klesaní. Vtedy si zjazd z Col de Portet d'Aspet vyžiadal život Fabia Casartelliho, ktorý spadol a hlavou narazil do múru. Na mieste bol mŕtvy. Belgičan našťastie vyviazol z veľmi nepekného pádu „len“ so zlomeninou, no na tohtoročnej TdF musel skončiť.  „V prvom rade chcem povedať, že som nesmierne šťastný, že tu môžem teraz stáť,“ zaspomínal Gilbert na osud Casartelliho, ktorý tu pred 23 rokmi vydýchol naposledy. „Pristál som tvrdo, na kamene. Najskôr som sa nechcel hýbať, no potom prišiel ku mne niekto od Mavicu a pomohol mi dostať sa preč z rokliny. Určite som takto nechcel ukončiť svoje pôsobenie na Tour, vážna ma to bolí, že musím takto skončiť,“ uviedol včerajší smoliar, ktorý sa po páde zdvihol a pokračoval na bicykli až do cieľa. Organizátori mu preto udelili cenu pre najbojovnejšieho jazdca, takže dnes v akcii červené číslo neuvidíme.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo pádu Philippa Gilberta
 
 
Včerajší deň však priniesol aj radostné okamihy, najmä domácim fanúšikom. Limit v 16. etape bol 53 minút a 16 sekúnd, Arnaud Démare prišiel do cieľa 41 minút a 20 sekúnd po víťazovi. Stihol tak limit o takmer neuveriteľných 12 minút. Francúzsky šprintér úvodné pyrenejské dejstvo zvládol na svoje pomery celkom slušne, no možno môže zato vďačiť tiež jednému rozhodcovi, ktorý ho na predposlednom kopci trošku vystrašil. „Nebolo to ľahké. Arnaud sa necítil dobre, ale preukázal veľkú motiváciu bojovať. Dokonca odmietol kolegov, aby mu pomáhali. Na každom ďalšom kopci to bolo ťažšie a ťažšie, ale stihli sme to. V priebehu etapy nám jeden rozhodca dokonca povedal, že limit je 38:40, vtedy sme boli na hrane, ale zabudol tam započítať približne 16-minútovú neutralizáciu," opísal včerajší príbeh svojho zverenca Yvom Madiot, športový riaditeľ FDJ, ktorý počas celého dňa jazdil za svojim klenotom v aute. Démare tak má za sebou veľmi ťažký deň, no ešte ťažší je pred ním. 17. etapa nie je dlhá, má len 65 kilometrov, no práve jej „výhoda“ bude pre šprintérov nevýhoda. Limit v cieli totiž bude veľmi nízky a to môže spôsobiť, že ho dnes aj ten zbytok špurtérov, ktorí na Tour ešte ostali, nestihne. Arnaud však patrí medzi vynaliezavých cyklistov, uvidíme, čo nám dnes zase ukáže. Ťažkú stredu má pred sebou tiež Peter Sagan. Toho na 105. ročníku TdF, ešte v Alpách, pobolieval zub. Slovenský šampión je už istým víťazom bodovacej súťaže. Musí len prísť do Paríža, no práve dnešná skúška bude azda tou najťažšou, ktorou si Peter bude musieť prejsť. Snáď to zvládne bez väčších problémov. 
 
Tohtoročná Tour de France je poznačená rôznymi faux pas. Napríklad v prvý deň kamery zachytili nahého Fernanda Gaviriu, ktorý sa prezliekal pred stupňami víťazov. Hneď ďalší deň organizátori ešte štyri hodiny po dojazde zverejňovali chybné výsledky. Svedkami veľkého „kiksu“ sme boli tiež v utorok. Včerajšok si Christian Prudhomme do klobúka nedá. Náladu mu určite pokazili protestujúci farmári, ktorí 29 kilometrov po štarte etapy pretekárom zatarasili cestu. Na pomoc musela prísť polícia, ktorá neposlušných poľnohospodárov rozohnala slzným plynom. „Tour sme sa rozhodli zastaviť preto, lebo ani šesť mesiacov potom, čo ministerstvo hospodárstva vymazalo naše pastviny z mapy znevýhodnených oblastí, na ktoré dáva štát väčšie dotácie, nám nevysvetlili, prečo to urobili. Bol to krok zo zúfalstva, lebo už sme unavení z toho, čo sa tu deje. Podľa nás patríme medzi znevýhodnené oblasti,“ uviedol Yann Vétois, tamojší farmár. Združenie poľnohospodárov, ktoré sa rozhodlo zablokovať cestu cyklistom túto akciu neľutuje. Práve naopak. Možno práve blamáž donúti ministra k tomu, aby prišiel na stretnutie s nimi. „Mal tu prísť pár týždňov dozadu, ale svoju návštevu zrušil a vôbec nepovedal prečo. Tour de France ukazuje svetu aké krásne je Francúzsko, no je to chybný obraz. Chceli sme ľuďom z celého sveta ukázať, že to tu nie je také božské ako si možno myslia. Vláda pohŕda svojimi ľuďmi,“ dodal Vétois, ktorý už svoje pastviny ponúkol na predaj. Rovnako tak urobili aj ďalší farmári v tejto oblasti. Riaditeľ FDSEA (Národná federácia zväzov poľnohospodárov), Didier Jeannet, odmieta akúkoľvek zaangažovanosť jeho alebo iných členov federácie pri bojkote Starej dámy, no dodáva, že požiadavka farmárov o zaradení tejto oblasti medzi znevýhodnené je oprávnená.
 
 
sagan 18 tour bodnar plyn bohfb
Aj Peter Sagan musel riešiť slzotvorný plyn (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Dnes pelotón čaká najkratšia etapa v tohtoročnom itenerári TdF. To však neplatí o jej jednoduchosti. Pretekári majú pred sebou len 65 kilometrov, no nastúpať budú musieť cez tritisíc výškových metrov. „Posledný kopec na programe bude azda najbrutálnejšie stúpanie, na ktoré sme kedy museli vyjsť,“ povedal Dan Martin. Dnešok si vytipovalo veľké množstvo cyklistov, ktorí sa budú chcieť pobiť o etapové víťazstvo. Veľký deň majú pred sebou tiež favoriti na celkový triumf. Silné slová prišli najmä z Movistaru, kde by chcel Nairo Quintana zavrieť ústa svojim neprajníkom. Kolumbijčan chystá ofenzívu akú sme od neho nevideli už roky. „Verím, že budem mať úžasný deň. Začnem s veľkým revom ako lev a urobím všetko, čo som chcel predviesť ešte pred začiatkom Tour. Od začiatku budeme musieť jazdiť aktívne, nikto nebude môcť odpočívať. Na štarte budeme spolu s Landom a Valverdem v prvej skupine, kým ostatné celky sa budú musieť najskôr zorganizovať. Ako tím musíme využiť našu pozíciu a ísť úplne naplno od začiatku," vyhlásil dvojnásobný víťaz Grand Tours.
 
Veľké veci plánujú urobiť aj ostatní favoriti. Líder Sunwebu, Tom Dumoulin, moc o svojej taktike hovoriť nechcel, no z jeho vyjadrenia cítiť, že sa o niečo pokúsi. A to niečo možno privedie Sky do veľkých problémov. „V stredu to bude veľký deň, alebo malý,“ usmial sa Holanďan. „Nechcem o tom príliš rozprávať, bude to ťažké,“ dodal. To Geraint Thomas sa nikam nebude hnať, rovnako ani nikto z jeho kolegov. Walesan očakáva, že v úvode dňa sa bude útočiť, no ani útok niekoho z Top 10 nezmení taktiku, s ktorou Briti do dnešného dňa vstúpia. „Myslím si, že hneď od začiatku budú nejaké útoky, ale podľa mňa takýto nový spôsob štartovania nebude mať razantný vplyv na vývoj etapy. Ak budú atakovať aj členovia Top 10, bude to odvážny útok. Podľa mňa ďaleký atak bude riskantný, ale určite sa nájde niekoľko jazdcov, ktorí podstúpia riziko. My musíme jazdiť rozumne a celý tím sa držať spolu,“ prezradil taktiku Sky držiteľ žltého dresu. Zaujímavé bude sledovať Chrisa Frooma. Ten síce počas voľného dňa vyhlásil, že bude šťastný ak niekto zo Sky bude mať v Paríži na sebe „maillot jaune“, no podľa rôznych ľudí pohybujúcich sa v pelotóne Tour sa jednalo len o vyjadrenie, ktoré malo upokojiť situáciu v tíme. Jeho ego mu údajne nedovolí zmieriť sa s rolou druhého. Uvidíme, či sa Froome o niečo pokúsi. Podľa niektorých špecializovaných webov je práve šesťnásobný víťaz Grand Tours najväčším favoritom na víťazstvo v dnešnej etape.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo štartového roštu
 
 
Streda bude veľmi čarovná a vôbec sa nedá predpovedať, kto sa bude na konci dňa smiať a kto plakať. Jedná vec sa však predpovedať dá a to je počasie. To však nebude príliš pekné, očakávajú sa totiž prehánky, ktoré budú celý deň cyklistom znepríjemňovať preteky. Organizátori dokonca varujú pred búrkami. Teplota vzduchu by mala byť príjemná, očakáva sa, že teplomer nepolezie nad hodnotu 26 stupňov. Vietor bude len minimálny.   
 
 
kratka sprava ikonkaPreview 17. etapy pohľadom Tomáša Šandora

Táto vrchárska lahôdka nemá oporu v predchádzajúcich edíciách, preto nikto netuší, ako sa vyvinie situácia na trati. Či budú favoriti pretekať od samého začiatku a vyrazia do útoku na prvom stúpaní, alebo sa bude čakať len na cieľový kopec, ktorý je náročnosťou prirovnávaný k Mont Ventoux. Výnimočnosť dnešného dňa umocní aj to, že jazdci budú na štarte zoradení do skupín podľa umiestnenia v klasifikácii. V líderskej skupine sa bude nachádzať prvých dvadsať jazdcov GC, ktorí tak dostanú akúsi pole position a budú mať šancu rozprúdiť akciu hneď po štarte. Určite sa očakáva intenzívna jazda po troch kopcoch a organizátori si želajú, aby na nich súperili favoriti bok po boku a po dramatickom predstavení sa presadili tí najsilnejší z nich.

Mali by sme sa dozvedieť, kto je silnejší z lídrov britskej zostavy. Ak si Chris Froome vybral nejakú etapu na Tour, v ktorej chce uspieť, tak je to táto, pretože cieľový kopec je veľmi náročný a nachádza sa v treťom týždni, preto tam môže ukázať svoju lezeckú kvalitu v závere ťažkých pretekov. Ak dostane čo i len malú príležitosť, bude chcieť útočiť. A to bude najväčšia výzva pre Gerainta Thomasa na tohtoročnej Tour, ako sa zachová a či bude mať silu, aby nasledoval svojho kolegu. Tom Dumoulin sa vyjadril, že vzhľadom na krátku dĺžku trasy mu to evokuje jazdu proti chronometru, a v tom je dobrý. Holandský cyklista sa môže spoľahnúť na dobré rozloženie si síl, čo môže byť kľúčové v takejto nevyspytateľnej previerke. V dobrej pozícii sa nachádzajú Roglič s Kruijswijkom - obaja jazdia vo forme a na ťažkom profile si môžu veľmi pomôcť, keď sa všetci dostanú do červených čísiel. Kľúče od etapy môže držať v rukách Movistar. Španielska zostava musí nastaviť totálnu ofenzívu a vyraziť do dlhého útoku, ak sa chce posunúť na vysoké priečky v GC. Landa, Quintana, Valverde musia vytvoriť na trati chaos a dostať do úzkych väčšinu svojich konkurentov. Ak sa prepracovali na svoju najvyššiu úroveň, čo im doteraz chýbalo, etapa dostane poriadne grády. Na útoky bude pripravený Romain Bardet, ktorý potrebuje predviesť výnimočný výkon, aby v Paríži finišoval na tých najvyšších priečkach, preto sa nebude báť riskovať. A zárukou na aktívnu jazdu bude aj Daniel Martin, plus ofenzívu skúšali vo včerajšej etape Fuglsang so Zakarinom, preto nepochybujeme, že v balíku sa nájde dostatok jazdcov, ktorí budú chcieť pretekať hneď od začiatku. Hektický vývoj môžu využiť aj tí cyklisti, ktorí stratili šancu na úspech v GC, ale veľmi si želajú vyhrať aspoň etapu. Najlepšími vrchármi spomedzi nich sú Yates, Majka, Mollema alebo Pozzovivo, v priebehu dramatického dňa sa môže usmiať šťastie aj na nich.

  
 
sky
Priebežné poradie pretekov po 16. etape
1. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 68:12:01 25
2. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 01:39  
3. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb link ikonka 01:50  
4. ROGLIČ Primož link ikonka Team LottoNL - Jumbo link ikonka 02:38  
5. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 03:21  
6. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 03:42  
7. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo link ikonka 03:57  
8. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 04:23  
9. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 06:14  
10. MARTIN Daniel link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 06:54  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
z zeleny
z bodkovany
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po 16. etape
1. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 122
2. BARGUIL Warren link ikonka Team Fortuneo - Samsic 73
3. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 30
4. MOLLEMA Bauke link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 29
5. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 28
6. GAUDU David Groupama - FDJ 25
 
 
z biely
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po 16. etape
1. LATOUR Pierre Ag2r La Mondiale link ikonka 68:21:55
2. MARTIN Guillaume Wanty - Groupe Gobert 02:29
3. BERNAL Egan Team Sky link ikonka 13:50
4. MARTINEZ Daniel Felipe EF Education First - Drapac link ikonka 44:32
5. ANDERSEN Søren Kragh Team Sunweb link ikonka 1:00:17
6. GAUDU David Groupama - FDJ 1:01:34
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop