Reakcie: Quintana získal sebavedomie, Thomas zas brzdí nadšenie, Sagan by mal byť OK

25.7.2018, 19:10 | Aktuality zo sveta | V. Grežďová, L. Timko
Sedemnásty súťažný deň na Tour bol dlho očakávaný. Napriek tomu, že na štarte v Bagnéres-de-Luchon to bola so štartovým roštom úplná blamáž, cieľový kopec priniesol  zaujímavý súboj top favoritov. Thomas ani po dnešku ešte nechce počuť o celkovom triumfe. Nás vystrašil Peter Sagan, no hoci sa poriadne oškrel, nemalo by to na ňom zanechať vážnejšie stopy.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
 
 
Movistar dnes naozaj chcel niečo vymyslieť a vyslal do úvodného úniku Valverdeho so Solerom, potom tento borec potiahol skupinu favoritov a následne zaútočil Nairo Quintana, ktorý vyhral etapu i posunul sa o tri miesta na piate. "Tento ťažký deň pre nás skončil skvele. Túto etapu som si pred mnohými týždňami poznačil a poriadne sa na ňu pripravil. Ľutujem, že som nenašiel dobré nohy pred touto etapou a stratil priveľa času. Ako tím ešte stále veríme, že sa nám podarí niečo veľké na tejto Tour dosiahnuť. Movistar vždy veril mojim schopnostiam, je fajn odvďačiť sa im výsledkom. Alejandro bol v úniku a po mojom útoku mi pomáhal, ako sa len dalo. Čakali sme tu finiš pre čistokrvných vrchárov, to sa potvrdilo. Vďaka Alejandrovi a tímu som mohol vyjsť Col du Portet, akoby to bola horská časovka, a atakovať bez obzerania sa. Tento triumf mi dodal pred zvyškom Tour obrovské sebavedomie. Na GC sme nezabudli, bude to ťažké, ale skúsime sa umiestniť čo najvyššie. Prežili sme tu krušné chvíle, boli sme smutní, ale moje víťazstvo nás opäť motivuje. Ďakujem Bohu za ochranu a nádej, mojej rodine a kamarátom, že ma neustále podporujú, a všetkým kolumbijským fanúšikom," vyznal sa na webe španielskeho celku víťaz etapy. Ťažil aj z toho, že Bardet nemal svoj deň a Landa po ňom tiež pochopiteľne nešiel, takže sa naozaj obzerať nemusel.
 
 
quintana 18 tour v uniku movfb
Nairo Quintana na ceste za triumfom (© SprintCycling / Movistar Team)
 
 
Daniel Martin bol opäť veľmi aktívny. Pomohol mu aj fakt, že nikoho nezaujímal a posunul sa iba na deviatu pozíciu cez Fuglsanga. Podal ale obdivuhodný výkon s udržaním sa pred všetkými favoritmi. Nebyť Quintanu, možno mohol poškuľovať aj po etape. "Posledné dva alebo tri dni som sa cítil v pohode, to je dobré znamenie. Bolo v pláne ísť skoro, preto sme mali v úniku ľudí. Je síce v poriadku, keď poviete, že zaútočíte skoro, ale na týchto stúpaniach do vás dosť fúka vietor. Mal som dobré nohy a sebadôveru. Uvažoval som, že Sky, ktorí už predtým skoro nastavili tempo, by ma nechali odísť, veď v GC mám stratu siedmich minút. Quintana sa ku mne pridal a predpokladal som, že budeme jazdiť spolu, no bol silnejší a hneď zaútočil. Chcel som ísť svoje tempo a potom začať akúsi časovku, no tá nadmorská výška na konci ma dostala, je to tu dosť vysoko. Quintanu by som za normálnych okolností došiel, ale v tejto nadmorskej výške mi to nevydalo. Som však hrdý na svoju jazdu a na jazdu tímu," povedal v cieli novinárom pozitívny Martin.
 
Geraint Thomas definitívne rozptýlil pochyby o tom, kto je líder. Froome zaostal a Geraint si veľmi rád postrážil Dumoulina. "Bol to dosť tvrdý štart až do posledného stúpania - Quintana ušiel, po ňom šiel Roglič, s ktorým bol Froome. Tak trochu sme prinútili Dumoulina, aby zvýšil tempo, potom sa to ustálilo. Cítil som sa dobre, reagoval som tak presne vtedy, keď aj Roglič s Dumoulinom, takže som mal fajn deň. Froome chcel niečo vyskúšať, tak šiel skôr a s Rogličom. Z toho som vyvodil, že sa asi cíti dobre, no smerom hore sa asi až tak dobre necítil. To mi aj sám potvrdil. Stále je tretí, napriek všetkému je ešte na pódiu," opísal etapu líder pretekov, ktorý si svoju pozíciu upevnil. Stále je však veľmi opatrný: "Nedovolím si myslieť na celkové víťazstvo, beriem to deň po dni. Zajtra bude deň šprintérov, takže si trochu odpočinieme a pripravíme sa na to. Viditeľne boli Dumoulin a Roglič dnes silní a preto boli aj aktívni. Spolu s Froomom sú ku mne najbližšie, no Frooma som nezaradil k mojim rivalom, veď sme kolegovia. Je bojovník, bude bojovať až do konca. Je však dobré, že mám takúto výhodu a tím je v dobrej pozícii. Bojujeme ako tím, môže sa to zdať ťažko uveriteľné po tom, čo sa stalo medzi Bradleym Wigginsom a Chrisom Froomom, ale ja a Chris sme k sebe úprimní," povedal Thomas.
 
Chris Froome opäť médiá obišiel, no naopak neobišiel ho policajt, ktorý dával pozor na preteky a Froome už zjazdoval z cieľového kopca dolu k tímovému autobusu. V domnení, že ide o fanúšika sa ho snažil zastaviť až Chris spadol. Doplatil na to, že nemal na sebe pláštenku s logom. Nemal by byť zranený.
 
 
video v clanku ikonka ciernaMinúta so žltým dresom
 
 
Už možno rozhodujúcu výhodu v boji s Froomom získal Tom Dumoulin. 32 sekúnd by mu v časovke malo stačiť, no neprišiel sem zopakovať nevďačnú druhú pozíciu z Gira. "Stále mám malú nádej, ale zatiaľ bol počas dva a pol týždňa Thomas ten najsilnejší, to je fakt. Zatiaľ nebolo možné, aby som niekde naňho získal čas. Videl som, že Froome má ťažkosti, ale nebol som si istý, či to nie len blaf, tak som s mojím atakom trochu vyčkával. Skúsil som to, no nemal som nohy na to, aby som utrhol Thomasa a Rogliča," vysvetlil Holanďan, ktorý na Thomasa stráca už dve minúty a hoci je majstrom sveta v časovke, tuší, že je to príliš veľká medzera.

Ďalší pozoruhodný deň má za sebou Primož Roglič. Mal byť čiernym koňom Tour, ale že bude mať ešte v tejto fáze pretekov veľkú šancu zosadiť z pódia Frooma, to je senzácia. Stiahol ho na šestnásť sekúnd: "Bola to krátka etapa, no veľmi ťažký deň. Šiel som do nej na sto percent a teší ma, čo som ukázal. Chcel som získať čas na hlavných súperov, no podarilo sa mi to iba pri Froomovi. Bude tu ešte ťažká horská etapa a časovka, stať sa môže čokoľvek. Treba sa len sústrediť a bojovať," vraví odhodlaný Slovinec, ktorý neprestáva udivovať svet. Jeho kolega Steven Kruijswijk bol dnes i celkovo je šiesty a drží skalpy Landu s Bardetom. "Dnes sme jazdili ako tím. Udávali sme tón. Viete, že takáto krátka etapa je veľmi explozívna. Keď Primož zaútočil, ostala nám celkom rýchlo vyselektovaná skupina. Ešte sa o niečo pokúsime, v Paríži chcem skončiť čo najvyššie."
 
Sklamaním dňa bol domáci miláčik Romain Bardet. Z top favoritov stratil najviac, až dve a pol minúty. Celkovo sa tak prepadol cez Quintanu, Kruijswijka aj Landu na ôsmu pozíciu, a to je veľmi slabý výsledok veľkej nádeje. Svoju prehru zhodnotil veľmi sručne: "Príšerný deň. Moje nohy mi na tom poslednom stúpaní neodpovedali, je to ťažké akceptovať, no to je šport." Ag2r môže tešiť aspoň to, že po tom, ako použili Latoura v druhom stúpaní, nemal by už prísť o biely dres.
 
 
bardet 18 tour dojazd efefv
Roman Bardet nemohol byť spokojný (© Slipstream Sports / Cor Vos)
 
 
Napriek tomu, že odborníci dnes úniku nedávali žiadne šance, Tanel Kangert s Rafalom Majkom predviedli jazdy, na ktoré môžu byť veľmi hrdí. Estónec získal za svoju aktivitu aj ocenenie pre najbojovnejšieho jazdca. "Atakoval som od nultého kilometra, bol som pripravený jazdiť niečo podobné ako v časovke. Prvý vrchol som prekročil sám, potom ma dvaja jazdci došli a na druhé stúpanie sme už šli spolu. Na poslednom som bol opäť sám. Cítil som sa dobre, ale asi to bolo na mňa pridlhé."
 
Peter Sagan prežil veľmi nepríjemný deň. Napriek tomu, že sa veľmi dlho držal favoritov a odpadol až v čase, keď skupine neboli ani všetci ľudia z Top 20, v zjazde si "našiel" svoju zákrutu a postaral sa o nervy v slovenskej fanúšikovskej obci. Doráňaný bol poriadne. Platilo klišé o utnutom majstrovi tesárovi... Našťastie, dobrá nálada a výrečnosť ho neopustili: "Kamery našťastie pád nezachytili. Vidíte, ako sa pýtate každý deň, že či už som si istý so zeleným dresom? Tak tu to máte. Pokračujem, trošku so zraneniami, ale môže byť aj horšie. Nemám nič zlomené, teda aspoň dúfam, mám na zadku dosť veľkú narazeninu, mám problém ohýbať nohu, ale dúfam, že to rozhýbem, za deň-dva. Ja som tiež vyletel z cesty, niečo ako Philippe včera. Dopadol som na zadok na nejakú skalu. Určite budem pokračovať, neskončím predsa skoro dva dni pred koncom," povedal po prvých vyšetreniach Samuelovi Brečkovi z RTVS. Pre neho bude kľúčová noc a hneď od štartu etapy uvidíme ako sa cíti na tom, či bude Bora pomáhať s udávaním tempa v pelotóne.
 
 
sagan 18 tour zodraty bohfb
Peter Sagan sa ocitol na zemi (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Výsledky 17. etapy
1. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 2:21:27 120
2. MARTIN Daniel link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:28 50
3. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 00:47 25
4. ROGLIČ Primož link ikonka Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:52 15
5. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb link ikonka 00:52 5
6. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo link ikonka 01:05  
7. BERNAL Egan Team Sky link ikonka 01:33  
8. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 01:35  
9. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 01:35  
10. ZAKARIN Ilnur link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 02:01  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
sky
Priebežné poradie pretekov po 17. etape
1. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 70:34:11 25
2. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb link ikonka 01:59  
3. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 02:31  
4. ROGLIČ Primož link ikonka Team LottoNL - Jumbo link ikonka 02:47  
5. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 03:30  
6. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo link ikonka 04:19  
7. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 04:34  
8. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 05:13  
9. MARTIN Daniel link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 06:33  
10. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 09:31  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
z zeleny
 
z bodkovany
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po 17. etape
1. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 140
2. BARGUIL Warren link ikonka Team Fortuneo - Samsic 73
3. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 54
4. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 40
5. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb link ikonka 39
6. MARTIN Daniel link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 33
 
 
z biely
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po 17. etape
1. LATOUR Pierre Ag2r La Mondiale link ikonka 70:50:14
2. MARTIN Guillaume Wanty - Groupe Gobert 06:27
3. BERNAL Egan Team Sky link ikonka 08:31
4. MARTINEZ Daniel Felipe EF Education First - Drapac link ikonka 46:48
5. GAUDU David Groupama - FDJ 58:05
6. TOLHOEK Antwan Team LottoNL - Jumbo link ikonka 1:09:59
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop