Reakcie: Démare je hrdý, Sagan cítil bolesť, Thomasovi bolo teplo, Quintana smúti

26.7.2018, 18:30 | Aktuality zo sveta | Juraj Janoťák
Osemnásty deň na Tour de France priniesol veľký francúzsky súboj. Arnaud Démare v ňom potvrdil, že je momentálne najrýchlejším francúzskym šprintérom a právom bol na seba hrdý. Petra Sagana v závere trápila bolesť, Gerainta Thomasa teplé počasie. Nairo Quintana zase spadol a poznačilo to jeho bojovného ducha.  
 
 
Dnes bola predposledná šanca pre šprintérov ukázať ich kvality. Najmä Arnaud Démare mal pred sebou veľmi ťažký deň. Vyšťavený bojovník, ktorý sám, bez podpory tímových kolegov, v horách zápasil s limitom, musel ukázať, prečo si jeho služby Groupama – FDJ poistila až do roku 2022. Démare vo štvrtok mohol využiť to, čo mu bolo v Pyrenejach odopreté a to fantastickú prácu tímu, ktorú premenil v druhé víťazstvo na Tour de France vo svojej kariére. „Po ťažkých horských skúškach bolo veľmi náročné nájsť nejaké sily a presadiť sa v záverečnom dojazde. Túto etapu sme však zobrali od začiatku tak, že jednoducho musíme uspieť. Veľa šancí nám už na Tour nezostávalo. Chcem poďakovať celému tímu, všetkým kolegom, ktorí dnes odviedli úžasnú robotu. Veľmi to oceňujem, bol to základ k tomu, aby sme mohli dnes vyhrať. Som na nich hrdý, veľmi hrdý, tiež na seba som hrdý, že sa mi podarilo vyhrať potom všetkom, čo sa udialo. Tento triumf mi dodá veľa sily do ďalších dní. Snáď sa mi na Champs-Élysées podarí byť rovnako úspešný ako dnes,“ skonštatoval šťastný víťaz hneď po dojazde. Pre Démara bol dnešný triumf jubilejný 50. vo svojej kariére. Radosť z neho mal aj tímový riaditeľ Marc Madiot. "Vedel som, že Arnaud je správne motivovaný. Tím mu šprint ideálne rozbehol. Myslím si, že takto nejako má vyzerať správna tímová práca."  
 
 
demare 18 tour triumf bohfb
Arnaud Démare sa dočkal vytúženého triumfu (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Na konci 18. etapy sme sledovali veľkú francúzsku bitku. Najväčším súperom Démara bol v posledných metroch Christophe Laporte. Šprintér Cofidisu tiež mal čo dokazovať nielen fanúšikom, ale najmä tímovým riaditeľom. Tí mu na Starej dáme dali šancu bojovať o etapové víťazstvá, keďže Nacer Bouhanni sa do ich zostavy nezmestil. Laporte však dodnes moc v hromadných dojazdoch nezažiaril. V tom dnešnom mu cestu za možným víťazstvo doslova zatarasil práve víťaz etapy. "Skončil na druhom mieste, čo je trošku škoda, keďže chceme vyhrávať. V horách tvrdo pracoval a rovnako tvrdo dnes pre neho pracoval celý tím. V úplnej koncovke mal aj trochu smolu, možno ho tam zablokoval Démare. Neviem, nevideli sme to v televízii, musíme si to najskôr pozrieť a uvidíme, či podáme sťažnosť na správanie sa pretekára FDJ. Nechceme na Tour robiť nejaké problémy, takže najskôr si to musíme pozrieť a zhodnotíme, či si niekto počínal nedovolene alebo nie," uviedol Alain Deloeuil, športový riaditeľ Cofidisu. Ten zároveň dodal, že Laporte bude mať ešte jednu šancu dokázať, že pozíciu lídra si na TdF zaslúžil. "Christophe má už len jednu možnosť vyhrať. Už teraz myslíme na šprint na Elizejských poliach."
 
Ďalšie sklamanie dnes zažil Alexander Kristoff. Najrýchlejší jazdec tímu UAE Team Emirates nechýbal skoro v ani jednom špurte, no zakaždým mu víťazstvo niekto ukradol. Dnes sa opäť v pelotóne našli rýchlejší cyklisti a Nórovi nezostalo nič iné, len im v cieli pogratulovať. Kristoff je sympatický pretekár, ktorý si dokáže priznať chybu. Vo štvrtok doplatil na nie celkom podarenú tímovú prácu, no sám zhodnotil, že dnes by na Démara aj tak nemal. „Nebolo to tak dobré. Mal som pred sebou len jedného kolegu, ktorý predo mnou musel ísť dva kilometre. Boli sme vpredu príliš skoro, no nakoniec som nemal ani nohy na to, aby som dokázal vyhrať. Ako tím sme dnes urobili veľa práce, no bohužiaľ, opäť som nebol dostatočne rýchly. Dúfam, že v Paríži dokážem zvíťaziť. Démare bol dnes veľmi rýchly, v Paríži bude ešte rýchlejší, budem mať čo robiť,“ povedal európsky šampión.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo záverečného kilometra
 
 
Najlepšie umiestnenie v hromadných dojazdoch v 105. ročníku Tour de France dosiahol aj celok Dimension Data. Ich najväčšia hviezda, Mark Cavendish, tu v predchádzajúcich šprintoch moc vody nenamútila. Po jeho predčasnom konci na najslávnejších pretekoch sa slova ujal Edvald Boasson Hagen. Nór dnes síce v internom nórskom súboji ťahal za kratší koniec, no štvrté miesto, ktoré vybojoval, ho potešilo. „Snažil som sa nájsť vhodné koleso a byť čo najvyššie. Potom sa objavil Reinardt, ktorý mi v záverečných metroch neskutočne pomohol. Doviedol ma až do samotného špurtu. Potom, keď sa odpojil, sa mi nepodarilo dostatočne zrýchliť, pretože rýchlosť ostatných chlapcov bola príliš vysoká. Nemyslím si, že sa niekomu podarilo niekoho prešprintovať," opísal záverečné metre Hagen. Dobrú náladu v cieli mal tiež jeho rozbiehač Reinardt Van Rensburg. "Koncovka bola technická. V závere mali prevahu celky FDJ a UAE, ktoré pelotón trošku roztrhali. Šprint bol potom veľmi hektický, pretože všetci chceli vyhrať. Povedal by som, že sa premenil na menší chaos. My ako tím môžeme byť veľmi spokojní, podarilo sa nám Eddyho priviesť do špurtu. Myslím si, že s ním ako šprintérom môžeme v nedeľu vyhrať. Teším sa na to."
 
To Peter Sagan má za sebou najhorší šprint na tohtoročnej Tour. Nositeľ dúhového dresu aj napriek veľkej bolesti skúšal bojovať o štvrté etapové prvenstvo v 105. ročníku Starej dámy, ale ešte cítil dozvuky včerajšieho pádu a nakoniec posledné metre šprintu úplne vypustil. Saganovi robilo problémy aj horúce počasie, ktoré dnes vo Francúzsku panovalo. "Bol to pre mňa veľmi ťažký deň a veľmi som trpel nielen kvôli zraneniam, ktoré som si spôsobil pri mojom páde, ale aj z tepla. Moji kolegovia sa dnes opäť snažili a odviedli pre mňa výbornú prácu, chránili ma počas celého dňa. Hlavne kvôli nim som to chcel vyskúšať, chcel som to pre nich vyhrať, ale moje nohy ma stále bolia. Musím si odpočinúť a viac sa zotaviť, pretože zajtra nás čaká ďalší náročný deň v horách." Klobúk dolu dal pred svojim zverencom Enrico Poitschke, riaditeľ celku BORA - Hansgrohe. Ten nečakal, že sa Peter pokúsi špurtovať. "Očakávali sme, že Peter nepôjde do šprintu, no on sa o to pokúsil. Je zrejmé, že pociťoval veľkú bolesť, no aj napriek tomu do toho išiel. Ukázal tak svoju mentalitu. Je to výnimočný chlapec."  
 
 
sagan 18 tour v baliku bohfb
Sagan celý deň jazdil pozične výborne (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Držiteľ žltého dresu sa dnes poriadne unavil. Geraint Thomas sa v záverečných kilometroch pohyboval v čele pelotónu, aby tak eliminoval akékoľvek nebezpečenstvo pádu. Walesan si štvrtok poriadne neužil, problémy mu robila aj vysoká teplota, s ktorou sa museli dnes cyklisti vysporiadať. "Myslím si, že to bola bláznivá etapa. Určite to nebol ľahký deň. Bolo horúco a celý deň sa išlo veľké tempo. Záver etapy bol veľmi stresujúci, takže som rád, že sa nikomu z nášho tímu nič nestalo," vyhlásil rodák z Cardiffu. Ten si uvedomuje, že koniec TdF sa pomaly blíži a preto už nemá prečo šetriť sily. Zajtra by chcel útočiť. "Máme za sebou ťažký deň, no ešte ťažší pred nami. Očakávame v ňom veľa útokov. Do cesty sa nám postaví veľké množstvo kopcov, takže určite to nebude prechádzka ružovou záhradou. Teší ma však, že na tohtoročnej Tour jazdíme dobre ako tím, takže dúfam, že to potvrdíme aj zajtra. Ak budem môcť ísť po etapové víťazstvo, urobím to. Stále ešte nie sme na konci a každá sekundy na súperov sa mi do časovky hodí."
 
Ostatní favoriti na celkové víťazstvo si dnešok užili. Aj im robilo problémy počasie. V Sunwebe však štvrtok zobrali pozitívne. Tempo balíka bolo síce vysoké, ale im sa podarilo našetriť nejaké sily. „Dnes bol veľmi horúci deň. Vedeli sme, že niektoré tímy budú chcieť prevziať kontrolu nad etapou a nasadili vysoké tempo, ktoré držali celý deň. Nám to však zahralo do kariet, držali sme sa v balíku a oddychovali,“ uviedol Luke Roberts, tréner tímu. Tom Dumoulin už na dnešok nemyslel. Holanďan celý deň premýšľal nad zajtrajšou etapou a na to, čo bude musieť urobiť. „Myslím, že šanca na víťazstvo v Tour je veľmi malé, ale ak uvidím zajtra príležitosť, pôjdem po nej. Pokúsim sa otestovať Thomasove sily a uvidíme, či je možné ho poraziť. Už teraz však viem, že časovku pôjdem na plný plyn.“ Tiež u Lotto NL - Jumbo bolo na konci dňa cítiť spokojnosť. "Dnes sme museli byť pozorní a v závere sa držať vpredu. Dôležité bolo nenakúpiť ani čo najmenšie straty. Chlapci sa o mňa a Primoža postarali na výbornú. Obaja sme nemuseli vynaložiť skoro žiadnu energiu, ktorú sme si mohli pošetriť do zajtrajšieho dňa," zhodnotil 18. etapu šiesty muž v GC Steven Kruijswijk.
 
Nie všetci lídri štvrtok prežili bez problémov. Nairo Quintana spadol a do cieľa prišiel poriadne doráňaný. Kolumbijčan len 24 hodín po svojom veľkom dni tak opäť okúsil krutosť cyklistiky. „Je hrozné, že sa mi to stalo. Som z toho v prdeli. Mám nejaké rany nad členkom, bolí ma aj rameno. Lekári mi to trochu obviazali, ale musím podstúpiť ďalšie vyšetrenia. Mal som zajtra veľké plány, takže dúfam, že sa z toho za noc zotavím," povedal smutný pretekár. Quintanov pád nevyzeral vážne, ale následky, ktoré si z neho odniesol, vážne sú. "Nemohol poriadne prehadzovať. Naši lekári sa ešte raz na neho pozrú a uvidíme, čo nám povedia. Dúfam, že to nebude nič vážne. S modrinami sa pretekať dá," dodal Eusebio Unzué.  
 
 
Výsledky 18. etapy
1. DÉMARE Arnaud link ikonka Groupama - FDJ 3:46:50 120
2. LAPORTE Christophe Cofidis, Solutions Crédits 00:00 50
3. KRISTOFF Alexander link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:00 25
4. BOASSON HAGEN Edvald link ikonka Team Dimension Data link ikonka 00:00 15
5. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:00 5
6. RICHEZE Maximiliano Quick-Step Floors link ikonka 00:00  
7. DEGENKOLB John link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 00:00  
8. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 00:00  
9. PHINNEY Taylor EF Education First - Drapac link ikonka 00:00  
10. DUPONT Timothy Wanty - Groupe Gobert 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
sky
Priebežné poradie pretekov po 18. etape
1. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 74:21:01 25
2. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb link ikonka 01:59  
3. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 02:31  
4. ROGLIČ Primož link ikonka Team LottoNL - Jumbo link ikonka 02:47  
5. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 03:30  
6. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo link ikonka 04:19  
7. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 04:34  
8. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 05:13  
9. MARTIN Daniel link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 06:33  
10. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 09:31  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
z zeleny
z bodkovany
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po 18. etape
1. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 140
2. BARGUIL Warren link ikonka Team Fortuneo - Samsic 73
3. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 54
4. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 40
5. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb link ikonka 39
6. MARTIN Daniel link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 33
 
 
z biely
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po 18. etape
1. LATOUR Pierre Ag2r La Mondiale link ikonka 74:37:04
2. MARTIN Guillaume Wanty - Groupe Gobert 06:27
3. BERNAL Egan Team Sky link ikonka 08:31
4. MARTINEZ Daniel Felipe EF Education First - Drapac link ikonka 48:41
5. GAUDU David Groupama - FDJ 58:05
6. TOLHOEK Antwan Team LottoNL - Jumbo link ikonka 1:12:20
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop