Reakcie: Dumoulin sa hneval na motorku, Froome už chce ísť domov, Sagan trpel

27.7.2018, 19:15 | Aktuality zo sveta | V. Grežďová, L. Timko
Posledná horská etapa priniesla pekné divadlo. Bojovalo sa hneď od začiatku a ľudí z druhej desiatky celkového poradia neskôr vpredu doplnili aj tí z prvej. Nechýbalo veľa a skupiny by sa s tou so žltým dresom ani nespojili. Najsilnejší bol dnes Primož Roglič, ktorý sa posunul na pódium a povedal, že zaujíma ho iba jeho výkon. Dumoulin sa sťažoval na televíznu motorku, ktorá podľa neho vytvárala vzduchový vak Rogličovi. Bardet sa posťažoval na šťastenu a Quintana so Saganom trpeli.
 
Veľký príbeh slovinského zjavu by sa mal úspešne uzavrieť zajtra, keď sa vďaka časovke udrží na pódiu. Dnes ale Primož Roglič vyšpičkoval svoju komplexnosť tvrdými atakmi na Col d'Aubisque, ktoré viackrát odpálili Frooma, a úspešným zjazdom, kde bol najrýchlejší i najodvážnejší. "Čo povedať, som šťastný. Je to bláznivé. Veľmi príjemný pocit. Mal som dnes dobré nohy, skúšal som to veľakrát a konečne sa mi to v zjazde podarilo. Bolo to dokonalé a napĺňa ma to radosťou. Na pódium som nepomyslel, chcel som vyhrať etapu, tak som rád, že sa podarilo aj pódium. Časovka je akoby šitá na mňa, no rovnaká pre každého,  vždy začíname od nuly. Zajtra bude nový deň a nový cieľ, budem sa snažiť zo všetkých síl. Nezaujíma ma Dumoulin ani Froome, starám sa sám o seba."
 
 
roglic 18 tirreno podium rcsf
Primož Roglič (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
 
 
Minimálne rovnako šťastným pretekárom v cieli bol Geraint Thomas, ktorý ustál všetky roviny i hory a už ho čaká iba časovka, do ktorej nastupuje s dvojminútovou rezervou. "Som rád, že mám tento deň za sebou. Som dosť unavený. Vedeli sme, že prídeme pod veľký tlak, ale moji kolegovia boli výborní, bol som schopný reagovať na ataky a zjazd bol rýchly. Nikdy som si nepomyslel, že by som odpadol, ale samozrejme, bolo to náročné. Musel som Toma prinútiť robiť všetko. Je to prvýkrát, čo som ho videl trochu unaveného. Zajtra zajazdím tých tridsať kilometrov čo najrýchlejšie." Asi nikto nepochybuje o tom, že Walesan žltý dres udrží. Navyše, bude môcť na štart nastupovať s pokojom Angličana, čo sa o jeho súperoch nedá povedať, pretože v boji o druhé miesto to bude veľmi tesné.
 
Asi nikomu by nezišlo na um, že Tom Dumoulin ešte môže mať problém s Primožom Rogličom.  Jeho náskok sa stenšil iba na devätnásť sekúnd. Holanďan je ale majstrom sveta v časovke a všetko hrá v jeho prospech, ale akýkoľvek problém na trati by mohol byť kľúčový. "Roglič bol dnes najsilnejší, zaslúži si veľa rešpektu. Ale keď lietal zjazdom, ja som odpadol, pretože on šiel v závetrí motorky. Šprintoval som za jeho kolesom, ale nepribližoval som sa. Je to smiešne. Ak by som podal protest, nemalo by to zmyslel. Ale rozčúlilo ma, čo sa stalo," reagoval na prítomnosť televízneho motocykla pred Rogličom Dumoulin. Do spevu mu naozaj nie je. Hoci sa rysuje jeho ďalší parádny výsledok na Grand Tour, kvôli druhému miestu sem neprišiel. Už si ho vyskúšal na Gire.
 
 
dumoulin 18 novinari rcsf
Tom Dumoulin (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
 
 
Pri novinároch sa pred tímovým autobusom krátko zastavil aj so situáciou zmierený Chris Froome: "Snažil som sa tam všemožne udržať. Toto už je však koniec dlhých a ťažkých troch týždňov. Zajtra máme časovku, takže sme vo vynikajúcej pozícii s Geraintom v žltom. Cíti sa dobre a mal by svoju úlohu splniť. Už sa teším domov. Nasledujúce dni očakávame dievčatko. Snáď sa stihnem dostať domov ešte predtým, pretože jazdím už štvrtú Grand Tour v rade. Teším sa na odpočinok," zmierlivo konštatoval Froome, ktorý teda nedokáže získať double ani dobehnúť v štatistike štyri legendárne postavy Tour.
 
Veľmi dobrý ťah už v polovici Tourmaletu predviedol Mikel Landa. Od Movistaru sa čakalo, že bude chcieť dostať pod tlak súperov mimo pódia a keďže Quintana nemal svoj deň, nebolo na čo vyčakávať. Pomohol mu aj atak Kaťuše so Zakarinom. "Som rád za túto Tour, bolo to z každého rošku trošku. Dni dobré aj zlé. Dnes bola sranda, bolo to ako posledný valčík. Bol to dobrý deň. Na Movistar sa nemôžem sťažovať. Začali sme s troma lídrami. Nemusel som sa „upratať“ kvôli ostatným, zranil ma môj pád na kockách. Môj chrbát ma v Alpách veľmi bolel, nie je jednoduché byť v pohode každý deň," povedal po dojazde muž, ktorý si vybudoval počas etapy aj trojminútový náskok a virtuálne bol celkovo druhý. Napokon sa posunul zo siedmej pozície na šiestu a zdá sa, že zajtra by mohol zdolať aj Kruijswijka.
 
 
landa 18 ilustrak pozera movfb
Mikel Landa (© SprintCycling / Movistar Team)
 
 
Veľkou aktivitou hýril aj Romain Bardet. Domáci miláčik musel útočiť. Pred etapou bol až ôsmy a nemôže si príliš veriť ani v časovke. Situácia sa ale vyvinula tak, že počas etapy myslel aj na etapový triumf. "Veril som si na víťazstvo, ale v zjazde šli Roglič s Dumoulinom neskutočne. S takými odvážlivcami som už toho veľa urobiť nevedel. Ani s touto Tour si už neviem rady, snažili sme sa, ale šťastie sa na nás neusmialo. Sklamalo nás to, ale tak to je. Dnes som sa rozhodol na Tourmalete atakovať, aby som si aspoň trošku užil túto Tour. Nestačí vám, že máte na to nohy, potrebujete aj šťastie, a to sme nemali," myslí si 27-ročný líder Ag2r.
 
Celé LottoNL - Jumbo aj dnes šlo perfektne. Útočili ich lídri, ťahal Gesink a dlho bol po ruke aj Tolhoek. Výkon Stevena Kruijswijka zniesol najtvrdšie kritériá aj napriek tomu, že v zjazde mierne stratil. Ak by ho iba vďaka tým dvanástim sekundám celkovo predbehol Landa, bolo by to smutné, ale Španiel ho zrejme porazí s väčším rozdielom. "Krásny deň. Drsná etapa, ale ako tím sme sa s ňou popasovali skvele. Primož bol dnes silný a Robert tiež prispel k stíhaniu vedúcej skupiny. Plán bol, že zaútočím na úpätí Souloru a počkám na ich reakcie. Primož sa vrátil hneď pred vrcholom. Obaja sme to skúšali niekoľkokrát, takže som rád, že on svoju prácu zavŕšil úspechom. Vyhrali sme etapu a teraz sme tretí, respektíve piaty v poradí. Už to nemôže byť lepšie," raduje sa Holanďan.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
 
 
Daniel Martin tradične útočil, ale aj jeho nohy obmedzovali a v určitých úsekoch záverečného kopca mal na mále a odpadal. No napokon všetko limitoval a finišoval vo hviezdnej skupine. "Bola to skupina veľmi unavených mužov, ktorí sa snažili jazdiť čo najrýchlejšie. Celý pelotón je vyčerpaný po troch týždňoch pretekov. Nevedel som, že to bol šprint s protivetrom. Roglič ušiel na rovinatej časti zjazdu, ja som sa ho snažil pre etapový triumf udržať, no pre hmlu to bolo nevyspytateľné. Toto však k Tour de France patrí," pripomenul Ír, ktorý sa dostal cez Quintanu na ôsmu pozíciu v celkovom poradí. Je to málo, ale sedem ľudí skrátka bolo lepších.
 
Po nešťastnom a hlavne zbytočnom páde vo včerajšej etape sa do problémov dostal Nairo Quintana, ktorý v kopcoch trpel, stratil sedem minút a z piatej pozície padol až na deviatu, čo bude paradoxne lepšie ako vlani, ale to bol po Gire a povedal, že kombináciu už nikdy viac neabsolvuje. "Pád ma veľmi zranil. Všade som cítil tú bolesť, najviac v boku. Nevedel som sa ani zdvihnúť zo sedla. Bojovali sme, snažili sme sa stratiť čo najmenej času, a našťastie sme vpredu mali Landu, ktorý splnil tímovú stratégiu, ktorú sme si vytýčili pred štartom - plánom bol útok na Tourmalete, buď on, alebo ja, a potom čakanie vpredu a pozorovanie, čo to urobí so súpermi. Bol to pre mňa veľmi, veľmi ťažký deň - zápal po páde si vyžiadal svoju daň. Uvidíme, ako na tom budem zajtra po zobudení, chcel by som dobre zvládnuť časovku a ešte viac sa zlepšiť v tejto disciplíne, dám do toho všetko," povedal sklamaný, no ešte odhodlaný Kolumbijčan.
 
 
quintana 18 tour ilustrak movfb
Nairo Quintana (© SprintCycling / Movistar Team)
 
 
Parádnu Tour má za sebou Julian Alaphilippe. Nevyspytateľný borec Quick-Stepu bol v úniku takmer v každej kopcovitej etape a vo vrchárskej súťaži nemal konkurenciu. Podľa nás už čoskoro "mu to nedá" a začne jazdiť na celkové poradie aj na Tour, no tento rok to bola jeho veľká úniková show. Dnes pomohol aj kolegovi Jungelsovi. "Keď som vstupoval do Tour de France, mojim jediným cieľom bolo etapové víťazstvo. Vrchársky dres nebol prioritou, no potom, ako mi po úspechu v Le Grand-Bornand pristál na pleciach, som začal myslieť na to, ako si ho odnesiem domov. Preto som dnes viedol únik po vrchol Tourmaletu, čo je legendárne a rešpektované stúpanie. Som taký šťastný. Boli to skutočne ťažké preteky. Som enormne spokojný s tým, čo som tu s tímom dosiahol, a teraz sa teším na príchod do Paríža," povedal mediálnemu manažérovi Quick-Stepu borec, ktorý nazbieral parádnych 170 vrchárskych bodov aj napriek tomu, že tento rok už neboli všetky posledné stúpania bodované dvojnásobne.
 
Pre Petra Sagana to bola dnes obrovská mentálna skúška a zvládol ju. Vo veľkých bolestiach stihol limit a bude môcť zelený dres doviesť do Paríža. "Bola to najťažšia skúška ohňom, akú som kedy na bicykli zažil. Kebyže to sú jednodňové preteky, asi by som ich nedokončil. Teda určite by som ich nedokončil. Môj zmysel pokračovať tkvie v zelenom drese. Som veľmi rád, že sa nám to podarilo aj s tímom, ďakujem Danielovi, Maciejovi aj Lukasovi, že boli pri mne celý deň a vedeli mi pomôcť na tých rovinkách, ktoré boli po kopcoch, a že sme teda mohli prísť v limite," povedal štábu RTVS viditeľne šťastný Peter.
 
 
Výsledky 19. etapy
1. ROGLIČ Primož link ikonka Team LottoNL - Jumbo link ikonka 5:28:17 120
2. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 00:19 50
3. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 00:19 25
4. MARTIN Daniel link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:19 15
5. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 00:19 5
6. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb link ikonka 00:19  
7. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 00:19  
8. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 00:19  
9. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:31  
10. ZAKARIN Ilnur link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:31  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
sky
Priebežné poradie pretekov po 19. etape
1. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 79:49:31 25
2. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb link ikonka 02:05  
3. ROGLIČ Primož link ikonka Team LottoNL - Jumbo link ikonka 02:24  
4. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 02:37  
5. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo link ikonka 04:37  
6. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 04:40  
7. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 05:15  
8. MARTIN Daniel link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 06:39  
9. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 10:26  
10. ZAKARIN Ilnur link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 11:49  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
z zeleny
 
z bodkovany
 
z biely
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po 19. etape
1. LATOUR Pierre Ag2r La Mondiale link ikonka 80:09:52
2. BERNAL Egan Team Sky link ikonka 05:47
3. MARTIN Guillaume Wanty - Groupe Gobert 19:39
4. GAUDU David Groupama - FDJ 1:06:43
5. TOLHOEK Antwan Team LottoNL - Jumbo link ikonka 1:14:41
6. MARTINEZ Daniel Felipe EF Education First - Drapac link ikonka 1:16:15
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop