Dianie: Sky je vybavený na niekoľko rokov, Phinney spoznal tvrdosť kmeňa

28.7.2018, 07:00 | Aktuality zo sveta | Juraj Pivarči, ts
Devätnásta etapa bola majestátnou bitkou vrchárov, ktorí mali poslednú možnosť v kopcoch čosi urobiť so svojimi stratami alebo náskokmi. A aj sa tak dialo. Britský Sky aj napriek tomu vyhrá Tour pravdepodobne už so svojím tretím cyklistom. A obávať sa nemusí ani budúcnosti, vďaka mladému Kolumbijčanovi Bernalovi je viac ako jasná. Včera pokračovala aj séria pádov. Taylor Phinney nabúral priamo do stromu.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
 
 
Nesúhlas fanúšikov
 
Už v roku 2011 prichádzalo britské zoskupenie Sky do Francúzska ako obrovský favorit. Bolo to vďaka dnes už sirovi Bradleymu Wigginsovi, ktorý však Tour de France kvôli pádu nedokončil. Odstúpil v siedmej etape a veľký sen o prvom Britovi, ktorý vyhrá žltý dres, sa rozplynul. Starú dámu vyhral Cadel Evans. O rok neskôr sa ale nič podobné nezopakovalo. Wiggins prišiel na pevninskú Európu ešte silnejší a spoločne s tímom nedali konkurencii akúkoľvek šancu. Svedkom toho bol aj druhý Chris Froome, ktorý dával miestami najavo to, že práve on je silnejší ako ich líder.
 
Africký rodák tak dostal šancu už o rok neskôr, aby skutočne dokázal, že na to má. A ukázal to aj v rokoch 2015, 2016 a 2017. V roku 2014 spadol a musel odstúpiť. Šance sa vtedy chytil Vincenzo Nibali. Tento rok ale Froome cíti v nohách posledné tri víťazné Grand Tours. Nebol takým dominantným cyklistom. A práve preto siahlo Sky na záložný plán. Gerainta Thomasa. Ďalší Brit, ktorý pravdepodobne vyhrá Tour de France, podal strojovo dokonalý výkon. A vyzerá to tak, že Sky sa pri rozhadzovaní sietí opäť nemýlilo.
 
Obaja cyklisti, ako Chris Froome, tak aj Gerait Thomas už majú dávno po tridsiatke. Je teda najvyšší čas myslieť na budúcnosť. "Mojou zodpovednosťou ako tímového manažéra je myslieť dva/tri roky dopredu. A už mám v hlave vyskladaný tím," prezradil manažér tímu Dave Brailsford. "Hľadal som pretekára, ktorý by bol ďalší Froome, ktorý by bol náš veľký vodca na Grand Tours. Náš výber padol na Egana Bernala, ktorého sme v tíme veľmi chceli. On je naša budúcnosť," dodal vzápätí.
 
 
bernal 18 tour umelecky efefg
Umelecký pohľad na Egana Bernala (© Ashley Gruber, Jered Gruber || GRUBER IMAGES)
 
 
Egal Bernal má len 21 rokov. Ešte vlani pretekal s chlapcami z Dukly Banská Bystrica na Sibiu Cycling Tour (preteky vyhral) i Okolo Slovenska a dnes sa postaví na predposlednú etapu svojej prvej Tour de France v kariére. "Chcem byť len dobrým profesionálom. Ak to znamená, že budem tým chlapom, ktorý bude nosiť fľaše s vodou, tak to bude dobré," povedal pred pretekmi skromný cyklista. Len o nosení vody to ale nebolo, jeho výkony boli obdivuhodné, lídrov potiahol cez najťažšie kopce a ešte mu to aj vynieslo priebežné pätnáste miesto v GC, hoci štvrťhodinu stratil po páde na kockách. Takmer vyhral súťaž do 25 rokov.
 
Pre Sky ale nie je všetko iba prechádzkou ružovou záhradou. Počas všetkých priamych prenosov mohli diváci počuť bučanie fanúšikov rovno pri trati. Prejavy nevôle smerovali k Froomovi, ktorý bol podozrivý z dopingu. A včera neostali len pri bučaní. Po dojazde v Laruns bolo vidno, ako je tímové vozidlo Sky obhádzané vajíčkami. "Pravdepodobne je to typicky francúzske," hneval sa Brailsford. Na priliaty olej do ohňa ho upozornila aj UCI. Pravdou ostáva, že by sme asi nenašli tím, ktorý Francúzi nenávidia viac.
 
 
Zlomeniny na počkanie
 
Americký tím EF Education - Drapac utrpel včera ďalšiu zlomeninu. Po lopatke v podaní Lawsona Craddocka si zlomil nos Taylor Phinney. Američania skončili v etape na poslednom, respektíve predposlednom mieste, na chvoste grupetta. Phinney tak pokračuje v sérii nepríjemných pádov, ktorú odštartoval Philippe Gilbert a v ktorej pokračoval náš Peter Sagan. "Neviem. Chytil som balans a narazil som do stromov. Odniesla si to tvár, mám zlomený nos. Snažil som sa čo najskôr vyhľadať lekára, aby som minimalizoval straty. Pár minút po náraze som sa cítil trochu mimo, ale otras mozgu som nemal. Dokázal som sa sústrediť, vedel som, kde som, ako sa volám, aj aký je dnes dátum," vyhlásil po dojazde 28-ročný pretekár. Do cieľa dorazil s obväzom, ktorý mu zakrýval polovicu tváre. Druhú časť mu zakryla krv.
 
 
phinney 18 tour rozbity nos zranenie pad efefv
Taylor Phinney s rozbitým nosom (© Slipstream Sports / Cor Vos)
 
 
Američanom sa teda príliš nedarí, za to Francúzom áno. Po minulom roku, kedy vyhral bodkovanú súťaž Warren Barguil, sa tento rok teší z vrchárskej klasifikácie Julian Alaphillipe. Cyklista, ktorého domáci fanúšikovia milujú a ktorý sa o pár týždňov predstaví aj na Okolo Slovenska, získal 170 vrchárskych bodov, teda o jeden viac ako Barguil minulý rok.
 
Jazdec Quick-Stepu za to môže vďačiť aj štyrom výhram na HC kopcoch! Po vrcholoch Gliéres, Bisanne a Madeleine získal včera "triumf" aj na legendárnom Tourmalete. Zapísal sa tak do histórie. Nikomu pred ním sa nepodarilo zvíťaziť na štyroch takýchto kopcoch. "Keď som vstupoval na Tour de France, mojim jediným cieľom bolo etapové víťazstvo. Vrchársky dres nebol prioritou, no potom, ako mi po úspechu v Le Grand-Bornand pristál na pleciach, som začal myslieť na to, ako si ho odnesiem domov," prezradil svoje pôvodné úmysly Alaphilippe. Pre belgický tím ide o veľmi úspešnú Tour. Štyri víťazné etapy v podaní stále mladého Francúza a Fernanda Gaviriu, bodkovaný dres a priebežná jedenásta priečka Boba Jungelsa sa negatívne hodnotiť nedajú. 
 
Ďalším úspešným Francúzom je Sylvain Chavanel. Pretekár Direct Energie prekonal jeden z rekordov už len prítomnosťou na tohtoročnej Tour. Svojou osemnástou účasťou odsunul na druhú priečku Nemca Jensa Voigta a Austrálčana Stuarta O'Gradyho. Pre bývalého skvelého časovkára sú tieto preteky legendárne. Vyhral na nich síce len tri etapy (jednu v roku 2008 a dve v roku 2010), no na pretekoch nechýbal od roku 2001.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo z on-board kamier
 
 
No a po včerajšku má 39-ročný pretekár vo vrecku ďalší rekord. Na Tour de France absolvoval 366 dní. Na Tour pretekal viac ako jeden rok! O jednu etapu prekonal holandského cyklistu Joopa Zoetemelka. Dnes a zajtra to ale bude pre Francúza derniéra. "Toto je určite moja posledná Tour. Na budúci rok možno ešte budem pretekať, ale Tour sa ma už týkať nebude. Viem, aká je ťažká a koľko je toho potrebné obetovať," vyhlásil pred pretekmi majiteľ 45 profesionálnych víťazstiev. "Cyklistický matuzalem" začal svoju kariéru ešte v roku 2000. Teda v roku, kedy slovenská hokejová reprezentácia prehrala finálový súboj MS s Českom.
 
Obrovskú stopu tu ale zanechal aj Peter Sagan. Prežil si najnáročnejší deň pravdepodobne celej kariéry. Nebyť zeleného dresu, skončil by. Faktor Tour de France je ale obrovský. "Nedá sa opísať ako veľmi to bolelo, ale som rád, že som to zvládol a budem môcť pokračovať v pretekoch," povedal po etape šťastne unavený Slovák v službách Bory - Hansgrohe. "Bol som prekvapený už z prvého výstupu. Pomyslel som si, sakra, čo to bude za peklo. Čo budem dnes robiť, boli to len dva kilometre a ja som ich skoro nezvládol. Musím sa poďakovať mojim kolegom, bez nich by som to naozaj nedal," uzavrel Sagan. Musí si dať ešte pozor na dnešný limit, jeho časovkárske schopnosti sú ale dostatočné na to, aby to zvládol a šiesty zelený dres bude na svete.
 
 
sagan 18 tour oss tlapka bohfb
Peter Sagan s Danielom Ossom (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
kratka sprava ikonkaPreview etapy z pohľadu Tomáša Šandora
Pripravená trasa nebude vhodná pre každého špecialistu. Zvlnený profil a krátke stúpania budú skôr svedčať jazdcom, ktorí majú radi ťažké časovky a dokážu dobre regenerovať na konci dlhých pretekov, teda na výhru si budú robiť zálusk aj jazdci na celkové poradie. Tom Dumoulin obľubuje takýto profil s menšími kopcami, je vynikajúcim tempárom a silný aj v závere Grand Tour, preto bude mať o čo bojovať aj v dvadsiatej etape. Strata na Thomasa vyzerá byť definitívna, ale etapový triumf na Tour je vždy veľkým úspechom. Samotný líder pretekov je takisto veľmi dobrým časovkárom. Na začiatku roka ovládol dlhú ITT v Algarve a je aktuálnym britským šampiónom v jazde proti chronometru, preto sa očakáva, že bude obhajovať svoju pozíciu viac ako statočne. Takéto previerky zvláda aj Chris Froome, ale v posledných dňoch badať na ňom únavu, čo môže byť rozhodujúci moment v súboji o konečné pódium. Ak sa tam chce objaviť, musí v ITT podať lepší výkon ako Dumoulin a Roglič, no obaja konkurenti pôsobili v posledných horských etapách parádne. Týka sa to aj slovinského cyklistu, ktorého výkonnosť ešte stúpla v poslednom týždni, a mal by mať dostatok  energie, aby zostal na pódiu. A ak bude mať podobne dobré nohy ako včera, bude kandidátom na etapový triumf a v kútiku duše si môže trúfnuť aj na pozíciu Toma Dumoulina. V tomto roku už vyhral časovku na Okolo Slovinska a v Baskicku. Steven Kruijswijk bude súperiť s Mikelom Landom o piate miesto, v prípade super-dňa ich môže poštekliť Bardet. Domáci cyklista ale musí nájsť stratenú motiváciu po sklamaní, že sa mu nepodarilo vyhrať devätnástu etapu. Kvalitný výsledok môžu dosiahnuť Kwiatkowski s Castroviejom a budeme zvedaví, ako si poradí s touto vyzývavou trasou švajčiarsky špecialista Stefan Küng, ktorý má v tomto roku vynikajúcu časovkársku fazónu. Po včerajšom úniku nechce povedať svoje posledné slovo na pretekoch Jungels, na takejto trase vedia jazdiť súrodenci Izagirreovci, vytiahnuť sa môže Zakarin a prekvapením etapy môže byť aktuálny francúzsky časovkársky majster a držiteľ bieleho trička Pierre Latour.
 
 
Výsledky 19. etapy
1. ROGLIČ Primož link ikonka Team LottoNL - Jumbo link ikonka 5:28:17 120
2. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 00:19 50
3. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 00:19 25
4. MARTIN Daniel link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:19 15
5. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 00:19 5
6. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb link ikonka 00:19  
7. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 00:19  
8. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 00:19  
9. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:31  
10. ZAKARIN Ilnur link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:31  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
sky
Priebežné poradie pretekov po 19. etape
1. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 79:49:31 25
2. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb link ikonka 02:05  
3. ROGLIČ Primož link ikonka Team LottoNL - Jumbo link ikonka 02:24  
4. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 02:37  
5. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo link ikonka 04:37  
6. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 04:40  
7. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 05:15  
8. MARTIN Daniel link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 06:39  
9. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 10:26  
10. ZAKARIN Ilnur link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 11:49  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
z zeleny
 
z bodkovany
 
z biely
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po 19. etape
1. LATOUR Pierre Ag2r La Mondiale link ikonka 80:09:52
2. BERNAL Egan Team Sky link ikonka 05:47
3. MARTIN Guillaume Wanty - Groupe Gobert 19:39
4. GAUDU David Groupama - FDJ 1:06:43
5. TOLHOEK Antwan Team LottoNL - Jumbo link ikonka 1:14:41
6. MARTINEZ Daniel Felipe EF Education First - Drapac link ikonka 1:16:15
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop