Reakcie: Traja najrýchlejší muži neskrývali spokojnosť, Roglič ani Bardet nič neľutujú

28.7.2018, 18:10 | Aktuality zo sveta | V. Grežďová, L. Timko
Ani predposledný deň na Tour nesklamal. Časovka nechala na svojich pozíciách dokonca iba štyroch ľudí v Top 10. Tá najdôležitejšia pozícia sa ale nemenila. Thomas zjazd do cieľa vypustil, aby nič neriskoval, a po dojazde sa v objatí s Davidom Brailsfordom rozplakal. Už pochopil, že vyhrá Tour.
 
Dlho to vyzeralo, že žltý muž bude svoj veľký triumf oslavovať tretím čiastkovým. Aj dnes bol Geraint Thomas najsilnejší, no po vypustenom závere zaostal o štrnásť sekúnd. "Nemôžem tomu uveriť, nenachádzam slová. Je toho na mňa priveľa. Počas celých pretekov som na to nepomyslel a zrazu vyhrám Tour. V časovke som sa cítil silný, mal som dobré pocity. V zákrutách som šiel trochu tvrdšie, tak mi Nicholas Portal povedal, aby som šiel pokojne a ujistil sa, že vyhrám Tour. Cítil som sa na to, aby som tu porazil ostatných jazdcov, ale snažiť sa celé tri týždne je šialené. Naposledy som plakal, keď som sa ženil - neviem, čo sa mi to stalo," referoval dojatý rodák z Cardifu, ktorého čakajú veľké oslavy.
 
Tom Dumoulin celý deň bojoval s Chrisom Froomom a hoci televízna grafika prisúdila triumf Britovi, napokon boli oficiálne výsledky opravené a mohol sa radovať majster sveta. "Bol to úžasný posledný deň. Bol som veľmi nervózny, netušil som o rozdieloch a myslel som si, že Froome bol o sekundu rýchlejší než ja. Nemôžem tomu uveriť, je to vynikajúce. Ráno sme zistili, že nemáme môj dres, ale našťastie sa náš sponzor Exteondo z Baskicka postaral o ušitie nového, za čo im ďakujem," povedal v televíznom rozhovore druhý muž Tour.
 
 
dumoulin 18 tour triumf podium sunf
Tom Dumoulin sa radoval z pekného triumfu (© Cor Vos | Team Sunweb)
 
 
Christopher Froome bol opäť veľmi stručný, no mal dobrú náladu. Jeho sezóna už pomaly končí a môže sa venovať rodine. "Mal som ťažký rok. Dnes som nečakal, že by bolo možné sa cez Rogliča dostať na pódium, takže som z toho veľmi šťastný." Pocity šťastia prežívajú v celom Sky. "Chris si splnil už veľmi veľa svojich snov, takže je dojemné vidieť, že na týchto pretekoch aj Geraint niečo dosiahol. Robíme to celé preto, lebo je pre nás odmeňujúce, keď podporujeme ľudí v dosahovaní vytúžených výsledkov," citoval šéfa tímu Davida Brailsforda The Guardian.
 
Sky šiel ako tím perfektne. Hoci v TTT neboli extrémne dominantní, dnes nebrali len druhé, tretie i štvrté miesto, ale aj štrnáste, sedemánste a dvadsiate piate. To len dokumentovalo obrovskú silu najbohatšieho celku. V horúcom kresle dlho sedel Michal Kwiatkowski, ktorého porazili iba tri veľké hviezdy. "Teraz je to už menej o trase a viac o tom, ako ste sa po toľkých etapách zotavili. Dnes bol zrejme posledný deň na to, aby som ukázal, čo ešte na týchto pretekoch dokážem," vysvetľoval v cieli, prečo šiel naplno.
 
Sklamaný bol po dnešku Primož Roglič. Viacero odborníkov ho pasovalo do role najväčšieho favorita, ale po výdaji energie v piatok i celých troch týždňoch sa ešte ukázalo, že jeho telo nie je naučené na stopercentný výkon, podobne ako vlani v Marseille. "Urobil som, čo som vedel. Mal som dobré pocity, vyprodukoval slušnú silu. V tejto chvíli sme mohli spraviť len toto. Nemám žiadne výčitky, pretože táto Tour bola bláznivá. Som skutočne šťastný a hrdý," povedal ôsmy muž časovky s mankom 72 sekúnd.
 
 
roglic 18 itt rcsf
Primož Roglič (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Iba jednu pozíciu za Rogličom sa napokon umiestnil Steven Kruijswijk a nečudo, že z výkonu LottaNL - Jumbo neskrýval nadšenie. "Je to krásne! Musíte si dopredu stanoviť, že sa chcete dostať do Top 5. Ak sa vám to, vzhľadom na konkurenciu, podarí, nemôžete byť viac hrdý. Je to pre mňa potvrdenie toho, že stále na to mám. Po mojom páde na Gire v 2016 som si sebou nebol celkom istý. S Primožovým štvrtým miestom a troma etapovými víťazstvami sa na túto Tour môžeme pozrieť ako tím. Jazdili sme útočne, vždy sme zostávali nohami na zemi a neraz sme tímu Sky pripravili krušné chvíle. Určite budeme do budúcna na tomto stavať."
 
Po vlaňajšom výbuchu v časovke sa tentoraz veľmi pozitívne predviedol Romain Bardet. Z Francúzov bol jasne najsilnejší a že ešte získa pozíciu cez Landu, to nemohol čakať nikto. "Tour de France končím so vztýčenou hlavou, nič neľutujem a teším sa na budúci rok. Som šťastný, ale po včerajšej naháňačke mi stuhli nohy, ako aj ostatným v balíku. Ako tím sme na tejto Tour bojovali. Štandard je čím ďalej, tým vyšší, viac sa odo mňa očakáva, no ja vždy bojujem zo všetkých síl a pracujem s tým, čo mám," povedal vo francúzskej verejnoprávnej televízii.
 
Po veľmi dobrej vlaňajšej časovke v Marseille sa očakávalo, že by sa Mikel Landa mal pobiť o piatu pozíciu celkového poradia, no už nie je v Sky a Movistar sa v časovkách zosúva. Dostal sa cez neho Bardet. "Dnes nebol dvakrát dobrý deň. Necítil som sa dobre a moji rivali boli lepší. Je to prosto tak. Prišli sme sem s veľkými ambíciami, každý deň sme bojovali a snažili sa čo najmarkantnejšie tvoriť preteky, takže s tým môžeme byť spokojní. Najlepší na tomto dni boli fanúšikovia. Myslím, že som bol celkom konzistentný počas celej Tour, mal som síce incident v Roubaix, ale viem ostať pokojným a potvrdiť, že po minuloročnom štvrtom mieste som stálym pretekárom do Top 10," povedal napokon siedmy muž Tour.
 
 
landa 2017 ilustrak skyf
Mikel Landa (© Russ Ellis / Team Sky)

 
Daniel Martin sa nemal kam posúvať a v tejto disciplíne nie je doma, takže stratu 2:40 všetci očakávali. Ostal na ôsmej pozícii a už bilancoval Tour. Menším prekvapením je fakt, že ho vyhlásili za najbojovnejšieho jazdca Tour. "Akurát včera som prišiel na to, ako veľmi ma ovplyvnil pád na Alpe d'Huez. V časovke som už nemal sily. Vyhrať prvú etapu na Tour pre tím UAE je neskutočne pamätný moment. Jeden z dôvodov, prečo som prišiel do tohto tímu, bolo jeho posolstvo priniesť cyklistiku do Spojených arabských emirátov a dostať deti na bicykle. Čo sa týka zisku červeného čísla, každý deň sa snažím podať maximálny výkon. Toto je nezabudnuteľná Tour, posledné roky to bol jeden z najotvorenejších ročníkov. Teším sa s Thomasom, poznáme sa už dlhšie," zhodnotil Tour pre fanúšikov na svojej sociálnej sieti.
 
Medzi pozitívne prekvapenia sa zaradil Ilnur Zakarin. Profil časovky mu sedel a mal výborný deň. Asi nikto ho netipoval na siedme miesto s mankom iba 62 sekúnd ešte aj pred Rogličom. A oplatilo sa, dostal sa cez Quintanu. "Dnes som mal zo seba dobrý pocit. Prišiel som sa ešte predtým pozrieť na trasu, potom som počas rozjazďovania cítil dobré nohy a dal som do toho všetko. Tím ma veľmi podporoval, s mojim výsledkom som spokojný, ako aj s mojim výkonom. Toto je zrejme moja top forma. Trochu ma mrzí, že prišla neskôr, no dúfajme, že si ju do Vuelty udržím," povedal napokon deviaty muž GC.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
 
 
Po Landovi musel svoju pozíciu spred časovky pustiť aj Nairo Quintana, ktorý dnešok pretrpel a už nemal ani veľkú motiváciu. Stratil až štyri minúty. "Neočakávali sme takýto deň. Pád vo štvrtok na mne zanechal stopy, bolí ma bok a lakeť, ale môžem byť rád, že to nebolo horšie a neskomplikovalo to moje dokončenie Tour," povedal pre tím Kolumbijčan, ktorý ale nezabudol pripomenúť pozitívne momenty: "Dvaja sme skončili v Top 10 a vzali sme veľkú horskú etapu, s podporou skvelého tímu v deň, kedy sme robili veci veľmi dobre. K tomu aj tímová súťaž. Už sa tešíme a pripravujeme na Vueltu, uvidíme, čo tam. Stále bojujeme, hoci sme nedosiahli želaný výsledok na Tour. Snáď sa zlepšíme počas augusta i septembra a zatiaľ pokračujeme v boji."
 
Peter Sagan si dopísal aj predposlednú čiarku a už ho čaká iba dojazd v Paríži, kde si preberie zelený dres. "Dnes to išlo tiež ťažko, ale bolo to oveľa kratšie. Dalo sa to prežiť. Časový limit bol 25 % z času víťaza, takže na časovku je to celkom v pohode. Som tiež len normálny človek, môj zdravotný stav sa pomaličky zo dňa na deň lepší. Druhý a tretí deň je krízový, to som akurát prežil včera a dnes. Teraz by sa to malo zlepšovať," povedal po časovke štábu RTVS. 
  
 
Výsledky 20. etapy
1. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb link ikonka 40:52 120
2. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 00:01 50
3. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 00:14 25
4. KWIATKOWSKI Michal link ikonka Team Sky link ikonka 00:50 15
5. ANDERSEN Søren Kragh Team Sunweb link ikonka 00:51 5
6. JUNGELS Bob Quick-Step Floors link ikonka 00:52  
7. ZAKARIN Ilnur link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 01:02  
8. ROGLIČ Primož link ikonka Team LottoNL - Jumbo link ikonka 01:12  
9. SOLER Marc Movistar Team link ikonka 01:22  
10. HEPBURN Michael Mitchelton - Scott link ikonka 01:23  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
sky
Priebežné poradie pretekov po 20. etape
1. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 80:30:37 25
2. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb link ikonka 01:51  
3. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 02:24  
4. ROGLIČ Primož link ikonka Team LottoNL - Jumbo link ikonka 03:22  
5. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo link ikonka 06:08  
6. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 06:57  
7. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 07:37  
8. MARTIN Daniel link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 09:05  
9. ZAKARIN Ilnur link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 12:37  
10. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 14:18  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
z zeleny
 
z bodkovany
 
z biely
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po 20. etape
1. LATOUR Pierre Ag2r La Mondiale link ikonka 80:52:50
2. BERNAL Egan Team Sky link ikonka 05:39
3. MARTIN Guillaume Wanty - Groupe Gobert 22:05
4. GAUDU David Groupama - FDJ 1:07:18
5. MARTINEZ Daniel Felipe EF Education First - Drapac link ikonka 1:16:01
6. TOLHOEK Antwan Team LottoNL - Jumbo link ikonka 1:16:48
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop