Reakcie po Tour: Kristoffovi zachránilo Champs-Élysées sezónu, Thomas stále neverí

30.7.2018, 06:45 | Aktuality zo sveta | Juraj Pivarči
Tri týždne uplynuli ako voda a Tour de France včera definitívne skončila. Priniesla množstvo hrdinov, ktorí sa nezmazateľne zapíšu do histórie Starej dámy. Jedným z nich je aj víťaz poslednej etapy Alexander Kristoff, ktorému  Champs-Élysées diametrálne rozlíšilo doterajšiu sezónu. Tour otočila celú kariéru na ruby aj Geraintovi Thomasovi, ktorý stále neverí tomu, že vyhral.
 
 
Odpoveď médiám

Vo svete na dvoch kolesách by sa asi len márne hľadala slávnejšia etapa ako tá na Champs-Élysées v Paríži. Ten, kto vyhrá záverečný špurt Tour de France získa neuveriteľne prestížne víťazstvo. Vlani sa to podarilo Dylanovi Groenewegenovi, predvlani Andrému Greipelovi. Alexander Kristoff sa dočkal až teraz. "Je to skvelé víťazstvo. Som šťastný, sníval som o tom už ako malý chlapec. Je to zvláštny pocit, na Tour som naposledy zvíťazil pred štyrmi rokmi a nórska tlač sa ma pýtala, kedy sa mi to opäť podarí," usmieval sa po dojazde Alexander Kristoff, ktorý si pripísal piate sezónne víťazstvo.

Pre jazdca UAE je tento vavrín ako balzam na dušu. "Jarná časť sezóny mi nevyšla, preto je toto víťazstvo veľmi povzbudzujúce a v podstate zachraňuje celý ročník. Aj keď nemám na konte toľko víťazstiev ako obvykle, toto si idem užiť," dodal Nór, ktorý je ozdobený dresom majstra Európy. A práve tieto preteky absolvuje najbližšie. "Bol to posledný deň, čo som mal na sebe tento dres. Ten posledný rok som si naň zvykol a bolo by pekné, ak by som ho nosil aj ďalšiu sezónu," jasne prezradil svoje plány Kristoff.
 
 
kristoff 18 tour triumf uaefb
Alexander Kristoff s triumfom (© Courtesy UAE Team Emirates / SprintCycling)
 
 
Špeciálny dres si v Paríži užil aj Peter Sagan. Ten ho má však na sebe tak často, že svoju špeciálnosť vlastne stráca. Žilinčan dorovnal ďalší rekord. Šesťkrát dres bodovačky obliekal iba Erik Zabel. "Nebol to ten najlepší šprint v mojom živote. Mám na tele veľa a odrením a posledné dni som dobre nespal, takže som nemal potrebnú energiu. Kvôli zelenému dresu som ale šťastný a hrdý na môj tím Bora - Hansgrohe. Musím sa poďakovať spolujazdcom, ktorí urobili v jednotlivých etapách skvelú prácu. Aj počas tých, ktoré boli úspešné, aj počas tých, ktoré som musel len prežiť. Som veľmi rád, že majú vo mne takú dôveru. Rovnako veľkú dôveru mám aj ja v nich. Myslím si, že táto Tour je pre nás lepšia ako vlani," povedal ubolený, unavený, ale aj šťastný cyklista zároveň.

Na splnené či nesplnené ciele tímu sa pozrelo aj jeho vedenie. "Mali sme celkom ambiciózne ciele. Vyhrať aspoň jednu etapu, získať zelený dres a umiestnenie v Top 5. Získali sme tri etapy a zelený dres, takže sa nám väčšina cieľov podarila. Mali sme to naplánované trochu inak, ale v športe sa to skrátka nedá. Vždy prídu nejaké zmeny, hlavne pády," doplnil Sagana Ralph Denk. Mieril na nepríjemnosti Rafala Majku počas etapy v Roubaix, ale tiež na karambol Petra Sagan počas zjazdu v sedemnástej etape.
 
 
Rozhodla jednota tímu

Mnohí fanúšikovia si už zvykli, že Tour de France skrátka vyhrá Chris Froome. Po tohtoročnej edícii si budeme musieť zvykať na pozmenený fakt, že Tour vyhrá niekto z tímu Sky. Britský tím opäť ukázal geniálnu strojovosť, kompatibilitu, súdržnosť a bojovnosť, čo im vynieslo už šieste víťazstvo na Starej dáme Po Bradleymu Wigginsovi a Chrisovi Froomovi to bolo navyše už s tretím mužom. Tento raz padla voľba na Geraita Thomasa. "Rozhodujúca bola jediná vec. S chlapcami sme ostali súdržní počas celých troch týždňov. Počas dobrých aj tých zlých dní," načal svoje rozprávanie rodák z Walesu.
 
 
tour 18 tour etapa 21 start bohfb
Lídri súťaží na štarte (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 

A mal pravdu. Minimálne na trati to tak skutočne vyzeralo. Vo chvíľach, kedy sa v skupine nachádzali už len tí najväčší favoriti, Sky tam stále operovalo s tromi či štyrmi cyklistami. "Ani na chvíľu sme nemohli poľaviť. Veril som, že môžem poraziť mnohých, ale asi len tak počas jedného dňa, či týždňa. Na tri týždne som nemyslel. Po prvej časti pretekov som ale získal sebadôveru, ktorá každým ďalším dňom len rástla a rástla. Je to šialené, od Dauphiné do seba všetko dokonale zapadlo a od tej doby sa veziem na víťaznej vlne," radoval sa víťaz Tour de France 2018.
 
Veľmi zvláštne tri týždne zažil Chris Froome. Absolvoval štyri Grand Tours v rade, pričom tri z nich vyhral. Dokonca počas šiestich za sebou bol na pódiu. Počas tej poslednej si vypočul množstvo bučania či iných prejavov nenávisti, ale nazbieral tiež nové skúsenosti. Thomasovi robil v podstate elitného domestika. "Dnes to bolo pre mňa veľa emócií. Stál som na pódiu spolu s Geraintom a nemohol som byť šťastnejší. Pre náš tím to bolo neuveriteľné. Získali sme už šiestu Tour za posledných sedem rokov," rozhovoril sa po etape africký rodák. Počas celých pretekov bol skúpi na slovo, teraz sa ale skutočne rozpovedal. "Potrebujem trochu odpočinku. Absolvoval som štyri Grand Tours v rade, čo je naozaj náročné. Moja manželka Michelle navyše čaká dieťa, na svet by malo prísť už v týchto dňoch. Veľmi sa na ňu teším. Po návrate domov si ju užijem podobne ako celú rodinu, no hlavne si oddýchnem," prezradil FrOOOOme, ktorý si na ďalšie O musí minimálne ešte rok počkať. 
 
 
Ďalší heroický výkon

Po krásnom druhom mieste na Gire obsadil druhú priečku aj na Tour de France. Z Toma Dumoulina sa stal jeden z najlepších pretekárov na GC a Tour de France je jeho cieľom. Cieľom zvíťaziť bolo aj tento rok, ale Geraint Thomas... "Ak by mal menší náskok, bolo by to iné, pretože by musel útočiť alebo čeliť útokom. V horách bol ale pokojný, pretože bol v bezpečí. Bol jasne najsilnejší a preto druhé miesto neľutujem," pochválil svojho súpera jazdec Sunwebu. "Skutočne som spokojný. Ak by mi niekto pred Tour povedal, že podobne ako na Gire skončím druhý, okamžite by som to bral. Som šťastný aj za Thomasa, pretože bol neuveriteľný. Počas troch týždňov sa nedopustil žiadnej chyby. Mám voči nemu veľkú úctu a kvôli tomu ešte väčšiu radosť z môjho druhého miesta," pochválil svojho súpera ešte raz 27-ročný Holanďan.
 
 
video v clanku ikonka ciernaTo najlepšie z on-board kamier na Tour 2018
 
 
Extrémne úspešná bola Tour aj v podaní tímu LottoNL - Jumbo. V najlepšej päťke sa ocitli hneď jeho dvaja zástupcovia, pričom Primož Roglič bojoval aj o stupne víťazov. "Na to, čo som tu ukázal som veľmi hrdý! Posledné tri týždne boli krásne, navyše som vyhral asi najťažšiu etapu ročníka. Trochu ma mrzelo, že som prišiel o tretie miesto, ale musím byť realistický. Časovka mi veľmi nevyšla a inak to dopadnúť nemohlo. Ako tím sme ale dosiahli maximum," podal krátku analýzu svojho výkonu slovinský zjav. Piaty v poradí skončil Steven Kruijswijk, čo robí úspešnú Tour aj pre Holandsko. Krajina mlynov a tulipánov dodala najlepšej päťke dvojicu jazdcov. "Je to pekné. Dosiahnutie cieľa prináša veľmi zvláštny pocit. Posledné týždne som si užil a nemôžem byť na seba pyšnejší. Ako tím sme ukázali ohromnú silu, na čom môžeme stavať aj do budúcnosti," doplnil kolegu 31-ročný Kruijswijk.
 
A na záver sa ešte vrátime k Champs-Élysées. Na druhom mieste finišoval John Degenkolb. "Môj tím pre mňa pracoval na plný plyn, špurt naplánovali úplne dokonale. Vedel som, že to bude perfektné už keď sme prichádzali do poslednej zákruty. Držal som sa zadného kolesa Jaspera (Stuyvena), ktorý ma vyviezol obdivuhodným spôsobom," tešil sa z druhého miesta nemecký cyklista. Každý si spomenie na mnohými cyklistami preklínanú deviatu etapu finišujúcu v Roubaix. Vyhral ju práve Degenkolb, ktorý to vtedy prežíval veľmi emotívne. Pre jeho tím Trek - Segafredo to bol zároveň najkrajší deň celej Tour. Trápi ich však neúspech, ktorý si "pripísal" Bauke Mollema. Tretie miesto sa z parížskeho dojazdu ušlo Arnaudovi Démarovi (FDJ), štvrté Edvaldovi Boassonovi Hagenovi (Dimension Data) a piate Christophovi Laportovi (Cofidis). Tento menoslov len potvrdzuje to, aká bola tohtoročná Tour náročná. Ak by bola slávna etapa hneď na úvod pretekov, prvé miesta by asi obsadili úplne iní cyklisti...
 
 
Výsledky
1. KRISTOFF Alexander link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 2:46:36 120
2. DEGENKOLB John link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 00:00 50
3. DÉMARE Arnaud link ikonka Groupama - FDJ 00:00 25
4. BOASSON HAGEN Edvald link ikonka Team Dimension Data link ikonka 00:00 15
5. LAPORTE Christophe Cofidis, Solutions Crédits 00:00 5
6. RICHEZE Maximiliano Quick-Step Floors link ikonka 00:00  
7. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:00  
8. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 00:00  
9. PASQUALON Andrea Wanty - Groupe Gobert 00:00  
10. DE BUYST Jasper Lotto Soudal link ikonka 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
sky
Konečné poradie Tour de France 2018
1. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 83:17:13 1000
2. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb link ikonka 01:51 800
3. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 02:24 675
4. ROGLIČ Primož link ikonka Team LottoNL - Jumbo link ikonka 03:22 575
5. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo link ikonka 06:08 475
6. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 06:57 400
7. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 07:37 325
8. MARTIN Daniel link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 09:05 275
9. ZAKARIN Ilnur link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 12:37 225
10. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 14:18 175
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
z zeleny
z bodkovany
 
z biely
Konečné poradie súťaže do 25 rokov
1. LATOUR Pierre Ag2r La Mondiale link ikonka 83:39:26
2. BERNAL Egan Team Sky link ikonka 05:39
3. MARTIN Guillaume Wanty - Groupe Gobert 22:05
4. GAUDU David Groupama - FDJ 1:07:48
5. MARTINEZ Daniel Felipe EF Education First - Drapac link ikonka 1:16:25
6. TOLHOEK Antwan Team LottoNL - Jumbo link ikonka 1:16:48
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop