Tour sa zbavila niektorých favoritov, pohrala sa so šprintérmi, Saganovi dopriala rekord

31.7.2018, 22:00 | Aktuality zo sveta | Tomáš Šandor
Najväčšie cyklistické podujatie sezóny sa nikdy nemazná s favoritmi na titul a v tomto ročníku zastihol exodus aj šprintérov. Vo vrchárskej klasifikácii a v súťaži do 25 rokov sa presadili francúzski pretekári, Peter Sagan znovu udrel podmanivým spôsobom v bodovačke.  
 
 
Bez odstúpenia favoritov to nejde
 
V tomto roku zostal Čierny Peter v rukách Richieho Porteho, Rigoberta Urána a Vincenza Nibaliho. Austrálsky jazdec si neželal nič iné, len aby prekonal úvodný týždeň bez ujmy a mohol ukázať svoju kvalitu v kopcoch, ale pád na štarte nervóznej deviatej etapy s ním nemal zľutovanie. Po výbornej príprave znovu nemohol naplno zažiariť na Grand Tur, v tomto smere má obrovskú smolu. V rovnaký deň postihol fatálny pád aj Rigoberta Urána. Kolumbijský jazdec však spadol na kockách, a potom sa vytrápil ešte počas dvoch horských etáp, ale zdravotné komplikácie boli proti jeho účinkovaniu na podujatí. Vincenzo Nibali pred pretekmi hovoril, že toto je asi jeho posledná šanca v kariére na dosiahnutie dobrého výsledku na Tour, preto bolo nesmiernou škodou, že na Alpe d'Huez sa zranil vinou nezodpovedného fanúšika.
 
Všetci traja chýbali v ďalšom priebehu, ich prítomnosť v kopcoch by ešte viac zvýšila nároky na ostatných favoritov. Nibali by si vychutnával tvrdú jazdu tretieho týždňa, aj Porte by patril medzi najsilnejších, plus v zálohe by mal skvelú časovku, a Urán ako skúsený borec mal tiež dosiahnuť vrchol výkonnosti na konci pretekov. Okrem nich nedokončili a ochudobnili podujatie najmä Michael Matthews a LL Sánchez, obaja cestovali domov príliš skoro, aby niečo ukázali. Smolu mal aj tím Ag2r, ktorý prišiel o troch dôležitých jazdcov do kopcov, a tým sa nemohol viac postarať o Romaina Bardeta.
 
 
craddock 18 tour dojazd efefgruber
Lawson Craddock napokon zvládol Tour (© Ashley Gruber, Jered Gruber || GRUBER IMAGES)

 
Vysoká úroveň v kopcoch
 
V poslednom čase sa stáva pravidlom, že na Tour de France sa ide  mimoriadne rýchlo na dôležitých stúpaniach, v tomto smere sa francúzskej GT nevyrovnajú žiadne iné preteky. Aktuálne boli prekonané rýchlostné rekordy na Col de la Colombiere (Daniel Martin), Col de Val Louron-Azet (pelotón) a vynikajúci čas dosiahli na Tourmalete Majka, Landa, Zakarin a Bardet, ktorí tu vytiahli svoje najväčšie zbrane. O ohromnej rýchlosti v horách hovoril Jakob Fuglsang v cieli sedemnástej etapy. „Vedel som, že niektorí jazdci budú silnejší ako ja, ale prekvapila ma úroveň, ako nesmierne rýchlo dokážu ísť v kopcoch. Hovoril som o tom aj s Mikelom Landom, ktorý mi potvrdil, že dosahuje vyššie wattové výkony ako pred rokom, ale niektorí súperi sú aj tak rýchlejší.“
 
Super-výkon sme videli predovšetkým na stúpaní Cote de la Croix Neuve (3 km; 10,1 %). Frédéric Portoleau (www.chronoswatts.com) vypočítal, že Primož Roglič dokázal cez deväť minút udržať výkon 7,15 w/kg, čo patrí k tomu úplne najlepšiemu, čo sme videli na GT na krátkych kopcoch v posledných rokoch. Na dlhom cieľovom stúpaní upútal najmä Nairo Quintana, ktorý ponúkol na Col du Portet (16 km; 8,7 %) jeden zo svojich najlepších výstupov v kariére. Za necelých päťdesiat minút dokázal produkovať celý čas vysoký výkon 6,1 w/kg a to sú parametre, akými sa presadil Chris Froome na Mont Ventoux v roku 2013 alebo proti sebe súperili Andy Schleck s Contadorom na Tourmalete v sezóne 2010.
 
 
quintana 18 tour triumf movfb
Nairo Quintana s triumfom na Col du Portet (© SprintCycling / Movistar Team)

 
Šprintérsky prvý týždeň zostáva postrachom favoritov na titul
 
Nervózny prvý týždeň býva mínovým poľom pre jazdcov na celkové poradie, aj teraz mnohí z nich museli riešiť komplikácie, ktoré im znepríjemnili cestu poradím. Hneď v prvej etape stratili čas Froome, Porte, Yates, všetkých troch zastavil pád tesne pred páskou a jazdec tímu Sky sa aj sám ocitol na zemi. Na začiatku Tour najhoršie obišiel Quintana s defektom oboch kolies tesne pred ochrannou zónou a na jeho konte razom svietilo manko 1:15, kým spomínaní traja jazdci stratili „iba“ 51 sekúnd. Balík sa delil pred páskou aj na konci štvrtého dňa a minútovú stratu tentoraz vyfasoval Zakarin. Problémy si našli aj Dumoulina s Bardetom, ktorí sa zapotili na výjazde cez Mur-de-Bretagne. Oboch zastavili mechanické problémy, a kým domáci pretekár zaostal za víťazom etapy 31 sekúnd, Dumoulin stratil 53 sekúnd a ešte dostal penalizáciu dvadsať sekúnd. Koncovka ôsmej etapy nesadla Danielovi Martinovi. Írsky cyklista vo finále spadol a v cieli ho čakalo manko 76 sekúnd.
 
Veľké očakávania sprevádzali kockovú previerku, ale viac-menej všetci favoriti ju prekonali nad očakávania dobre. Problémy riešili Landa s Bardetom, ale obaja zvládli minimalizovať svoju stratu. Mnohé defekty francúzskeho cyklistu mali spôsobiť zle zvolené galusky a jazdec tímu Movistar spadol, na čo doplatil najmä v alpských etapách. A na ťažký pád kruto doplatil Rigoberto Urán. Z tohto je zrejmé, že víťaz pretekov Geraint Thomas prekonal prvý súťažný blok bez akýchkoľvek problémov a to bol potrebný odrazový mostík za jeho premiérovým triumfom. Nepríjemnosti sa vyhýbali aj Primožovi Rogličovi a Tom Dumoulin musel riešiť iba jedno zaváhanie. 
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo - Ako Geraint Thomas vyhral preteky (v angličtine)
 
 
Zelený dres nemôže meniť majiteľa, Sagan si ho obľúbil
 
Bodovacia súťaž prinášala dramatické momenty počas celých troch týždňov a vždy bol pri tom Peter Sagan. Minuloročné prerušenie zelenej série ho dostalo do najvyššej výkonnostnej pohotovosti a súperi sa presvedčili už počas úvodných dní, že všetko sa vrátilo do starých koľají. V prvom súťažnom bloku neskončil ani v jednej etape horšie ako ôsmy, v rozmanitých koncovkách využíval svoju všestrannosť a inštinkt dravca. Jednoducho vo finále etáp nerobil chyby a výborná fyzická kondícia mu dodávala energiu, aby deň po dni dokázal získavať vysoké priečky v cieli. Výborne šprintoval, preto získal výhru už na rovinatom profile druhého dňa, a potom si nenechal vziať ani špurt do kopca v meste Quimper.
 
Po prvom súťažnom bloku si vybudoval poriadny náskok v tejto klasifikácii, a keď preteky stratili v Alpách mnohých šprintérov, jeho pozícia bola neotrasiteľná. Ale zelený dres sme napriek tomu videli. V únikoch. Svetový šampión sa nemohol len tak voziť v balíku, keď cítil v nohách silu, a popri tom si evidentne budoval odolnosť v kopcoch. S výhľadom na blížiacu sa obhajobu dúhového dresu. Jeho stále veľká pohoda sa prejavila v trinástej etape, aj tretí triumf ukoristil v hromadnom špurte. Posledný týždeň už nemal čo zmeniť ohľadom zeleného dresu, stačilo len čakať na Paríž. Ale v ťažkej sedemnástej etape v jednom klesaní spadol a o zelený dres začali byť starosti. Očakávané utrpenie v poslednej pyrenejskej previerke nesklamalo, ale Sagan sa nezlomil, druhú šancu na rekordný šiesty zisk zeleného dresu nehodlal pustiť dolu vodou.
 
 
sagan 18 tour ilustrak alaphilippe bohfb
Peter Sagan s Julianom Alaphilippom (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)

 
Šprintéri pocítili tvrdosť horských etáp
 
Jedným z hlavných momentov pretekov boli aj hromadné odchody šprintérov počas horských etáp. Vyvolalo to diskusiu ohľadom zmiernenia časového limitu počas najťažších previerok. V tomto roku sme videli ohromnú kvalitu v kopcoch. Horské etapy sa jazdili vo vysokej intenzite takmer od začiatku, preto pre rýchlych cyklistov vôbec nebolo jednoduché, aby ustáli takýto vrchársky nápor. A keď niektorí z nich zápasili so slabšou sezónu, bez stopercentnej výkonnosti nemali šancu dokončiť Tour.
 
Úplnou pohromou boli pre nich alpské predstavenia. Mark Cavendish a Marcel Kittel nestihli limit v jedenástej etape a to len odrážalo ich rozpoloženie, v akom sa predstavili na TdF. Nemeckému šprintérovi sa nedarilo zbierať výhry po prestupe do Kaťuša - Alpecin, pred Tour vyhral iba dvakrát, a táto nepohoda sa preniesla aj na francúzske cesty. Ani raz tu nezvíťazil a jeho trápenie ukončili kopce. Ani Cavendish nebude spomínať v dobrom na prebiehajúcu sezónu. Vinou mnohých zranení a pádov sa nedostal do potrebnej formy, čo sa prejavilo na chýbajúcich triumfoch a aj slabšej pripravenosti, ktorá ho zlomila v Alpách. O deň neskôr skončili André Greipel, Fernando Gaviria a Dylan Groenewegen. Nemecký rýchlik už nie je najmladší a triptych horských etáp mu dal poriadne zabrať. Ale ako povedal po svojom odstúpení, ide domov so zdvihnutou hlavou. Nemal na to. Podujatie sa nezľutovalo ani s dvojnásobnými etapovými víťazmi. Gaviria s Groenewegenom majú ešte všetko pred sebou na Starej dáme a takáto skúsenosť im môže pomôcť v nasledujúcich edíciách.
 
 
gaviria 18 richeze objatie qstf
Maximiliano Richeze a Fernando Gaviria (© Quick-Step Floors Cycling Team / Getty Images)

 
Vrchárska súťaž udržala francúzsky kolorit
 
Julian Alaphilippe nadviazal na minuloročné výkony Warrena Barguila a rovnako ako on ovládol vrchársku súťaž s dvomi víťaznými etapami. Miestami sa zdalo, že práve obhajca bodkovaného dresu bude jeho hlavným súperom, ale Alaphilippe v rozhodujúcich momentoch jasne ukázal, kto je silnejší. Skvelá jazda v desiatej etape ho povzbudila, že sa môže realizovať v tejto súťaži. V prvom týždni premárnil niekoľko príležitostí na etapový triumf, ale všetko si to vynahradil v druhej fáze pretekov, kde sa náramne realizoval v kopcoch. Úspech viedol cez úniky a Alaphilippe vždy predviedol odvahu a správny inštinkt, aby mu neušla vedúca skupina, keď bol na trati pripravený veľký počet bodov. Na prémiách si pomáhal skvelým zrýchlením a súperi sa museli zmieriť s tým, že im vždy uchmatne najväčšiu bodovú porciu.
 
Práve desiata etapa ponúkla všetko, čo ho odvtedy zdobilo na Tour. Naskočil do silného úniku, podmanil si horské prémie, v ťažkom finále zaútočil sám a v klesaní nebola šanca, aby ho niekto dobehol. Silné zjazdárske schopnosti boli základom aj jeho triumfu v šestnástej etape, no dve výhry by nezískal bez toho, ak by nemal potrebnú vrchársku odolnosť. Veď dobyl štyri stúpania HC-kategórie. Alaphilippe však nie je pravoverným vrchárom, získanie  bodkovaného dresu tak podčiarkuje jeho perfektnú výkonnosť počas TdF. Warren Barguil nemal takú formu ako pred rokom, aj keď získal pekný počet vrchárskych bodov, ale výraznejší dojem nezanechal. Na treťom mieste v tejto klasifikácii skončil Rafal Majka, ktorý dostal apetít na bodkovaný dres, ale už bolo neskoro.
 
 
alaphilippe 18 tour bodkovany qstf
Julian Alaphilippe (© Quick-Step Floors Cycling Team / Getty Images)

 
Mladíkom vládla domáca nádej, veľký dojem zanechal Bernal
 
O dôležitý medzník v kariére mladého cyklistu sa pobili dvaja najviac favorizovaní pretekári. Pierre Latour z Ag2r, ktorý systematicky pracuje na svojom napredovaní, a Egan Bernal, najmladší borec celého podujatia. Na podujatí mal viac šťastia francúzsky cyklista, ale nedalo sa povedať, že by jasne prevyšoval svojho hlavného súpera. Latour si udržal vysokú výkonnosť počas celých pretekov a popri tom stihol podporovať kolegu Romaina Bardeta. Ukázal sa aj v niekoľkých únikoch, pred balíkom bojoval aj v šestnástej etape, kde finišoval desiaty, a najlepšie divadlo predviedol na Mur-de-Bretagne pekným útokom zo skupiny favoritov a  druhým miestom. Do bieleho sa obliekol po prvej alpskej previerke a priviezol ho až do Paríža. Latour je dobrý v kopcoch a má aj výbornú časovku, preto patrí k budúcnostiam nielen francúzskej cyklistiky. Jeho dobrou vlastnosťou je, že nič nechce v kariére urýchliť. Presne ako Bardet.
 
Ohromnú silu v kopcoch potvrdil Egan Bernal, ktorý vo veku 21 rokov patril v tomto smere k tomu najlepšiemu v tohtoročnej edícii. Kolumbijská nádej sa sústredila výhradne na kopce, ale určte nerátal s takou vysokou stratou v kockovej etape, ktorá ho prakticky obrala o biely dres. Nemusí však zúfať. Jeho predstavenia na Alpe d'Huez, keď eliminoval útočné pokusy všetkých hviezd, Col du Portet a v záverečnej horskej etape, kde zachraňoval Frooma, zanechali veľký dojem a len ho upevnili v pozícii najväčšieho talentu súčasnosti. Ako najmladší účastník na podujatí, v Paríži mal 21 rokov a 197 dní, dokázal finišovať v klasifikácii na skvelom pätnástom mieste. Od druhej svetovej vojny žiadny najmladší jazdec neskončil v poradí tak vysoko.
 
 
tour 18 tour etapa 21 start bohfb
Víťazi jednotlivých klasifikácií (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)

 
Organizátori majú pred sebou nové úlohy
 
Počas pretekov sa zapotili aj samotní organizátori, ktorí museli riešiť niekoľko nepríjemných udalostí. Premotivovaní fanúšikovia sa stávajú bežným koloritom TdF a pokiaľ nenarušia vývoj pretekov, je to v poriadku. Ale po Nibaliho odstúpení sa už budú musieť nájsť nové bezpečnostné opatrenia, aby sa podobné incidenty na podujatí neopakovali. Celý svet obletel neplánovaný útok slzným plynom na pelotón a každému muselo odľahnúť, že tento incident sa obišiel bez výraznejších zranení či komplikácii.
 
Organizátori sa snažili uviesť do praxe aj niekoľko noviniek. Bonus point v prvom týždni nesplnil účel, tri bonusové sekundy tesne pred cieľom neboli lákadlom pre nikoho. Ani pre jazdcov na celkové poradie, ani pre záujemcov o žltý dres počas úvodných dní. Hovorí sa, že na tomto mieste malo byť ponuke až desať bonusových sekúnd, ale jury s tým nesúhlasila. Ak sa má objaviť Bonus point aj v nasledujúcich ročníkoch, tak len so zvýšenými bonifikáciami, inak to nemá opodstatnenie. Štartovací rošt v sedemnástej etape ponúkol len charizmatické zábery zo začiatku etapy. Nič iné. Naopak, samotná veľmi krátka horská previerka bola svižná a dynamická, ako sa očakávalo, ale útočný festival nepriniesla. Spôsobil to náročný cieľový kopec, najťažší v celej edícii, pred ktorým mali favoriti právom rešpekt.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop