Reakcie: Quintana nerieši klebety, Pinot sa bojí o zdravie, Sagan berie Vueltu ako test

24.8.2018, 22:00 | Aktuality zo sveta | Juraj Janoťák
Už o pár hodín začne posledná Grand Tour v tejto sezóne. Aj v aktuálnom roku všetkých aktérov desí náročnosť týchto pretekov, no každý z nich rieši aj osobné "komplexy". Nairo Quintana sa snaží nemyslieť na to, že je opäť jedným z najväčších favoritov, Simon Yates a Fabio Aru tu zase prichádzajú o niečo múdrejší a Peter Sagan si tu prišiel vyladiť formu na svetový šampionát, no aj otestovať svoj zdravotný stav. 
 
 
Quintanu reči nezaujímajú
 
Španielska Grand Tour býva často poslednou šancou pre jazdcov a tímy napraviť si pošramotené meno v danej sezóne. Niečo také nemusí trápiť ľudí z britského Sky, veď tí sa z víťazstva tešili na Giro d'Italia a tiež Tour de France. Kto však musel riešiť presne tento "problém", bol Movistar. Domáci celok preto vyslal na Vueltu to najlepšie, čo aktuálne mal k dispozícii. Do zostavy sa dostal aj Alejandro Valverde, ktorý ale nebude lídrom tímu, keďže sa už pripravuje na MS v Rakúsku. "Na Tour sme nezanechali najlepší dojem, na Vuelte to chceme zmeniť. Našim lídrom bude Nairo, ktorý tu bude mať veľkú šancu vyhrať ďalšiu Grand Tour. Každý člen nášho tímu urobí preňho všetko. Ja tiež, aj keď je pravda, že sa snažím myslieť na svetový šampionát, takže na hranu možno nepôjdem. Uvidíme, ako sa preteky budú vyvíjať," vyhlásil španielsky matador.
 
 
valverde 18 mava rukou movf
Alejandro Valverde (© Movistar Team)
 
 
Nairo Quintana však vie, že byť tímovou jednotkou znamená byť pod veľkým tlakom. Ten mu v poslednej dobe robí veľké problémy a preto sa pred štartom Vuelty snažil udržať v psychickej pohode. "Vždy, keď prídem na trojtýždňové podujatie, som mnohými označený za adepta na celkové víťazstvo. Snažím sa tieto reči neriešiť. Nezáleží na tom, čo kto o vás povie, ak chcete vyhrať, musíte to ukázať na ceste. Existuje veľa kandidátov na celkové víťazstvo. My tu však máme veľkú zodpovednosť a vysoké očakávania sú s ňou spojené," skonštatoval kolumbijsky cyklista. Quintana je pred poslednou GT v roku motivovaný, no uvedomuje si, že bude potrebovať aj pomoc "pani Šťasteny", ktorá mu na Starej dáme chýbala. "Prichádzam na tieto preteky v dobrej kondícii. Nohy sa cítia dobre a morálka zostáva vysoká. Dobre som sa zotavil z únavy po TdF, ale stále ma trápia odreniny z pádov, ktoré som tam utrpel. Inak som v poriadku. To však nestačí, ak tu mám uspieť, budem potrebovať trošku šťastia, ktoré som vo Francúzsku nemal.“
 
Movistar na Tour de France vyskúšal zaujímavú stratégiu. Niečo podobné, ale nie úplne to isté, chcú v Španielsku aplikovať u Lotto NL - Jumbo. Tí na Vueltu nominovali Georga Bennetta a Stevena Kruijswijka"Už v zime sme vedeli, kto sa zúčastní tohtoročnej Vuelty. Tím sme na túto udalosť dlho pripravovali," bránil rozhodnutie tímu Merijn Zeeman, športový riaditeľ. Ten si za nomináciou Kruijswijka stojí a nebojí sa toho, že by do cieľa Vuelty nedošiel. "Našim lídrom bude George Bennett, ale aj Steven Kruijswijk, ktorý na Tour de France jazdil vo veľmi dobrej forme. Som presvedčený, že je vo výbornej kondícii. Určite bude musieť trošku pozmeniť štýl svojej jazdy, keďže oddychoval necelý mesiac, ale veríme, že s dvoma adeptmi na celkové víťazstvo môžeme dosiahnuť náš cieľ." Tretím lídrom Holanďanov bude Danny Van Poppel. Ten však bude mať na starosti uspieť v hromadných dojazdoch.
 
 
bennett g 2017 kalifornia zlty cdtf
George Bennett vlani v Kalifornii (© Slipstream Sports)
 
 
Yates a Aru sa poučili z minulosti
 
Ambície na celkové víťazstvo však majú aj iné tímy. Najväčším vyzývateľom Movistaru a Lotto NL - Jumba bude celok Mitchelton - Scott, ktorý prichádza na Vueltu nielen so Simonom Yatesom, ale aj jeho bratom Adamom. Lídrom však bude Simon, ktorý už nebude mrhať silami ako Giro d'Italia. "Na Vuelte budeme jazdiť trochu inak ako na Gire. Z talianskej GT sme si zobrali veľké ponaučenie. Myslím si, že Simon tam bol vôbec najlepším jazdcom v kopcoch, skoro v každom stúpaní dominoval nevídaným spôsobom. Bohužiaľ, za svoju aktivitu zaplatil veľkú daň. Do Španielska prichádzame skúsenejší. Hlavne je to jeho druhý trojtýždňový etapák v sezóne, takže musí byť obozretnejší. Chceli by sme, aby bol počas celých pretekoch rovnako konzistentný, no aby mal silný záver na tomto podujatí," povedal Matt White, tímový riaditeľ. Splniť misiu mu bude pomáhať silný tím, no hlavne jeho brat. Adam Yates nebude mať žiadne iné úlohy, len starať sa o Simona v kopcoch.
 
Veľmi slabý ročník prežíva Fabio Aru, ktorý nedokončil domácu Grand Tour a vytúžené úspechy sa nedostavili ani na ďalších podujatiach. Na Vuelte by chcel zabudnúť na mizerný rok. "Mám za sebou prvú časť sezóny, v ktorej som nedosiahol také výsledky, po ktorých som túžil. Práve naopak, musel som si zvyknúť na to, ako chutia prehry. No dobrý športovec sa dokáže z každej prehry niečo naučiť. Verím, že sa mi to podarilo. Hlavne preto zostávam v optimistickej nálade a dobre motivovaný," skonštatoval taliansky pretekár. Ten si uvedomuje, že v Španielsku ho nečaká prechádzka ružovou záhradou. "Ohľadom svojich ambícii na Vuelte budem hovoriť opatrne. Budú to taktické preteky, až deväť etáp bude končiť na kopci, takže tu bude dostatok priestoru na ataky. Dôležité budú aj krátke etapy, na tie sa chcem hlavne sústrediť, pretože tie budú mať veľký vplyv na celkové umiestnenie." Na Vueltu prichádza aj Dan Martin, ktorý však nebude útočiť na celkovú klasifikáciu. Ír tu bude plniť rolu domestika s ambíciou na etapové víťazstvo.
 
 
aru 18 tlacovka z boku rcsf
Fabio Aru (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
 
 
Urán a Porte zostávajú skromní 
 
Rigoberto Urán musel odstúpiť zo Starej dámy kvôli zlomenine. Líder EF Education First - Drapac sa už nevie dočkať, kedy sa španielsky kolotoč naplno roztočí. S tímom, ktorý mu má na Vuelte pomáhať, je spokojný. "Ako pred každými pretekmi, tak aj teraz cítim veľkú radosť. Teším sa na každé preteky, takže to u mňa nie je nič neobvyklé. Tento tím je pre Vueltu ako stvorený. Budeme určite veľmi silní. Naša zostava obsahuje silné mená do hôr, na rovinu a tiež do veterných etáp. Za seba hovorím, že som veľmi spokojný s nomináciou a verím, že sa nám podarí dosiahnuť nejaké významné úspechy." Svojmu zverencovi verí tiež športový riaditeľ Juanma Garate"Rigo je náš líder a naše eso pre celkovú klasifikáciu. Myslím si, že tento rok z rôznych dôvodov nemohol ukázať, čo v ňom je. Teraz sa mu to určite podarí."
 
Ďalším navrátilcom po ťažkom zranení je Richie Porte. Ten sa na španielskych cestách definitívne rozlúči so svojim terajším zamestnávateľom a chce to urobiť vo veľkom štýle. Porte však nie je úplne fit, trápia ho žalúdočné problémy a ani forma nie je tam, kde bola pre Tour de France. "Samozrejme, chcel by som zajazdiť na výbornú moju poslednú Grand Tour v drese BMC, ale ťažko sa dá predpovedať, kde po troch týždňoch budete. Kľúčová je forma. Po páde na Tour de France som musel vynútene oddychovať, zranenia boli príliš vážne. Chvíľku mi  trvalo, kým som sa vrátil k tréningu, čo môže koniec koncov hrať dôležitú rolu. Myslím si však, že mám za sebou dobrú prípravu, síce nemám také dobré nohy ako pred Tour," povedal. Austrálčan, podobne ako všetci adepti na celkové víťazstvo, tiež nechcel príliš odhaliť svoje plány. "Na začiatok pôjdeme asi opatrne. Tretí týždeň bude dosť náročný, v ňom sa bude rozhodovať. Nebojím sa ho, pretože na Vuelte budeme mať silný tím."
 
 
porte 18 ilustrak zdravi efefv
Richie Porte (© Slipstream Sports / Cor Vos)
 
 
Nibali bude čakať, Pinot sa strachovať
 
Veľmi zaujímavým pretekárom bude Vincenzo Nibali. Aj "Žralok z Mesiny" prichádza na Vueltu po zranení a preto ešte nevie, kde by sa na konci pretekov mohol nachádzať. Vysoké ciele si nekladie. "Mám za sebou asi len dvadsať dní tréningu, cítim, že ešte nie som pripravený na to, aby som súťažil na najvyššej úrovni. Uvidíme, ako sa nám bude dariť, pôjdeme deň za dňom. Dúfam, že v prvých dvoch týždňoch pôjde forma hore, totiž chcel by som niečo ukázať v záverečných siedmich dňoch," zhodnotila svoje šance najväčšia hviezda tímu Bahrajn - Merida. Nibali bude počas nadchádzajúcich troch týždňov počúvať svoje telo s cieľom, aby bol výborne pripravený na MS v Innsbrucku. "Veľa bude záležať od mojich pocitov, ktoré v dané dni budem mať. Teraz nie sú zlé, no ani dobré. Toto podujatie beriem ako dôležitú súčasť mojej prípravy na svetový šampionát. V Rakúsku chcem byť už konkurencieschopný.“
 
Medzi hriešnikov, ktorí nedokončili niektorú z tohtoročných Grand Tours, patrí aj Thibault Pinot. Francúza okrem náročnej trasy straší tiež nočná mora, ktorá ho prenasleduje na všetkých trojtýždňových pretekoch. "Nie je to tak, že sa to stáva často, vždy sa mi to stane. Okrem roku 2014, kedy som zažil výbornú Tour de France, sa mi nikdy nestalo, že by mi zdravie vydržalo po celé tri týždne. Už mám taký dojem, že na Grand Tour jednoducho musím ochorieť, aj keď si na zdravie dávam veľký pozor a snažím sa rôznymi spôsobmi pomáhať a zlepšovať si imunitný systém. Moja hlava to prestáva zvládať, viem, že mojim jediným nepriateľom som ja a moje zdravie. Možno to je najväčší rozdiel medzi mnou a najlepšími cyklistami, ktorí dokážu byť tri týždne v úplnom poriadku," skonštatoval Pinot, ktorý neprichádza na Vueltu len zlomiť netradičné preklatie, ale chcel by zvíťaziť minimálne v jednej etape. Bitku o celkové umiestnenie však neposúva na druhú koľaj. 
 
 
pinot 18 dojazd grimasa rcsf
Thibaut Pinot (© LaPresse/Massimo Paolone)
 
 
Sagan sa ide pripravovať
 
Tiež Peter Sagan patrí medzi cyklistov, ktorým pád ovplyvnil úvod druhej časti sezóny. Nie príliš dobrý zdravotný stav ho prinútil predčasne ukončiť svoje pôsobenie na európskom šampionáte a ani v Hamburgu mu nedovolil pobiť sa o víťazstvo. V Nemecku však bolo vidieť už určité zlepšenie, teraz na rad prichádza ale najväčší zdravotný test pred svetovým šampionátom. "Rozhodol som sa štartovať na Vuelte, Vidím to ako perfektnú prípravu na MS v Innsbrucku. Musíme ešte chvíľu počkať a potom uvidíme, ako som sa dokázal zotaviť z pádu na Tour de France. Ale myslím si, že som na dobrej ceste dostať sa opäť do vrcholovej formy," uviedol slovenský šampión, ktorý by chcel v Španielsku obohatiť svoju víťaznú bilanciu na tomto podujatí. "Na Vuelte je tento rok viacero veľmi zaujímavých etáp. Máme naozaj silný tím a v rukáve viacero kariet na víťazstvá v etapách. Samozrejme, aj ja sa pokúsim nejaké získať," dodal. Lídrom tímu BORA - Hansgrohe na celkové umiestnenie bude Emanuel Buchmann, ktorý si túto rolu vyskúša vôbec po prvýkrát. 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop