Reakcie: King bol v šoku, Rolland smutný, Sagan spokojný a Yates sa nechal uniesť

28.8.2018, 20:00 | Aktuality zo sveta | V. Grežďová, J. Janoťák
Koncovka štvrtej etapy si pripravila niekoľko príbehov na rôznych frontoch. Ben King si splnil sen a tohtosezónny cieľ. Blízko k výhre boli aj Nikita Stalnov a Pierre Rolland. Francúzovi ale vadilo teplo. Počasie vôbec neprekážalo Simonovi Yatesovi, ktorý sa nechal uniesť. Zato Valverde robil všetko pre Naira.  
 
 
Skupina favoritov (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Kinga potešilo osobné zlepšenie
 
Po štvrtej etape je úplne najspokojnejším mužom v pelotóne Ben King. Jazdec Dimension Data prerušil sériu nevydarených výsledkov jeho tímu a zároveň si splnil jeden zo sezónnych cieľov. "Vyhrať etapu na Grand Tour som si na začiatku roka zaradil medzi ciele. Je to o viere v seba samého, o vsugerovaní si, že mám na to potenciál. S manželkou sme pre toto obetovali veľmi veľa," skonštatoval šťastný pretekár, ktorý počas celého dňa mal len malú nádej, žeby sa mu mohlo podariť vyhrať. "Splnený sen. Začal som tomu veriť až v poslednom kilometri. Som šťastný, že to tak vyšlo."
 
Najväčší hrdina dnešného dňa v cieli žiaril nadšením a nevedel si vynachváliť svoj celok, ktorý tak hrdo reprezentoval v úniku a nakoniec aj na stupňoch víťazov. Nie je sa mu ani čo diviť, keďže na Grand Tour ešte nikdy nevyhral. Každé premiérové víťazstvo má špecifickú chuť, ktorú si aj King navždy zapamätá. "Ďakujem tímu za vloženú dôveru, dali mi príležitosť, hoci tu dnes jazdíme ako podpora pre Louisa. Toto je vrchol našej sezóny. S týmto tímom som jazdil v Rakúsku a na Vuelta a Burgos, kontinuálne sa zlepšujem. Verím si a teším sa na zvyšok mesiaca. Ja osobne som stále v šoku," dodal.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
 
 
Stalnov je motivovaný, Rolland sklamaný
 
Veľmi blízko životného úspechu bol Nikita Stalnov, ktorý v záverečnom stúpaní ako jediný dokázal držať krok s dnešným víťazom. Nakoniec mu ale došli sily a prehru, ktorú utrpel, zobral viac ako športovo. "Úprimne, dnes som zo seba vydal všetko a nemôžem sa sťažovať. Samozrejme, že by som radšej túto etapu vyhral, bol som dosť blízko, ale aj tak si myslím, že som zajazdil super preteky," hodnotil svoje vystúpenie jazdec Astany. Stalnov si však nemyslí, že dnes prehovoril naposledy. Jeho výkon mu dal guráž do ďalších etáp. "Posledný kopec bol drsný a museli sme neúnavne ťahať, aby nás prenasledovatelia nedobehli. Chcel som už predtým zaútočiť, ale zdalo sa mi, že som v posledných kilometroch na pokraji svojich síl. Tento výsledok ma však motivuje do ďalších dní a do celej Vuelty." 
 
To u posledného pretekára, ktorý bojoval o etapový vavrín vo štvrtej etape, bolo cítiť veľké, veľmi veľké sklamanie. Pierre Rolland totiž naskočil do úniku už tretíkrát v tomto ročníku Vuelty, no ani raz sa mu nepodarilo splniť daný cieľ. "Neviete si ani predstaviť, aký som sklamaný. Na poslednom kopci som najskôr stratil asi minútu, ale podarilo sa mi vrátiť sa na dostrel, no v tomto teple som už viac zo seba nedokázal vydať," uviedol francúzsky cyklista, ktorého pri srdci hriala aspoň myšlienka, že dnes vyhral jeho veľký kamarát. "Jediné, čo ma po celom dni teší, je fakt, že vyhral Ben, ktorý sa v minulosti často pre mňa obetoval ako môj tímový kolega. Neskutočne si ho vážim a gratulujem mu k životnému úspechu."
 
 
rolland 18 vuelta stupanie efefv
Pierre Rolland (© Slipstream Sports / Cor Vos)
 
 
U Bory zavládla spokojnosť
 
Až tri zaujímavé mená nominovala BORA - Hansgrohe na španielsku Grand Tour. Jedným z nich je Emanuel Buchmann, ktorý v posledných kilometroch ťažil z predchádzajúcich tréningov. Nemec si finálny kopec v tomto roku už párkrát prešiel. "Mal som opäť dobré nohy. Posledné stúpanie poznám z tréningov, zapamätal som si najmä to, že na vrchole to trošku zrovinatelo. Vo finále som mal ešte trochu síl v zásobe, tak prečo to neskúsiť? Počítal som s tým, že veľa jazdcov si všímalo predovšetkým Rafala, a to bola moja výhoda. Vuelta sa však bude rozhodovať v poslednom týždni a až vtedy potrebujete mať energie nazvyš." Buchmann dnes ukázal, že môže patriť medzi čiernych koňov. Rafal Majka si zase konečne odskúšal, ako je na tom v pretekárskom tempe. "Mám dobrú formu. Po Tour to boli teraz moje prvé kopce v pretekárskom tempe a som s výsledkom spokojný. Tím je silný a teraz máme tam hore Emanuela. To nám ponúka všelijaké možnosti. Uvidíme, ako sa preteky vyvinú, ale zatiaľ ide všetko skvele," povedal už skúsený Poliak.
 
V nemeckom celku všetko klape tak, ako má. Svedčí o tom fakt, že každý člen tohto tímu dnes urobil, čo len mohol, aby to Buchmannovi čo najviac uľahčil. Svoju ruku k dielu pridal aj Peter Sagan, ktorý sa vôbec nešetril. "V tomto prvom horskom finiši sme všetci šli na Emanuela. Bol silný a je teraz celkovo druhý, len sedem sekúnd za Kwiatkom. Dnes sme odviedli perfektnú prácu," tešil sa slovenský šampión. Jeho tímového ducha ocenil aj tímový riaditeľ Bory. "Dobrého tímového ducha spoznáte podľa toho, že u vás aj majster sveta nosí vodu. Davide tiež mohol zabrať, no teplo mu trochu viac uškodilo. Chceli sme dnes niečo vyskúšať, keď sme v skupine favoritov zastúpení viac než jedným pretekárom, a skvele to vyšlo. Toto je však len začiatok GC bitky," vyhlásil Steffen Radochla.
 
 
buchmann 18 vuelta stupanie bohfb
Emanuel Buchmann v stúpaní (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Yates netušil, čo robil
 
Pred štartom Vuelty znelo z Mitcheltonu - Scott, že Simon Yates nebude zbytočne plytvať silami. Neprešiel ani prvý týždeň a Brit sa opäť nechal uniesť. "Dnes útok nebol v pláne, nechal som sa uniesť, ale cítil som sa dobre a videl som príležitosť. Cez mesto Lotto-Jumbo nastolili pohodové tempo, ale vyzeralo to tak, že sa skôr spomaľuje, tak som si povedal, že ja budem vo svojom tempe pokračovať. Neviem, čo som vlastne robil. Možno som len testoval súperov a predpokladal, že niekto sa ku mne hneď pridá. Nezamýšľal som to, naozaj," ospravedlňoval sa svojim fanúšikom. Yates však potreboval stiahnuť stratu, ktorú nabral v predchádzajúcich dňoch, takže jeho počin sa dá ospravedlniť. "Nechcem znieť namyslene alebo naduto, tieto veci sa stávajú a keď som sa raz pokúsil, tak som unikol. Vyzerá to tak, že som získal čas, ktorý som stratil v inej časti pretekov, v prológu a druhom dni, takže v podstate to bol dobrý deň," ukončil Simon svoju analýzu. 
 
O niečo menej zhovorčivejší bol v cieli Michal Kwiatkowski. Stále priebežný líder španielskeho trojtýždňového etapáku by sa chcel pretransformovať na pretekára do celkovej klasifikácie, ale jeho prerod ešte nie je hotový. Uvedomuje si to aj samotný Poliak, ktorý preto hodnotil dnešný deň ako pozitívny. "Celkom dobre sme si počínali pri udržaní červeného dresu. Nie som práve najväčší bojovník v celkovom poradí, takže teraz to je na Quintanovi, Bennettovi, Valverdem, Yatesovi a ostatným, aby etapy využili na získanie času. Môj výkon na poslednom stúpaní ma potešil. Teším sa na ďalšie vyzývajúce etapy," skonštatoval.
 
Svoje dojmy s verejnosťou zdieľal tiež Alejandro Valverde. Španielsky matador si v utorok počínal excelentne, no tentokrát nemyslel na seba, ale na svojho lídra. Všetko, čo Valverde urobil v záverečnom stúpaní, bolo z jedného jediného dôvodu, snažil sa pomôcť Quintanovi. "Bolo to veľmi rýchle stúpanie, v ktorom sme urobili všetko, čo sa dalo. Keď Yates zaútočil, museli sme sa sústrediť a nenechať mu priveľa času. Tiež som sa pokúsil o atak, aby som doviedol skupinu späť k jeho kolesu, a keď ma dostihli, neprestával som a ťahal som pre Naira. Potom som už ostal s nimi a limitoval straty," opísal Valverde koncovku štvrtej etapy. Ani on nezabudol dodať, že Vuelta je stále na začiatku. "Tieto preteky nám toho ešte veľa ponúkajú a my sme celkom spokojní, takže zatiaľ je všetko v poriadku," doplnil. 
 
 
Výsledky 4. etapy
1. KING Ben Team Dimension Data link ikonka 4:33:12 100
2. STALNOV Nikita Astana Pro Team link ikonka 00:02 40
3. ROLLAND Pierre EF Education First - Drapac link ikonka 00:13 20
4. MATÉ Luis Ángel Cofidis, Solutions Crédits 01:08 12
5. GASTAUER Ben Ag2r La Mondiale link ikonka 01:39 4
6. WALLAYS Jelle Lotto Soudal link ikonka 01:57  
7. CABEDO Óscar Burgos - BH 02:24  
8. YATES Simon link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 02:48  
9. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe link ikonka 02:50  
10. LÓPEZ Miguel link ikonka Astana Pro Team link ikonka 03:07  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
cerveny
Priebežné poradie pretekov po etape
1. KWIATKOWSKI Michal link ikonka Team Sky link ikonka 13:47:19 20
2. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe link ikonka 00:07  
3. YATES Simon link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 00:10  
4. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 00:12  
5. KELDERMAN Wilco link ikonka Team Sunweb link ikonka 00:25  
6. IZAGIRRE Ion Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:30  
7. GALLOPIN Tony Ag2r La Mondiale link ikonka 00:33  
8. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 00:33  
9. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:37  
10. MAS Enric Quick-Step Floors link ikonka 00:42  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
zeleny
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. KWIATKOWSKI Michał Team Sky link ikonka 46
2. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 33
3. KING Ben Team Dimension Data link ikonka 29
 
 
bodkovany
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. MATÉ Luis Ángel Cofidis, Solutions Crédits 36
2. ROLLAND Pierre EF Education First - Drapac link ikonka 20
3. KING Ben Team Dimension Data link ikonka 12
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop