Reakcie na nedeľu: King nikdy tak netrpel, Yates vraví, že sa zbližuje s dresmi

2.9.2018, 19:30 | Aktuality zo sveta | V. Grežďová, L. Timko
Na konci prvého týždňa sme videli boj na dvoch frontoch. Opäť si nikto z úniku neporadil s Benom Kingom, ktorý prežil životný týždeň. Medzi favoritmi sa prehadzovali pozície. Do červeného dresu sa paradoxne dostal Yates, ktorého porazili až piati súperi. Valverdemu k dresu chýbala sekunda, ale pripomenul, že už má dva triumfy a s la roja prichádza aj zodpovednosť, takže všetko je v poriadku.
 
 
Benjamin King neprestáva udivovať cyklistický svet. Už vo štvrtej etape zachraňoval česť Dimension Data, ktorý vyhral v tejto sezóne iba tri relevantné etapy na pretekoch HC kategórie. V utorok si na Alfacare poradil s Rollandom, dnes na Covatilli s Mollemom a Teunsom. "Vyhrať jednu etapu je splnený sen. Vyhrať etapu na GT bolo veľkým cieľom mojej kariéry, preto som rád, že toto víťazstvo dokázalo, že to prvé nebola náhoda. V živote som tak netrpel, stále mám zahmlenú myseľ, ale snáď to prejde a uvedomím si, aký je toto výsledok," povedal Američan, ktorý je vysoko vo všetkých klasifikáciách, teda čisto teoreticky môže zabojovať o vrchársky dres či kombináciu, ak by sa držal naďalej vysoko v GC. Zdá sa, že na druhú desiatku má.
 
 
king 18 vuelta triumf asofv
Ben King s triumfom (© ASO / Unipublic / Luis Ángel Gómez / Gomez Sport)
 
 
Bauke Mollema je veľkým nešťastníkom tejto sezóny a dnes to len znova potvrdil. Štvrtý bol v Algarve, druhý na Coppi Bartali, tretí i štvrtý v etapách na Tour, druhý v San Sebastiane a triumf mu ušiel aj na La Covatilla. Kinga si nechal ujsť na rovine a v kopci už bolo neskoro. Síce sa zdalo, že ho zdolá, už ho pred sebou videl, ale zlomil sa a opäť z toho nič nebolo. "Som sklamaný, prosto som nevedel zatvoriť medzeru. Videl som ho hneď pred sebou. Prišiel som späť z 1:40 na 15 sekúnd, ale bolo to príliš ťažké. Je to škoda, lebo som sa cítil dobre celý deň. Opäť to bol príjemný deň v brejku. V posledných 20-25 km skupina začala zas útočiť a zrazu King mal náskok. Začal stúpať na kopec s náskokom trochu priveľkým na zmazanie, takže je to škoda."
 
Podľa papierových predpokladov mal byť šiesty muž Paríž - Nice a piaty z Okolo Poľska lepší ako King, no Dylan Teuns sa na Grand Tours zatiaľ nevie presadiť, a to sa práve v prvom týždni od neho čakalo najviac. Až dnes bol v úniku a hoci tretie miesto nie je zlé, BMC to nemôže stačiť. "Pre mňa je toto dobrý výsledok. Keď vyviniete takéto úsilie, skúšate to zavŕšiť, no napokon tam boli odo mňa len dvaja silnejší borci. Je to škoda, ale nie je hanba byť tretím. Posledný kopec bol ťažký. V záverečných troch kilometroch som cítil tlak a musel som ísť kilometer a pol do cieľa naplno, aby ma nedohonili. Na začiatku etapy sme mali plán skúsiť to v úniku, ale nechcel som plytvať energiu na to, aby som sa tam dostal. Nakoniec som ani nemusel a bol som šťastný, že som sa tam ocitol. Celkovo ma teší tento deň," povedal pretekár, ktorý odchádza do Bahrajnu-Merida.
 
Hoci zaostal o deväť sekúnd na svojich najvážnejších súperov, z predchádzajúcich etáp mal našetrené, a tak sa Simon Yates dostal do červeného dresu. Podarilo sa mu to o jednu sekundu pred Alejandrom Valverdem. Mal teda aj šťastie, že jeho súper zaostal viac ako mal. Brit ale potvrdil svoju superkvalitu, keďže tento rok už týždeň nosil ružový dres. "Nečakal som, že na konci tejto etapy budem mať líderský dres. S líderskými dresmi sa pomaly zbližujem. O ďalšom postupe sa poradím s tímom. Na poslednom stúpaní bol vietor rozhodujúcim faktorom, ale nie až tak, ako sme očakávali."
 
 
yates s 18 vuelta cerveny podium asofv
Simon Yates na pódiu (© ASO / Unipublic / Luis Ángel Gómez / Gomez Sport)
 
 
Alejandro Valverde znovu potvrdil, že v takýchto dlhých kopcoch už nie je tým, kým býval a sedia mu skôr zvlnené a kopcovité etapy. Na najlepších stratil 24 sekúnd a hoci celý týždeň kade-tade zbieral sekundy, jedna mu nestačila. "Toto bol môj najlepší výstup na La Covatilla v celej profesionálnej kariére. Ak by som si udržal tú krajnú intenzitu o štyri či päť sekúnd dlhšie, určite by som zostal s čelnou skupinou. Úprimne, moje nohy sa počas dňa ani posledného kopca necítili zle. Napriek tomu to bola náročná etapa už od začiatku a každý sa v istom okamihu ocitol v nebezpečenstve. Musíme Yatesovi zagratulovať a radovať sa z toho, čo máme. Som druhý, sekunda ma delí od červeného dresu, a v týchto pretekoch nás toho ešte toľko čaká.  Ja som tu len prišiel zbierať dobré výsledky a zatiaľ mám dve etapové víťazstvá. Chcel by som si obliecť červený dres, ale v tejto pozícii je menej zodpovednosti na mojom tíme." Určite sa tú sekundu bude niekde snažiť nájsť, pretože si veľmi dobre uvedomuje, že má svoje roky a nemusí už prísť šanca dostať sa do la roja, v ktorom strávil už 27 dní pri piatich rôznych účastiach. Navyše, pri zháňaní sekundy bude aj bodovať do zelenej súťaže, ktorú chce vyhrať.
 
Nedá sa ešte povedať, žeby Nairo Quintana dnes položil základ k celkovému triumfu, rozdiely boli minimálne, no vyzeral veľmi dobre a v celkovom poradí sa z ôsmej priečky dostal na tretiu. V prípade zaváhania Yatesa a očakávaného ústupu Valverdeho je už na ceste k la roja. "Cítil som sa dobre a tím bol veľmi sústredený na dobrú prácu počas etapy. La Covatilla je špecifické stúpanie - bol tam protivietor, teda stačilo ostať za súpermi a šlo sa bez problémov, akákoľvek snaha bola o to náročnejšia, zároveň bolo veľmi teplo a viacerých ľudí to ovplyvnilo. Videli sme, že medzi nami súpermi sa urobili menšie medzery. Aj ja som sa chvíľu trápil, ale dobre to napokon dopadlo. Musím poďakovať Richardovi Carapazovi za super robotu. Yates sa určite bude snažiť držať dres, takže musíme sa deň po dni snažiť využiť všetky šance na získanie nejakého času," povedal malý Kolumbijčan, ktorý môže byť s prvým týždňom spokojný.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
 
 
Veľmi aktívny bol dnes Wilco Kelderman, ktorý musí hasiť stratu 1:44 z rovinatej šiestej etapy, kde mal smolu na defekt. Inicioval rozdelenie skupiny favoritov a na pásku prišiel iba s Lópezom a Quintanom. Už je tak bližšie k Top 10. "Na začiatku stúpania som sa necítil úplne dobre. Vietor bol silný, tak som chcel zvoľniť - skorý útok nebol možný. Vystihl som dobrý moment, tak som to skúsil, vytvorili sme medzeru, získali nejaký čas. Minule som stratil veľmi veľa času, ale na Vuelte je teraz ešte zavčasu. Uvidíme budúci týždeň. Pred Vueltou som dlho nepretekal, ale teraz sa každý deň cítim lepšie a lepšie." 
 
Emanuel Buchmann prechádzal Vueltou ako nôž maslom, bol blízko k červenému dresu a nemal žiadny problém. Na Alfacare dokonca získal zaujímavé sekundy. Dnes však nemal svoj deň a predchádzajúca aktivita sa prejavila na polminútovej strate, hoci asi každému je jasné, že na pódium zrejme mať nebude. Vďaka minulým etapám ale ostáva na štvrtej pozícii. "Stúpanie La Covatilla otestovalo jazdcov. Chcem poďakovať mojim tímovým kolegom za tvrdú prácu, splnili sme stanovený plán. Spolu s Rafalom sme zostali na dlhom stúpaní vo vedúcej skupine, bohužiaľ, neboli sme schopní nasledovať ataky a stratili sme kontakt s hlavnými GC súpermi. To mi je ľúto, ale pomaly sa zotavujem z pádu a naberám sebavedomie do budúcich etáp," povedal Nemec, ktorý v druhom týždni ukáže, či bude mať prvý raz v kariére na Top 10.
 
Veľmi zle to dopadlo v Sky. Michal Kwiatkowski vyzeral dobre, ale David de la Cruz zasa mal problémy. Poliak ho šiel ratoval a napokon aj sám vytuhol a vypadol z celkového poradia. Španielsky líder bielych stratil ďalších pár desiatok sekúnd a celkovo je trinásty. "Pre Davida bolo tempo na úpätí stúpania príliš tvrdé. Ale potom sa spamätal a jazdil vlastným tempom. Musíme zostávať pozitívni, pretože vieme, že David mal vždy problémy s tunajším teplom. V druhom alebo treťom týždni bude na tom lepšie. Stále sme v hre," povedal športový riaditeľ Sky Gabriel Rasch.
 
 
Výsledky 9. etapy
1. KING Ben Team Dimension Data link ikonka 5:30:38 100
2. MOLLEMA Bauke link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 00:48 40
3. TEUNS Dylan BMC Racing Team link ikonka 02:38 20
4. LÓPEZ Miguel link ikonka Astana Pro Team link ikonka 02:40 12
5. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 02:40 4
6. KELDERMAN Wilco link ikonka Team Sunweb link ikonka 02:40  
7. URÁN Rigoberto EF Education First - Drapac link ikonka 02:43  
8. IZAGIRRE Ion Bahrain Merida Pro Team link ikonka 02:46  
9. YATES Simon link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 02:49  
10. BENNETT George Team LottoNL - Jumbo link ikonka 03:02  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
cerveny
Priebežné poradie pretekov po etape
1. YATES Simon link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 36:54:52 20
2. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 00:01  
3. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 00:14  
4. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe link ikonka 00:16  
5. IZAGIRRE Ion Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:17  
6. GALLOPIN Tony Ag2r La Mondiale link ikonka 00:24  
7. LÓPEZ Miguel link ikonka Astana Pro Team link ikonka 00:27  
8. URÁN Rigoberto EF Education First - Drapac link ikonka 00:32  
9. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:43  
10. BENNETT George Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:48  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
zeleny
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 81
2. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 63
3. KING Ben Team Dimension Data link ikonka 58
 
 
bodkovany
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. MATÉ Luis Ángel Cofidis, Solutions Crédits 60
2. KING Ben Team Dimension Data link ikonka 33
3. MOLLEMA Bauke link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 24
 
 
biely
Priebežné poradie kombinovanej súťaže po etape
1. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 18
2. KING Ben Team Dimension Data link ikonka 23
3. LÓPEZ Miguel link ikonka Astana Pro Team link ikonka 30
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop