Reakcie po Vuelte: Pre Yatesa satisfakcia po Gire, v Movistare cítia generačnú obmenu

17.9.2018, 09:00 | Aktuality zo sveta |
Cyklistický ošiaľ na Pyrenejskom polostrove skončil. Záverečnou etapou v hlavnom meste Španielska sa napísala veľká bodka za ešte väčšími pretekmi. Tie predstavili nových hrdinov, ale aj staré známe tváre, ktoré si konečne napravili apetít. V tejto kategórii sa vyníma Simon Yates, ktorý nezvládol záver Gira, za to celú Vuletu preletel s prehľadom. Nezaostal ani domáci Movistar, ktorý však cíti, že by sa čosi malo zmeniť.
 
Po skončení Vuelty sa kdesi zďaleka na cyklistický pelotón pozerá záver sezóny. Na cyklistov, ale aj na nás ešte pár pekných a krušných chvíľ čaká, ale po španielskom dobrodružstve sa skrátka celý kolotoč prehupne do pomyslenej tretej tretiny.
 
 
Najsilnejší moment je víťazstvo
 
Bolo to ešte v máji. Simon Yates bol na Gire dlho, dlho v ružovom, no 18. etapa a slabšia chvíľka urobili svoje. Dres stratil. Stratil tiež pódium, Top 10 i najlepšiu dvadsiatku. Skončil na 21. pozícii. Brit však z Talianska odchádzal so slovami, že nič z toho, čo sa stalo, neľutuje. Kdesi vo vnútri pravdepodobne tušil, že ešte nepovedal posledné slovo. "Je to skvelé! Skutočne neuveriteľné, nenachádzam slová. Chcel by som takto pretekať aj naďalej a dosiahnuť ešte väčšie výsledky," dušoval sa britský cyklista. Za najkrajší moment pretekov označil preňho víťaznú 14. etapu. "Keď som vtedy zdvihol ruky nad hlavu, mal som pocit, akoby som vyhral celé preteky. V ten deň som na trati nechal všetko. Tento deň a ten posledný teda nad ostatnými vyčnievajú," zaspomínal si 26-ročný cyklista.
 
 
yates 18 vuelta cerveny podium asofv
Simon Yates na pódiu (© ASO / Unipublic / Luis Ángel Gómez / Gomez Sport)
 
 
Obrovský vplyv na jeho víťazstvo mala aj prítomnosť jeho brata Adama. Poznáme tu aj u nás doma na Slovensku. Koľkokrát Peter Sagan ďakoval za dosiahnutý úspech svojmu bratovi Jurajovi? "Na Vuelte sme boli všetci veľmi silní. Mali sme tu asi štyroch jazdcov, ktorí nie sú vrchármi, no stále boli vpredu. Naozaj to bola dobrá tímová práca. V treťom týždni sme jazdili trochu defenzívne, ale fungovalo to, nie?" pýtal sa na záver Adam Yates.
 
V podaní Alejandra Vaverdeho sme aj vo veku 38 rokov videli neuveriteľné výkony. V čase keď sa narodil tohtoročný kráľ Vuelty, sa už Španielovi pomaly ale isto menil hlas z detského na mužský... Valverde tu vyhral dve etapy, pridal  bodovačku a celý Movistar tímovú súťaž. Bez pochýb úspech. Športový riaditeľ "energeťákov" ale predsa len pozerá vpred. "Alejandrovi ďakujem za to, že až do záveru zachoval akúsi ilúziu víťazstva. O pódiu bojoval do posledného dňa. Napokon na ňom skončili traja pretekári, ktorí si to plne zaslúžili. Enric Mas, Miguel López a Simon Yates. Akási generačná výmena," zamyslel sa Eusebio Unzué.
 
Valverde ma veľkú podporu aj v osobe Naira Quintanu, ktorý skončil v GC na ôsmej pozícii. "V náročných chvíľach sa veľa naučíte. Premýšľate o tom, čo robíte, ako to robíte a prečo to vlastne robíte. Naučíte sa, že víťazstvo chutí skvelo, ale nechutí iba to. Hneď od začiatku sme chceli zvíťaziť, ale nebolo nám to dopriate. Nebolo nám dopriate ani len pódium," zaznel filozof z Kolumbie. Tesne na Movistarom skončil v tímovej súťaži celok Bahrajn - Merida. "Bola to náročná Vuelta. Náročnejšia ako zvyčajne. Po Tour de France sme ale zvládli aj tieto preteky a ukazujeme, že rastieme. Druhé miesto v klasifikácii tímov nás napĺňa optimizmom," radoval sa športový riaditeľ Gorazd Štangelj.
 
 
quintana 18 vuelta atak movfb
Nairo Quintana nastupuje skupine (© SprintCycling / Movistar Team)
 
 
Bora podliezla svoju latku
 
Nemecké vízie pred pretekmi boli trochu iné. Dvanáste a trináste miesto v GC či šesť umiestnení v Top 3 v podaní Petra Sagana ciele nenaplnili. Emanuel Buchmann i Rafal Majka bojovali, elitná desiatka sa im ale nepribližovala. Podobne to bolo aj  prípade Petra Sagana, u ktorého sa uvažovalo aj o tom, že z pretekov odstúpi. Pre Žilinčana to boli navyše pravdepodobne posledné preteky v dúhovom drese... "Táto edícia Vuelty nám veľa šťastia nepriniesla. Nedosiahli sme toho toľko, koľko sme chceli. Chýba nám umiestnenie v Top 10 i etapový triumf, takže skutočne nemôžeme byť šťastní," zhodnotil veľmi striktne účinkovanie svojho tímu na pretekoch športový riaditeľ Ralph Denk.
 
Naopak, nastavenú latku hravo preskočil tretí Miguel López a spolu s ním aj celá Astana. "Som viac ako len spokojný. Po príchode na preteky po druhej Grand Tour som nevedel, čo očakávať, ale Giro mi dodalo veľkú sebadôveru. Na Vuelte sme sa tak snažili postupovať veľmi pomaly. Zažil som tu obrovskú podporu nášho tímu," rozpovedal 24-ročný pretekár, ktorý na Gire obsadil rovnako ako v Španielsku tretiu priečku. Dodal, že chcel vyhrať etapu, trikrát skončil druhý, ale nemrzí ho to. Ak by totiž vynaložil veľa úsilia na etapový vavrín, možno by mu ušlo tretie miesto v GC.
 
 
lopez 18 podium alpsf
Miguel Ángel López (© Tour of the Alps / Remo Mosna)
 
 
Počas posledného vrchárskeho dňa mu robil v rozhodujúcom úniku spoločnosť Enric Mas z Quick-Stepu. Belgickému tímu sa darilo, z pretekov si odnášajú štyri etapové triumfy a druhú priečku v GC. "Skončiť druhý? To je niečo, o čom by som pred začiatkom pretekov nesníval. Po príchode do Madridu ma zasiahol silný pocit šťastia. Najbližšie sa predstavím na svetovom šampionáte v Innsbrucku, kde chcem pomôcť Španielsku," povedala nová hviezda "podlahárov". Z elitnej päťky nám chýba ešte muž číslo štyri. Steven Kruijswijk si aj po náročnej Tour de France dokázal našetriť dostatok síl a po piatom mieste pridal o stupienok lepšie umiestnenie.
 
Veľmi pekne išiel aj Thomas De Gent. Belgičan podal bojovný výkon a presne také bývajú väčšinou odmenené vrchárskym dresom. "Misia sa skončila a ja som veľmi spokojný," poznamenal jazdec Lotta Soudal narážajúc na známy film. V boji o bodkovaný dres urobil záverečný krok až v poslednej etape, kde sa ešte rozdávali body. Pred Baukem Mollemom a Ángelom Matém si ale náskok postrážil. A svojich pár riadkov si zaslúžil aj lúčiaci sa Igor Anton z Dimensin Data. Skúsený rodák z Baskicka sa s kariérou lúči vo veku 35 rokov a štrnástich sezónach strávených na dvoch kolesách.
 
 
cerveny
Konečné poradie pretekov
1. YATES Simon link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 82:05:58 850
2. MAS Enric Quick-Step Floors link ikonka 01:46 680
3. LÓPEZ Miguel link ikonka Astana Pro Team link ikonka 02:04 575
4. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo link ikonka 02:54 460
5. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 04:28 380
6. PINOT Thibaut link ikonka Groupama - FDJ 05:57 320
7. URÁN Rigoberto EF Education First - Drapac link ikonka 06:07 260
8. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 06:51 220
9. IZAGIRRE Ion Bahrain Merida Pro Team link ikonka 11:09 180
10. KELDERMAN Wilco link ikonka Team Sunweb link ikonka 11:11 140
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
zeleny
Konečné poradie bodovacej súťaže
1. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 131
2. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 119
3. VIVIANI Elia link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 105
 
 
bodkovany
Konečné poradie vrchárskej súťaže
1. DE GENDT Thomas Lotto Soudal link ikonka 95
2. MOLLEMA Bauke link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 83
3. MATÉ Luis Ángel Cofidis, Solutions Crédits 64
 
 
biely
Konečné poradie kombinovanej súťaže
1. YATES Simon link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 11
2. LÓPEZ Miguel link ikonka Astana Pro Team link ikonka 13
3. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 18
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop