Súhrn týždňa: TdF potrebuje atraktivitu, dobrodružstvo De Gendta s Wellensom

21.10.2018, 14:00 | Aktuality zo sveta | Tomáš Šandor
Jeden zo športových riaditeľov Trek - Segafredo spadol počas svojej tréningovej jazdy, ale všetko dobre dopadlo, netradičnú bodku za sezónou si naordinovali Thomas de Gendt a Tim Wellens. Tour de France čelila v tomto roku odlivu fanúšikov, organizátori pretekov potrebujú napínavé a dramatické súboje.   
De Jongh vystrašil cyklistickú verejnosť
Hneď na začiatku týždňa riešili nepríjemný incident v tíme Trek - Segafredo. Manželka športového riaditeľa Stevena de Jongha zverejnila na sociálnych sieťach naliehavú výzvu, že jej partner sa nevrátil z raňajšej jazdy, ktorú absolvoval v okolí mesta Girona. Po rozsiahlej pátracej akcii bol De Jongh nájdený len pätnásť kilometrov pred vlastným domom v rokline pri ceste a ležal v bezvedomí. Našťastie, vyšetrenia v nemocnici nepreukázali žiadne výraznejšie zranenia či zlomeniny, utrpel „len“ silný  otras mozgu. Pri jeho nájdení zohrala kľúčovú úlohu aplikácia Strava, podľa ktorej záchrany zistili, kde zišiel z cesty alebo stratil signál, a do tohto miesta sústredili pátranie.

Americký celok následne informoval, že „Steven de Jongh bol  po jednom dni prepustený z nemocnice a teraz bude odpočívať a zotavovať sa doma. Je veľmi zasiahnutý tým, čo sa stalo, a zároveň zahltený mnohými povzbudzujúcimi odkazmi, za ktoré všetkým ďakuje." Jeho manželka uviedla, že po príchode domov bol dezorientovaný, poriadne si neuvedomoval, čo sa stalo, a mal bolesti hlavy.
de jong 18 carman trek
Steven De Jongh (© Jim Carman / Trek Bicycles)
Stará dáma musí nájsť spôsob, ako byť atraktívnejšia 
Portál Velonews priniesol zaujímavý pohľad na Tour de France, že najslávnejšie podujatie na svete aktuálne čelí niekoľkým výzvam, aby zostalo na najvyššom piedestáli a stále ponúkalo tú najlepšiu cyklistiku. Stará dáma prežila v tomto roku pokles diváckeho záujmu pri televíznych obrazovkách, výraznejšie sa znížila sledovanosť vo francúzskom prostredí, a poklesol aj taliansky, britský a španielsky trh. Okrem toho panovala v dejisku akási strnulejšia atmosféra, čo malo byť ovplyvnené niekoľkými faktormi ako Froomova salbutamolová kauza, Nibaliho pád či protest farmárov a slzný plyn. Miestami chýbala priamo na trati tá pravá cyklistická atmosféra, čoho príkladom bola známa holandská zákruta na Alpe d’Huez, kde namiesto bujarej zábavy kontrolovali situáciu ozbrojení policajti, aby sa nič vážne nestalo.
Ale najdôležitejším dôvodom, prečo ohľadom TdF panujú miestami ambivalentné názory, je neúprosná suverenita tímu Sky, ktorá vždy vytvorí preteky na svoj obraz. A tým pádom stráca podujatie na atraktívnosti a dramatickosti. Aj riaditeľ pretekov Christian Prudhomme si uvedomuje, že Stará dáma si musí udržať svoju atraktivitu, ale podľa neho tá vedie aj cez útočný prístup jednotlivých zoskupení. "Je pravda, že máme za sebou náročný ročník, na trati sa odohralo niekoľko incidentov, ktoré na Tour nepatria. Vždy sa snažíme prinášať inovatívne riešenia, našou povinnosťou je vytvárať čo najzaujímavejšiu trasu. Preto je škoda, že počas pretekov tímy väčšinou len obraňujú svoje pozície. Nikto nie je ochotný riskovať, aby zvíťazil. Chceme väčšie súboje, väčšie napätie. Tím Sky nemôžeme obviňovať, že vyhrávajú. Máme tu víťaznú mašinu, ktorá stvorila troch víťazov TdF a ktorá sa pripravuje na ďalší útok. Ale myslím si, že v budúcej edícii uvidíme silný blok proti tímu Sky."
prudhomme christian velo101 com
Christian Prudhomme (© velo101.com)
Aj zostavovateľ trasy Thierry Gouvenou si želá na francúzskej Grand Tour čo najväčšiu drámu, preto boli zaradené do programu mačacie hlavy, krátke horské etapy a mnohé klasikárske koncovky etáp, aby dostali jazdcov na ich výkonnostný limit. A v tomto trende sa má pokračovať aj naďalej a Gouvenou sľúbil nejaké novinky aj pre nasledujúcu edíciu. Trasa Tour de France 2019 bude predstavená vo štvrtok 25. októbra.
Dvaja belgickí spolujazdci na šesťdňovom výlete
Tim Wellens a Thomas de Gendt zavŕšili sezónu na Il Lombardia, ale bolo im to málo, tak si vymysleli výzvu  „Posledný brejk“. Obaja jazdci sú známi tým, že na pretekoch veľmi radi skúšajú úniky, preto sa rozhodli, že po skončení Lombardie absolvujú z talianskeho Coma cyklistickú túru do mesta Semmerzake v Belgicku, kde žije De Gendt. Počas šiestich dní ich čakalo tisíc kilometrov, prebehli cez Alpy,  Švajčiarsko, Francúzsko, pričom ich nesprevádzalo žiadne sprievodné vozidlo. Menšiu batožinu mali naloženú na riadidlách a pod sedadlom.

Po skončení dobrodružstva mohol Thomas de Gendt spokojne oznámiť, že akcia prebehla bez komplikácii a už sa tešia na odpočinok. „Som rád, že som doma, ale bol to skvelý zážitok. Počasie nám prialo, len jeden deň nám nesvietilo slnko a takmer stále fúkal vietor do chrbta. Museli sme riešiť len dva defekty, ten posledný päť kilometrov pred príchodom do cieľa. Neľutujeme toto dobrodružstvo, ale nemôžeme sľúbiť, že si ho ešte niekedy zopakujeme. Bolo to celkom svižné, napriek batožine na bicykli sme dosiahli priemernú rýchlosť viac ako tridsať kilometrov za hodinu." Obaja cyklisti vyrážali skoro ráno, počas jazdy si nerobili takmer žiadne prestávky a posledný deň prekonali dvesto kilometrov za šesť hodín a štyridsať minút.
wellens 18 zdravi giro rcsf
Tim Wellens (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
 
Cavendisha stopli zdravotné komplikácie, Quick-Step s ohromným víťazným apetítom
Mark Cavendish sa len pomaly zotavuje zo zdravotných komplikácii, ktoré mu spôsobil vírus Epsteina-Barrovej diagnostikovaný v auguste tohto roka. Kvôli tomuto ochoreniu naposledy jazdil na Prudential RideLondon, do tréningového zaťaženia sa vrátil len pred niekoľkými dňami, a preto musel odrieknuť účasť na svojom obľúbenom podujatí na dráhe Six Day London. Nútene tak uzatvoril aktuálny ročník a ten rozhodne nemôže považovať za úspešný. Jedna etapová výhra získaná na Dubaj Tour nemôže uspokojiť šprintéra jeho kvalít. Cavendish momentálne neprežíva najlepšie obdobie po zdravotnej stránke. V predchádzajúcej sezóne ho vypojila z hry mononukleóza, teraz riešil problémy s vírusom Epsteina-Barrpvej, po ktorom musel úplne odpočívať niekoľko mesiacov. „V tomto ročníku som cítil, že to nie som ja, napriek tomu, že som ukazoval na bicykli dobré čísla. Cítil som, že sa niečo so mnou deje," vyjadril sa už 33-ročný jazdec, ktorého teraz čaká náročná úloha, aby znovu začal vyhrávať na tých najväčších pretekoch. A stále to má byť v drese Dimension Data.
Tím Quick-Step Floors zavŕšil mimoriadne úspešnú sezónu na Tour of Guangxi dvomi etapovými výhrami a to znamená, že v ročníku vybojoval neuveriteľných 73 víťazstiev. Už v prológu na Okolo Slovenska prekonala belgická zostava jeden dôležitý míľnik, keď pokorila svoj vlastný rekord 61 triumfov, ktorý dosiahla v sezóne 2014, a už v polovici septembra s ním urobila krátky proces. Od roku 2003, kedy vznikol tím Quick-Step, neprežila partia okolo Patricka Lefevereho úspešnejšiu sezónu. Ale skúsený manažér si pamätá na slávne časy celku Mapei, s ktorým v roku 2000 vybojoval až 71 výhier, ale aj tento osobný rekord sa mu podarilo zlomiť v aktuálnej sezóne. Zoskupenie sa tak môže pýšiť tým, že "sme zvíťazili v 22. krajinách na piatich kontinentoch od začiatku sezóny v januári na Tour Down Under."
V celku Mapei pretekal deväť rokov Andrea Tafi a vybojoval v jeho farbách výhru na Okolo Flámska, v Lombradii a na Paríž - Roubaix. A práve Peklo severu stále láka talianskeho jazdca, aby si jazdu po drsných kockách zopakoval. Tafi sníva o tom, že vo veku 52 rokov sa predstaví ešte raz na P-R, a to presne dvadsať rokov od jeho triumfu na tejto slávnej klasike. Už požiadal UCI, aby ho zaradila do antidopingového programu, a kontaktoval niektoré pro-konti celky, ktoré majú šancu, že budú pozvané na Roubaix. Aj keď ukončil kariéru v sezóne 2005, stále sa cíti veľmi dobre a je presvedčený, že takúto výzvu môže zvládnuť.

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop