Súhrn týždňa: TdF ide proti powermetrom, Valverde s titulom Vélo d’Or

28.10.2018, 17:00 | Aktuality zo sveta | Tomáš Šandor
Najdôležitejšou udalosťou uplynulého týždňa bolo predstavenie trasy Tour de France a riaditeľ podujatia to využil na to, aby rozprúdil diskusiu o zakázaní používaní powermetrov v pretekoch. Alejandro Valverde ďalším nositeľom ceny Vélo d’Or a Fernando Gaviria sa rozhodol pre lepšie podmienky v UAE Emirates.   
 
 
gaviria 18 velky detail rcsf
Fernando Gaviria (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
 
 
Tour s horskými bonifikáciami a proti powermetrom
 
Organizátori v tomto roku nešpekulovali s prevratnými novinkami a posielajú pelotón do tradičného územia Grand Tour, do najvyšších kopcov v Pyrenejách a Alpách. Stále sa snažia čo najviac zdramatizovať vývoj v klasifikácii, preto na osem stúpaní umiestnili špeciálnu prémiu, na ktorej sa budú dať získať bonifikačné sekundy. Ponuka sa objaví na Côte de Mutigny (3. etapa), Col des Chevreres (6.), Côte de la Jailliere (8.), Côte de Saint-Just (9.), Horquette d'Ancizan (12.), Mur de Péguére (15.), Col du Galibier (18.) a Col de l'Iseran (19.). Ešte nie je jasné, koľko bonusových sekúnd tu bude k dispozícii, ale aktuálne podľa UCI to môže byť tradičná kombinácia 3-2-1. Organizátori by chceli viac a aj nutne potrebujú, aby táto prémia bola skutočnou motiváciou pre jazdcov na celkové poradie a prinútila ich útočiť aj inde, ako na cieľových kopcoch.
 
Na prezentácii TdF sa zároveň ozvali hlasy o zákaze používaní powermetrov počas pretekov a vedúcim tohto odboja sa stal samotný Christian Prudhomme. Starej dáme uberá na atraktivite víťazný štýl tímu Sky, preto si želá riaditeľ pretekov, aby boli podujatia založené viac na šikovnosti a taktickej vyspelosti cyklistov. "Opäť prezentujeme túžbu ukončiť pôsobenie powermetrov na podujatiach, ktoré zničili tak slávnu nepredvídateľnosť nášho športu. Merače výkonu sú užitočné pri tréningu, ale keď ich používa jazdec počas pretekov, vie presne určiť, aké potrebuje úsilie. Na ako dlho a v akej intenzite. Ale ak by si pretekár nebol istý ohľadom svojho výkonu, na pretekoch by to zmenilo veľa vecí. Je to však v právomoci UCI. Ja to hovorím preto, aby som stimuloval tieto záležitosti," povedal Prudhomme, ktorý chce vidieť na Starej dáme dynamické preteky s mnohými skutočnými kandidátmi na titul.
 
 
prudhomme 18 s latourom aso broadway alex
Pierre Latour s Christianom Prudhommom (© ASO / Alex Broadway)
 
 
Cyklistov upútal pri prezentácii Tour výlet do vysokých kopcov
 
Odhalenie bojiska nasledujúcej Tour potešilo najmä vrchárov a všetci zdôrazňujú faktor vysokej nadmorskej výšky. Romain Bardet si tento itinerár pochvaľuje. "Je to veľmi pekná trasa. Keď sa príde do kopcov, dostaneme len málo času na odpočinok. Čaká nás niekoľko kopcovitých etáp, ktorá sú vždy komplikované a otvorené, a potom sa dostaneme na mýtické stúpania ako Izoard, Tourmalet, Galibier a Iseran. Tieto kopce spolu s nadmorskou výškou by mali vytvoriť medzi favoritmi veľké rozdiely." Tohtoročný druhý muž poradia Tom Dumoulin by privítal viac kilometrov v ITT, preto si počká na zverejnenie trasy Gira, aby zistil, kde má väčšie šance získať titul. "Bude to náročná edícia. Bol by som radšej, ak by obsahovala viac časoviek, takže trasa nie je pre mňa ideálna. Ale tak tomu bolo aj v tejto sezóne. V programe sa nachádza hneď niekoľko stúpaní vo vysokej nadmorskej výške, preto rozhodnú najvyššie pyrenejské a alpské kopce."
 
Obhajca prvenstva Geraint Thomas nemá problém s vytvoreným programom, po premiérovom triumfe si trúfa na akýkoľvek profil. "Bude to ťažké s mnohými kopcami vo vysokej nadmorskej výške, ale dôležité bude zvládnuť aj nepríjemné kopcovité etapy. Budúci víťaz bude všestranným cyklistom, ktorý bude mať okolo seba silný tím. Nemám obavy pred žiadnym cieľovým stúpaním, no Tourmalet a Val Thorens budú veľmi vzrušujúcim predstavením. Organizátori vytvorili niekoľko veľkých etáp, v ktorých sa môže veľa udiať." Spokojnosť vyjadril aj Matt White športový riaditeľ Mitchelton - Scott, jeho zverencom bude vyhovovať najmä krátka verzia časovky jednotlivcov. "Ako boli profily etáp postupne predstavované, čoraz viac sa mi trasa páčila. Nie je to najťažšia trasa v histórii, ale rozhodujúca bude nadmorská výška. Ešte nikdy som nevidel ísť Tour tak vysoko. Zároveň si nepamätám toľko málo časovkárskych kilometrov v jednej edícii. Po ITT bude nasledovať jedna z najťažších horských etáp a to bude tiež faktor, ktorý prehovorí do poradia."
 
 
thomas 18 tour zlty rozhovor aso ballet pauline
Geraint Thomas (© ASO / Pauline Ballet)
 
 
Alejandro Valverde získal ocenenie Vélo d’Or
 
Španielsky jazdec sa stal nositeľom prestížnej ceny, ktorú udeľuje francúzsky cyklistický magazín Vélo a ktorá je určená pre najlepšieho pretekára sezóny. V tomto roku vybojoval desať triumfov, ovládol svetový rebríček a po dlhom čakaní sa stal majstrom sveta. "Som šťastný a hrdý, že som získal túto cenu. Je to veľmi dôležité ocenenie a po svetovom šampionáte mi spôsobilo ďalšiu veľkú radosť. Táto trofej bude mať miesto hneď vedľa dúhového dresu," vyjadril sa pretekár, ktorý sa stal len tretím Španielom s týmto honorom. Predtým to dokázali Miguel Indurain a Alberto Contador. Preberanie trofeje však neprebehlo v štandardnom režime. Pôvodne mal byť Valverde ocenený počas prezentácie TdF, ale vinou zlej komunikácie medzi Tour, magazínom Vélo a Movistarom sa laureát nezúčastnil parížskeho galaprogramu, ale bol na tímovom sústredení v Pamplone. Preto mu cenu prišiel odovzdať priamo tam Miguel Indurain bez veľkej publicity.
 
 
valverde 18 duhovy ilustrak rcsff
Alejandro Valverde (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Gaviria našiel svoju cenu v UAE Emirates
 
Patrick Lefevere síce pritiahol do tímu nového sponzora, ktorý stabilizuje zostavu na tri roky, ale aj tak sa musel rozlúčiť s Fernandom Gaviriom, ktorý si vybral lepšie finančné podmienky v celku UAE Emirates. Skúsený manažér odhalil, ako to prebiehalo. "Keď som zháňal nového sponzora v priebehu sezóny, diskrétne som oznámil manažérovi Fernanda Gaviriu, že sa môže ozvať iným celkom, aby bol pripravený na najhorší scenár, keď nezoženiem ďalšie peniaze. Záujem zo strany UAE Emirates bol napokon taký veľký, že už nebolo cesty späť." Napriek tomu, že kolumbijský jazdec mal s Quick-Stepom zmluvu aj na rok 2019, bol uvoľnený odísť za lepšími podmienkami. Podľa Lefereveho bola Gaviriova túžba prestúpiť taká veľká, že nemalo zmysel mu v tom zabrániť. Navyše, Gaviria bojoval aj za sezóny 2020 a 2021, na ktoré mu belgická zostava nevedela garantovať adekvátne finančné ohodnotenie, a UAE Emirates mu ponúkol trojročnú zmluvu. 
 
Aj keď partia okolo Lefevera stratila silného cyklistu, stále disponuje dobrou úderkou pre hromadné dojazdy. "Keď vám chýbajú peniaze, musíte robiť ťažké, ale dôležité rozhodnutia. S Gaviriom to bol kalkulovaný zisk. Mohol som prísť o elitného šprintéra, ale stále mi mala zostať kvalita v podobe Vivianiho, Jakobsena a Hodega. Je dobré, že dokážete vyhrávať toľko pretekov, ale zároveň sa musíte pripraviť na to, že to zvýši cenu vašich pretekárov." Z talentovaných jazdcov ako Jakobsen a Hodeg sa môžu stať postupne veľké šprintérske hviezdy.
      
       

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop