Súhrn týždňa: Sagan ešte raz udrel, Kristoff musí myslieť na Gaviriu

18.11.2018, 17:00 | Aktuality zo sveta | Tomáš Šandor
V závere roka sme sledovali ešte jedno exhibičné kritérium a jeho víťazom sa stal Peter Sagan, ktorý sa týmto spôsobom definitívne rozlúčil so sezónou 2018. Alexandrovi Kristoffovi pribudol do celku UAE Emirates silný konkurent, s čím si musí poradiť, a Geraint Thomas priznal, že už teraz sa musí vysporiadať s tréningovým mankom pred novým ročníkom.
 
 
Sagan porazil víťaza TdF
 
Slovenský jazdec sa zúčastnil na exhibičnom podujatí a kritérium v Šanghaji bolo k nemu prajné. Krátke, 60-kilometrové preteky odohrávajúce sa na okruhoch v okolí China Art Museum vyvrcholili zaujímavým spôsobom, keď sa od ostatných odčlenili Geraint Thomas, Matteo Trentin, Pierre Latour a Peter Sagan a v koncovke predviedol ešte jeden zo svojich víťazných šprintov slovenský jazdec. Druhý skončil Thomas, tretí finišoval Trentin. V štartovom poli sa objavil aj Erik Baška a zo známych mien pútal pozornosť aj Marcel Kittel, ktorý sa sústredil na podujatí na čiastkový cieľ a dominoval na rýchlostných prémiách. 
 
Kritérium v Šanghaji má pod palcom organizátor Tour de France a spoločnosť A.S.O. chce takýmto spôsobom spopularizovať cyklistiku v Číne. Peter Sagan bol v cieli spokojný, no podujatie ho celkom slušne preverilo. "V prvej časti pretekov som sa necítil najlepšie, ale potom sa to zlepšovalo každým kolom. Bolo už neskoro myslieť na bodovaciu súťaž, v ktorej sa darilo Marcelovi Kittelovi, preto som sa sústredil na finále a snažil som neplytvať energiou. Posledné tri okruhy boli veľmi ťažké. Som rád, že som si to na konci postrážil a vyhral som," povedal slovenský jazdec, ktorý očakával o čosi jednoduchšie preteky. Priemerná rýchlosť podujatia sa vyšplhala na 45 kilometrov za hodinu a vo finále sa riadne bojovalo o výhru. Aspoň to tak vyzeralo...
 
 
sagan 18 tour divaci zeleny bohf
Peter Sagan v zelenom drese (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Thomas si vychutnával okamihy po triumfe na TdF 
 
Uvedené čínske podujatie bolo akýmsi zlomom pre Gerainta Thomasa. Welšský jazdec zvyčajne začína prípravu na nasledujúci ročník prvého novembra, ale už teraz má tréningové manko, ktoré však skončí práve po kritériu v Šanghaji. Nerobí si z toho ťažkú hlavu, ale dopredu upozorňuje, že nikto nemôže od neho čakať zázraky na začiatku novej sezóny.
 
Aktuálny víťaz TdF si doprial podobný "luxus" najmä z toho dôvodu, že ho zamestnávali mimo-cyklistické aktivity a po úspechu na francúzskej Grand Tour si chcel toto obdobie čo najviac vychutnať. "Dostávam množstvo žiadostí o podpisy alebo nahratie podporných videí a mám z toho radosť. Predtým sa mi to stávalo len raz za niekoľko týždňov, teraz to musím riešiť každý deň. Ale keď vidíte to nadšenie detí, keď sa im podpíšete, stojí to za to. Chcel som si tieto okamihy užiť a to aj v spoločnosti mojej rodiny, lebo nikdy neviete, čo sa môže prihodiť v najbližšom čase. Bolo to pekné, ale už cítim, že potrebujem tú pravú cyklistickú rutinu a chcem už trénovať," vyjadril sa jazdec tímu Sky, ktorý si vo veku 32 rokov podmanil najväčšie preteky na svete a ktorý stále nevie, čo bude jeho hlavným cieľom sezóny 2019.
 
 
Veľká výzva pre skúseného nórskeho šprintéra
 
Príchodom Fernanda Gaviriu do tímu UAE Emirates sa narušila výlučná šprintérska pozícia Alexandra Kristoffa pre rýchlostné koncovky. Mladý kolumbijský cyklista ovplyvní jeho postavenie v tíme, ale Kristoff si verí, že aj tak nájde v priebehu sezóny dostatok príležitostí, aby mohol ukázať, že nepatrí do starého železa. "Zatiaľ sme o tom hovorili len stručne, ale väčšiu časť sezóny budeme mať rozdielny program. Tím však bude chcieť disponovať čo najsilnejšou zostavou na Tour de France, takže obaja budeme chcieť bojovať o výhru v šprintérskych etapách. Keď sa pozrieme na aktuálnu sezónu, Gaviria bol rýchlejší. Som realista. Ak sa mu bude dariť aj v tej nasledujúcej, budem mu musieť pomáhať, aj keď by som veľmi rád išiel na seba. Dúfam však, že UAE ma stále vidí ako šprintéra, ktorý dokáže vyhrávať, než len rozbiehača šprintu pre Gaviriu. Inak budem veľmi drahým členom lead-outu," povedal v rozhovore pre portál Cyclingnews.
 
Pre nórskeho pretekára bude nasledujúca sezóna dôležitá z toho pohľadu, že mu vyprší zmluva, a ďalší kontrakt si vybojuje len kvalitným výsledkami. V júli dosiahne už 32 rokov, čo mu takisto sťažuje pozíciu nielen v celku UAE Emirates, ale na prestupovom trhu vôbec. Jeho prvoradým cieľom bude, aby si udržal svoju výkonnosť, lebo na zlepšovanie po výkonnostnej stránke vo svojom veku už nemá veľký priestor.
 
 
kristoff 18 spurt abu vyborna rcsf
Alexander Kristoff a špurt (© LaPresse/Marco Alpozzi)
 
 
Dlhoročné dopingové tresty
 
André Cardoso bol tvrdo potrestaný za dopingový nález na látku EPO, ktorá bola uňho objavená pred štartom Tour de France 2017. Portugalský cyklista dostal štvorročný zákaz činnosti, ale tento verdikt považuje za nespravodlivý. Jeho prvotná vzorka síce obsahovala stopy EPO, no B-vzorka bola v tomto smere nepresvedčivá a o EPO nepodala žiadnu evidenciu. Carodoso sa bráni, že laboratórium, ktoré testovalo jeho prvú vzorku, jednoducho urobilo chybu, pretože on nikdy nebral EPO a už tobôž nie v tomto čase, keď táto substancia sa dokáže veľmi ľahko odhaliť. Sťažoval sa na tvrdý prístup zo strany UCI, ktorá podľa neho nerešpektovala fakty a chcela si vylepšiť antidopingový imidž a dobre vedela, že nedisponuje potrebnými finančnými prostriedkami, aby s ňou zviedol dlhotrvajúcu právnickú bitku. Cardosov trest vyprší v roku 2021, ale to bude mať už 37 rokov.
 
Štvorročný trest si odpykáva aj Nicola Ruffoni. Taliansky jazdec dopláca na nález nepovoleného rastového hormónu z apríla minulého roku, za ktorý dostal zvýšenú sadzbu. Ruffoni sa obrátil na Športový arbitrážny súd, ale ten jeho žiadosť o zrušenie trestu v týchto dňoch zamietol, takže aj on si musí počkať do sezóny 2021, kedy sa môže vrátiť späť do cyklistického diania.
 
 
Francúzska polícia koná v prípade Nibaliho pádu
 
Tím Bahrajn - Merida to myslí skutočne vážne so žiadosťou o kompenzáciu ohľadom pádu Vincenza Nibaliho na Tour de France. Taliansky cyklista bol vypovedať na francúzskej policajnej stanici ohľadom tohto incidentu v sprievode tímových právnikov a tí boli milo prekvapení, ako ďaleko prípad pokročil. Francúzska polícia zhromaždila množstvo fotografií, videí a svedeckých výpovedí, ktoré môžu odhaliť diváka, ktorý spôsobil Nibaliho pád. Právnici bahrajnského zoskupenia vystupujú proti organizátorom TdF, ktorí podľa nich nezvládli prejazd cez Alpe d’Huez z hľadiska bezpečnosti, čo vyústilo do pádu Vincenza Nibaliho a následnej ujme pre tím Bahrajn - Merida. Preto vyžadujú kompenzáciu. Ak sa im podarí uspieť a od TdF skutočne získajú finančné odškodnenie, bude to mať dopad na všetky preteky a organizátorov, ktorí budú pod väčším tlakom ohľadom bezpečnosti cyklistov.
 
     

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop