Dvojtýždňovka: Valgren chce dúhový dres, špičkový cyklokrosár mieri na mačacie hlavy

30.12.2018, 17:00 | Aktuality zo sveta | Jakub Hlubek
Uplynulé dva týždne nám priniesli mnoho zaujímavých správ zo sveta cyklistiky. Nová posila tímu DiData Michael Valgren chce byť prvým Dánom v dúhovom drese, Bauke Mollema chce dosiahnuť čo najlepší výsledok na Gire, Mathieu Van Der Poel sa teší na budúcoročnú jar, na Malorke odštartuje novú sezónu niekoľko zvučných mien a nová posila tímu Bahrain Merida sa obzrela za predchádzajúcimi úspechmi.
 
 
Valgren túži po dúhovom drese
 
Jedným z jazdcov, ktorí vstúpia do novej sezóny s novým tímom, je aj Michael Valgren. 26-ročný Dán sa teší na nasledujúce sezóny, počas ktorých bude súčasťou afrického zoskupenia Dimension Data. Bývalý jazdec Astany prezradil niečo o svojich ambíciách: „Túžim za stať prvým Dánom, ktorý sa na Majstrovstvách sveta postaví na najvyšší stupienok. Trasa v Yorkshire vyhovuje mojím schopnostiam a môžem na nej ukázať svoje silné stránky. Na to, aby som sa v Anglicku presadil, musím prežiť skvelú sezónu a popracovať na šprinte. Prosto, musím byť najlepší.“ načrtol Valgren. Posledným Dánom, ktorý sa na svetovom šampionáte prepracoval na stupne víťazov, bol v roku 2010 v austrálskom Geelongu jazdec EF-Education First Matti Breschel, ktorého v špurte približne 20-člennej skupinky prekonal len Nór Thor Hushovd.
 
Tohtoročný víťaz Omloop Het Nieuwsblad Amstel Gold Race sa vrátil aj k svojmu bývalému pôsobisku. „Hovoril som s Rolfom Aldagom (športový riaditeľ DiData), ktorý mi ukázal víziu, ako by so mnou chceli v tíme pracovať. Nebolo jednoduché opustiť Astanu po mojej najlepšej sezóne, ale cítil som, že mi DiData dokáže poskytnúť viac podpory pre naplnenie mojich cieľov na klasikách. Budem mať okolo seba dobrý tím, ktorý ma bude podporovať tak, aby som vynaložil čo najmenej energie.“ 
 
 
valgren 18 amstel triumf astfbettini
Michael Valgren (© Courtesy Astana Pro Team / @BettiniPhoto)
 
 
Flámsko aj Amstel si vyskúša ďalšia nová tvár
 
Na budúci rok zavíta na slávny monument aj špičkový cyklokrosár Mathieu van der Poel. Jeho tím Corendon-Circus sa od budúcej sezóny posunie na úroveň Pro Continetal a vďaka tomu sa predstaví na rôznych pretekoch, ktoré patria do kalendára World Tour. Belgická stajňa navyše oznámila, že ich najväčšia hviezda sa predstaví aj na ďalších prestížnych podujatiach, napríklad Gent-Wevelgem, Brabantský šíp alebo Amstel Gold Race. 23-ročný Holanďan a jeho kolegovia sa tak budú môcť porovnať s tými najlepšími cyklistami a ukázať svetu svoje schopnosti na dvoch kolesách.
 
Jeden z najvšestrannejších jazdcov na svete už dokázal pozbierať pár úspechov aj na ceste. Minulý rok ovládol holandský šampionát s hromadným štartom a na majstrovstvách Európy v škótskom Glasgowe nestačil v záverečnom šprinte malej skupinky iba na Taliana v službách Mitcheltonu-Scott, Mattea Trentina. Na záverečných pretekoch uplynulej sezóny Arctic Race of Norway zvíťazil v prvej aj poslednej etape a domov si odniesol zelený dres. S tímom má podpísanú dlhodobú zmluvu až do sezóny 2023.
 
 
Bauke Mollema sa sústredí na Giro
 
32-ročný rodák z Groningenu chce na budúcu sezónu dosiahnuť čo najlepší výsledok na talianskej Grand Tour. Holanďan je tak popri Nibalim, Yatesovi alebo Dumoulinovi ďalším adeptom na celkové poradie. „Toto je môj veľký cieľ v prvej časti sezóny. Síce som sa Gira zúčastnil len dvakrát, ale vždy som sa tu cítil dobre. Trasa mi vyhovuje napriek tomu, že nás čakajú až tri časovky. No ani jedna z nich nie je pre typických časovkárov, čo ma úprimne teší,“ povedal siedmy muž na Gire v roku 2017. Mollema sa vrátil aj k tohtoročnej sezóne. „Nemyslím si, že bola zlá, no chýbalo mi veľké víťazstvo na klasike alebo Grand Tour. Tour de France bola mojím veľkým cieľom, no nehoda na kockách ma prakticky vyhodila z GC. Ale na Vuelte som bol dvakrát veľmi blízko k etapovému víťazstvu, preto verím, že budúcu sezónu si pripíšem výhru buď v Taliansku, alebo vo Francúzsku.“
 
Holanďan sa vyjadril aj k novému hviezdnemu kolegovi, ktorým je bývalý jazdec BMC Richie Porte. „Je pekné ho mať v tíme. Teším sa na spoluprácu s ním. Richie je jeden z najlepších pretekárov na týždenných podujatiach. Poznali sme sa veľmi dobre ešte predtým, než prišiel do Treku. Vždy sme sa navzájom rozprávali aj na pretekoch. Verím, že mu na Starej dáme pomôžem k čo najlepšiemu umiestneniu.“
 
 
mollema 2017 itt rcsf
Bauke Mollema na Gire (LaPresse / Fabio Ferrari)
 
 
Majster sveta odštartuje sezónu na Malorke
 
Nestarnúci Španiel Alejandro Valverde budúcu sezónu roztočí svoje pedále, podobne ako uplynulú sezónu na štyroch jednorazovkách na Malorke. Preteky sa budú konať od 31. januára do 3. februára a malo by sa na nich predstaviť dokopy šesť tímov z World Tour. Okrem Movistaru tu odštartovať sezónu zavíta aj Trek-Segafredo, Lotto Soudal, Bora-hansgrohe, Katusha-Alpecin a UAE Team Emirates.
 
Valverde však nebude jediným hviezdnym menom na štarte. Okrem neho sa na Malorku chystá aj John Degenkolb, ktorý v predchádzajúcej edícií ovládol dva etapy. Diváci uvidia na štarte aj silnú dvojicu z UAE Team Emirates Fabia AruaAlexandra Kristoffa a na svoje si prídu aj fanúšikovia tímu Lotto Soudal, pretože o etapové víťazstvá by mal zabojovať okrem iných aj Belgičan Tim Wellens. Movistar postaví na štart aj Mikela Landu a z jazdcov prokontinentálnej úrovne sa môžeme tešiť na víťaza bodkovaného dresu na TdF z roku 2017 Warrena Barguila.
 
 
Teuns sa chce ešte viac zlepšiť
 
Do celku Bahrain-Merida pribudlo pre budúcu sezónu množstvo jazdcov a jedným z nich je aj 26-ročný Belgičan Dylan Teuns, ktorý po piatich sezónach mení svoje pôsobisko. Bývalý jazdec BMC chce aj naďalej dosahovať čo najlepšie výsledky na ardenských klasikách „Keď som ako 15-ročný vyhral svoje prvé preteky v Ardenách, hneď som vedel, že tieto kopce sú pre mňa ako stvorené.“ zaspomínal si cyklistické začiatky. Od roku 2015 dosiahol Teuns viacero pozoruhodných výsledkoch – v sezóne 2017 ulovil tretie miesto na Valónskom šípe, v uplynulej sezóne sa na Vuelte päťkrát usadil v prvej päťke a na konci októbra zaujal na Lombardii, kde vystúpil na bronzový stupienok.
 
Teuns však verí, že ako pretekár má stále priestor na napredovanie. „Mám pocit, že som sa v uplynulých dvoch sezónach zlepšil, ale myslím si, že je tu ešte priestor na zlepšenie. Keď chcem vyhrávať veľké preteky, musím v nich predviesť 100%,  99% mi na výhru nestačí.“ Zároveň priznal, že mu vyhovuje, keď majú preteky čo najviac kilometrov. „Keď sa obzriem za uplynulými sezónami, tak vidím, že mi viac sedia klasiky, na ktorých treba prejsť čo najdlhšiu vzdialenosť do cieľa.“
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop