Zmeny v kalendári: Tri dni de Panne vo WT, Slovinsko už HC, zánik Dubaja či Fjordov

5.1.2019, 10:00 | Aktuality zo sveta | J. Janoťák, L. Timko
Kalendár cyklistických pretekov nie je nikdy pevne daný. Každý rok sa fanúšikovia tohto športu môžu tešiť na rozličné zmeny z rôznych dôvodov. Niektoré podujatia hlásia nedostatok financií a svoj koniec po dlhých rokoch, iné riešia len kozmetické zmeny. Ešte pred začiatkom sezóny, ktorá už pomaly klope na dvere, vám prinášame zoznam všetkých zmien v kalendári UCI.
 
 
Nový prírastok u WT a pád Okolo Chorvátska
 
Viaceré preteky sa snažia zvyšovať vlastnú atraktivitu s cieľom postúpiť o kategóriu vyššie. Posledné roky sa kvalitnou konkurenciou a bezproblémovým priebehom mohlo pýšiť belgické podujatie Tri dni de Panne, a bolo za to odmenené. Medzinárodná cyklistická únia posunula tieto preteky do najvyššej ligy. Medzi víťazmi jednotlivých ročníkov tu nájdeme mená ako David Millar, Sylvain Chavanel, Alexander Kristoff či Philippe Gilbert, ktorí tu zavítali ešte v dobách, kedy sa podujatie konalo tri dni. Vlani preteky zmenili svoj charakter, stala sa z neho jednorazovka, ktorú ovládol Elia Viviani. Rovnakú podobu bude mať Tri dni de Panne aj v sezóne 2019. Konať sa bude posledný marcový týždeň dva dni pred E3 a víťaz si do rebríčka pripíše 300 bodov, teda ako na Dwars door Vlaanderen.
 
 
gilbert 2017 v pelotone brabant cdtf
Philippe Gilbert (© Slipstream Sports)
 
 
Posuny smerom hore zažili aj ďalšie podujatia. Do kategórie HC sa dostali etapáky Tour de Yorkshire, Okolo Slovinska a aj minuloročný navrátilec Okolo Nemecka. V prípade posledné menovaného podujatia išlo o logický krok, keďže Nemecko sa opäť vracia na cyklistické mapy  a Deutschland Tour sú zatiaľ jediné etapové preteky v tejto krajine s väčším potenciálom. Svedčí o tom fakt, že hneď na prvom ročníku po návrate do kalendára na ňom štartovali takmer všetci významnejší Nemci, pretekári ako Pascal Ackermann, André Greipel, Marcel Kittel a Maximilian Schachmann. Vyššie sa posunuli aj dve belgické klasiky, Circuit de Wallonie, kde v roku 2015 zvíťazil Stef Van Zummeren a Dwars door de Vlaamse Ardennen, kde v menoslove víťazov nájdeme aj Camerona Meyera.
 
Vo športe, rovnako aj v živote, často platí heslo „zmena je život“, no nie každá zmena ruže prináša. Veľká radosť zavládla v Chorvátsku pred rokom, keď sa tamojšie etapové preteky Tour of Croatia dostali do kategórie HC. Určite k tomu pomohlo aj to, že v sezóne 2017 tam zvíťazil Vincenzo Nibali a všetko nasvedčovalo tomu, že stále nové podujatie v kalendári UCI získava na atraktivite. Prišiel však rok 2018 a veľké vytriezvenie. Aj napriek tomu, že etapák patril už do HC kategórie sa na štart nepostavilo ani jedno väčšie meno, dokonca oproti roku predtým sa zmenšil aj počet WT tímov, čo je veľká rarita. Rezultát bol jasný. Okolo Chorvátska sa po roku vrátilo do skupiny pretekov 1. kategórie, na ktoré má nielen finančné zabezpečenie, ale aj skutočný potenciál.
 
 
etapa 5 5
Triumf KOnstantina Sivtsova vlani v Chorvátsku (© Tour of Croatia / KL Photo)
 
 
Späť je španielsky navrátilec
 
Klasika Vuelta a La Rioja dlhé roky patrila do skupiny pretekov 1. kategórie a slúžila ako šanca pre menej známych španielskych cyklistov ukázať sa. Zvyčajne tu nikdy nezavítala veľká cyklistická smotánka, no nikdy na štarte nechýbal aspoň jeden WT tím. Okrem Movistaru tam radi chodili aj pretekári zo zoskupenia Orica GreenEDGE. Práve ich jazdci sa tu v posledných ročníkoch tešili najväčšej priazni. Veď medzi víťazmi sa až dvakrát objavuje meno Michaela Matthewsa, raz sa z výhry tešili Caleb Ewan a Austrálčan Rory Sutherland, ktorý však obliekal dres Movistaru. Potom prišli finančné problémy, ktoré zapríčinili zmiznutie tohto podujatia z kalendára UCI pre sezónu 2018. Po roku však organizátori našli peniaze, prišli noví sponzori a nová éra. Dôležité je dodať, že podujatie si aj pre nadchádzajúci ročník udržalo svoju licenciu, nekleslo ani o jednu kategóriu.
 
To úplne iný príbeh napísalo podujatie Mont Ventoux Dénivelé Challenge, na ktorom si cyklistickí nadšenci každoročne mohli vyskúšať, ako bolí výstup na legendárny kopec Mont Ventoux. Do tzv. hobby podujatia sa však vložili niekdajší organizátori jednodňových pretekov Tour du Vaucluse, ktoré sa už od roku 1998 nejazdia a urobili z amatérskej záležitosti regulárne preteky. „Je úžasné, že uvidíme profi-pelotón opäť na týchto cestách. Po viac ako 20 rokoch po zaniknutí Tour du Vancluse príde do tejto oblasti ďalšia významná cyklistická udalosť,“ vyhlásil Nicolas Garcera, riaditeľ pretekov. Medzinárodná cyklistická únia dala tomuto projektu zelenú a zaradila ho do skupiny pretekov 1. kategórie. Podujatie sa bude konať pondelok, hneď po skončení Critérium du Dauphiné, takže je viac ako pravdepodobné, že už v prvom ročníku sa tu predstaví nie jedno veľké cyklistické meno.
 
 
mont ventoux
profil pretekov (© denivelechallenges.com)
 
 
Pádu predchádzal rozkvet
 
Nie všetky podujatia, ktoré v minulosti vítali tých najlepších cyklistov, dokázali v krutom cyklistickom systéme prežiť. Dobrým príkladom sú preteky Tour des Fjords, kde sa zvyklo dariť najmä domácim borcom, v zozname víťazov sú nielen Alexander Kristoff a Edvald Boasson Hagen, ale aj Frederik Wilmann a niekdajší nórsky šampión do 23 rokov Håvard Nybø. Okolo Fjordov však nedokázalo finančne konkurovať iným nórskym podujatiam a preto sa organizátori rozhodli zlúčiť toto podujatie s pretekmi Okolo Nórska. To v prípade Dubaj Tour ku žiadnemu zlúčeniu neprišlo, čo však prišlo bol nečakaný zánik. Podujatie, ktoré bolo veľmi obľúbené medzi šprintérmi, celkovo tu vyhrali Marcel Kittel, Mark Cavendish alebo v poslednom roku Elia Viviani, nemalo na Blízkom východe skoro žiadnu konkurenciu, no tiež muselo skončiť hlavne kvôli finančným problémom. Najúspešnejším pretekárom tu tak asi na dlhšiu dobu zostane Kittel, ktorý tu nielenže dvakrát vyhral celkovo, ale pripísal si aj osem etapových vavrínov.
 
Svoje doposiaľ posledné ročníky zaznamenali v sezóne 2018 aj ďalšie významné preteky, dokonca niekoľko belgických stálic, ktorých čaká nejasná budúcnosť. Podujatie Ronde van Limburg napísalo 65 kapitol, ale tú ďalšiu v nadchádzajúcom ročníku nepridá. V nedávnej minulosti sa tu darilo predovšetkým jazdcom z krajín Beneluxu, veď posledných päť rokov na najvyšší stupienok vystúpili dvakrát Holanďan Mathieu van der Poel, ktorý je zároveň aj doposiaľ posledným víťazom tohto podujatia, Björn Leukemans, Kenny Dehaes a Wout van Aert. Po 72 rokoch zmizli z kalendára UCI tiež preteky Dwars door West Vlaanderen a po 84 ročníkoch svoju bodku dalo už pomaly legendárne podujatie Sluitingprijs Kapellen, ktoré sa jazdilo už od roku 1929. Či sa aspoň jedna z týchto troch akcii vráti do kalendára v roku 2020 nie je jasné.
 
 
van der poel 2017 podium belf
Mathieu van der Poel (© Tomas Sisk - 2017)
 
 
Kozmetické úpravy a Okolo Slovenska
 
Od sezóny 2019 v zozname pretekov cyklistickí fanúšikovia nenájdu ani Abu Dhabí Tour, nie však z dôvodu zániku alebo zlúčenia s inými pretekmi. Po štyroch rokoch existencie sa organizátori rozhodli zmeniť názov na UAE Tour. Nový názov ponesie aj niekdajšie podujatie Handzame Classic, ktorý sa od novej sezóny bude volať Bredene Koksijde Classic. So svojim názvom zostali spokojní organizátori Okolo Turecka, ktorí sa však rozhodli zmeniť termín. Posledné dva roky sa najlepší cyklisti pretekali po Turecku v októbri, ale táto nová skúsenosť nenaplnila očakávania usporiadateľov a tak od sezóny 2019 bude turecký etapák prebiehať v starom termíne, teda na konci apríla. Kozmetické zmeny sa dotkli aj Okolo Slovenska, ktoré sa z piatich dní skrátilo na štyri a preteky sa uskutočnia o týždeň neskôr ako v roku 2018.
 
Niektoré úpravy kalendára UCI poznačia pravdepodobne aj fungovanie jediného slovenského kontinentálneho tímu. Dukla Banská Bystrica pravidelne súťaží na podujatí Belehrad - Banja Luka, ktoré patrí od vlaňajška do skupiny pretekov 1. kategórie. Tieto preteky v poslednom období prebiehali len dva dni, čo sa od novej sezóny zmení, pôjdu sa totiž až štyri etapy. Druhou významnou zmenou pre slovenský tím môže byť presun Tour of Almaty, ktoré sa vlani konalo v čase okolo Majstrovstiev sveta a nie je žiadnym tajomstvom, že organizátori pozvali Duklu na štart, no Dukláci štartovali v Innsbrucku v tímovej časovke a preto do Almaty ísť nemohli. V novom roku sa Tour of Almaty presunulo o mesiac skôr takže sa teoreticky otvorili dvere pre Duklu a jej štart na tomto podujatí. Tiež to môže byť zaujímavé v Rumunsku, kde budú až tri podujatia 2.1.
 
 
vinokurov lutsenko 2017 almatyf
Alexandre Vinokourov s Alexejom Lutsenkom na pódiu (© Tour of Almaty)
 
 
Posun:
albansko Tri dni de Panne 1.HC sipka z WT
vlajka Tour de Yorkshire 2.1 sipka z 2.HC
vlajka Okolo Slovinska 2.1 sipka z 2.HC
vlajka Okolo Nemecka 2.1 sipka z 2.HC
vlajka Tour du Rwanda 2.2 sipka z 2.1
vlajka Tour of Bihor - Bellotto 2.2 sipka z 2.1
vlajka Okolo Rumunska 2.2 sipka z 2.1
albansko Circuit de Wallonie 1.2 sipka z 1.1
albansko Dwars door de Vlaamse Ardennen 1.2 sipka z 1.1
 
Vznik:
vlajka Mont Ventoux Dénivelé Challenge 1.1 (z hobby podujatia jednorazovka UCI)
 
Návrat:
vlajka Vuelta a La Rioja 1.1 (v roku 2018 sa preteky nejazdili, naposledy 2017)
vlajka ZLM Tour 2.1 (v roku 2018 sa preteky nejazdili, naposledy 2017)
 
Zosun:
vlajka Okolo Chorvátska 2.HC sipka c 2.1 (nemali dobrú účasť, vrátili sa späť do 1. kat)
vlajka GP di Lugano 1.HC sipka c 1.1 (nemali dobrú účasť, vrátili sa späť do 1. kat)
 
Zánik:
vlajka Dubaj Tour 2.HC (po rozkvete podujatí na Blízkom východe prekvapujúci koniec)
vlajka Tour des Fjords 2.HC (nedostatok financií na toľko májových nórskych pretekov)
vlajka Sharjah Tour 2.1 (nedostatok financií)
albansko Dwars door West Vlaanderen 1.1 (koniec po 72 ročníkoch)
albansko Ronde van Limburg 1.1 (koniec po 65 ročníkoch)
vlajka GP Horsens Posten 1.1 (koniec po štyroch ročníkoch)
albansko Sluitingprijs Kapellen 1.1 (koniec po 84 ročníkoch, začínala od 1929)
vlajka Okolo Maroka 2.2 (zlé vzťahy federácie s cyklistami, úpadok cyklistiky v krajine)
 
Iná zmena v rámci kategórie:
vlajka UAE Tour WT (zmena názvu z Abu Dhabi Tour)
vlajka Okolo Turecka WT (zmena termínu z októbra na apríl, návrat k niekdajšiemu)
albansko Bredene Koksijde Classic 1.HC (zmena názvu z Handzame Classic)
vlajka Hammer Stavanger 2.1 a Okolo Nórska 2.HC (výmena termínov v máji)
albansko Okolo Belgicka 2.HC (zmena termínu z konca mája na polovicu júna)
vlajka Okolo Dánska 2.HC (zmena termínu z úvodu augusta na koniec augusta)
albansko Tour de l'Eurométropole 1.HC (zmena termínu zo septembra na október)
vlajka Colombia 2.1 2.1 (zmena názvu z Colombia Oro y Paz)
albansko GP Jean-Pierre Monseré 1.1 (zmena termínu z júla na marec)
vlajka Belehrad - Banja Luka 2.1 (z dvoch etáp štyri, posun o týždeň skôr)
vlajka Okolo Maďarska 2.1 (zmena termínu z veľmi horúceho augusta na jún)
vlajka Adriatica Ionica Race 2.1 (zmena termínu z konca júna na koniec júla)
vlajka Tour of Funen 1.1 (zmena termínu z júna na august pred Okolo Dánska)
vlajka Tour of Almaty 2.1 (zmena termínu z konca septembra na začiatok septembra)
vlajka Okolo Slovenska 2.1 (posun termínu o týždeň a skrátenie z piatich na štyri dni)
vlajka Paríž - Chauny 1.1 (zmena termínu z júna na september)
 
- takmer všetky preteky až do Tour de France sa posunuli o týždeň neskôr okrem Tour Down Under, Cadela Evansa aj Kalifornie. Po Tour de France už preteky naopak ostávali, lebo sa posúvali vlani okrem Prudential London, Hamburg Cyclassic, Bretagne Classic a 2x Kanady, ktoré sa posúvali až teraz.
 
 
Súvisiace články:
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop