Súhrn týždňa: Dumoulin chce opäť vyhrať Giro, Sagan zaútočí na korunu

6.1.2019, 17:00 | Aktuality zo sveta | Juraj Janoťák
Za posledných sedem dní sa v cyklistickom svete udiali viaceré novinky. Svoje tajné plány odtajnil Tom Dumoulin a rovnako tím Sky definitívne potvrdil kalendár oboch svojich najväčších hviezd. Zaujímavá správa prišla aj z tábora nemeckej Bory a Petra Sagana, a s novou posilou sa pochválil ruský celok Gazprom.
 
 
Dumoulin zopakuje ťažkú kombináciu
 
Ťažký ročník má za sebou Tom Dumoulin. Holandský cyklista sa v sezóne 2018 celkového víťazstva na Grand Tours nedočkal. Štartoval pritom na dvoch, na Giro d'Italia, kde obhajoval prvenstvo z vlaňajšieho roka, a následne aj na Tour de France. V oboch prípadoch sa musel skloniť pred jazdcom tímu Sky, v Taliansku bol najlepší Chris Froome a vo Francúzsku zase Geraint Thomas. Neúspešné bitky o najcennejšie dresy však lídra tímu Sunweb nezlomili, Tom sa rozhodol, že rovnako náročnú kombináciu pretekov absolvuje aj v nadchádzajúcej sezóne. „Netajím svoju lásku k Taliansku a k tomuto podujatiu, preto som spokojný s týmto rozhodnutím,“ povedal víťaz Gira z roku 2017 na tlačovke v Berlíne.
 
Dumoulin tak oproti minulej sezóne nezmenil svoj kalendár, no oproti roku 2018 sa rozhodol zmeniť svoje priority. Vlani Holanďan neukázal na Gire všetko, čo vie, šetril sa, aby vo Francúzsku mohol bojovať o víťazstvo, no tohtoročná edícia talianskej Grand Tour by mu mala vyhovovať a preto je odhodlaný útočiť na celkové víťazstvo. „Bude to niečo iné. Minulý rok bola pre náš tím a sponzorov dôležitejšia Tour, preto som sa aj ja koncentroval na tieto preteky a výsledok na Gire pre mňa nebol zase až taký dôležitý. Teraz však trasa Gira vyzerá veľmi lákavo a zaujímavo, akoby mne šitá na mieru. Na druhej strane, trasa Tour bude v tomto roku extrémne ťažká, takže mám v tom jasno,“ dodal Dumoulin, ktorý sa na ceste za druhým titulom bude musieť vysporiadať s novými, mladšími súpermi.
 
 
dumoulin 18 abu podium kolegovia rcsf
Tom Dumoulin na pódiu (© LaPresse / Massimo Paolone)
 
 
Bernal lídrom Sky na Gire
 
Vedenie britského tímu Sky v poslednom týždni definitívne potvrdilo, že obe ich najjagavejšie hviezdy, Chris Froome a Geraint Thomas, sa v budúcom roku predstavia len na jednej GT, na Tour de France, kde obaja budú chcieť zabojovať o žltý dres. Froome prezradil, že jeho finálnymi pretekmi pred Starou dámou bude Critérium du Dauphiné, Thomas sa pokúsi vyladiť formu na Okolo Švajčiarska. Na ostatných dvoch trojtýždňových etapákoch tak dostanú šancu iní cyklisti z tohto zoskupenia. Do Talianska v pozícii lídra pôjde Egan Bernal, ktorý v minulej sezóne zažil premiéru na tomto type pretekov a teraz si vyskúša ako chutí pozícia lídra. „Za túto šancu, ktorú som od tímu dostal, som veľmi rád. Vlani som sa od Frooma veľa naučil,“ vyhlásil cyklista, ktorý vo vlaňajšej edícii Tour de France obsadil 15. miesto.
 
Kolumbijsky pretekár bude chcieť vo svoj prospech využiť znalosť tamojšieho kraja. Bernal totiž po presťahovaní sa zo svojej domoviny našiel náhradný domov práve v Taliansku. Hnať ho za dobrým výsledkom nebude  len veľká motivácia, veď prvýkrát dostane možnosť predviesť sa v najlepšom svetle, ale aj tisícky ľudí pri ceste, ktorí sú podľa mladého cyklistu vôbec najlepšími fanúšikmi na svete. „Žijem tu už tri roky a našiel som si tu veľa kamarátov. Mal som možnosť spoznať taliansky národ a podľa mňa nikde inde lepších fanúšikov nenájdete. Mám ich naozaj veľmi rád, páči sa mi spôsob, akým cyklistiku prežívajú. Na Gire budem chcieť dosiahnuť dobrý výsledok, nielen kvôli nim, ale aj kvôli tomu, že to tu milujem. Na tamojších cestách skoro dennodenne trénujem, takže budem mať na svojej strane určitú výhodu.“
 
 
bernal 18 rozhovor rcsf
Egan Bernal v rozhovore na Miláno - Turín (© Fabio Ferrari/LaPresse)
 
 
Sagan sa pokúsi získať korunu
 
Jedna zo zásadných správ posledných dní prišla z nemeckého celku Bora-hansgrohe a týka sa Petra Sagana. Najlepší slovenský cyklista otvorí sezónu 2019 už o pár dní na Tour Down Under, kde by okrem Sagana mali štartovať aj ďalší kvalitní šprintéri, Caleb Ewan a Elia Viviani. Na prvých dvoch pretekoch v sezóne však Peter bude len ladiť formu na nadchádzajúce jednorazovky, na ktorých sa bude pokúšať získať korunu z jarných klasík, teda skompletizovať víťazstvá na Miláno – San Remo, Okolo Flámska a Paríž – Roubaix. Na posledných dvoch podujatiach už Sagan zvíťazil, pokúsil sa zlomiť prekliatie z Talianska. „Samozrejme, že u Petra Sagana existuje projekt Miláno – San Remo. Veľkí jazdci ako Tom Boonen, Paolo Bettini alebo Oscar Freire v nedávnej minulosti dokázali získať túto klasikársku korunu,“ povedal na margo plánov svojho zverenca Patxi Vila, športový riaditeľ Bory.
 
Peter Sagan už na Miláno - San Remo niekoľkokrát útočil na víťazstvo. Najbližšie bol k nemu v rokoch 2013 a 2017, ale nakoniec v závere nestačil na Geralda Cioleka, resp. Michala Kwiatkowského a cieľovú pásku preťal ako druhý v poradí. Vlani zase obsadil šiestu pozíciu, no teraz by mal mať po ruke silnejší tím. Do Bory prišli dvaja kvalitní pomocníci, Oscar Gatto a Jempy Drucker. „Dúfame, že všetko bude fungovať. Teoreticky sme silnejší ako minulý rok. Ak by sa Petrovi podarilo vyhrať, mohol by ísť do severských klasík bez tlaku. Minulý rok sme si museli vybrať, pretože je ťažké byť v top forme počas celého obdobia od Miláno – San Remo až po Paríž Roubaix. Preto sme všetky karty stavili na jednorazovky na kockách. Teraz chceme vyhrať aj v Taliansku, ale bude to ťažké,“ dodal Vila.
 
 
san remo 2017 spurt 2
Slávny dojazd pred dvoma rokmi (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
 
 
Ewan si užije veľa priestoru
 
Posledná sezóna u Mitcheltonu – Scott bola pre Caleba Ewana veľkým utrpením. Austrálsky šprintér sa v zostave svojho tímu neobjavil ani na jednej Grand Tour a právom sa tak mohol sťažovať na nedostatok práce. Frustrujúci rok skončil, Ewan opustil svojho zamestnávateľa a odišiel do Lotta Soudal, kde chce začať písať novú kapitolu svojej kariéry. „Áno, už teraz, a to sa sezóna ešte ani nezačala, cítim veľký tlak, ale už v Mitcheltone som hovoril, že sa tlaku nebojím, pokým budem mať v tíme podporu. Tej sa mi v Lotte dostáva,“ uviedol v priebehu tohto týždňa samotný šprintér, ktorý už v prvej sezóne prevezme všetky niekdajšie úlohy Andrého Greipela. Ten belgický tím na konci sezóny 2018 definitívne opustil.
 
Ewan si tak splní svoj veľký sen, vôbec po prvýkrát v kariére sa predstaví na Starej dáme. Austrálčan však ešte predtým absolvuje aj úvodnú Grand Tour v sezóne, Giro, na ktorej už dvakrát štartoval, no do cieľa nikdy neprišiel. Rovnaký scenár očakáva aj teraz. „Keďže som vlani chýbal na trojtýždňových etapových pretekoch, bude dobré odskúšať si Giro ešte pred Tour. Určite tam budem chcieť nazbierať nejaké víťazstvá, veď ak by sa mi podarilo zvíťaziť, dôvera tímu v moje schopnosti by sa pred Tour ešte zväčšila. Tour však bude pre mňa dôležitejšia, keďže sa do Francúzska dostanem neskôr, ako som čakal, čo nie je príliš ideálne,“ zhodnotil svoje ciele pred novou sezónou ambiciózny šprintér, ktorý veľa kontaktov s tými najlepšími v poslednom roku nemal. Bude preto zaujímavé sledovať ako sa dokáže popasovať s elitnými šprintérmi.
 
 
ewan tdu 2017 spurt bohfst
Triumf Caleba Ewana na Tour Down Under (© BORA-hansgrohe / Stiehl Photography)
 
 
Menšov sa vracia k cyklistike
 
Víťaz Vuelty a Espaňa z roku 2007 a Giro d'Italia z roku 2009 sa vracia do cyklistického kolotoča. Denis Menšov zavesil cyklistické tretry na klinec pred šiestimi rokmi kvôli pretrvávajúcim problémom s kolenom. Teraz sa do starého prostredia vracia ako športový riaditeľ tímu Gazprom - Rusvelo. „V posledných rokoch sme veľmi často hovorili o možnej spolupráci. Pripúšťam, chvíľu mi trvalo sa rozhodnúť, ale som veľmi rád, že môžem byť súčasťou tohto tímu. Dúfam, že moje skúsenosti budú pre mladých pretekárov užitočné,“ povedal Menšov, ktorý v roku 2014, teda až potom, ako ukončil kariéru, dostal od Medzinárodnej cyklistickej únie dvojročný dištanc za nevysvetliteľné anomálie v jeho biologickom pase v období od roku 2010 do roku 2012. Zároveň ho UCI vymazala z výsledkov Tour de France v týchto rokoch. S tímom by teda mohol pricestovať aj na septembrové Okolo Slovenska.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop