Súhrn týždňa: Cofidis a Wanty pôjdu na Tour, Richezeho zrazilo auto

14.1.2019, 07:00 | Aktuality zo sveta | Juraj Janoťák
V minulom týždni najviac rezonovalo rozhodnutie organizátorov Tour de France, ktorí rozdali prvé dve voľné karty. Na otázky ohľadom svojej budúcnosti sa zase rozrozprávali Tao Geoghegan Hart a Nils Politt. To Edvald Boasson Hagen po šesťhodinovom tréningu na trenažéri asi len ťažko hľadal nejaké slová, podobne aj Max Richeze, ktorý si prežil hororovú skúsenosť.
 
 
Dve divoké karty poznajú držiteľov
 
Síce sa Tour de France uskutoční až v júli, no organizátori najslávnejších cyklistických pretekov už teraz oznámili držiteľov dvoch zo štyroch divokých kariet. Na Starej dáme tak s veľkou určitosťou uvidíme súťažiť jazdcov tímov Cofidis a Wanty Groupe – Gobert, ktorí doplnia v profi-pelotóne 18 World Tour tímov. Oba celky skončili v sezóne 2018 na prvom a druhom mieste v rebríčku európskej tour a práve táto skutočnosť bola pre organizátorov francúzskej Grand Tour rozhodujúca. O ostatné dve voľné miesta sa pobijú ďalšie známe kontinentálne tímy. „V tomto roku vznikla unikátna situácia, v boji o zisk pozvánky na Tour sa stretla silná konkurencia,“ vyhlásil Christian Prudhomme, riaditeľ pretekov.
 
Najväčšie šance na zisk posledných dvoch voľných miest majú tri francúzske celky, ktoré v prestupovom období ulovili veľké ryby. Tím Vital Concept získal Pierra Rollanda, Direct Energie zase Nikiho Terpstru a Arkea – Samsic bude v tejto sezóne reprezentovať André Greipel, víťaz 11. etáp na Starej dáme. „Rozhodnutie organizátorov bolo logické a nehodlám ho spochybňovať. Cofidis vlani vyhral európsku tour, Wanty skončilo druhé. Netreba tiež zabúdať, že tohtoročná Tour začne v Belgicku. Ohľadom našich ambícii, bolo by fajn už teraz mať istotu štartu na najslávnejších pretekoch, ale to že ju nemáme ešte nič neznamená. Vieme, že musíme dosiahnuť nejaké dobré výsledky a dostaneme ju,“ povedal na margo rozhodnutia organizátorov pretekov nemecký šprintér.
 
 
greipel 19 barguil arkeaf
Warren Barguil a André Greipel v nových dresoch (© Team Arkéa - Samsic)
 
 
Quick-Step s dvomi odlišnými správami
 
Belgický celok Deceuninck - Quick-Step počas posledných siedmich dní dvakrát informoval svojich fanúšikov. Jedna, zlá, správa sa týkala incidentu pri tréningu, ktorý si prežil skúsený jazdec Maximiliano Richeze. Jedného z najlepších rozbiehačov šprintov v profi-pelotóne vo štvrtok zrazilo auto a nad jeho štartom na domácom podujatí Vuelta a San Juan tak visí otáznik. „Trénoval som a zrazu som sa obzrel. Vôbec neviem, prečo som sa obzrel, ale urobil som dobre. Zbadal som auto, ktoré sa na mňa rúti, a ktoré ma o okamih zrazilo na zem. Keby som sa neotočil, keby som náraz nečakal, mohol som teraz ležať v nemocnici v horšom stave,“ povedal samotný jazdec po incidente. Richeze ma podľa dostupných informácií poranené koleno, ale röntgenové vyšetrenie nepreukázalo žiadne vážne poškodenie.
 
Druhá, dobrá, správa sa týkala Kaspera Asgreena. Talentovaný dánsky cyklista, ktorý vlani absolvoval premiéru na Grand Tour a bol tiež členom víťazného tímu v historicky poslednej tímovej časovke na svetovom šampionáte, predĺžil spoluprácu s Quick-Stepom až do roku 2021. „Kasper vlani ukázal svoju extratriedu, bol kľúčovým artiklom pri mnohých našich víťazstvách. Myslím si, že je v ňom veľký potenciál, preto som spokojný s tým, že zostane u nás ďalšie tri roky,“ vyhlásil Patrick Lefevere, riaditeľ tímu. Šťastím žiaril aj samotný jazdec, ktorý novú zmluvu podpísal na sústredení v španielskej Calpe. „Ani chvíľku som nepremýšľal, hneď som nový kontrakt podpísal. Je to zmluva na dlhšie obdobie, takže budem mať dostatok priestoru na to, aby som sa zlepšil. Verím, že tu zažijem veľa skvelých a nezabudnuteľných pretekov,“ dodal.
 
 
Triumf Maximiliana Richezeho v Turecku (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Politt sa sústreďuje na Paríž - Roubaix
 
Nemecký pretekár v službách tímu Kaťuša – Alpecin sa tento týždeň rozrozprával o svojich odvážnych plánoch do budúcnosti. Chcel by v nej nadviazať na úspechy z poslednej sezóny, pretože Nils Politt vlani zažil doslova prelomový ročník vo svojej kariére. Bol súčasťou tímu na Tour de France, kde v súťaži do 25 rokov atakoval umiestnenie v najlepšej desiatke, zase doma na Okolo Nemecka dokázal v tak silnej konkurencii zvíťaziť v jednej, záverečnej, etape a v celkovom hodnotení vybojoval druhé miesto. Ukázal tak veľký potenciál, ktorý v ňom drieme, a ktorý by chcel aj v nadchádzajúcom roku rozvíjať.
 
Ešte väčší úspech ako na domácich cestách však Politt zažil na slávnej klasike Paríž – Roubaix, kde sa premiérovo dostal do Top 10, skončil siedmy. Až za ním prišli do cieľa pretekári ako Zdeněk Štybar, Oliver Naesen, Wout Van Aert a Philippe Gilbert. Práve táto jednorazovka je pre 24-ročného Nemca dôležitá aj v sezóne 2019. „Je pravda, že tieto preteky sú môjmu srdcu najbližšie. To, čo sa mi tam podarilo dosiahnuť vlani to len dokazuje. Dúfam, že nielenže dokážem niečo podobné napodobniť aj teraz, verím, že sa mi podarí siedme miesto ešte vylepšiť. Tak či tak budem veľmi spokojný, ak sa dostanem do Top 10, to bude môj hlavný cieľ,“ vyhlásil v rozhovore pre Eurosport.
 
 
Hagen trénoval na trenažéri
 
Pretekári zo severu Európy to v zimných mesiacoch nemajú vôbec ľahké. Sneh a chladné počasie im neumožňuje stráviť veľa času vonku a preto musia hľadať alternatívne spôsoby tréningu. Buď odídu niekde do teplých krajín, alebo ako Edvald Boasson Hagen využijú k príprave na novú sezónu akúkoľvek technickú vymoženosť a príležitosť. Nórsky cyklista vysadol na trenažér a strávil na ňom šesť a pol hodiny. Za tento čas ani raz z bicykla nezosadol, pričom prešiel 212 kilometrov a spálil viac ako štyritisíc kalórii. „Teším sa na začiatok sezóny,“ napísal na sociálnej sieti Instagram, kde uverejnil aj fotku z tréningu.

 
hagen 18 ilustrak dddf
Edvald Boasson Hagen počas pretekov (© Dimensions Data / StiehlPhotography)
 
 
Odvážne plány Geoghegana Harta
 
Jeden z najväčších britských talentov, Tao Geoghegan Hart, už okúsil ako bolí zápolenie na trojtýždňových etapových pretekoch. V minulom roku obišiel celú španielsku Grand Tour, ale výraznejšieho výsledku sa na Vuelta a Espaňa nedočkal. Jazdec tímu Sky totiž v GC obsadil 62. priečku a jeho najlepšie umiestnenie v niektorej z etáp bolo 18. miesto. „Z pohľadu výsledkov a mojej výkonnosti som bol po Vuelte veľmi sklamaný. Musím sa priznať, že mi trvalo pár týždňov, kým som zanalyzoval, prečo som bol taký slabý,“ priznal v rozhovore pre portál Cycling Weekly. Tak či tak hodnotil vlaňajší rok pozitívne. „V druhej sezóne v tomto tíme sa mi podaril urobiť určitý progres. Určite moja druhá sezóna u Sky bola lepšia ako tá prvá a preto som s vlaňajším ročníkom spokojný.“
 
Geoghegan Hart si do svojich tohtoročných plánov Vueltu zatiaľ nepoznačil. Na GT sa však predstaví, a hneď na tej prvej, kde bude kľúčovým domestikom pre svojho dobrého kamaráta. Tao a Egan Bernal sa v minulom roku veľmi zblížili, mladý Brit dokonca Bernalovi pomohol vyhrať celkovú klasifikáciu na Okolo Kalifornie a rovnaké úlohy bude mať na tohtoročnom Giro d'Italia. „Ponaučil som sa z minulého roka, kedy som mal lepšiu prvú polovicu sezóny, no na druhej strane, v tej druhej som sa oveľa viac naučil. Boli to pre mňa dobré skúsenosti. Preto si myslím, že je logické, že som tento rok upriamil pozornosť na Giro,“ dodal Brit, ktorý ak sa v Taliansku ukáže v dobrom svetle nevylučuje účasť aj na Vuelte.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop