Reakcie po piatku: Bude náročné prekonať Patricka Bevina, ozývajú sa ostatní favoriti

18.1.2019, 14:00 | Aktuality zo sveta | Tomáš Šandor
Aj ďalšiu náročnú etapu zvládol bez problémov Patrick Bevin a medzi jeho konkurentmi panuje zhoda, že bude náročné vynulovať jeho náskok v klasifikácii. Daryl Impey sľubuje tvrdú jazdu v obidvoch zostávajúcich etapách a Wout Poels chce atakovať aj na Willunga Hill.
 
Obhajca prvenstva Daryl Impey predviedol vynikajúci výkon, keď svoju rýchlosť podporil aj pekným výstupom na rozhodujúcom kopci. Ale nebolo to také jednoduché, ako sa mohlo zdať. "Výhra mi zdvihla sebavedomie. Pred Corkscrew Road som mal rešpekt a v polovici stúpania som začal pochybovať, či to zvládnem. Ale keď som zbadal pred sebou Patricka Bevina, vedel som, že sa musím udržať v jeho dosahu, a potom v zjazde vytvoriť silnú skupinu prenasledovateľov. Zameral som sa len na svoje vrchárske schopnosti a som veľmi šťastný, čo som dokázal na konci pretekov. Tento výkon a výsledok zvýšili moju sebadôveru pred Willunga Hill," povedal s úľavou priebežne druhý muž celkového poradia.
 
Juhoafrický jazdec zároveň dodal, že bude veľmi náročné zmazať svoje 7-sekundové manko na Patricka Bevina, pretože obaja sú podobné typy cyklistov a jeho konkurent sa dostal do perfektnej formy. Ale ako skúsený borec vie, že na TDU rozhodujú sekundy, a v tomto smere nezabudol pripomenúť, že dôležitá môže byť aj zajtrajšia etapa. Ak chce obhájiť titul, potrebuje jazdiť agresívne všade tam, kde to bude možné.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár 4. etapy
 
 
Tretí deň si vychutnáva líderskú pozíciu Patrick Bevin a novozélandský cyklista sa svojou aktívnou jazdou čoraz viac približuje k celkovému triumfu. "Na kľúčovom stúpaní som vôbec nepanikáril. Vedel som, že etapa skončí až na cieľovej čiare, nie na vrchole Corkscrew, a potreboval som si zachovať energiu aj na klesanie. Bol som pripravený na to, že na tom kopci to bude bolieť a niečo stratím, ale bol som presvedčený, že si udržím silu, aby som mohol dobre zakončiť etapu. Dostal sa predo mňa len Daryl Impey, ale nemyslím si, že ukázal lepší vrchársky výkon ako ja. Vybudoval som si dobrú pozíciu v GC a na kopci Willunga Hill bude mať len jeden cieľ. Dostať sa na jeho vrchol na svojom absolútnom limite," povedal v cieli etapy zástupca tímu CCC Team, ktorý je odhodlaný dokončiť svoju prácu. Bevin má jedinečnú šancu ovládnuť podujatie World Tour, preto pre úspech urobí maximum.
 
Etapový triumf opäť unikol LL Sánchezovi, ktorý mal na konci dnešného trošku aj smolu. "Pred poslednou zákrutou vo finále som si strážil tretie miesto, ale po jej prekonaní som sa ocitol z ničoho nič na čele skupiny. A do cieľa zostávalo ešte niekoľko stoviek metrov... V danej situácii som nemohol skončiť lepšie ako tretí. Z hľadiska klasifikácie som spokojný, ako sa to vyvíja v môj prospech, ale zároveň som aj sklamaný, že som bol tak blízko k triumfu v posledných dvoch etapách. Stále sa však sústredím na dobrý výsledok v klasifikácii a teším sa na záverečnú etapu." Španielsky cyklista stál vysoko v poradí aj v minulej edícii, ale vôbec mu nevyšiel výstup na Willunga Hill a napokon finišoval ôsmy. Zdá sa, že teraz pôjde odhodlanejšie za stupňami víťazov.
 
 
tdu 19 etapa 4 favoriti bohfb
Favoriti v záverečnom stúpaní (© Slipstream Sports / Jojo Harper)
 
 
Dobrú formu ukázal Wout Poels a holandský jazdec nehovoril do vetra, keď tvrdil, že chce uspieť v klasifikácii. Potrebnú výkonnosť má, ale na ten najvyšší stupienok bude viesť náročná cesta. "Zaútočil som na strmom úseku a spolu s ďalšími sme si vytvorili pekný náskok. Myslel som si, že pôjdeme na plný plyn až do cieľa, ale páska bola veľmi ďaleko. Podľa mňa som bol s Portem, Woodsom a Bennettom na rovnakej úrovni, pretože sme prekonali záverečný kopec spoločne. Všetci traja urobili na mňa silný dojem. Vo veľmi dobrej forme jazdí aj Patrick Bevin a bude veľmi ťažké prekonať ho na Willunga Hill. Uvidíme, čo sa stane. Chcel by som znovu útočiť a dostať ho do skutočných problémov, ale bude to náročné," vyjadril sa holandský jazdec, ktorý jazdí prvýkrát v kariére na TDU a v nedeľu si premiérovo vyskúša kopec Willunga Hill.
 
V tíme Jumbo - Visma panovali zmiešané pocity. Potešil ich výkon Georga Bennetta, ale nerátali s tým, že do cieľa dorazí taká veľká skupina. Nielen športový riaditeľ tímu Frans Maassen sa tak musí spoliehať, že novozélandskému jazdcovi nadmieru vyjde posledná etapa. "Celý deň sa išlo veľmi rýchlo a na konci sa rozhodovalo na Corkscrew Road. George mal dobrú pozíciu na začiatku stúpania a spolu s ďalšími tromi pretekármi sa objavil na vrchole na čele pretekov. Preto bola škoda, že skupina prenasledovateľov dokázala chytiť tento atak v klesaní. George vie, že patrí k najsilnejším jazdcom na podujatí a dúfame, že bude mať super deň na Willunga Hill." Aj samotný George Bennett bol spokojný so svojím výkonom, ale na druhej strane ho prekvapilo, že ich chytili ostatní pretekári. Miestami cítil frustráciu, ale také bývajú preteky. Ak chce finišovať na stupňoch víťazov, potrebuje sa vytiahnuť na Willunga Hill, ale podľa vlastných slov je to strašný kopec a nenávidí ho.
 
Pred etapou mali vyššie ambície v tíme Bora - hansgrohe. Jay McCarthy však nemal svoj deň, hoci na tomto podujatí sa mu zvyčajne darí, a Gregor Mühlberger prišiel do cieľa len v druhej skupine. "Nebola to jednoduchá etapa. Šestica utečencov nútila ísť balík veľmi rýchlo. Vo finále to bolo len o tom, aké budete mať nohy na záverečnom kopci. Na začiatku stúpania som sa nenachádzal na správnej pozícii a vedúci pretekári mi ušli. Dal som do toho všetko, chcel som ich chytiť, ale nepodarilo sa mi to. Som sklamaný z výsledku," sypal si popol na hlavu rakúsky cyklista.
 
 
Výsledky 4. etapy
1. IMPEY Daryl Mitchelton - Scott link ikonka 3:03:27 60
2. BEVIN Patrick CCC Team 00:00 25
3. SáNCHEZ Luis León Astana Pro Team link ikonka 00:00 10
4. GUERREIRO Ruben Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:00  
5. FERNÁNDEZ Rubén Movistar Team link ikonka 00:00  
6. BENNETT George Team Jumbo-Visma 00:00  
7. ULISSI Diego link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:00  
8. WOODS Michael EF Education First Pro Cycling Team 00:00  
9. HAMILTON Chris Team Sunweb link ikonka 00:00  
10. VAN BAARLE Dylan Team Sky link ikonka 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po 4. etape
1. BEVIN Patrick CCC Team 13:23:30 10
2. IMPEY Daryl Mitchelton - Scott link ikonka 00:07  
3. SáNCHEZ Luis León Astana Pro Team link ikonka 00:11  
4. HAMILTON Chris Team Sunweb link ikonka 00:21  
5. GIBBONS Ryan Team Dimension Data link ikonka 00:21  
6. POLANČ Jan UAE Team Emirates link ikonka 00:21  
7. BENNETT George Team Jumbo-Visma 00:21  
8. GUERREIRO Ruben Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:21  
9. ULISSI Diego link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:21  
10. WOODS Michael EF Education First Pro Cycling Team 00:21  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
Priebežné poradie bodovacej súťaže po 4. etape
1. BEVIN Patrick CCC Team 48
2. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 36
3. SáNCHEZ Luis León Astana Pro Team link ikonka 35
4. VIVIANI Elia link ikonka Deceuninck - Quick Step 34
5. VAN POPPEL Danny Team Jumbo - Visma 31
6. IMPEY Daryl Mitchelton - Scott link ikonka 28
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop