Súhrn týždňa: Landa dúfa v skorý návrat, Keisse sa previnil voči čašníčke

4.2.2019, 12:00 | Aktuality zo sveta | Jakub Hlubek
Uplynulý týždeň nám priniesol mnoho zaujímavých udalostí vo svete cyklistiky. Mikel Landa si vybral dávku smoly hneď na prvých pretekoch, Chris Froome pochválil svojho mladšieho kolegu, Iljo Keisse porušil zásady slušného správania, Alejandro Valverde sa teší na špeciálny rok a Nairo Quintana si chce splniť veľký sen.
 
 
Landa sa chce vrátiť čo najskôr
 
Hneď prvá jednorazovka sa nezaobišla bez zranení. Približne 15 kilometrov pred cieľom okúsili chuť pretekárov viacerí cyklisti, medzi ktorými bol aj líder Movistaru Mikel Landa. Bývalý jazdec tímu Sky, ktorý by sa mal túto sezónu predstaviť na Gire aj TdF, vyviazol z pádu so zlomeninou kľúčnej kosti, putoval na operáciu a od bicykla si tak na pár dní odpočinie. Španiel nedokončil posledných sedem pretekov uplynulej sezóny a zdá sa, že ho smola naďalej neopúšťa. „Som veľmi smutný z toho, čo sa stalo, pretože aj minulý rok som často končil na zemi, ale už nechcem o tom viac premýšľať. Moje ciele sa nemenia,“ povedal odhodlaný víťaz vrchárskej súťaže na Gire z roku 2017 pre Ciclo21. „Na bicykel by som sa mal vrátiť asi za dva týždne. Budem musieť pracovať ešte tvrdšie ako doteraz, ale moja účasť na Grand Tours nie je ohrozená,“ dodal. Pre pád Španiela pravdepodobne neuvidíme na etapáku Vuelta a Andalucia, ktoré prebehnú od 21. do 24. februára. Okrem neho sa pri páde zranil aj jazdec Lotto Soudal Rasmus Iversen, ktorý strávil väčšinu etapy v úniku.
 
Pre siedmeho jazdca vlaňajšej Starej dámy to nebol prvý vážnejší pád. V auguste minulého roka nedošiel do cieľa ani na prestížnej klasike v San Sebastiane, odkiaľ odišiel zo zlomeným stavcom. Napokon nestihol ani Majstrovstvá sveta v Innsbrucku, hoci mu tamojšia trasa mu mala vyhovovať.
 
 
valverde 19 landa ilustrak movfg
Alejandro Valverde a Mikel Landa (© Photo Gomez Sport / Movistar Team)
 
 
Valverde sa teší na rok s dúhou
 
Sezóna sa nám pomaly, ale isto rozbieha a jedným z cyklistov, ktorí budú fanúšikom na očiach, je aj nestarnúci matador Alejandro Valverde. Pre jazdca Movistaru, ktorý štartuje v drese španielskeho celku už svoju deviatu sezónu, bude táto sezóna výnimočná. Po prvý raz bude môcť nosiť vytúžený dúhový dres. „Dúhový dres robí sezónu 2019 úplne inou ako obvykle. Som plný nadšenia a neexistuje lepší začiatok sezóny ako tu na Malorke“ povedal Španiel pre španielsku tlačovú agentúru EFE a vyjadril sa aj k tohtoročnej trase. „Prvá etapa je dosť náročná. Cieľové stúpanie síce nepoznám, ale mohlo by mi vyhovovať. Máme tu krásne počasie a cítime sa dobre, ale nesmieme podceniť našich súperov, ktorí sa z roka na rok zlepšujú. Najmä Tim Wellens patrí medzi špičkových jazdcov,“ uznal kvality súpera. Víťaz Vuelty z roku 2009 sa vyjadril aj k tohtoročným majstrovstvám sveta, kde by chcel dúhový dres udržať. „V Yorkshire nás čaká náročná trasa, hoci nie taká ako minulý rok v Tirolsku. Pokúsim sa vyhrať napriek tomu, že kandidátov na titul majstra sveta bude podstatne viac,“ uzavrel.
 
 
Quintana sníva sen o výhre na TdF
 
Napriek tomu, že sa Kolumbijčanovi v uplynulých sezónach na Starej dáme príliš nedarilo, bez boja sa vzdať nemieni. „Je to môj veľký sen. Stále si myslím, že môžem vyhrať TdF. Aspoň to chcem ešte párkrát vyskúšať,“ povedal víťaz Gira aj Vuelty, pričom sa obzrel aj za minuloročným účinkovaním na Tour. „Musel som sa v minulej sezóne popasovať s mnohými komplikáciami, ale teraz som silnejší a chcem sa naďalej zlepšovať. Snažím sa získať to, čo mi v minulých rokoch chýbalo, ale existujú veci, ktoré nemôžem zmeniť, pretože ich majú v rukách iní.“ Účastník dvanástich Grand Tour sa vyjadril aj k ambíciám pre túto sezónu. „Všetka moja pozornosť sa sústredí len na TdF. Bude veľmi náročné prekonať tím Sky, ale na Vuelte 2016 sa mi to podarilo. Na druhej strane ma čaká veľa ďalších súperov, ktorí môžu ukázať svoje schopnosti.“ V minulom roku angažoval Movistar aj Mikela Landu, preto môže na Grand Tour jazdiť s viacerými lídrami. Quintanovi však viac vyhovuje, keď celý tím pracuje pre neho. „Páči sa mi, keď tím pracuje len pre jedného vodcu, ale v tomto tíme sme traja lídri a je na šéfovi, ako nás rozdelí.“
 
 quintana 19 ilustrak movfb
Nairo Quintana (© SprintCycling / Movistar Team)
 
 
Bernal môže vyhrať Giro už tento rok
 
Kolumbijský supertalent Egan Bernal sa môže už túto sezónu na Gire postaviť na najvyšší stupienok. Pre taliansky denník Corriere della Sera to povedal jeho slávnejší kolega Chris Froome. „Keď sa pozeráte na Egana, nemôžete uveriť tomu, že je tak mladý. Na svoj vek je neskutočne zrelý a má mimoriadnu schopnosť čítať priebeh pretekov. Osobne si myslím, že môže vyhrať Giro napriek tomu, že na trojtýždňových pretekoch ide prvýkrát na celkové poradie,“ nechal sa počuť ašpirujúci rekordman TdF. Vyjadril sa aj ku Geraintovi Thomasovi. „Geraint na Gire ešte neukázal všetko zo svojho umenia a tohtoročná trasa mu vyhovuje,“ polichotil kolegovi Froomie. Minulý rok odštartoval Bernal svoju púť vo veľkom štýle. Hneď na úvodných pretekoch Tour Down Under vybojoval biely dres, následne vyhral domáci etapák Colombia Oro y Paz a svoju dominanciu potvrdil aj na Tour of Kalifornia. Nestratil sa ani na svojej prvej Grand Tour, kde bol vôbec najmladším jazdcom. Najmä na legendárnom Alpe d´Huez, kde dokázal pokryť všetky útoky a výrazne tým dopomohol Walesanovi k etapovému víťazstvu. Za svoje výkony bol na konci minulého roku odmenený päťročnou zmluvou.
 
 
Iljo Keisse sa previnil nevhodným správaním
 
Na práve prebiehajúcich pretekoch Vuelta a San Juan sa nevhodným spôsobom prezentoval minuloročný účastník okolo Slovenska Iljo Keisse. Počas tréningovej jazdy bol celý tím požiadaný o fotografiu miestnou čašníčkou. Na tom by nebolo nič zlé, no pri pózovaní sa jazdec Deceuninck – Quick Stepu dotýkal genitálií ženy. To neostalo bez odozvy. „Najprv som si myslela, že je to len nehoda, no potom som si opätovne pozrela fotografiu a rozhodla som sa konať,“ povedala dotknutá pre Telesol Diaro a vzápätí pokračovala. „Nemôžu prísť do inej krajiny a zaobchádzať so ženami ako s nejakými bezcennými vecami. Som nahnevaná“ . Incidentom sa začal zaoberať aj belgický celok, ktorý vo štvrtok večer podal vyhlásenie. „Deceuninck – Quick Step sa chce všetkým úprimne ospravedlniť za udalosť, ktorá sa odohrala v posledných dňoch. V prvom rade sa chceme ospravedlniť dotyčnej žene, ale aj všetkým fanúšikom aj sponzorom,“ ospravedlnil sa tím na Facebooku. K incidentu sa vyjadril aj previnilec. „Chcel by som sa dotyčnej dáme ospravedlniť. Urobil som chybu a už to nikdy nezopakujem. Dostal som do ťažkostí svoj tím aj organizátora pretekov. Bola to naozaj hlúposť,“ kajal sa Keisse. Ten sa musel dostaviť aj na miestnu políciu, aby svoje konanie vysvetlil. Tí prípad predbežne uzavreli, ale Keisse sa chce so ženou ešte raz stretnúť a osobne sa jej ospravedlniť.
 
 
Toto bol posledný sumár týždňa medzisezónneho obdobia. Nahradia ho klasické krátke správy na titulke...
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop