Reakcie po sobote: Jumbo-Visma zaskočil Carapaz, Yatesovi imponujú niektorí súperi

25.5.2019, 19:15 | Aktuality zo sveta | Tomáš Šandor
Aj v druhej horskej etape po sebe sa presadili jazdci z Movistaru a nový majiteľ ružového dresu povedal, že útok na rozhodujúcom kopci bol naplánovaný. V tíme Jumbo - Visma majú zmiešané pocity, Nibali bol odhodlaný vytvoriť selekciu a Simon Yates priznáva, že niektorí konkurenti sú momentálne nad jeho možnosti, ale neprestáva bojovať. 
 
 
giro 19 etapa 14 favoriti movfb
Favoriti počas etapy (© SprintCycling / Movistar Team)

 
Richard Carapaz sa stal prvým ekvádorským cyklistom v histórii, ktorý si vybojoval na Gire ružový dres. Bol nastavený útočiť a vo finále mu všetko zahralo do kariet. "Nemôžem tomu uveriť. Splnil sa mi sen, kvôli ktorému som tvrdo pracoval dlhú dobu. Našu taktiku sme mali dohodnutú. Obaja s Mikelom máme dobrú formu a San Carlo mi veľmi vyhovoval. Keď máte dvojicu silných jazdcov, ľahšie sa vám útočí a ja som si našiel priestor tri kilometre prd vrcholom. Keď som zaútočil, využil som pri tom všetku energiu a stačilo to, aby som si vybudoval pekný odstup a prinútil súperov trpieť. Darilo sa mi zvyšovať náskok až do cieľa, kde som získal ružový dres. Som veľmi šťastný," vyjadril sa nový líder podujatia, ktorý sa dostal do vynikajúcej formy a pre súperov bude teraz tvrdým orieškom.
 
Aj v štrnástej etape našiel svoj limity Simon Yates, ale nezlomil sa a napokon bolo z toho povzbudivé druhé miesto. "V predchádzajúcej etape som sa nevyrovnal tým najlepším a na cieľovom kopci som musel ísť svojím tempom. To isté sa mi stalo aj tentoraz, ale bol som k nim bližšie a v údolí sa mi podarilo vrátiť sa späť. V samotnom finále sa taktizovalo, tak sa mi podarilo získať nejaké sekundy k dobru. Je však pravda, že som dostal voľnosť, lebo v poradí už dosť strácam. Budem však bojovať ďalej, stále máme pred sebou dlhú cestu a môže sa prihodiť čokoľvek. Ale nerobím si ilúzie, niektorí súperi pôsobia naozaj pôsobivo." Stále tak žije šanca, že britský jazdec to ešte rozprúdi v kopcoch.
 
 
video v clanku ikonka ciernaSumár etapy
 
 
Aktívnu taktiku vytiahol Vincenzo Nibali, keď za perfektnej podpory od Damiana Carusa zatlačil na súperov na San Carlo. Ale etapa neskončila presne podľa jeho predstáv. "Na najťažšom kopci sme sa snažili vytvoriť selekciu, ale neboli sme úspešní. Skončil som tretí a získal štyri bonusové sekundy, čo nie je veľa, ale musel som vo finále šprintovať, aby som sa odmenil mojim kolegom za vynikajúcu podporu. Ráno som nemal najlepšie pocity, ale potom som sa dostal do pohody a chcel som niečo urobiť s etapou. Nesmieme podceniť ani nasledujúce etapu, bude to ďalší ťažký deň s klasikárskym finišom." A treba len dodať, že domáci pretekár túto koncovku dokonale ovláda a pozná každý jeden detail.
 
Po Carapazovom útoku musel pracovať v skupine favoritov aj Primož Roglič, ale stále akoby ešte nechcel vytiahnuť svoje hlavné zbrane. Aj preto nezískal v cieli ružový dres. "Od začiatku sa išlo veľmi rýchlo. Cítil som sa dobre a môj tím pracoval zodpovedne. Prevzali sme zodpovednosť a musím pochváliť mojich kolegov. Na rozhodujúcom kopci to bola bitka muža proti mužovi a každý jazdil na svojom limite," povedal stroho druhý muž poradia bez toho, aby sme spoznali, čo si myslí o ružovom drese.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo najlepších momentov 14. etapy

 
Zhovorčivejší bol jeho športový riaditeľ Addy Engels a nebolo mu veľmi po vôli, že silný Carapaz bol v cieli taký úspešný. "V predchádzajúcich etapách si v klasifikácii polepšili niektorí borci, ale teraz sa to podarilo skutočne silnému súperovi, ktorý sa dostal pred Primoža. Na konci sa odohrávala taktická bitka a stratili sme tam veľa času na Carapaza, ale ten išiel dovtedy veľmi rýchlo. Polepšil si o dve minúty a uvidíme až na konci pretekov, ako sa budeme na túto etapu pozerať. Našimi súpermi nie sú len Nibali alebo Carapaz, tých je tu oveľa viac. Ale mohli sme vidieť, že keď preteky explodujú, je to iba Movistar, ktorý dokáže hrať s dvomi kartami." Jumbo - Visma sa pozerá na vzniknutú situáciu aj z tej lepšej stránky, lebo teraz bude musieť kontrolovať preteky Movistar a holandský celok môže šetriť pomocníkov.
 
Pár nástupov predviedol Miguel López, ale chýbala im razancia, aby odišiel zo skupiny najsilnejších. "Myslím, že som predviedol dobrý výkon. Celý čas som sa pohyboval s najlepšími na čele pretekov. Niekoľkokrát som sa snažil zrýchliť, ale nefungovalo to. Cítil som sa dobre a verím, že mi to zostane až do konca podujatia. Stále máme toho veľa pred sebou a uvidíme, čo sa ešte môže stať." V Astane priznali, že López nemal najlepšie nohy, no v pozadí sa pohybovali aj jeho kolegovia, ktorí majú kvalitu na to, aby rozbili preteky na takomto profile. No kazašský celok prekvapujúco mlčal.
 
Status jedného z najlepších vrchárov na podujatí potvrdil Rafal Majka a poľský cyklista bol veľmi spokojný, že prežil sériu horských etáp bez výraznejšieho zaváhania. "Veľmi mi pomohli moji kolegovia. Celý deň sa starali o mňa a tvrdo pracovali, aby ma priviedli na kľúčové stúpanie v najlepšej pozícii. Na kopci ma sprevádzal Davide Formolo a veľmi mi pomohlo, že ma udržal v skupine favoritov v prvej časti a nastavil tempo, ktoré mi sadlo. Máme za sebou kľúčové predstavenie a som veľmi rád, ako to dopadlo po predchádzajúcej náročnej jazde v horách," vyjadril sa čoraz sebavedomejší zástupca tímu Bora - hansgrohe.
 
 
Výsledky 14. etapy
1. CARAPAZ Richard Movistar Team link ikonka 4:02:23 100
2. YATES Simon link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 01:32 40
3. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 01:54 20
4. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 01:54 12
5. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 01:54 4
6. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Pro Team link ikonka 01:54  
7. SIVAKOV Pavel Team Ineos link ikonka 01:54  
8. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 01:54  
9. DOMBROWSKI Joe EF Education First Pro Team link ikonka 01:54  
10. CARUSO Damiano Bahrain Merida Pro Team link ikonka 02:01  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy
 

giro 1
Priebežné poradie pretekov po 14. etape
1. CARAPAZ Richard Movistar Team link ikonka 58:35:34 20
2. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 00:07  
3. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 01:47  
4. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 02:10  
5. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 02:50  
6. MOLLEMA Bauke link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 02:58  
7. POLANČ Jan UAE Team Emirates link ikonka 03:29  
8. SIVAKOV Pavel Team Ineos link ikonka 04:55  
9. YATES Simon link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 05:28  
10. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Pro Team link ikonka 05:30  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 

giro 2
Priebežné poradie bodovacej súťaže po 14. etape
1. DÉMARE Arnaud Groupama - FDJ link ikonka 194
2. ACKERMANN Pascal BORA - hansgrohe link ikonka 183
3. CARAPAZ Richard Movistar Team link ikonka 72
4. CIMOLAI Davide Israel Cycling Academy 50
5. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 49
6. MASNADA Fausto Androni Giocattoli - Sidermec 45
 
 
zgiro sutaz vrchy
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po 14. etape
1. CICCONE Giulio Trek - Segafredo link ikonka 166
2. CARAPAZ Richard Movistar Team link ikonka 64
3. ZAKARIN Ilnur link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 42
4. BRAMBILLA Gianluca Trek - Segafredo link ikonka 40
5. MASNADA Fausto Androni Giocattoli - Sidermec 35
6. CARUSO Damiano Bahrain Merida Pro Team link ikonka 31
 
 
zgiro sutaz u25
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po 14. etape
1. SIVAKOV Pavel Team Ineos link ikonka 58:40:29
2. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Pro Team link ikonka 00:35
3. MADOUAS Valentin Groupama - FDJ link ikonka 08:15
4. CARTHY Hugh EF Education First Pro Team link ikonka 09:43
5. CICCONE Giulio Trek - Segafredo link ikonka 18:12
6. DUNBAR Eddie Team Ineos link ikonka 20:55
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop