Reakcie: Bilbao mal pomáhať, Nibali pochválil Carapaza, Vinokourov sa ospravedlnil

1.6.2019, 19:50 | Aktuality zo sveta | Juraj Janoťák
Predposledný diel Giro d'Italia si pripravil veľkú drámu. Všetci aktéri, aj keď poriadne unavení, prišli pred novinárov a podelili sa o svoje dojmy. Pello Bilbao pochopil o čo ide Movistaru, Mikela Landu prekvapilo správanie Richarda Carapaza. Jedným z momentov dnešného dňa bol aj kontakt Miguela Ángela Lópeza s fanúšikom. Svoje o tom povedali aj Vincenzo Nibali a manažér Astany, ktorému sa následná bitka nepozdávala.
 
Jedna z najnáročnejších etáp v tohtoročnom programe Giro d'Italia sa stala korisťou Pella Bilbaa. Samotný víťaz však dlho čakal, ako sa pre neho situácia vyvinie, pretože na začiatku dňa bol plán úplne iný. "Najskôr som nečakal, že dostanem šancu zabojovať o víťazstvo. Mojím cieľom bolo, aby som pomohol Lópezovi dostať sa na pódium," uviedol Bilbao. Španielsky cyklista si rýchlo spočítal, ktorá bije a aj to mu dopomohlo vyhrať. "Nakoniec som dostal tú možnosť a rýchlo som si uvedomil, že Carapaz ide pre Landu. Tak som nasledoval jeho zadné koleso."
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
 
 
Pello Bilbao si dnes pripísal druhý etapový vavrín v 102. ročníku pretekov. Podľa jeho slov bol sladší ako ten prvý, ktorý dosiahol ani nie pred dvoma týždňami. "Prvé víťazstvo bolo zvláštne, toto druhé je ešte krajšie, pretože som vyhral kráľovskú etapu," opísal dojmy Bilbao a uviedol aj jedno zaujímavé zistenie, ktoré si všimol v posledných kilometroch. "Keď nás chytili favoriti na celkové víťazstvo, myslel som si, že je to náš koniec, že vyhrať etapu bude ťažké, ale v závere sme boli rovnocenní súperi. Oni boli rovnako unavení ako my," objasnil zistenia šťastný víťaz.
 
Druhý cieľovú čiaru preťal Mikel Landa, na ktorého tvári bolo vidieť sklamanie. Smutný bol nielen preto, že prehral bitku o etapu, ale aj preto, že za neho bojoval aj držiteľ ružového dresu. "Dnešná etapa mi bola šitá na mieru. V poslednom stúpaní sa nám podarilo ujsť a potom Richie odvádzal pre mňa penzum práce, ale bohužiaľ som nedokázal etapu vyhrať. Veľmi sa mu chcem poďakovať a ak mám povedať pravdu, veľmi túžim po tom, aby to nakoniec celé vyhral. Od začiatku Grand Tour bol predo mnou v celkovej klasifikácii, preto je právom ružový," povedal Landa. Pred zajtrajškom si verí. "Teoreticky ma môže Roglič predbehnúť, ale pri mojej súčasnej forme dúfam, že mu budem schopný odolať."
 
 
landa 19 giro utok rcsff
Mikel Landa (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Posledné miesto na pomyselnom pódiu obsadil Giulio Ciccone. Držiteľ modrého dresu veril vo výhru, aj keď ešte v prvom kopci riešil menšie nepríjemnosti. "Bol to veľmi ťažký deň, nielen pre nohy, ale aj hlavu. Krátko potom, ako sa nám podarilo ujsť, som mal technické problémy. Sedlo sa mi rozpadlo a musel som na chvíľku zastaviť. Potom, keď sa mi podarilo vrátiť sa naspäť sa mi už išlo oveľa lepšie a veril som, že by som mohol vyhrať," oznámil svojim fanúšikom. Ciccone nevyhral, ale celé Giro zhodnotil v pozitívnom duchu. "Nepodarilo sa, no som veľmi spokojný s tým, čo som na Gire ukázal. Dúfam, že je to výborný odkaz do budúcnosti. Viem, že musím zlepšiť časovku, čo ukáže aj zajtrajší deň, v najbližšom období ju budem tvrdo trénovať."
 
Ďalší veľký výkon predviedol tiež Richard Carapaz, ktorý odolal útokom súperov a v závere bol ešte schopný pomáhať svojmu kolegovi. "Hore na Croce d'Aune sme išli vysoké tempo a na vrchole sme zostali len ja a Mikel. Na cieľovom stúpaní som sa snažil nájsť v sebe dostatok energie, aby som ubránil najcennejší dres a tiež som chcel pomôcť Landovi vyhrať etapu," boli prvé slová aktuálne vedúceho muža. Carapaza sa novinári pýtali aj na pocity, Ekvádorčan ich nevedel opísať. "Teraz nemôžem opísať, ako sa cítim. Je to jedinečný pocit a situácia. Moja rodina, žena a deti, prišli z Ekvádoru, aby si to užili so mnou a teraz k celkovému víťazstvu chýba len kúsok. Už teraz rozmýšľam nad zajtrajškom. Nemyslím si, že by som mal stratiť dve minúty," zamyslel sa.
 
 
carapaz 19 giro vedie rcsfb
Richard Carapaz v skupine favoritov (© POOL Bettini)
 
 
Dnes mal Vincenzo Nibali jasný plán, lenže už aj on na sebe cítil únavu a v cieli sa neskrýval za prázdne frázy. Vydvihol aj kvality súpera. "Nebolo to ľahké, urobiť nejaký rozdiel, pretože ružový dres a jeho tím držali etapu pevne pod kontrolou. Nakoniec som sa niekoľkokrát snažil zaútočiť, lenže Carapaz ukázal, že nie je na prvom mieste náhodou. Ohľadom Gira, nemám čo ľutovať. Každý deň som bojoval z plných síl. To isté platí aj o zajtrajšku. Dúfam, že sa mi pôjde dobre a ubránim druhú pozíciu." Aj Nibaliho mrzel incident, po ktorom skončil na zemi López, fanúšikov poprosil o väčší rešpekt. "Na margo fanúšikov, chcem ich poprosiť, aby rešpektovali pretekárov. Je pekné, že bežia popri nás, ale dá sa to urobiť aj po opačnej strane cesty. Prosím, rešpektujte to, aby sa takéto závažné situácie už neopakovali."
 
Predposledný deň opäť čo-to nakúpil. Primož Roglič ale ešte flintu do žita nechcel hodiť, po etape nebol sklamaný sám so seba. "Ako sa momentálne cítim? Unavený," vydralo sa mu z hrdla. "Dnes som do toho dal viac ako sto percent, povedal by som, že sto desať. Bojoval som až do úplného konca. Nemôžem sa preto na seba hnevať a nejako obviňovať. Bola to veľmi ťažká etapa." Roglič mal v cieľovom kopci povolený doping. "Veľmi mi pomáhali slovinskí fanúšikovia, dnes ich bolo pri ceste veľmi veľa a hnali ma do cieľa. Som im za to veľmi vďačný, aj keď ma mrzí incident Lópeza. Očividne, nie je možné udržať všetkých a všetko pod kontrolou," dodal muž, ktorý verí, že sa zajtra dostane naspäť na pódium.
 
 
roglic 19 giro v skupine 2 rcsff
Primož Roglič (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Ak by sa udeľovalo tričko pre najväčšieho smoliara, určite by ho nosil Miguel Ángel López. Líder Astany dnes zažil ďalší zdrvujúci moment a ešte pri novinároch bol poriadne rozčarovaný. "Možno moja reakcia nebola na mieste, bol som pod vplyvom veľkého adrenalínu. Na druhú stranu, diváci musia rešpektovať preteky, to čo robia niektorí bežci, to nie je normálne. Myslím si, že je potrebné zvýšiť bezpečnosť pretekov, pretože to nie je prvýkrát, čo sa stalo niečo podobné," zúril López. V krátkosti sa pozastavil aj pri svojom výkone. "Cieľom bolo samozrejme vyhrať, snažil som sa ako som len vedel, aby sa mi to dnes podarilo. Ale nakoniec som stratil ďalšie drahocenné sekundy. Jediné, čo ma po dnešnej etape teší je fakt, že ju vyhral Pello Bilbao," ukončil svoju reakciu.
 
K celej veci sa vyjadril aj manažér Astany. Alexander Vinokourov si nemyslí, že je pre cyklistiku dobré, aby niektorý z jazdcov bil fanúšika. "Rozumiem frustrácii. Po všetkej tej smole, ktorá postretla Lópeza na Gire ho ešte v poslednom kopci zhodí na zem fanúšik. Ale také reakcie, aj keď sú pod vplyvom emócií, do športu nepatria. Je mi ľúto, čo sa stalo, nie je to dobré pre cyklistiku," boli slová bývalého cyklistu. Šéf Astany však vidí v tom akte aj určité posolstvo. "Na druhú stranu, je to posolstvo pre divákov, aby boli opatrnejší. Keby ten dotyčný zhodil pretekára v ružovom, bol by to veľký problém."
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo najlepších momentov etapy
 
 
Dobré nohy mal dnes Rafal Majka, lenže sa mu nalepila na päty smola a tá ho pripravila o lepší výsledok. "Všetci sme očakávali, že to bude veľmi ťažká etapa, a myslím si, že predpoklady sa naplnili do bodky. Bohužiaľ, na hranici desiatich kilometrov som spadol. Bola to veľká škoda, pretože predtým, než som spadol, som bol v dobrej pozícii," skonštatoval poľský cyklista. Majka v cieli priznal, že po dnešku je čiastočne spokojný. "Skončil som v prvej desiatke a celkovo som ubránil siedmu pozíciu. Podarilo sa mi to aj vďaka mojim kolegom, ktorí boli pri mne, pokým len mohli. Sme veľmi blízko k tomu, aby sme splnili cieľ, s ktorým sme išli na Giro. Už treba zvládnuť iba časovku."
 
Svoju stopu v príbehu dvadsiateho dňa zanechal aj Valentin Madouas. V závere útočil na etapu, a to aj napriek tomu, že na začiatku dňa prežíval peklo. "Na prvom kopci som sa cítil hrozne, preto som sa rozhodol, že si v kopcoch pôjdem vlastným tempom, aby som nevybuchol. Postupom času sa mi ale išlo lepšie a lepšie," vykreslil etapu svojimi očami a pokračoval. "Bol som veľmi blízko k víťazstvu, lenže celý posledný kopec som sa varil a rýchlo mi došli sily. Bolo to pre mňa veľké prekvapenie, pretože v tomto týždni sa mi išlo dobre. Koniec koncov, výsledok, ktorý som dnes dosiahol, je pre mňa uspokojujúci," uzavrel sériu reakcií francúzsky mladík.
 
 
Výsledky etapy
1. BILBAO Pello Astana Pro Team link ikonka 5:46:02 100
2. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 00:00 40
3. CICCONE Giulio Trek - Segafredo link ikonka 00:02 20
4. CARAPAZ Richard Movistar Team link ikonka 00:04 12
5. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:04 4
6. KANGERT Tanel EF Education First Pro Team link ikonka 00:15  
7. NIEVE Mikel Mitchelton - Scott link ikonka 00:15  
8. MADOUAS Valentin Groupama - FDJ link ikonka 00:25  
9. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 00:44  
10. POZZOVIVO Domenico link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:44  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy


giro 1
Priebežné poradie pretekov po etape
1. CARAPAZ Richard Movistar Team link ikonka 89:38:28 20
2. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 01:54  
3. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 02:53  
4. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 03:06  
5. MOLLEMA Bauke link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 05:51  
6. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Pro Team link ikonka 07:18  
7. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 07:28  
8. YATES Simon link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 08:01  
9. SIVAKOV Pavel Team Ineos link ikonka 09:11  
10. ZAKARIN Ilnur link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 12:50  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 
 
giro 2
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. ACKERMANN Pascal BORA - hansgrohe link ikonka 226
2. DÉMARE Arnaud Groupama - FDJ link ikonka 213
3. CIMA Damiano Nippo Vini Fantini Faizané 104
4. MASNADA Fausto Androni Giocattoli - Sidermec 93
5. CARAPAZ Richard Movistar Team link ikonka 90
6. CIMOLAI Davide Israel Cycling Academy 60
 

zgiro sutaz vrchy
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. CICCONE Giulio Trek - Segafredo link ikonka 267
2. MASNADA Fausto Androni Giocattoli - Sidermec 115
3. CARUSO Damiano Bahrain Merida Pro Team link ikonka 84
4. CARAPAZ Richard Movistar Team link ikonka 75
5. NIEVE Mikel Mitchelton - Scott link ikonka 68
6. ZAKARIN Ilnur link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 54
 
 
zgiro sutaz u25
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Pro Team link ikonka 89:45:46
2. SIVAKOV Pavel Team Ineos link ikonka 01:53
3. CARTHY Hugh EF Education First Pro Team link ikonka 08:39
4. MADOUAS Valentin Groupama - FDJ link ikonka 13:55
5. CICCONE Giulio Trek - Segafredo link ikonka 19:02
6. DUNBAR Eddie Team Ineos link ikonka 32:00

 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop