Reakcie: Carthy s výhrou nepočítal, Dennisa prekvapila forma, Sagan bol spokojný

23.6.2019, 22:00 | Aktuality zo sveta | Juraj Janoťák
Posledný deň vo Švajčiarsku bol veľmi ťažký. Nie všetci cyklisti po jeho ukončení mali chuť rozprávať sa, našli sa ale aj takí, ktorí sa radi podelili o svoje dojmy. Hugh Carthy bral dnešný deň ako časovku, Rohan Dennis zas chcel vyhrať etapu. Egan Bernal priznal, že v nedeľu sa už o svoju pozíciu neobával, Simon Špilak si narodeninový darček nedoprial.
 
Na záver Okolo Švajčiarska cyklisti zdolali jednu z najnáročnejších etáp. Ako prvý preťal cieľovú pásku Hugh Carthy. Brit po poslednej previerke priznal, že s víťazstvom vôbec nerátal, pretože ešte dva dni dozadu mu jeho telo nedávalo dobré signály. "Ani neviem, ako sa to stalo. Na prvom kopci som vedel, že sa cítim veľmi dobre. Bolo to ako časovka, tak to cítil asi každý, a bolo treba predviesť najlepší výkon na každom kopci. Naozaj som to neplánoval. Pred dvomi dňami na Gotthardpass som sa cítil mizerne a chcel som ísť na dovolenku," uviedol víťaz záverečnej etapy.
 
Carthy v cieli od radosti neskákal, jednoducho nemal na to sily. Novinárom však prezradil, že podobný úspech už potreboval. "Je to pre mňa úľava. Som šťastný, celý tím je šťastný, všetci, ktorí mi verili, teda moja rodina a priatelia, sú tiež šťastní. Veľmi sa mi uľavilo po tomto víťazstve. Dnes som sa cítil dobre, každú minútu v etape som si užil," pokračoval v rozprávaní. Hugh posledné minúty trávil úplne sám, ale vôbec si to nevšímal. "Športový riaditeľ ma povzbudzoval z auta, takže mi nerobilo problém jazdiť osamote," uzavrel cyklista, ktorý si aktuálne potrebuje oddýchnuť a potom sa začne pripravovať na Vueltu. 
 
 
carthy 19 triumf Keystone SDA Gian Ehrenzeller
Hugh Carthy (© Keystone-SDA / Gian Ehrenzeller)
 
 
Rohan Dennis nedeľu veril, že by si na konto mohol pripísať etapový vavrín, ale po etape uznal kvality víťaza. "Som viac ako šťastný, že som ukončil pôsobenie vo Švajčiarsku na druhom mieste. Dnes som sa cítil veľmi dobre, chcel som sa pokúsiť vyhrať etapu, ale Hugh bol príliš silný." Dennis sa vo Švajčiarsku prezentoval dobrou formou, sám bol z toho zaskočený. "Skončil som druhý za Eganom, ale Tour je o niečo inom. Vo Francúzsku budú štartovať aj iné mená, ktoré vo Švajčiarsku neboli. Bude to iná úroveň. Ani neviem, prečo sa mi tu tak darilo, jednoducho niekedy neviete, prečo sa vám ide tak dobre."
 
Posledný deň bránil najcennejší dres Egan Bernal a aj vďaka podpore tímu nakoniec záverečnú etapu prežil bez väčších problémov. "Po únavnej časovke sa mi podarilo dobre zotaviť a dnes sa mi išlo veľmi dobre. Samozrejme, do každej etapy vstupujem s rešpektom, ale v tejto som sa už nebál. Môj tím mal všetko pod kontrolou," boli jeho prvé slová. Kolumbijsky cyklista v poslednom týždni v horách dominoval, on sám je za to rád. "Som veľmi spokojný so svojou formou v tomto období. Vo Švajčiarsku som sa na pódiových pozíciách objavil až trikrát, čo ma napĺňa veľkou radosťou." Ohľadom Tour nechcel špekulovať. "Je to tím, ktorý robí všetky rozhodnutia a našim lídrom pre Tour bude Geraint Thomas. Je to človek, ktorého si veľmi vážim."
 
 
suisse 19 etapa 9 stupanie sceneria buchli
Scenéria etapy (© Sam Buchli / Tour de Suisse)
 
 
Ťažkú úlohu v poslednej etape mal Patrick Konrad, a aj keď do cieľa dorazil až ako deviaty v poradí so stratou dvoch minút na víťaza, v cieli rozdával úsmevy na všetky strany. Mal k tomu dobrý dôvod. "Dnešné kopce boli veľmi ťažké a vo vysokej nadmorskej výške. Posledné dve stúpania som bol na tom dobre, opäť som bol schopný držať krok s tými najlepšími. Dnes sa mi tak podarilo korunovať výborný týždeň, som zaň naozaj rád." Rakúšan cíti, že tretie miesto v celkovej klasifikácii je veľkým zlomom v jeho kariére. "Tento výsledok je pre mňa odmenou za tvrdý tréning, ktorému som sa venoval v posledných niekoľkých týždňoch. Nikdy som sa necítil v horách tak dobre. Je to neskutočný skok v mojej kariére."
 
Úplné iné starosti v nedeľu mal Peter Sagan. Trojnásobný majster sveta potreboval prísť do cieľa, čo sa mu aj podarilo a vyhral tak bodovaciu súťaž. Po etape už nehodnotil poslednú previerku, ale celé podujatie. "Zo svojim vystúpením v tohtoročnom Tour de Suisse som spokojný. Podarilo sa mi natiahnuť rekordnú šnúru na 17. etapových víťazstiev, získal som bodovací dres a cítil som, že moja forma je tam, kde by v tomto čase mala byť. Okrem toho Patrick obsadil tretie miesto v GC k čomu mu blahoželám." Sagan sa teraz presunie do Trnavy. "Budúci víkend sa zúčastním národného šampionátu a potom, samozrejme, jeden z hlavných cieľov sezóny."
 
 
sagan 19 suisse cierny bohfb
Peter Sagan v bodovacom drese (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Aktivitou na záver hýril Jan Hirt, líder Astany dokonca skúsil zaútočiť a získať na svoju stranu nejaké sekundy, lenže plán mu príliš nevyšiel. Aj on, podobne ako ostatní jazdci v najlepšej desiatke, po etape chválil svojich kolegov. "Dnes sme mali dobrý plán, tím pre mňa dokonale pracoval a ja sám som sa snažil zaútočiť na Furkapasse. Bol to dobrý ťah, ale nakoniec som sa vrátil späť. Neskôr som sa snažil odpovedať na útok Dennisa a Bernala, ale nevyšlo to." Český cyklista prišiel do Švajčiarska po náročnej talianskej Grand Tour. Potešilo ho, čo tu za deväť dní predviedol. "Každopádne som s týmto týždňom spokojný a so svojou formou."
 
Medzi tých, ktorí ešte nedeľu mohli vylepšiť svoju pozíciu v celkovej klasifikácii bol aj Simon Špilak, narodeninový oslávenec. "Boli to veľmi ťažké narodeniny," smial sa Slovinec a ďalej už pokračoval vážnejšie. "Pôvodne som nemal v pláne byť tak dlho vpredu, ale videl som príležitosť, tak som sa jej chopil. Mal som dobré nohy. Stále som myslel na to, ako sa dostať na tretiu pozíciu." Špilakovi sa na pódium nepodarilo dostať, bol preto smutný. "Na Furkaspasse som cítil, že mám v sebe ešte nejaké sily. Aj napriek tomu, že som išiel na sto percent, nepodarilo sa mi udržať sa Bernala a Dennisa. Ak by sa mi to podarilo, bol by som tretí. Niekedy vyhráte, niekedy prehráte. Taká je cyklistika."
 
Nie všetkým pretekárom bolo do reči. Novinárov poctil svojou návštevou ešte Nicolas Roche, aj keď Ír si musel nedeľu siahnuť až na dno svojich síl. Pozíciu v najlepšej desiatke mu vraj zachránil jeho kolega. "Dnes bol na programe opäť veľmi ťažký deň. Tím pre mňa urobil naozaj dobrú prácu, najmä v druhej časti etapy. V kľúčových momentoch boli pri mne Soren a Wilco. Na poslednom stúpaní, keď som mal menšiu krízu, Wilco nasadil dobré tempo a udržal ma na dostrel," ďakoval Roche Keldermanovi. "Bol to skvelý týždeň a mal som veľkú podporu. Som rád, že som na Okolo Švajčiarska skončil v Top 10," ukončil našu sériu reakcií Nicolas Roche.  
 
 
Výsledky 9. etapy
1. CARTHY Hugh EF Education First Pro Team link ikonka 3:01:49 60
2. DENNIS Rohan link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 01:02 25
3. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 01:02 10
4. FRANK Mathias Ag2r La Mondiale link ikonka 01:52  
5. ŠPILAK Simon Kaťuša - Alpecin link ikonka 01:52  
6. BETANCUR Carlos Movistar Team link ikonka 02:15  
7. BENOOT Tiesj Lotto Soudal link ikonka 02:15  
8. POZZOVIVO Domenico link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 02:15  
9. KONRAD Patrick BORA - hansgrohe link ikonka 02:15  
10. HIRT Jan Astana Pro Team link ikonka 02:15  
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Konečné poradie pretekov
1. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 27:43:10 500
2. DENNIS Rohan link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:19 400
3. KONRAD Patrick BORA - hansgrohe link ikonka 03:04 325
4. BENOOT Tiesj Lotto Soudal link ikonka 03:12 275
5. HIRT Jan Astana Pro Team link ikonka 03:13 225
6. ŠPILAK Simon Kaťuša - Alpecin link ikonka 03:48 175
7. POZZOVIVO Domenico link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 04:14 150
8. BETANCUR Carlos Movistar Team link ikonka 04:35 125
9. MAS Enric Deceuninck - Quick-Step link ikonka 04:53 100
10. ROCHE Nicolas Team Sunweb link ikonka 05:27 85
Zobraziť kompletné konečné poradie pretekov
 

Konečné poradie bodovacej súťaže
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 37
2. VIVIANI Elia link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 32
3. DENNIS Rohan link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 28
4. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 27
5. TRENTIN Matteo Mitchelton - Scott link ikonka 22
6. CARTHY Hugh EF Education First Pro Team link ikonka 20
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop