Belgickým majstrom v časovke je Van Aert, v Poľsku vlaňajší triumf obhájil Bodnar

28.6.2019, 17:00 | Aktuality zo sveta | Juraj Janoťák
Ticho pred najväčším cyklistickým sviatkom na svete vypĺňajú národné šampionáty. Väčšinu držiteľov národných dresov v klasických cestných pretekoch spoznáme až v nedeľu, dnes sa pozrieme na mená, ktoré v posledných dňoch získali a celý nastávajúci rok ich budú zdobiť tričká s národnými farbami a logami v súbojoch s chronometrom.
 
 
Van Aert deklasoval všetkých súperov, Campenaerts dostal minútu
 
Časovka na belgickom šampionáte opäť ukázala, aký potenciál drieme vo vychádzajúcej hviezde nielen belgickej, ale aj svetovej cyklistiky. Wout Van Aert už na Critérium du Dauphiné dokázal premeniť súboj s chronometrom na svoje pieskovisko, a to suverénnym spôsobom. Ďalšiu dominanciu svojej všestrannosti predviedol vo štvrtok v meste Middelkerke. Druhý Yves Lampaert na neho stratil 32 sekúnd, Victor Campenaerts dokonca viac ako minútu. „Z tímu ma dobre manažovali. Povedali mi, že vediem, ale iba o pár sekúnd, tak som pokračoval. Musel som bojovať až do konca,“ opísal svoje dojmy z časovky nový majster Belgicka.
 
Van Aert viedol od prvého medzičasu, podobne ako v časovke na francúzskom etapáku a opäť dokázal svoje tempo v závere ešte vygradovať. Lampaert a ostatní súperi boli úplne bez šance. „Tento dres má pre mňa veľkú hodnotu, proti mne stáli silní súperi. Som veľmi rád, že som dokázal zvíťaziť. Momentálne mám vrcholnú formu, mám dobré nohy, špičkový materiál a výborné vedenie," boli slová Van Aerta. Veľmi pekný výsledok zajazdil aj Remco Evenepoel, aj on porazil Camenaertsa a bol tretí. „Toto je sen, dúfal som, že urobím pekný výsledok v časovke, ale tretie miesto prevyšuje moje očakávania. Som neskutočne spokojný,“ uviedol 19-ročný Belgičan a pokračoval. „Van Aert je v super forme, to, čo sa mu podarilo na Dauphiné, to bolo niečo úžasné.“
 
 
Výsledky
1. VAN AERT Wout Team Jumbo - Visma link ikonka 44:47 50
2. LAMPAERT Yves Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:32 30
3. EVENEPOEL Remco Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:39 20
4. CAMPENAERTS Victor Lotto Soudal link ikonka 01:05 15
5. FRISON Frederik Lotto Soudal link ikonka 01:42 10
6. DE GENDT Thomas Lotto Soudal link ikonka 01:58 5
7. WELLENS Tim Lotto Soudal link ikonka 02:04 3
8. JANSSENS Jimmy Corendon - Circus 02:07 3
 
 
Van Emden vyhral po deviatich rokoch, Küng má hattrick
 
U belgických susedov, v Holandsku, to bola väčšia dráma. Víťaza časovky od druhého miesta delilo len osem sekúnd. Opäť to bol jazdec Jumbo – Visma, ktorý získal dres národného šampióna. Jos van Emden si zaspomínal na roky dávno minulé, pred deviatimi rokmi však vyhral o parník. Vo štvrtok mu veľké problémy robili počasie, Dylan van Baarle a predovšetkým Sebastian Langeveld. „Myslím si, že je to jeden z najkrajších dresov, aké existujú. Bol som takmer posadnutý myšlienkou opäť ho získať. Neviem si predstaviť, čo by sa stalo, keby mi to nevyšlo. Na druhú stranu však musím uznať, že víťazstvo ma prekvapilo. Deň pred časovkou som sa necítil príliš dobre, vysoké teploty mi príliš nesedia. Ani v deň časovky to nebolo ono, nie som so sebou spokojný, ale bojoval som a vyhral som tento dres. Takže som splnil cieľ.“ Ostatní pretekári už mali väčšie straty. Keon Bouwman preťal cieľovú pásku o minútu neskôr ako jeho tímový kolega, Niki Terpstra ešte o niečo neskôr. 
 
 
Výsledky
1. VAN EMDEN Jos Team Jumbo - Visma link ikonka 46:59 30
2. LANGEVELD Sebastian EF Education First Pro Team link ikonka 00:08 25
3. VAN BAARLE Dylan Team Ineos link ikonka 00:27 20
4. BOUWMAN Koen Team Jumbo - Visma link ikonka 01:06 15
5. TERPSTRA Niki Team Total Direct Energie 01:16 10
6. VAN GOETHEM Brian Lotto Soudal link ikonka 01:38 5
7. VAN DEN BERG Julius EF Education First Pro Team link ikonka 01:48 3
8. TUSVELD Martijn Team Sunweb link ikonka 01:53 1
 
 
Štartovná listina v krajine Helvétov obsahovala niekoľko zaujímavých mien, ale z nich vyčnievalo iba jedno. Stefan Küng ovládol národný šampionát v časovke v rokoch 2017 a 2018 a vo štvrtok tak chcel skompletizovať hattrick. Trasa bola pre neho šitá na mieru, nemerala ani 30 kilometrov, ale bola vhodná na to, aby naplno ukázal svoje tempárske kvality. „Vo Švajčiarsku sa ukazujú niektorí mladí jazdci, ktorí začínajú byť konkurencieschopný na úrovni World Tour. Dnes mi dali zabrať,“ povedal Küng. „Som veľmi potešený, nikdy nie je ľahké vyhrať domáce majstrovstvá. Som preto veľmi rád, že aj ďalší rok budem môcť nosiť tento dres. Posledné dva roky som v ňom štartoval po celom svete,“ boli jeho ďalšie slová. Jedným z tých mladíkov, o ktorých Küng hovoril bol Marc Hirschi. Len 20-ročný pretekár totiž skončil druhý. Skúsený Michael Albasini sa nezmestil ani na pódium, jeho výsledok mu stačil na štvrté miesto.
 
 
Výsledky
1. KÜNG Stefan Groupama - FDJ link ikonka 35:54 50
2. HIRSCHI Marc Team Sunweb link ikonka 00:46 30
3. HOLLENSTEIN Reto Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:56 20
4. ALBASINI Michael Mitchelton - Scott link ikonka 01:31 15
5. KRAHEMANN Raphael Swiss Racing Academy 02:20 10
6. SCHÄPPI Martin IAM Excelsior 02:33 5
 
 
 
Tisíciny rozhodli v Taliansku, vo Francúzsku minúta
 
Najvyrovnanejší súboj o právo nosiť dres národného šampióna v časovke zviedli talianski cyklisti. Alberto Bettiol preťal cieľovú pásku v úplne zhodnom čase ako Filippo Ganna. Ich časy boli rovnaké aj na stotiny sekundy, takže rozhodnúť museli až tisíciny. Tie nakoniec ukázali na druhého menovaného, ktorému sa tak podarilo vylepšiť vlaňajšie druhé miesto. Naopak, veľké horúčavy ako brzdy pôsobili na obhajcu talianskeho titulu. Gianni Moscon išiel v priemere o jeden kilometer za hodinu pomalšie ako víťaz a musel sa uspokojiť s piatou priečkou. Pred neho sa dostali ešte Alessandro De Marchi a Edoardo Affini.
 
 
Výsledky
1. GANNA Filippo Team Ineos link ikonka 41:22 50
2. BETTIOL Alberto EF Education First Pro Team link ikonka 00:00 30
3. DE MARCHI Alessandro CCC Team link ikonka 00:26 20
4. AFFINI Edoardo Mitchelton - Scott link ikonka 00:31 15
5. MOSCON Gianni Team Ineos link ikonka 00:39 10
6. MARENGO Umberto Neri Sottoli - Selle Italia - KTM 02:00 5
7. FELLINE Fabio Trek - Segafredo link ikonka 02:12 3
8. CATTANEO Mattia Androni Giocattoli - Sidermec 02:32 3
 
 
Oveľa nudnejší priebeh videli diváci vo Francúzsku. Benjamin Thomas v porovnaní s ostatnými Francúzmi letel ako TJV a vyhral o celú minútu. Sám to tak jednoznačne nevidel. „Na méte 20 kilometrov pred cieľom som mal pocit, že je koniec. Príliš rýchlo som stratil 70 wattov. V druhej polovici na mňa tréner stále tlačil, dokonca som sa zabudol aj napiť. Bol to ale len detail, ktorý ma nič nestál. Bolo to dnes hlavne o hlave.“ Na pódium sa dostali ešte Stéphane Rossetto a Julien Antomarchi. Veľký favorit Rémi Cavagna vybuchol, bol až piaty. Medzi poslednými svoje výsledky zverejnili Španieli. Na španielskom fronte posledné dva roky doslova dominoval Jonathan Castroviejo a o pozíciu najlepšieho časovkára vo svojej krajine neprišiel ani teraz. Aj on zaknihoval tretie víťazstvo v rade.
 
 
Výsledky
1. THOMAS Benjamin Groupama - FDJ link ikonka 58:54 50
2. ROSSETTO Stéphane Cofidis, Solutions Crédits 01:09 30
3. ANTOMARCHI Julien Natura4Ever - Roubaix Lille Mét. 01:47 20
4. PAILLOT Yoann St Michel - Auber93 01:54 15
5. CAVAGNA Rémi Deceuninck - Quick-Step link ikonka 01:55 10
6. ROUX Anthony Groupama - FDJ link ikonka 02:01 5
 
 
Vo Veľkej Británii nič nové, v Poľsku vyhral Bodnar
 
Jednu z najdlhších tratí museli absolvovať cyklisti v Norfolku, teda na britskom majstráku. Všetci zúčastnení museli prejsť 40 kilometrov, aby sa dozvedeli ako obstáli v bitke proti chronometru. Alex Dowsett opäť exceloval a v cieli mu namerali najrýchlejší čas, už po šiestykrát v kariére. Sám si víťazstvom ale nebol vôbec istý. „Niekoľkokrát som tento dres získal celkom jednoducho a myslím si, že som to považoval už za samozrejmosť. Dnes to bol ale boj,“ vypadlo z úst Dowsettovi a mal pravdu. John Archibald mu celý čas dýchal na chrbát, ale záverečné kilometre už zo seba nedokázal dostať takú paru ako predtým a v cieli mu namerali stratu šesť sekúnd.  Tak či tak to je pre Archibalda najlepší výsledok v profi-kariére. To Steve Cummings už mal väčšie manko, takmer pol minútu. Časovka podľa predstáv nevyšla ani Ianovi Stannardovi, z jazdcov World Tour bol druhý najhorší.
 
 
Výsledky
1. DOWSETT Alex Kaťuša - Alpecin link ikonka 49:25 50
2. ARCHIBALD John Ribble Pro Cycling 00:06 30
3. CUMMINGS Steve Team Dimension Data link ikonka 00:27 20
4. DOULL Owain Team Ineos link ikonka 00:42 15
5. BIGHAM Daniel Ribble Pro Cycling 00:48 10
6. DAVIES Scott Team Dimension Data link ikonka 01:06 5
 
 
Ani na poľskej strane jazdec Ineosu veľa múti nenamútil. Michal Kwiatkowski mal byť jedným z najväčších vyzývateľov Macieja Bodnara, lenže Michal sa do piatkového súboja nevyspal najlepšie a nakoniec z toho nebolo ani pódium. Prvé miesto získal práve Bodnar, ktorý tak dokázal obhájiť vlaňajšie víťazstvo. Niečo podobné sa mu podarilo v rokoch 2012 a 2013. U Portugalcov len dresy tímov odlišovali dvoch najlepších. José Goncalves a Domingos Goncalves sú dvojičky a boli to oni dvaja, ktorí hrali prím v boji o národný dres. Ten bude budúci rok nosiť José, ktorý svojho brata zdolal o 21 sekúnd. Obaja si tak prehodili pozície z posledného domáceho šampionátu. Nelson Oliveira neštartoval. 
 
Svojich národných šampiónov v časovke majú aj iné krajiny. Medzi Japoncami zvíťazil Nariyuki Masuda. Veľmi bohatý program bol hlavne v Európe. Lotyšský dres bude nosiť Krists Neilands, ruský Artem Ovečkin, kazašský Alexej Lutsenko, dánsky Kasper Asgreen, nórsky Andreas Leknessund, estónsky Rein Taaramäe, maďarský Attila Valter, írsky Ryan Mullen a slovinský Tadej Pogačar. Národné šampionáty prebehli aj v Afrike a na iných kontinentoch. Spomenúť môžeme napríklad Etiópiu a Tsgabu Grmaya, či Eritreu a Amanuela Ghebreigzabhiera. Dres národného šampióna USA bude celý rok zdobiť Iana Garrisona, austrálsky zas Luku Durbridga. Rohan Dennis bol iba druhý, a to o 22 sekúnd.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop