Na šampionátoch sa darilo najmä Bore, titul získal aj Valverde či talentovaný Jakobsen

1.7.2019, 10:00 | Aktuality zo sveta | Tomáš Šandor
Na národných šampionátoch sa odohralo niekoľko zaujímavých príbehov. Alejandro Valverde vyhral svoj tretí titul, Bora - hansgrohe okrem Juraja Sagana získala ďalšie štyri víťazstvá, na francúzskych cestách nečakane triumfoval Barguil a prekvapením sa skončil aj belgický šampionát.
 
 
bora 19 nemci vitazstvo
Dominancia Bory v Nemecku (© Bora-hansgrohe)
 
 
Valverde má stále chuť, v Belgicku sa presadil cyklokrosár
 
V Španielsku sa odohrali preteky na kopcovitom teréne, ktorý bol zakončený štyrmi okruhmi so stúpaním Santuaria de la Fuensanta (1 km; 8,1 %), ktoré vrcholilo dvanásť kilometrov pred cieľom. Podujatie moderoval Movistar, ktorý chytil pôvodný silný únik a vo finále všetko kontroloval pre Alejandra Valverdeho. Na poslednom kopci zaútočili LL Sánchez a Jesús Herrada a líder tímu Movistar zachytil tento nástup. Herrada čoskoro odpadol a v tesnom šprinte skúsených borcov sa presadil Alejandro Valverde, ktorý sa stal prvým španielskym pretekárom v histórii vlastniaci dúhový dres a zároveň titul národného šampióna.
 
Po pretekoch tak nemohol neskrývať spokojnosť. "Boli to ťažké preteky s mnohými útokmi, ktoré sme museli tvrdo kontrolovať. Tím odviedol skvelú prácu a vo finále potom cítite zodpovednosť, aby ste im to vrátili späť. Na pásku som došiel s Luisom, mojím veľkým priateľom, a mrzí ma, že sa mu to tentoraz nepodarilo. Takúto šancu, pred mojím domácim publikom, som však nemohol pustiť pomedzi ruky," povedal starý mazák, ktorý si na španielsky dres bude musieť ešte počkať, lebo momentálne nosí ten dúhový.
 
 
Výsledky
1. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 4:33:49 100
2. SÁNCHEZ Luis León Astana Pro Team link ikonka 00:00 75
3. HERRADA Jesús Cofidis, Solutions Crédits 00:16 60
4. RUBIO Diego Burgos - BH 00:18 50
5. PRADES Benjamín Team UKYO 00:18 40
6. ANGULO Antonio Efapel 00:18 30
 
 
Na francúzskom majstráku nebola pripravená trasa s náročnými kopcami, ale v okolí mesta La Hayle sa bojovalo na zvlnenom profile, ktorý mal byť určený pre odolných šprintérov. Na dĺžke cez 250 kilometrov sa však presadil dlhotrvajúci únik šiestich jazdcov, medzi ktorými sa objavil aj Warren Barguil. Pretekár celku Arkea - Samsic nemá za sebou dobré obdobie, dokonca uvažoval o ukončení kariéry, ale ako čistokrvný vrchár sa rozhodol bojovať na tomto pre neho nevhodnom profile. Jeho skupina napokon vydržala pred balíkom až do konca a vo finále to nemal vôbec jednoduché, lebo rýchla dvojica z Cofidisu Julien Simon a Damien Touze sa pripravovala na rozhodujúci šprint. Lenže Barguil atakoval dva kilometre pred páskou a tým si vytvoril potrebný náskok, aby ho rýchlejší súperi neprekonali. Aj keď finišovali v rovnakom čase, Simon a Touze získali "iba" striebro a bronz.
 
Nový francúzsky šampión bol v cieli dojatý a verí, že sa všetko začína na dobré obracať. "Myslím na všetkých mojich blízkych, ktorí stáli pri mne, keď sa mi nedarilo. Nie som super človek. Mám za sebou horšie obdobie, ale túto výhru neberiem ako pomstu. Vždy som mal dobré nohy, ale na výkon potrebujete mať aj čistú hlavu. Ale teraz som už konečne veľmi spokojný. Vyhral som národný titul a stanem sa otcom, čo viac si môžem želať," vyjadril sa Barguil, ktorý tak môže na Tour opäť zažiariť.
 
 
Výsledky
1. BARGUIL Warren link ikonka Team Arkéa Samsic 5:54:36 100
2. SIMON Julien Cofidis, Solutions Crédits 00:00 75
3. TOUZE Damien Cofidis, Solutions Crédits 00:00 60
4. TULIK Angelo Team Total Direct Energie 00:00 50
5. MADOUAS Valentin Groupama - FDJ link ikonka 00:00 40
6. PACHER Quentin Vital Concept - B&B Hotels 00:00 30
 
 
Prekvapenie sa odohralo na belgickom podujatí. Úplne rovinatý profil síce obsahoval desať kockových úsekov, ale len v prvej časti. Svoje majstrovstvo sa tu snažili predviesť klasikári a svoju kvalitu úspešne demonštroval najmä Remco Evenepoel, ktorý sa dostal do úniku. Pelotón kontroloval jeho pozíciu a mladému cyklistovi sa nepodarilo prekaziť záverečný šprint, ani keď sa k nemu pridal na konci Victor Campenaerts. V rýchlostnej koncovke tak dominoval Tom Merlier (Corendon - Circus), ktorý porazil Timothy Duponta (Wanty Gobert) a Wouta van Aerta (Jumbo - Visma). 26-ročný Tim Merlier sa venuje predovšetkým cyklokrosu a v tejto disciplíne má už aj titul belgického šampióna. Len v máji tohto roka podpísal zmluvu s celkom Corendom - Circus, v ktorom môže kombinovať cestu a cyklokros. A ako sa ukázalo, dobré výsledky môže dosiahnuť aj na ceste, keď dokázal poraziť v šprinte Wouta van Aerta.
 
 
Výsledky
1. MERLIER Tim Corendon - Circus 4:59:12 100
2. DUPONT Timothy Wanty - Gobert Cycling Team 00:00 75
3. VAN AERT Wout Team Jumbo - Visma link ikonka 00:00 60
4. GILBERT Philippe link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:00 50
5. DE BUYST Jasper Lotto Soudal link ikonka 00:00 40
6. THEUNS Edward Trek - Segafredo link ikonka 00:00 30
 
 
Šprintovalo sa aj na holandských majstrovstvách. Rovinatá trasa favorizovala najrýchlejších jazdcov, ale tí mali celý deň problémy s kontrolou 9-členného úniku, a posledný utečenec bol chytený len tri kilometre pred páskou. V tom čase už predvádzal svoje schopnosti Fabio Jakobsen a ako 22-ročný vybojoval svoj prvý národný titul. Predtým získal dve výhry v kategórii do 23 rokov, teraz len potvrdil, že jeho hodnota stúpa z roka na rok. Na stupňoch víťazov ho doplnili Moreno Hofland (Education First) a Bas van der Kooij z kontinentálneho celku Monkey Town. "Neboli to ľahké preteky," povedal v cieli holandský majster, "ale celý deň som sa cítil dobre a čakal som, ako sa to vyvinie. Vo finále som mal aj šťastie, že sa vôbec šprintovalo, ale potom boli moje nohy veľmi silné a dokázal som vybojovať tento krásny úspech."
 
 
Výsledky
1. JAKOBSEN Fabio Deceuninck - Quick-Step link ikonka 4:50:18 100
2. HOFLAND Moreno EF Education First Pro Team link ikonka 00:00 75
3. VAN DER KOOIJ Bas Monkey Town - à Bloc CT 00:00 60
4. BUDDING Martijn BEAT Cycling Club 00:00 50
5. BOL Cees Team Sunweb link ikonka 00:00 40
6. WELTEN Bram Team Arkéa Samsic 00:00 30
 
 
Bora - hansgrohe vyhral všetko, čo si zaumienil
 
Úspešný majstrovský víkend bilancovali v celku Bora - hansgrohe. Na domácej pôde v Nemecku doslova deklasovali konkurenciu. Celý deň sa jazdilo na nepríjemnom okruhu, ktorému dominovalo kilometrové stúpanie s priemerom necelých osem percent. Trojica Max Schachmann, Marcus Burghardt a Andreas Schillinger zničila pelotón pomerne ďaleko pred cieľom a spoločne dokráčala na stupne víťazov. Štvrtý v poradí Nils Politt stratil v cieli minútu a pol. Nemecký celok rozohral nesmierne náročnú partiu, keďže preteky dokončilo iba pätnásť cyklistov.
 
Max Schachmann prežíva prelomovú sezónu a už aj tak úspešný ročník ešte vyšperkoval majstrovským titulom. "Čo mám na to povedať? Som viac ako šťastný, že som vyhral šampionát a že som udržal tento dres v našom tíme. Predviedli sme skvelý výkon a moji kolegovia ma parádne podporovali najmä na záverečných okruhoch. Je to neuveriteľný pocit nielen preto, že som vyhral, ale veľmi ma teší, že sme skončili všetci spolu na stupňoch víťazov," povedal nemecký borec, ktorý sa už teší, ako sa predstaví v novom drese na TdF.
 
 
Výsledky
1. SCHACHMANN Maximilian BORA - hansgrohe link ikonka 4:24:17 100
2. BURGHARDT Marcus BORA - hansgrohe link ikonka 00:00 75
3. SCHILLINGER Andreas BORA - hansgrohe link ikonka 00:00 60
4. POLITT Nils Kaťuša - Alpecin link ikonka 01:32 50
5. ZIMMERMANN Georg Tirol KTM Cycling Team 01:50 40
6. GESCHKE Simon CCC Team link ikonka 03:23 30
 
 
Tímový výkon vytiahli aj v Rakúsku. Tam čakala na pretekárov ťažká kopcovitá prvá časť pretekov, kde sa hneď vytiahli dopredu najsilnejší borci, a nechýbali medzi nimi Patrick Konrad a Gregor Mühlberger. Najmä druhý menovaný výrazne kontroloval situáciu na čele pretekov a vpredu s nimi vydržal iba Michael Gogl (Trek - Segafredo). Napokon zaútočil Konrad po poslednom kopci (4,6 km; 6 %), ktorý vrcholil 25 kilometrov pred cieľom, a sólovým spôsobom vyhral titul. Druhý skončil Gogl, tretí Mühlberger.
 
Na talianskych pretekoch urobil krátky proces Davide Formolo. Finišovalo sa na okruhu s miernym stúpaním Strela (5,1 km; 3,3 %), ale aj to mu stačilo, aby eliminoval súperov. Do úniku v malej skupine sa dostal už približne 65 kilometrov pred cieľom a po jednom z prejazdov tohto kopca následne vyrazil do sólového brejku takmer štyridsať kilometrov pred páskou. Aj keď si vybudoval len malý náskok, tridsať sekúnd mu vydržalo až do cieľa, čo bola zlá správa najmä pre Sonny Colbrelliho (Bahrajn - Merida) a Diega Ulissiho (UAE Emirates), ktorí boli za ním najrýchlejší v hlavnej skupine.
 
 
Výsledky
1. FORMOLO Davide BORA - hansgrohe link ikonka 5:35:23 100
2. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:27 75
3. BETTIOL Alberto EF Education First Pro Team link ikonka 00:27 60
4. ULISSI Diego link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:27 50
5. VENDRAME Andrea Androni Giocattoli - Sidermec 00:27 40
6. VISCONTI Giovanni Neri Sottoli - Selle Italia - KTM 00:27 30
 
 
Svoj prvý národný titul získal aj Sam Bennett. Aj keď sa pohyboval pelotón na rovinatej trase, na írskych cestách sa tvrdo pretekalo a Bennett mal vo finále čo robiť, aby ustriehol nástupy Eddieho Dunbara z Ineosu, ktorý sa ho chcel silou mocou striasť. Dunbar musel prijať striebornú medailu, tretí finišoval Ryan Mullen (Trek-Segafredo).
 
 
Premiérová výhra pre Swifta, doma nemá konkurentov Jungels
 
Na britskom šampionáte mal obrovskú radosť 31-ročný Ben Swift, ktorý čakal veľmi dlho, kým sa mu podarí ukoristiť tento cenný úspech. Na jednoduchej, ale útočnej trase spolu s tímovým kolegom Ianom Stannardom vytvorili rozhodujúcu selekciu a Swift bol najrýchlejší v štvorčlennej skupinke. Striebro zobral Stannard, tretí skončil John Archibald z kontinentálnej scény a spolu s nimi prišiel do cieľa aj Dowsett (Kaťuša - Alpecin). Piatykrát v rade sa presadil na luxemburskom šampionáte Bob Jungels (Deuceninck - Quick-Step), keď ušiel svojím súperom a titul oslavoval sólovým spôsobom.
 
V Dánsku obhájil víťazstvo Michael Morkov z Quick-Stepu, a bol to jeho tretí národný titul, a tentoraz mu narobil veľké problémy jeho tímový kolega Kasper Asgreen, ktorý bol len o čosi pomalší v záverečnom šprinte. Nórsky šampionát skončil prekvapujúcim výsledkom, keďže na zvlnenej trase úradoval únik. V 6-člennej skupine bol najrýchlejší Amund Jansen (Jumbo - Visma) a Alexander Kristoff skončil siedmy v poradí. Vyhral šprint balíka so stratou osemdesiat sekúnd.
 
Minuloročný triumf zopakoval Alexej Lutsenko z Astany, pričom súperi nemali nárok na jeho sólový nástup. U našich severných susedov dominoval v šprinte malej skupinky Michal Paluta (CCC Development Team) a americký šampionát pokoril Alex Howes z EF Education, čo je vôbec prvý takýto úspech pre tradičnú americkú zostavu. V Lotyšsku bol najlepší Toms Skujinš (Trek - Segafredo), na selektívnej švajčiarskej trase sa presadil Sebastian Reichenbach (FDJ), do toho však dobiedzal až do samého konca Pellaud (IAM Excelsior), a na slovinskom podujatí sa presadil 23-ročný Domen Novak (Bahrajn - Merida), ktorý nechal za sebou aj Mohoriča s Rogličom. Ani jeden z tejto dvojice sa nedostal na stupne víťazov.
          
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop