Dianie na Tour: Teunissen bol na páske rýchlejší, Fuglsang má problémy s kolenom

7.7.2019, 06:30 | Aktuality zo sveta | Tomáš Šandor
Na začiatku pretekov tradične nechýbali na trati dramatické momenty. Videli sme hektický záverečný šprint, v ktorom rozhodovali centimetre, a na páske napokon vytiahol najvyššiu rýchlosť Mike Teunissen. Jakob Fuglsang si poranil pri páde koleno a hneď prvý deň stretli komplikácie jedného z favoritov na titul. 
 
Víťazstvo Mika Teunissena bolo veľkou udalosťou nielen pre tím Jumbo - Visma, ale aj pre celú holandskú cyklistiku. Jazdec z krajiny veterných mlynov naposledy obliekal žlté tričko na Tour pred tridsiatimi rokmi, keď Erik Breuking vyhral prológ v ročníku 1989. Na pódiovom ceremoniáli bol veľmi šťastný, že najcennejší dres mu obliekol Eddy Merckx. "Blahoželal mi a povedal, že to bol vzrušujúci šprint. Je pekný zážitok dostať žltý dres z rúk najväčšieho cyklistu v histórii. Zo špeciálnej udalosti to bol pre mňa ešte špeciálnejší zážitok. Maillot jaune je ikona a nikdy ma nenapadlo, že ho môžem získať," vyjadril sa spokojný prvý líder pretekov.
 
 
teunissen 19 tour podium 2 asofpb
Mike Teunissen na pódiu (© A.S.O. / Alex Broadway)
 
 
Teunissen podal na konci veľmi kvalitný výkon. Podľa Le Tour Data záverečných päťsto metrov s priemerom 4,5 % absolvoval s priemernou rýchlosťou 53 km/h a na páske bolo pekne vidieť, že svoj šprint načasoval perfektne. Finálnych dvesto metrov prešiel s priemernou rýchlosťou 52,3 km/h a v samotnom závere bol silnejší aj ako Peter Sagan. Ten tento úsek prešiel s rýchlosťou 49,1 km/h a po predchádzajúcej dlhej snahe mu už dochádzala energia. Zaujímavo vyznievajú čísla Caleba Ewana, pretože v samotnom finále podal takmer identický výkon ako Teunissen. Doplatil však na zlú pozičnú jazdu, ale jeho slová o tom, že sa cítil dobre a mohol vyhrať, skutočne odrážajú jeho výbornú formu. Peter Sagan dosiahol v otváracej etape ďalší míľnik, ktorý len potvrdzuje jeho výnimočnosť na TdF. Na druhom mieste na tomto podujatí finišoval už 22-krát a vyrovnal tým rekord Erika Zabela. Sean Kelly skončil druhý v etape na Tour 21-krát, Eddy Merckx obsadil túto pozíciu osemnásťkrát v kariére.      
 
Jednou z hlavných tém úvodného dňa boli aj pády. Ťažké momenty prežil najmä Jakob Fuglsang,  ktorý prišiel do cieľa so zakrvaveným obočím a bolesťami kolena. Vyšetrenia neukázali nič zlomené, ale veľké problémy mu spôsobuje najmä bolestivo narazené koleno. "Rana na obočí si vyžiadala štyri stehy a na ramene, kolene a lakti mám odreniny. Nič nemám zlomené, ale ultrazvuk ukázal mnohé podliatiny v okolí kolena. Stalo sa to v momente, keď sme sa presúvali dopredu, aby sme vyhli práve takýmto problémom. Nečakane spadol predo mnou jazdec a nemohol som sa tomu vyhnúť. Nechcel som začať Tour takto, ale musím byť rád, že môžem pokračovať," povedal jeden z hlavných kandidátov na titul. Už dnes ho čaká v tímovej časovke nepríjemná komplikácia a uvidíme, ako v tejto dynamickej disciplíne dokáže uhájiť svoje vysoké ambície.
 
 
video v clanku ikonka ciernaPád Jakoba Fuglsanga
 
 
Tým pretekárom, ktorý poslal k zemi Fuglsanga, bol Damiano Caruso z Bahrajn - Merida. Taliansky cyklista v tom čase tesne pred ním spadol a zostala mu noha v pedále, takže jeho bicykel pôsobil na zemi ako kosa a doplatil na to Fuglsang. Tesne za Carusom sa nachádzal aj Vincenzo Nibali, ale ten sa mu ešte stihol vyhnúť vďaka svojim jazdeckým schopnostiam. Caruso má po páde rôzne odreniny a tržnú ranu na zadku. Nepríjemné zranenia utrpel v hromadnom páde pred páskou Benoit Cosnefroy (Ag2r), ktorého trápia rezné rany na brade, lakti a ľavom ramene. Rôzne škrabance majú aj Groenewegen, Wisniowski, Mohorič a bez výraznejších zranení obišiel Emanuel Buchmann z Bory. Nemecký pretekár sa tiež zaplietol do záverečného pádu.
 
Hneď v prvej etape sa ukázal Greg van Avermaet, ktorý si nenechal ujsť príležitosť prejsť cez slávne flámske kockové bergy na očiach, pred pelotónom. "Mojim cieľom bol vrchársky dres. Išlo to celkom hladko, ale na Muure som išiel naplno a nepodcenil som žiadneho súpera. A teraz môžem jazdiť po Belgicku v bodkovanom drese. Chcel by som vyhrať etapu a dostať sa do žltého, ale ak sa to nepodarí, treba to brať z tej pozitívnej stránky. Cez Muur sa neprechádza pravidelne na Tour a som rád, že som si to užil. Teraz sa maximálne sústredím na tretiu etapu," vyjadril sa belgický jazdec, ktorý na Kapelmuure získal ešte jedno privilégium. Majiteľ miestnej reštaurácie, ktorá sídli v blízkosti kaplnky, sa vyjadril, že ten pretekár, ktorý dobyje toto stúpanie ako prvý, bude u neho konzumovať mušle a hranolky zadarmo.
   
 
teunissen 19 tour podium 2 asofpb
Greg Van Avermeet na pódiu (© A.S.O. / Alex Broadway)
 
 
V tíme Movistar prekonali bruselskú etapu bez výraznejších problémov, no Nairo Quintana bol jedným z tých jazdcov, ktorí sa na poslednú chvíľu dokázali vyhnúť hromadnému pádu v blízkosti cieľa. Kolumbijský jazdec hodnotil previerku bez výraznejších emócii. "Bola to tradičná otváracia etapa na Tour. Počas týchto dní musíte zostať v bezpečí a vyhýbať sa akýmkoľvek problémom, aby ste nestrácali zbytočný čas. Prvý deň sme prežili bez ujmy a dúfam, že v tímovej časovke nestratíme príliš veľa času, aby sme mohli pokračovať v tom, na čo sme prišli na Tour." 
 
S priebehom etapy boli spokojní aj v tíme Groupama - FDJ. Športový riaditeľ celku Yvon Madiot pochválil výkon svojich zverencov. "Nespadli sme a dobre to pre nás skončilo. Thibaut Pinot nemal na trati žiadne problémy a spolu s ostatnými našimi pretekármi urobili presne to, čo bolo nevyhnutné. Trochu ho zabrzdil záverečný hromadný pád, ale je v poriadku. Pred tímovou časovkou nie sme nervózni. Máme radi túto disciplínu a očakávam, že táto dnešná bude veľmi rýchla. Máme na Top 10 a myslím, že na najlepších môžeme stratiť do štyridsať sekúnd," povedal optimisticky naladený predstaviteľ FDJ.
 
 
Výsledky 1. etapy
1. TEUNISSEN Mike Team Jumbo - Visma link ikonka 4:22:47 120
2. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 00:00 50
3. EWAN Caleb link ikonka Lotto Soudal link ikonka 00:00 25
4. NIZZOLO Giacomo Team Dimension Data link ikonka 00:00 15
5. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:00 5
6. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 00:00  
7. TRENTIN Matteo Mitchelton - Scott link ikonka 00:00  
8. NAESEN Oliver Ag2r La Mondiale link ikonka 00:00  
9. VIVIANI Elia link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:00  
10. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy
 
 
gc jumbo
Priebežné poradie pretekov po etape
1. TEUNISSEN Mike Team Jumbo - Visma link ikonka 4:22:37 25
2. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 00:04  
3. EWAN Caleb link ikonka Lotto Soudal link ikonka 00:06  
4. NIZZOLO Giacomo Team Dimension Data link ikonka 00:10  
5. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:10  
6. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 00:10  
7. TRENTIN Matteo Mitchelton - Scott link ikonka 00:10  
8. NAESEN Oliver Ag2r La Mondiale link ikonka 00:10  
9. VIVIANI Elia link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:10  
10. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 00:10  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 
 
tour 2
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. TEUNISSEN Mike Team Jumbo - Visma link ikonka 50
2. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 50
3. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 33
4. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 27
5. TRENTIN Matteo Mitchelton - Scott link ikonka 23
6. VAN AVERMAET Greg link ikonka CCC Team link ikonka 21
 
 
tour 3
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. VAN AVERMAET Greg link ikonka CCC Team link ikonka 2
2. MEURISSE Xandro Wanty - Gobert Cycling Team 2
 
 
tour 4
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. EWAN Caleb link ikonka Lotto Soudal link ikonka 4:22:43
2. JANSEN Amund Grøndahl Team Jumbo - Visma link ikonka 00:04
3. VAN AERT Wout Team Jumbo - Visma link ikonka 00:04
4. ASGREEN Kasper Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:04
5. BOL Cees Team Sunweb link ikonka 00:04
6. GARCÍA CORTINA Iván Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:04
 
 
Štartové časy tímovej časovky:
14:30 vlajka TEAM INEOS
14:35 vlajka TEAM ARKEA - SAMSIC
14:40 vlajka ASTANA PRO TEAM
14:45 vlajka GROUPAMA - FDJ
14:50 vlajka AG2R LA MONDIALE
14:55 vlajka MOVISTAR TEAM
15:00 vlajka TOTAL DIRECT ENERGIE
15:05 vlajka CCC TEAM
15:10 vlajka UAE TEAM EMIRATES
15:15 vlajka TREK - SEGAFREDO
15:20 vlajka KAŤUŠA - ALPECIN
15:25 vlajka COFIDIS, SOLUTIONS CREDITS
15:30 vlajka TEAM DIMENSION DATA
15:35 vlajka TEAM SUNWEB
15:40 vlajka BORA - HANSGROHE
15:45 albansko LOTTO SOUDAL
15:50 albansko MITCHELTON - SCOTT
15:55 vlajka BAHRAIN - MERIDA
16:00 vlajka EF EDUCATION FIRST
16:05 albansko DECEUNINCK - QUICK-STEP
16:10 albansko WANTY - GOBERT CYCLING TEAM
16:15 vlajka TEAM JUMBO - VISMA
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop