Dianie na Tour: Jumbo prepisovalo históriu, Sagan stý deň v zelenom

8.7.2019, 06:30 | Aktuality zo sveta | Juraj Janoťák
Tímová časovka vystrelila do popredia holandský celok, ktorý svojich súperov prevalcoval. Prvýkrát po osemnástich rokoch tak tímovú časovku vyhral tím, v ktorého zostave bol pretekár so žltým tričkom. Nie všetci mali ale chuť oslavovať. Michael Matthews si zdriemol v aute, Enric Mas sa vraj dohodol na prestupe do Movistaru. Peter Sagan prekonal ďalší míľnik.
 
V nedeľu bola na programe už 63. tímová časovka v histórii Tour de France. Dozvuky po nej patrili hlavne jazdcom z víťazného tímu. Jumbo - Visma vôbec po prvýkrát vo svojej histórii dokázalo vyhrať túto disciplínu na niektorej z troch Grand Tours. Radosť z toho neskrýval ani výkonný manažér Mathieu Heijboer, ktorý si pri tejto príležitosti zaspomínal na ťažké začiatky. „Je to naozaj fantastické. Od roku 2015, kedy sme začínali ako Lotto NL-Jumbo, sa tímová časovka stala veľmi dôležitou súčasťou nášho tímu. Neustále sme pokračovali v rozvoji, ktorého súčasťou boli aj prehry a pády. Nedeľu však všetky časti skladačky padli na svoje miesta.“
 
Z historického hľadiska sa tímu Jumbo - Visma podaril prekonať ešte jeden už pomaly bradatý zápis. Naposledy na Tour vyhral tímovú časovku celok, ktorý v ten deň mal svojho jazdca v žltom drese, pred 18 rokmi. Vtedy ho na sebe nosil Stuart O'Grady z Crédit Agricole. „Pracovali sme na zložení tímu niekoľko týždňov a mesiacov. Niekoľkokrát sme urobili rekonštrukciu trasy, pripravili si niekoľko scenárov. Boli sme veľmi sebavedomí, plus žltý dres nám dodal extra motiváciu. Toto víťazstvo charakterizuje náš tím a filozofiu, ktorú máme. Vyhrávame spoločne,“ uzavrel Heijboer.
 
 
jumbo 19 tour podium po ttt asofpb
Jumbo - Visma na stupni víťazov (© A.S.O. / Pauline Ballet)
 
 
Tímová časovka ponúkla veľké množstvo dát, ktoré tiež podčiarkli veľkú dominanciu holandského tímu. Trasa časovky merala skoro 28 kilometrov a bola rozdelená do troch častí. Podľa Le Tour Data členovia Jumbo – Visma boli najrýchlejší vo všetkých troch úsekoch, pričom najväčší rozdiel medzi nimi a druhým Ineosom bol v prvej časti. Priemerná rýchlosť kolegov Stevena Kruijswijka v nej bola skoro 58 km/h, pričom spolujazdci Gerainta Thomasa atakovali len hranicu 56,5 km/h. Rýchlejší ako Briti boli v tejto pasáži aj pretekári z Deceuninck - Quick-Stepu, ale len o pár desatín.
 
Ohľadom celkovej priemernej rýchlosti, rekord pretekov včera nepadol. Doposiaľ najväčšiu priemernú rýchlosť zaznamenali jazdci Orica GreenEDGE, ktorí v roku 2013 predviedli v okolí mesta Nice veľkolepé divadlo. Vtedy bola tímová časovka vypísaná na 25 kilometrov a muži z vyššie spomenutého tímu na nej dosiahli priemernú rýchlosť 57,8 km/h. Včerajší víťaz Jumbo – Visma sa musel vysporiadať s dlhšou trasou, takmer o tri kilometre, a nakoniec na rekord stratili presne šesť desatín. Holandský celok nebol v nedeľu najlepší vo všetkých ukazovateľoch, napríklad väčšiu maximálnu rýchlosť ako on dosiahol Deceuninck Quick-Step. Jeho jazdci v istom momente išli rýchlosťou 80,2 km/h.
 
 
quick step 19 ttt tour asofpb
Quick-Step počas TTT (© A.S.O. / Pauline Ballet)
 
 
Viaceré zdroje uvádzajú, že najslávnejšie cyklistické preteky každoročne navštívi okolo 13 miliónov divákov. Najviac ľudí stojí pri ceste hlavne v horských etapách, no vysokú návštevnosť mala aj včerajšia tímová časovka. Podľa Sarah Johanssonovej z periodika The Brussels Times až pol milióna Belgičanov v nedeľu prišlo do ulíc Bruselu. „Túto informáciu mi ponúkla miestna polícia. Diváci sa zišli v tak hojnom počte, pretože bol pre nich pripravený bohatý program. Nebola to len tímová časovka, ale aj festival, ktorý je spojený s týmto podujatím,“ napísala autorka článku. 
 
Veľký míľnik včera dosiahol aj Peter Sagan. Trojnásobný majster sveta a šesťnásobný víťaz bodovacej súťaže na Tour de France sa počas tímovej časovky už po stýkrát predstavil v zelenom drese. Dnes v tretej etape tak načne druhú stovku. „Zajtra je ďalší deň, uvidíme, mohlo by to byť dobré. Do cieľa je dosť dlhá etapa, ale uvidíme. Pokúsime sa opäť zajazdiť čo najlepšie,“ povedal ešte v nedeľu pre slovenské médiá. Peter má vykročené k tomu, aby prekonal svoj rekord. Pri svojej premiére na Tour v roku 2012 strávil až 19 dní v zelenom drese. Toto číslo sa mu podarilo vyrovnať v rokoch 2014 a 2018. Ak sa najúspešnejšiemu slovenskému cyklistovi nič nestane, mohol by teraz stráviť v zelenom tričku až 20 dní. 
 
 
sagan 19 ttt tour zozadu bohf
Peter Sagan v zelenej kombinéze (© BORA - hansgrohe / VeloImages)
 
 
Oveľa horší deň ako Peter má za sebou Michael Matthews. Jeho Sunweb v tímovom súboji s chronometrom síce obsadil štvrtú pozíciu, ale austrálsky cyklista sa v cieli zrútil kvôli fyzickej únave. Celý incident natočila holandská televízia NOS Sport a video zverejnila na sociálnej sieti Twitter. Matthews mal problémy udržať sa na nohách a kamery ho zachytili ako bezvládne leží v tímovom aute. "Nie som v stopercentnej forme. Nie som tak rýchly ako v roku 2017, keď som triumfoval v tejto súťaži, takže sa budem chcieť presadiť v náročnejších etapách, keď už väčšina rýchlych jazdcov nebude v balíku," povedal ešte pred začiatkom podujatia. Dnes mal patriť medzi veľkých favoritov na zisk etapy, ale po včerajšku je málo pravdepodobné, že dnes zasiahla do boja o vavrín.
 
Počas nedele niektoré médiá prišli s informáciou ohľadom budúcnosti Enrica Masa. Španiel už dávnejšie mal požiadať svojho zamestnávateľa, aby mu trojnásobne zvýšil plat. Nestalo sa a preto by sa mal Mas sťahovať do Movistaru. Oficiálne nie je táto informácia ešte potvrdená, ale belgické noviny Het Nieuwsblad sa odvolávali na športového riaditeľa Movistaru Eusebia Unzuého. „Mas by mal jazdiť za Movistar už od budúcej sezóny. Dĺžka kontraktu by mala byť na tri roky,“ informoval portál L'Equipe. Ten istý server napísal, že Nairo Quintana a aj Mikela Landa s určitosťou v Movistare skončili. Rovnako aj Philippe Gilbert v Quick-Stepe.
 
Do diania na Tour zasiahol aj dopingový hriešnik. Lance Armstrong v podcaste, ktorý nahráva so svojim blízkym priateľom a niekdajším tímovým kolegom, Georgom Hincapiem, vyhlásil, že Jakob Fuglsang už nepatrí medzi adeptov na víťazstvo. „Bol to môj favorit, ale po takomto páde sa všetko zmení. Inak spíte, inak sedíte na bicykli, telo inak regeneruje. Podľa mňa už je mimo hru.“ Samotný Dán má na to opačný názor, po časovke bol milo prekvapený. „Dnes to bolo lepšie, ako som dúfal. Nielenže som bol schopný sedieť na bicykli, bol som schopný aj ťahať špicu. Ešte som sa necítil stopercentne v poriadku, ale každý deň sa bude môj stav zlepšovať. Som rád, že sme stratili iba 20 sekúnd na Ineos, keby sme stratili 30 sekúnd, bol by som spokojný.“
 
 
Výsledky časovky:
1. TEAM JUMBO - VISMA 28'58"
2. TEAM INEOS +00'20"
3. DECEUNINCK - QUICK - STEP +00'21"
4. TEAM SUNWEB +00'26"
5. TEAM KATUSHA ALPECIN +00'26"
6. EF EDUCATION FIRST +00'28"
7. CCC TEAM +00'31"
8. GROUPAMA - FDJ +00'32"
9. BAHRAIN - MERIDA +00'36"
10. ASTANA PRO TEAM +00'41"
11. MITCHELTON - SCOTT +00'41"
12. BORA - HANSGROHE +00'46"
13. COFIDIS, SOLUTIONS CREDITS +00'53"
14. TEAM DIMENSION DATA +00'54"
15. LOTTO SOUDAL +00'59"
16. UAE TEAM EMIRATES +01'03"
17. MOVISTAR TEAM +01'05"
18. TREK - SEGAFREDO +01'18"
19. AG2R LA MONDIALE +01'19"
20. TOTAL DIRECT ENERGIE +01'42"
21. TEAM ARKEA - SAMSIC +01'51"
22. WANTY - GOBERT TEAM +01'58"
 
 
 
 

 
 
gc jumbo
Priebežné poradie pretekov po 2. etape
1. TEUNISSEN Mike Team Jumbo - Visma link ikonka 4:51:34 25
2. VAN AERT Wout Team Jumbo - Visma link ikonka 00:10  
3. KRUIJSWIJK Steven Team Jumbo - Visma link ikonka 00:10  
4. MARTIN Tony link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 00:10  
5. BENNETT George Team Jumbo - Visma link ikonka 00:10  
6. MOSCON Gianni Team Ineos link ikonka 00:30  
7. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 00:30  
8. THOMAS Geraint link ikonka Team Ineos link ikonka 00:30  
9. VAN BAARLE Dylan Team Ineos link ikonka 00:30  
10. VIVIANI Elia link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:31  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie po etape
 
 
tour 2
Priebežné poradie bodovacej súťaže po 2. etape
1. TEUNISSEN Mike Team Jumbo - Visma link ikonka 50
2. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 50
3. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 33
4. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 27
5. TRENTIN Matteo Mitchelton - Scott link ikonka 23
6. VAN AVERMAET Greg link ikonka CCC Team link ikonka 21
 
 
tour 3
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po 2. etape
1. VAN AVERMAET Greg link ikonka CCC Team link ikonka 2
2. MEURISSE Xandro Wanty - Gobert Cycling Team 2
 
 
tour 4
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po 2. etape
1. VAN AERT Wout Team Jumbo - Visma link ikonka 4:51:44
2. MOSCON Gianni Team Ineos link ikonka 00:20
3. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 00:20
4. ASGREEN Kasper Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:21
5. MAS Enric Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:21
6. POLITT Nils Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:26
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop