Reakcie po 3. etape: Alaphilippa hnali diváci, Sagan ho pochválil, Offredo chcel vyhrať

8.7.2019, 19:36 | Aktuality zo sveta | Juraj Janoťák
Pondelok sa z etapy potešil Julian Alaphilippe, ktorý zajtra bude pretekať v žltom drese. Francúz po etape prezradil, že najcennejšie tričko bude brániť zubami-nechtami. O svoje dojmy sa podelili aj ďalší hlavní aktéri dnešného dňa. Michael Matthews ďakoval kolegom, Jaspera Stuyvena prekvapila náročnosť etapy a Gerainta Thomasa nemrzí, že na Egana Bernala stratil päť sekúnd. Peter Sagan pochválil víťaza, ktorý ho svojim počinom prekvapil.
 
Tretia etapa bola poriadne dramatická. Už pred jej začiatkom sa hovorilo, že dnešný deň bude šitý na mieru klasikárom. Jedným z favoritov na zisk víťazstva bol Julian Alaphilippe, a bol to práve on, kto stavil všetky nádeje na klasikárske karty. Zaútočil pomerne ďaleko pred cieľom a vyhral. Francúz po etape povedal, že dnes cítil veľký tlak a bolo ťažké, aby to nepoznačilo jeho výkon. "Je ťažké splniť očakávania, ktoré vás pasujú do úlohy favorita, ale mne sa to podarilo," boli jeho prvé slová. Alaphilippe si myslel, že na jeho útok nájde niekto odpoveď, bol prekvapený, keď sa obzrel a zistil, že ide sám. "Dnes mi nechýbala motivácia, takže som si celý čas dával pozor, aby som neskončil v páde alebo v premávke. Na poslednej horskej prémii som sa cítil veľmi dobre, preto som zrýchlil. Nečakal som však, že pôjdem dopredu iba ja. Som veľmi šťastný."
 
 
alaphilippe 19 tour radost bannery asoftm
Radosť Juliana Alaphilippa (© A.S.O. / Thomas Maheux)
 
 
Odvážny útok mu nepriniesol iba víťazstvo v etape, ale tiež najcennejšie tričko. Julian Alaphilippe bol po ceremoniáli poriadne dojatý, pretože si splnil svoj detský sen. "Nosiť žltý dres, je to odmena za všetko. Je to ďalšia zastávka na ceste, na ktorú som sa vydal, keď som po prvýkrát vysadol na bicykel," povedal so slzami v očiach. Alaphilppe si po etape uvedomoval, že žltý dres nedonesie až do Paríža, ale pred novinármi vyhlásil, že sa ho nevzdá bez boja. "Teraz budem bojovať, aby som ho udržal čo najdlhšie. Chcem v ňom stráviť toľko dní, koľko to len bude možné." Dnešný víťaz si spomenul aj na fanúšikov, ktorí ho dnes hnali až do cieľa. "V každej dedine, cez ktorú sme prechádzali, som počul svoje meno, všade. Veľmi mi to pomáhalo, dávalo mi to silu, aj keď som už nevládal."
 
Jeden dôvod na radosť mal aj Michael Matthews, lenže víťazstvo v šprinte mu nepriniesol etapový vavrín. Bolo z toho druhé miesto. Matthews počas dňa raz spadol a druhýkrát nebol od toho ďaleko. "Na kategorizovanom stúpaní, kde na pílu tlačil Quick-Step a balík sa začínal deliť, som skoro spadol. Mal som však okolo seba naozaj dobrú partiu chalanov, ktorí ma po tomto incidente motivovali a priviedli naspäť do čela. Udržali ma v pretekoch," ďakoval svojim kolegom. Matthewsa v cieli mrzelo, že pelotón nedobehol neskoršieho víťaza. "Je veľká škoda, že Alaphilippe nakoniec svoj atak priviedol do úspešného konca, pretože sa mi podaril urobiť dobrý šprint. Dal som do neho všetko, vôbec som sa nešetril." Tak či tak bol Matthews jedným z hrdinov dňa, veď včera po tímovej časovke vyzeral, akoby sa mala pre neho Tour skončiť. Dnes si zvýšil sebavedomie. "Dnešok nedopadol pre nás víťazne, ale určite sme si zdvihli dôveru v naše schopnosti."
 
 
tour 19 etapa 03 spurt bohf
Dojazd etapy (© BORA - hansgrohe / VeloImages)
 
 
Tretí prešiel cez cieľ ďalší výborný klasikár. Jasper Stuyven bol prekvapený z toho, aké strmé boli dnešné kopce. "Musím povedať, že včera večer, keď sme etapu skúmali cez Google Street View vyzerala menej náročná. Dnešné stúpania boli naozaj veľmi strmé, ale cítil som sa dobre. Myslím si, že dnes mi to vyhovovalo." Belgicky pretekár sa počas etapy snažil schovávať v zadnej časti balíka, pretože na čele hlavného poľa bola situácia podľa neho nebezpečnejšia. "Bol to veľmi rýchly deň, na špici pelotónu skoro celý čas panovala veľká nervozita, vzadu to také drsné nebolo. Myslím si, že som prišiel dopredu v správny čas, tesne pod kopcom." Stuyven prezradil, že pred finále si vymenil bicykel, plánovane. "Počas etapy som si vymenil bicykle, zosadol som z klasického a vysadol som na bicykel vhodný do kopcov. Myslím si, že to bolo dobré rozhodnutie. Bola to plánovaná zmena."
 
Pred etapou sa skloňovalo aj meno Petra Sagana a slovenský jazdec predpoklady naplnil do bodky. Tiež Peter pri hodnotení dňa nezabudol spomenúť jeho náročnosť. "Dnešná etapa bola dosť tvrdá, najmä posledných 50 kilometrov, ktoré boli zvlnené. Práve v tejto časti sa naplno pretekalo," opísal záver etapy Sagan, ktorý sa v treťom dni zmestil do najlepšej päťky. Peter po ceremoniáli prezradil, že ho Alaphilippe prekvapil, nezabudol ho pochváliť. "Alaphilippe ostro zaútočil a musím sa priznať, že ma naozaj prekvapilo, že sa mu podarilo prísť až do cieľa a vyhrať. Zaslúži si uznanie za to." Peter sa dnes dostal do čela v boji o zelený dres, takže na konci dňa mohol byť spokojný. "Mám zelený dres, ale ešte som ho nevyhral. Záleží mi na tom, aby som ho udržal až do Paríža. Zajtra by mal byť na programe klasický hromadný dojazd, pokúsim sa ho vyhrať, pretože sa mi zatiaľ veľmi darí."
 
 
sagan 19 tour etapa 03 zeleny bohfb
Peter Sagan už pri preberaní dresu (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Pár slov k tretej previerke povedal aj Enrico Poitschke, ktorý veril, že jeho zverenec dnes vyhrá, ale v cieli nikoho nekritizoval, práve naopak. "Dnešné finále nebolo jednoduché, čo sa dalo očakávať. Dúfali sme, že dnes by Peter mohol vyhrať, nakoniec bol piaty. Napriek tomu si myslím, že to bol pre náš tím dobrý deň," vyhlásil športový riaditeľ Bory - hansgrohe, ktorý ďalej priznal, že dnešný víťaz bol jednoducho najlepší a nebolo možné ho poraziť. "Naši adepti na celkovú klasifikáciu boli vpredu. Zviditeľniť sa podarilo aj Maximilianovi Schachmannovi, ktorému mohol dnešný finiš sedieť, ale Alaphilippe bol príliš silný. Preto sme sa rozhodli, že bude najlepšie, ak počká Petra. Cesta k víťazstvu však viedla v udržaní sa Alaphilippa, keď zaútočil, ale dnes to bola nemožná úloha," dodal.
 
Pondelok si v kalendári zakrúžkoval aj Wout Van Aert, ktorý vedel, že ak by dnes vyhral, bol by novým držiteľom žltého dresu. Lenže mladý Belgičan ponúknutú šancu premeškal a preto bolo vidieť v jeho tvári sklamanie. "Vedel som, že keď Mike stratil kontakt, že mám dobrú šancu obliecť sa do žltého. Musel som ale skončiť v čase víťaza. Keď Alaphilippe zaútočil, prišla prvá komplikácia," smútil Van Aert. Na kolegov sa nehneval, pretože tí reagovali na útok Francúza veľmi dobre. "Náš tím sa hneď pustil za ním, ale Alaphlippe bol príliš silný. Je škoda, že som nevyužil ponúknutú šancu. Na druhú stranu, nemôžem byť nespokojný. Som rád, že som bol schopný pretekať s tými najlepšími, a že som udržal biely dres." Van Aert tak zažil niečo podobné ako Caleb Ewan v prvej etape. Vtedy si Austrálčan robil chuť na žltý dres, ale zostal mu iba biely.
 
 
van aert 19 tour biely detail asoftm
Wout Van Aert (© A.S.O. / Thomas Maheux)
 
 
Celkovo tretia etapa nedopadla príliš slávne pre tím Jumbo - Visma. Nielenže nevyhrali, ale ich jazdec Mike Teunissen prišiel o "maillot jaune". Samotný cyklista vedel, že dnes asi o dres príde, ale aj tak ho jeho výkon nepotešil. "Vedeli sme, že to bude ťažké. Bol som o tom už vopred presvedčený, ale dúfal som v lepší výsledok. Necítil som sa dobre," zaznelo z jeho úst. Teunissen však nezabudol pripomenúť, že úvodné dni na Tour de France si užil a bude na ne navždy spomínať, v dobrom. "Je škoda, že som prišiel o žlté tričko. Posledné dni boli veľmi hektické a vyčerpávajúce. Boli však skvelé pre mňa a pre celý tím. Mám za sebou fantastickú skúsenosť, na ktorú nikdy nezabudnem. Odteraz už budem pripravený plniť tímové úlohy, teda pomáhať Dylanovi a Stevenovi," ukončil svoju reakciu.
 
Divoké finále trošku upravilo aj odstupy medzi adeptmi na celkové víťazstvo. Pár sekúnd na svoju stranu získal Thibault Pinot, ktorý v etape obsadil desiatu priečku. "Etapa prebiehala podľa očakávaného scenára. Koniec bol komplikovaný a vedeli sme, že musíme byť dobre zorganizovaní. Išli sme dobre," pochválil svojich zverencov Thierry Bricaud, športový riaditeľ Groupama - FDJ. Potom už hodnotil iba výkon svojho lídra, ktorý podľa slov Bricauda nestratil hlavu ani vtedy, kedy ho postihli technické problémy. "Defekt, ktorý mal Thibault 55 kilometrov pred cieľom ho nijako neznervóznil. Bez problémov sa vrátil do pelotónu, celý čas bol pokojný. Bol to z jeho strany dobrý deň, na súperov nič nestratil, ale naopak, na všetkých získal päť sekúnd. Teda až na Bernala." Bricaud celý čas hovoril v pozitívnom duchu, čo iba odzrkadľuje náladu v tíme.
 
 
tour 19 etapa 03 ilustrak 1 asofpb
Ilustračný záber zo štartu (© A.S.O. / Pauline Ballet)
 
 
Všetci ostatní adepti na celkové víťazstvo prišli do cieľa spoločne. Geraint Thomas si nerobil ťažkú hlavu z toho, že dnes stratil na kolegu päť sekúnd. Nemal záujem ani o bonifikácie na poslednom hodnotenom kopci. "Krátke a strmé stúpania nie sú to, čo nevyhnutne milujem. Dnes som sa pri jazde do kopca nešiel pretrhnúť. Nechcel som robiť viac, než bolo potrebné. Som si vedomý, že tam boli nejaké bonusové sekundy, ale keď vidíte, že sa v čele balíka pohybujú pretekári ako Alaphilippe, nechal som to im." Thomas aj po treťom dni vychválil komunikáciu medzi pretekármi Ineosu. "Cítil som sa dobre, rovnako ako včera. Dnešný deň bol iba o tom, aby som sa na ceste do cieľa vyhol vážnejším problémom. Myslím si, že aj ako tím sme pondelok prežili veľmi dobre. Boli sme vždy v dobrej pozícii a opäť musím pochváliť našu komunikáciu. Bol to dobrý deň."
 
Ani Jakob Fuglsang dnes nenakúpil žiadne straty, iba tých päť sekúnd, čo skoro všetci favoriti. Dán tak zvládol prvý náročnejší test po páde a podľa jeho slov sa cítil dobre. Bolesť zaháňal myšlienkami na krajšie veci a tiež adrenalínom. "Nechcem povedať, že dnes už som bol stopercentne v poriadku, ale už som mohol poriadne sedieť na bicykli. Snažím sa na to nemyslieť, pomáha to. Myslím si, že aj adrenalín hrá svoju rolu, pomáha mi zbaviť sa bolesti," povedal dánskym médiám. Fuglsanga kamery zachytili ako počas etapy navštívil auto lekára pretekov. Ten mu obväzoval ruku, ale nebolo to nič vážne. Jeho stav sa vraj zlepšuje. "Verím, že o niekoľko dní ma už nebude nič trápiť. Rehabilitácia pokračuje dobre, všetko ide podľa plánov." Dán ešte dodal, že v závere naháňačku očakával. "Dnes to bola poriadna naháňačka, ale pri pohľade na profil etapy a stúpania bolo jasné, že v závere situácia na ceste bude pripomínať chaos."
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár 3. etapy
 
 
Pred mikrofón sa postavil aj účastník celodenného úniku. Yoann Offredo si účasť v ňom musel u športového riaditeľa vydupať a stále nemal vyhrané. Dnes sa do úniku chceli dostať viacerí cyklisti. "Povedal som mu, že chcem ísť do úniku a budem v ňom. Dostať sa do neho nebolo ľahké. Na začiatku sa veľa jazdcov pohrávalo s touto myšlienkou. Preto sme diskutovali o tom s Rossettom a dohodli sme sa, že zaútočíme spoločne," opísal úvodné kilometre Offredo. Pretekár Wanty - Gobert veril, že by dnes utečenci mohli bojovať o etapové prvenstvo, lenže už v dedine Reims vedel, že sa mýlil. "Vážne som si myslel, že by sme mohli vyhrať. Keby sme mali v Reimse k dobru šesť minút, lenže sa nestalo. Potom za to zobral Wellens a musím uznať, že bol silnejší. Keďže ďalej pokračoval bez nás, už nebola motivácia pokračovať. Wellens to urobil šikovne, bol veľmi silný," uzavrel sériu reakcií jazdec, ktorý tesne pred tým, ako ho pohltil pelotón každému jazdcovi v úniku poďakoval. Bolo to z jeho strany pekné gesto.
 
 
Výsledky 3. etapy
1. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 4:40:29 120
2. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 00:26 50
3. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 00:26 25
4. VAN AVERMAET Greg link ikonka CCC Team link ikonka 00:26 15
5. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 00:26 5
6. TRENTIN Matteo Mitchelton - Scott link ikonka 00:26  
7. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:26  
8. MEURISSE Xandro Wanty - Gobert Cycling Team 00:26  
9. VAN AERT Wout Team Jumbo - Visma link ikonka 00:26  
10. PINOT Thibaut link ikonka Groupama - FDJ link ikonka 00:26  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy
 

gc quickstep
Priebežné poradie pretekov po etape
1. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 9:32:19 25
2. VAN AERT Wout Team Jumbo - Visma link ikonka 00:20  
3. KRUIJSWIJK Steven Team Jumbo - Visma link ikonka 00:25  
4. BENNETT George Team Jumbo - Visma link ikonka 00:25  
5. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 00:40  
6. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 00:40  
7. THOMAS Geraint link ikonka Team Ineos link ikonka 00:45  
8. MAS Enric Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:46  
9. VAN AVERMAET Greg link ikonka CCC Team link ikonka 00:51  
10. KELDERMAN Wilco link ikonka Team Sunweb link ikonka 00:51  
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 

tour 2
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 76
2. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 59
3. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 54
4. TEUNISSEN Mike Team Jumbo - Visma link ikonka 50
5. VAN AVERMAET Greg link ikonka CCC Team link ikonka 40
6. TRENTIN Matteo Mitchelton - Scott link ikonka 38
 

tour 3
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. WELLENS Tim Lotto Soudal link ikonka 7
2. MEURISSE Xandro Wanty - Gobert Cycling Team 3
3. VAN AVERMAET Greg link ikonka CCC Team link ikonka 2
4. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 1
5. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 1


tour 4
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. VAN AERT Wout Team Jumbo - Visma link ikonka 9:32:39
2. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 00:20
3. MAS Enric Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:26
4. GAUDU David Groupama - FDJ link ikonka 00:37
5. SCHACHMANN Maximilian BORA - hansgrohe link ikonka 00:51
6. MÜHLBERGER Gregor BORA - hansgrohe link ikonka 00:51
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop