Dianie na Tour: Alaphilippe napodobnil Nibaliho, Herrada predĺžil zmluvu

9.7.2019, 07:00 | Aktuality zo sveta | Juraj Janoťák, ts
Medzi treťou a štvrtou etapou rezonovali na Tour de France dve témy. Prvou bol výkon Juliana Alaphilippa, ktorý ukončil najdlhšie francúzske čakanie na žltý dres v histórii pretekov. Aj druhá téma sa týka jazda belgického tímu. Kasper Asgreen musel byť hospitalizovaný v nemocnici, z ktorej ho pustili. Celú noc ho však sledoval tímový lekár. S novinkami sa pochválili ale aj ďalšie tímy.
 
 
alaphilippe 19 tour triumf efefg
Scenéria Alaphillippovho triumfu (© Ashley Gruber, Jered Gruber || GRUBER IMAGES)
 
 
Vlani žltý dres zmenil svojho majiteľa už po druhej etape, v 106. edícii Tour de France sa prvýkrát prezliekalo na konci tretieho dňa. Julian Alaphlippe v poslednom hodnotenom stúpaní zariskoval, zaútočil, a aj keď na poslednom kilometri stratil 13 sekúnd, dokázal prísť do cieľa s takým náskokom, aby sa vôbec po prvýkrát v kariére navliekol do najcennejšieho trička na domácej Grand Tour. „Bolo veľmi riskantné, čo urobil, pretože plán bol bojovať o víťazstvo v šprinte. Ale to je Julian, preto som trval na tom, aby zostal v našom tíme. Zaútočil 16 kilometrov pred cieľom, bolo to neuveriteľné. Tŕpli sme, tŕpli sme až do úplného konca,“ povedal Patrick Lefevere, manažér tímu Deceuninck – Quick-Step na margo svojho zverenca.
 
Julian Alaphilippe je iba šiestym jazdcom Quick-Stepu od roku 2003, ktorý na Tour ponesie žlté tričko aspoň v jednej etape. Pred ním mali podobnú skúsenosť Richard Virenque, Tom Boonen, Sylvain Chavanel, Tony Martin a naposledy Fernando Gaviria. „Samozrejme, budeme oslavovať. Myslím si, že jeden pohár šampanského bude málo. Najradšej by som nechal doviesť celý kamión,“ tešil sa z úspechu Lefevere. Dáta, ktoré ponúka organizátor podujatia ukázali, že priemerná rýchlosť Francúza na posledných 16-tich kilometroch bola 47,2 km/h. „Spôsob, akým si dokázal udržiavať náskok, to bol naozaj veľký výkon. Bolo to niečo úžasné a dobré pre francúzsku cyklistiku,“ vyhlásil Nicolas Portal, športový riaditeľ Ineosu
 
 
alaphilippe 19 tour podium asoftm
Julian Alaphilippe (© A.S.O. / Thomas Maheux)
 
 
V tábore Quick-Stepu ale nepanovala iba radostná nálada. Kasper Asgreen pár kilometrov pred cieľom nabúral do dopravnej prekážky a náraz bol taký tvrdý, že jeho bicykel sa zlomil na dve časti. Do cieľa prišiel ako posledný s mankom vyše 20-tich minút. „Zobral som si bidon z auta, ale nepotreboval som ho, už som mal dva v držiakoch. Vzal som si tretí do úst a jeden z prázdnejších som hodil fanúšikom. Potom som plný bidon chcel uložiť do držiaka, pozeral som sa dole a nevšimol som si prekážku,“ napísal novinárom sms-ku z nemocnice. Vyšetrenia neukázali žiadne vážne zranenie. „Podstúpil vyšetrenie hlavy, krku a ramena, všetko by malo byť v poriadku. Celú noc ho budeme pozorovať a až pred etapou sa rozhodneme, či sa postaví na štart alebo nie,“ povedal Philip Jansen, lekár tímu. Asgeen si z pádu neodniesol žiadne zlomeniny, lekári sa ale obávajú otrasu mozgu, ktorý sa môže prejaviť až dnes ráno.
 
Včerajším dňom sa ukončilo aj dlhé čakanie francúzskych fanúšikov na svojho krajana v žltom drese. Posledným Francúzom, ktorý mal na sebe „Maillot Jaune“ bol Tony Gallopin, ktorý v ňom v roku 2014 absolvoval deviatu etapu. Gallopinová chvíľka slávy trvala iba jeden deň, odvtedy ubehlo presne 1821 dní, pokým sa do žltého dostal práve Julian Alaphilippe. Nikdy v histórii Tour de France usporiadateľská krajina nečakala na žltý dres tak dlho. „Už nie som posledným Francúzom, ktorý nosil najcennejšie tričko na domácej Grand Tour, a to je dobré. Som šťastný za Juliana, pretože si to zaslúži. Je to odmena za fantastické výkony, ktoré v tejto sezóne podáva. Tento rok je podľa mňa najlepším cyklistom na svete, je nemožné odpovedať na jeho útoky,“ chválil krajana Gallopin. Rok 2014 je zaujímavý ešte z jedného hľadiska. Práve v tom ročníku naposledy dokázal zvíťaziť uniknutý pretekár tak skoro. Bol ním Vincenzo Nibali, ktorý v druhej etape zaútočil päť kilometrov pred páskou a vyhral.  
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár 2. etapy z roku 2014
 
 
Smutný bol aj Michael Woods, ktorý včera pomýšľal na etapový vavrín, lenže svoje kroky pretaktizoval a nakoniec si vybral horšiu možnosť. „Bohužiaľ, keď Alaphilippe zaútočil som trochu zaváhal. Premýšľal som o koncovke, premýšľal som, či nie je hlúposť pokúsiť sa o sólo únik. Myslel som na to, že by som nemal nohy na finále, keby nás pelotón dobehol. Veľmi veľa som premýšľal a veľmi málo som urobil,“ kriticky zhodnotil svoje počínanie si v závere etapy. Woods tiež okomentoval výkon víťaza, od ktorého sa čo-to naučil. „Dnes som sledoval útok Alaphilippa. Lietal. Sledoval som jeho agresivitu, jeho kadenciu, jeho dôveru. Bolo to neuveriteľné. Bola to pre mňa dobrá škola.“ U EF Education First do koncovky počítali ešte s Albertom Bettiolom, lenže Talian dostal defekt v najhoršom možnom momente a prišiel tak o šancu zabojovať o víťazstvo v etape.  
 
Úplne iný nálada panovala včera večer v tíme Lotto Soudal. Ich pretekár zviditeľnil farby celku v celodennom úniku a po etape sa obliekol do bodkovaného trička. Tim Wellens mohol aj vyhrať, ale v poslednom hodnotenom stúpaní dostal defekt a musel vymeniť koleso. Kontakt s čelom stratil, pretože zlyhala neutrálna pomoc. „Prepichol som koleso vo veľmi zlom čase. S neutrálnou pomocou som sa dohodol, že mi ho vymenia na vrchole kopca, ale keď som sa zastavil, nikto z neutrálnej pomoci tam nebol. Vtedy zábava skončila.“ Wellens ešte dodal, že sa bude snažiť brániť bodkovaný dres. „Nechcem sa ho vzdať, viem, že budem musieť byť aktívny aj v ďalších dňoch.“ Dobrú náladu v belgickom tíme deklaroval Thomas De Gendt, Wellensov spolubývajúci, ktorý večer zverejnil fotografiu v bodkovanom tričku. „V izbe som našiel známy dres, patrí nálezcovi,“ napísal pod ňu. De Gendt je vôbec posledným Belgičanom, ktorý vyhral vrchársku súťaž na niektorej z Grand Tours.
 
 
tour 19 etapa 03 peloton efefg
Ilustračný záber včerajšej etapy (© Ashley Gruber, Jered Gruber || GRUBER IMAGES)
 
 
Vo včerajšom dni už niektorí cyklisti prišli do cieľa s väčšími stratami. Ilnur Zakarin finišoval za víťazom o skoro štyri minúty neskôr, ešte väčšie manko mal Simon Yates, ktorý stratil šesť a pol minúty. Brit sa počas včerajšieho dňa dozvedel, že vedenie Mitcheltonu – Scott zvažuje jeho nomináciu aj na tretiu Grand Tour v tejto sezóne. „Absolvovať tri trojtýždňové etapáky v jednej sezóne môže byť náročná úloha. Ešte si to musíme premyslieť," vyhlásil Matt White, športový riaditeľ. Samotnému Yatesovi sa však táto myšlienka páči. „Pýtam sa, prečo nie? Objavil by som sa na štyroch po sebe idúcich Grand Tours v rade. Som za,“ povedal. Zo zvučnejších mien včera počítal nejaké straty aj Fabio Aru, ale nie z výkonnostných dôvodov. Päť kilometrov pred cieľom musel meniť bicykel, lenže konvoj bol tak natiahnutý, že si musel zobrať nový z neutrálneho vozidla Mavic. Keď sa k nemu dostalo tímové auto, opäť menil bicykel.
 
Medzi dôležité udalosti, ktoré sa udiali po tretej etape patrilo aj predĺženie zmluvy Jesúsa Herradu s Cofidisom. Líder francúzskeho pro-kontinentálneho tímu na najslávnejších cyklistických pretekoch bude obliekať červený dres ďalšie dva roky. „Som veľmi rád, že môžem byť súčasťou tohto zoskupenia ďalšie dva roky. Cofidis je veľká rodina, cítim sa v nej veľmi dobre. Predĺženie zmluvy mi umožní, aby som sa cítil uvoľnenejšie. Môžem sa tak pokojnejšie zamerať na naše spoločné ciele,“ napísal vo vyhlásení. Nadšenie z podpisu neskrýval ani tímový manažér. Cédric Vasseur verí, že aj udržanie Herradu pomôže Cofidisu získať licenciu World Tour. „Sme veľmi radi, že sme boli schopní uzavrieť dohodu, na základe ktorej bude Jesús súčasťou nášho tímu aj ďalší rok. Máme veľké ambície, získať licenciu World Tour, takže jeho podpis je veľmi dôležitý aj z tohto hľadiska.“ Cofidis sa pokúša získať aj Eliu Vivianiho.
 
Súčasťou cyklistických pretekov sú aj rozhodcovia, ktorí počas tretej etapy udelili päť trestov a na pokutách vyzbierali 1100 švajčiarskych frankov. Najväčšiu pokutu dostal Matt White, športový riaditeľ Mitcheltonu – Scott, ktorý po etape musel zaplatiť 500 švajčiarskych frankov. Najnižší trest, iba varovanie, dostal Dirk Demol, teda športový riaditeľ Kaťuše – Alpecin. Jeho rozhodcovia upozornili za nebezpečnú jazdu v kolóne. Spomedzi jazdcov dostal trest iba Jonathan Castroviejo, ktorý porušil pravidlo ohľadom vyprázdňovania sa na verejnosti. Jeho peňaženka bola ľahšia o 200 švajčiarskych frankov. Prácu počas etapy mal aj oficiálny doktor pretekov, ktorý musel vyriešiť šesť menších prípadov a jeden veľký. Postupne jeho služby využili Simon Geschke, Patrick Bevin, Ben King, Stephen Cummings, Jack Haig a Lars Ytting Bak s menšími zraneniami. Kasperovi Asgreenovi sme sa venovali vyššie. 
 
 
Výsledky 3. etapy
1. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 4:40:29 120
2. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 00:26 50
3. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 00:26 25
4. VAN AVERMAET Greg link ikonka CCC Team link ikonka 00:26 15
5. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 00:26 5
6. TRENTIN Matteo Mitchelton - Scott link ikonka 00:26  
7. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:26  
8. MEURISSE Xandro Wanty - Gobert Cycling Team 00:26  
9. VAN AERT Wout Team Jumbo - Visma link ikonka 00:26  
10. PINOT Thibaut link ikonka Groupama - FDJ link ikonka 00:26  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy
 

gc quickstep
Priebežné poradie pretekov po etape
1. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 9:32:19 25
2. VAN AERT Wout Team Jumbo - Visma link ikonka 00:20  
3. KRUIJSWIJK Steven Team Jumbo - Visma link ikonka 00:25  
4. BENNETT George Team Jumbo - Visma link ikonka 00:25  
5. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 00:40  
6. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 00:40  
7. THOMAS Geraint link ikonka Team Ineos link ikonka 00:45  
8. MAS Enric Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:46  
9. VAN AVERMAET Greg link ikonka CCC Team link ikonka 00:51  
10. KELDERMAN Wilco link ikonka Team Sunweb link ikonka 00:51  
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 

tour 2
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 76
2. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 59
3. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 54
4. TEUNISSEN Mike Team Jumbo - Visma link ikonka 50
5. VAN AVERMAET Greg link ikonka CCC Team link ikonka 40
6. TRENTIN Matteo Mitchelton - Scott link ikonka 38
 

tour 3
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. WELLENS Tim Lotto Soudal link ikonka 7
2. MEURISSE Xandro Wanty - Gobert Cycling Team 3
3. VAN AVERMAET Greg link ikonka CCC Team link ikonka 2
4. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 1
5. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 1


tour 4
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. VAN AERT Wout Team Jumbo - Visma link ikonka 9:32:39
2. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 00:20
3. MAS Enric Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:26
4. GAUDU David Groupama - FDJ link ikonka 00:37
5. SCHACHMANN Maximilian BORA - hansgrohe link ikonka 00:51
6. MÜHLBERGER Gregor BORA - hansgrohe link ikonka 00:51
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop