Dianie na Tour: Sagan vyrovnal Induraina, Ineos vymenil kolesá od sponzora

11.7.2019, 07:30 | Aktuality zo sveta | Juraj Janoťák
Prvé náročnejšie kopce v tohtoročnej edícii Tour de France máme za sebou, dnes nás čakajú ďalšie, ešte tvrdšie. Ešte predtým sa na podujatí udiali zaujímavé veci. Peter Sagan sa zaradil ku legendám svetovej cyklistiky. Julian Alaphilippe znova dokázal niečo, čo sa naposledy podarilo miláčikovi francúzskych divákov. U Ineosu riešili nové kolesá, ktoré sú výhodnejšie v jazde do kopca. Dylan Groenewegen vie, kam zamieri po Tour de France. 
 
Tretí hromadný dojazd v 106. ročníku Tour de France ovládol Peter Sagan, ktorý suverénnym spôsobom pokoril všetkých súperov. Stalo sa tak v piatej etape, ktorú slovenský cyklista vyhral aj v minulom roku, vtedy si na konto pripísal už druhý triumf v danej edícii. „Ako som povedal po prvých štyroch etapách, musíte byť trpezliví a víťazstvo príde. Vyhrať na Tour de France si vyžaduje silnú formu, dobrú taktiku, ale aj iné veci, ktoré sa musia spojiť. Nie je to také jednoduché. Chcel by som poďakovať svojim kolegom za ich fantastickú prácu, boli brilantní a kontrolovali preteky po celý deň,“ povedal po etape. Sagan si víťazstvom upevnil vedúce postavenie v bodovacej súťaži, po piatej etape vedie o 47 bodov pred druhým Michaelom Matthewsom. Tiež vyrovnal zápisy legiend ako sú Gino Bartali, Mario Cipollini, Miguel Indurain, Robbie McEwen a Erik Zabel v počte etapových prvenstiev na „Starej dáme“
 
 
sagan 19 tour podium okuliare bohfb
Peter Sagan na pódiu v okuliaroch od sponzora (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Spomedzi aktívnych jazdcov sa v počte etapových vavrínov Peter Sagan osamostatnil na tretej pozícii. Viac výhier ako on dosiahli na Tour iba Mark Cavendish, presne 30. víťazstiev, a Marcel Kittel, ktorý svoju kariéru prerušil. Nemec vyhral štrnásť etáp. Len pre zaujímavosť, na piatom mieste je Chris Froome, ktorý na Tour de France preťal cieľovú čiaru ako prvý sedemkrát. Medzi Britom a Saganom je André Greipel s jedenástimi víťaznými zárezmi. Včera trojnásobný majster sveta prepísal históriu Tour ešte raz, a to tak, že sa osamostatnil na šiestom mieste v počte zisku pódiových umiestnení. Sagan sa v najlepšej trojke objavil už 44-krát, pričom na piatu pozíciu Bernarda Hinaulta stráca iba dve pódia. Rekord posledného francúzskeho víťaza Tour môže Peter prekonať už tento rok. Eddy Merckx na prvom mieste sa o svoju pozíciu zatiaľ báť nemusí. Merckx má totiž 63 pódiových umiestnení.
 
Podobne ako v predchádzajúcich dňoch, aj teraz oficiálne dáta ukázali zaujímavé skutočnosti ohľadom včerajšieho záverečného šprintu. Peter Sagan na posledných 500 metrov dosiahol priemernú rýchlosť 57 km/h, čo bolo o 7 km/h pomalšie ako deň predtým Elia Viviani. Štvrtá etapa však bola jednoduchšia ako tá v stredu, takže je logické, že Slovák bol o niečo pomalší. Podobne ako taliansky šprintér v utorok, ani Peter nebol vo včerajšom šprinte najrýchlejším mužom. Jeho maximálna rýchlosť, ktorú dosiahol presne sto metrov pred páskou, bola 65 km/h, v rovnakom čase úplne rovnako rýchlo išiel aj Wout Van Aert. Belgicky mladík však v posledných metroch ešte pridal a svoju maximálku, ktorá bola 68,3 km/h, dosiahol pár metrov pred páskou. Aj preto nakoniec porazil Mattea Trentina. Z pohľadu Petra Sagana treba dodať, že z dvanástich etapových víťazstiev na Tour až osem dosiahol ako nositeľ zeleného dresu.
 
 
tour 19 etapa 05 spurt efefg
Špurt včerajšej etapy (© Ashley Gruber, Jered Gruber || GRUBER IMAGES)
 
 
Víťazstvo Petra Sagana si užil aj majiteľ spoločnosti Bora, ktorý cez víkend nechýbal v Belgicku pri slávnostnom otvorení podujatia. Willi Bruckbauer v rozhovore prezradil, prečo sa rozhodol vstúpiť do cyklistiky. „Chcel som propagovať meno svojej spoločnosti. S mojim rozpočtom sa názov mojej firmy mohol objaviť na dresoch futbalového tímu z druhej ligy, ale ani v prvej lige sa fanúšikovia nepozerajú na sponzorov. Tour de France sledujú milióny ľudí zo 190 krajín, to rozhodlo. Už teraz môžem povedať, že som urobil dobre, pretože záujem o naše služby sa niekoľkonásobne zvýšili, a to v krajinách ako sú Francúzsko, Taliansko alebo Španielsko.“ Bruckbauer sa nebojí toho, žeby doping poškodil meno jeho spoločnosti. „Každý mesiac dostávam výsledky dopingových testov. Teraz sa športovci veľmi často kontrolujú. Abnormality sa zistia rýchlo. Keď sa na svetovom šampionáte v bežeckom lyžovaní odhalila sieť vedúca k jednému lekárovi, požiadal som každého jazdca v tíme, aby mi povedal, či s ním spolupracoval. Všetci povedali nie.“
 
Dianie na Tour sa netočilo iba okolo Petra Sagana. Pozornosť novinárov upútal aj Julian Alaphilippe.  Ten sa stal vôbec prvým Francúzom, ktorý na domácej Grand Tour nosil žlté tričko tri a viac dní, a to od roku 2011. Vtedy jeho majiteľom bol Thomas Voeckler, ktorý sa do neho navliekol po deviatej etape a nosil ho na sebe desať dní. Voeckler verí tomu, že Alaphilippe dnes o dres nepríde. „Myslím si, že by v ňom mohol stráviť osem alebo deväť dní.“ Sám Alaphilippe priznal, že vo štvrtok bude bojovať, ale ak by náhodou o žltý dres prišiel, nebude to brať ako sklamanie. „Som rád, že môžem brániť najcennejší dres a budem ešte šťastnejší, ak sa mi podarí ho udržať ešte aspoň jeden deň. Každý deň strávený v žltom je pre mňa bonus. Viem, že ma čaká ťažký deň, veľa jazdcov bude vo štvrtok útočiť. Dám zo seba maximum. Ak stratím tričko, nebudem to ľutovať, pretože dám zo seba všetko. Bude to pre mňa ďalšia skúsenosť, na ktorú nikdy nezabudnem,“ vyhlásil Alaphilippe.
 
 
alaphilippe 19 tour podium zlty pozera asofab
Julian Alaphilippe (© A.S.O. / Alex Broadway)
 
 
Už včera večer Tim Wellens priznal, že počas šiestej etapy sa nebude pokúšať získavať body v súboji o kráľa hôr. Podľa jeho slov však Lotto Soudal zviditeľní Thomas De Gendt. „Moje nohy neboli výnimočné, takže si myslím, že v šiestej etape budem potrebovať pokojnejší deň. Bude to deň pre Thomasa De Gendta, ktorý bol nešťastný z toho, že sa v stredu nedostal do úniku. Dúfam, že na La Planche des Belles Filles prežije svoj deň slávy. Zároveň si myslím, že som bol poslednýkrát na pódiu preberať bodkovaný dres, asi o neho prídem,“ konštatoval Wellens. Jeho spolubývajúci, De Gendt, tento rok absolvuje všetky tri Grand Tours a na Tour de France atakuje pozíciu najvyťažovanejšieho cyklistu v tejto sezóne. Už pred začiatkom Tour mal na konte viac ako 7800 súťažných kilometrov, čo je spomedzi všetkých cyklistov štartujúcich vo Francúzsku najviac. Viac ako on strávili v sedle iba Tom Bohli, Héctor Carretero a Lluís Mas, ktorí v aktuálnej sezóne absolvovali viac ako 9000 súťažných kilometrov, ale momentálne oddychujú.  
 
Jednou zo zaujímavosti včerajšieho dňa boli kolesá na bicykloch jazdcov Ineosu. Osemčlenná posádka sa predstavila na nových kolesách, ktoré by mali byť výhodnejšie v jazde smerom do kopca. Ich cena na trhu sa pohybuje na úrovni 5000 eur za kus. „Vedenie tímu sa pozerá na všetky detaily. Povedali mi, že sú lepšie, tak ich používam. Ľahšie kolesá sú výhodnejšie, keď stúpate, tak sme ich nasadili už dnes, pretože sme chceli vedieť ako sa budú chovať. Bola by chyba nasadiť ich vo štvrtok, v etape, v ktorej pôjde o veľa. Ja sám už mám s nimi nejakú skúsenosť. Použil som ich už počas tréningu, ale vtedy som ešte nevedel, že či ich použijem aj na Tour alebo nie,“ povedal Geraint Thomas. Ľahšie kolesá nie sú žiadnou novinkou v profi-pelotóne. Portál Cycling Weekly uviedol, že rovnaké kolesá, na akých teraz jazdia pretekári Ineosu využívali už Lance Armstrong a Jan Ullrich. „Tento rok pracujeme s dvomi rôznymi značkami kolies. Shimano zostáva našim hlavným dodávateľom a cenným partnerom nášho tímu,“ dodal Carsten Jeppersen, vedúci technického oddelenia. Spoločnosť Lightweight nie je sponzorom Ineosu, preto britský tím musel všetky kolesá kúpiť, čo poriadne zaťažilo ich rozpočet.
 
 
thomas 19 tour pred startom asofpb
Geraint Thomas (© A.S.O. / Pauline Ballet)
 
 
Po piatej etape rezonovala ešte jedna téma, nadchádzajúci deň. Stúpanie La Planche des Belles Filles nie je žiadnou novinkou na Tour de France, dnes sa na ňom bude finišovať už po štvrtýkrát. Novinkou je však asfalt, ktorý podľa niektorých zdrojov natiahli len pred pár dňami. „Nikto si nie je úplne istý, akú kvalitu bude mať. Verím, že nám ešte ASO dá vedieť presnejšie detaily,“ vyhlásil včera večer Nicolas Portal, športový riaditeľ Ineosu. „Na finálové stúpanie máme v tíme dobré spomienky. Síce sme tu vyhrali iba jedenkrát, ale v etapách, ktoré na tomto kopci končili, sa nám zvyklo dariť. Na konci dňa budeme spokojní, ak naši lídri prídu do cieľa po boku ostatných súperov a nič nestratia. Ak by sme dokázali  nejaký čas získať, bola by to čerešnička na torte,“ pokračoval. Prvýkrát na tomto kopci končila etapa na Tour v roku 2012, vyhral ju Chris Froome. O dva roky neskôr tu ukázal svoju silu Vincenzo Nibali, naposledy zas Fabio Aru. Je zaujímavé, že jazdec, ktorý sa po etape končiacej na stúpaní La Planche des Belles Filles navliekol do žltého trička, vyhral daný ročník Tour. V roku 2012 ním bol Bradley Wiggins, v roku 2014 Nibali a naposledy v roku 2017 to bol Froome.
 
Počas stredy jedna novinka zasiahla aj zoskupenie Jumbo – Visma. Síce Dylan Groenewegen v 106. ročníku Tour ešte etapu vyhrať nedokázal, bol nominovaný na európsky šampionát, ktorý bude hostiť holandské mesto Alkmaar. Groenewegen bude na ME lídrom holandského tímu. „Na šampionát posielame silný a vyvážený výber, myslím si, že nesklame našu dôveru," povedal Koos Moerenhout, tvorca reprezentácie. Z jazdcov, ktorí momentálne súťažia na francúzskych cestách sa do holandskej nominácie dostali ešte Niki Terpstra z Total Direct Energie, Dylan van Baarle z Ineosu a držiteľ žltého dresu Mike Teunissen, kolega Groenewegena. Okrem nich sa v Alkmaare predstavia ešte Tom Leezer z Jumbo - Visma, Ramon Sinkeldam z Groupama - FDJ, Sebastian Langeveld z EF Education First a Elmar Reinders z Roompot - Charles. Už skôr sme informovali, že za Slovensko nastúpi aj Peter Sagan s Jurajom a Erikom Baškom.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo z on-board kamier
 
 
Na „Starej dáme“ sa ich jazdcom ešte nepodarilo poriadne zviditeľniť, ale ich manažmentu áno. Pro-kontinentálny tím Cofidis pokračuje v posilňovaní svojho tímu do budúcej sezóny. Počas včerajšieho dňa sa objavila informácia, že na pozíciu športového riaditeľa ulovili Rika Verbruggheho, belgického národného trénera, ktorý v tomto roku spolupracoval aj s Bahrajnom – Merida. „Bude mať na starosti viac vecí, nebude to "vedľajšia práca" akú mal v Bahrajne,“ tvrdí belgicky novinár Michel Wuyts. Veľmi pozitívne zhodnotil túto správu aj niekdajší belgicky cyklista a v súčasnosti odborník na belgickú cyklistiku José De Cauwer. „Veľmi dôležitý pre tím môže byť pri vyhľadávaní talentov. V belgickej reprezentácii tiež vyhľadával mladých a perspektívnych jazdcov, takže môže do Cofidisu dotiahnuť nejaké prospekty.“ De Cauwer sa však obáva, že Verbrugghe si na seba berie veľké množstvo práce a nemusí ju zvládať. „Z tohto hľadiska sa na to pozerám kriticky. Tiež pri tvorení belgickej nominácie na MS alebo ME môžu dostávať prednosť jazdci Cofidisu. Nesmieme zabudnúť, že Verbrugghe je švagor Grega Van Avermaeta. Na druhú stranu si myslím, že ide o zodpovedného človeka, ktorý bude veľmi opatrný, aby neurobil žiadne chyby.“
 
Na tak prestížnom podujatí, akým je Tour de France, nechýba ani prezident Medzinárodnej cyklistickej únie. David Lappartient je Francúz a práve počas najslávnejších cyklistických pretekov sa on a členovia UCI rozhodli, že poprosia fanúšikov o pomoc s cieľom urobiť tento šport ešte atraktívnejším. Za týmto účelom bol vytvorený dotazník v ôsmich jazykových prevedeniach, ktorý je prístupný na oficiálnej stránke UCI. „Pre rozvoj športu je nevyhnutné poznať názor nielen cyklistov alebo rôznych zainteresovaných strán, ale aj širokej verejnosti. To znamená fanúšikov, ktorí sledujú cyklistiku každý deň a tiež tých, ktorí ju sledujú iba príležitostne,“ povedal Lappartient. UCI spustila prieskum včera a trvať bude do utorka 16. júla, kedy je na Tour prvý odpočinkový deň. Najvyšší orgán vo svete cyklistiky sa snaží divákov motivovať, a to tak, že každý človek, ktorý sa do prieskumu zapojí má šancu vyhrať lístok na svetový šampionát v Yorkshire. „Ponúkame šancu vyjadriť svoj názor každému divákovi. Všetkým, ktorí sa do prieskumu zapoja už teraz ďakujem. Vyplniť dotazník trvá iba niekoľko minút.“ Postrehy fanúšikov následne prekonzultuje Riadiaci výbor UCI.
 
 
Výsledky 5. etapy
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 4:02:33 120
2. VAN AERT Wout Team Jumbo - Visma link ikonka 00:00 50
3. TRENTIN Matteo Mitchelton - Scott link ikonka 00:00 25
4. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:00 15
5. VAN AVERMAET Greg link ikonka CCC Team link ikonka 00:00 5
6. SIMON Julien Cofidis, Solutions Crédits 00:00  
7. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 00:00  
8. POLITT Nils Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:00  
9. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 00:00  
10. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy
 

gc quickstep
Priebežné poradie pretekov po etape
1. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 18:44:12  
2. VAN AERT Wout Team Jumbo - Visma link ikonka 00:14  
3. KRUIJSWIJK Steven Team Jumbo - Visma link ikonka 00:25  
4. BENNETT George Team Jumbo - Visma link ikonka 00:25  
5. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 00:40  
6. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 00:40  
7. THOMAS Geraint link ikonka Team Ineos link ikonka 00:45  
8. MAS Enric Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:46  
9. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 00:50  
10. VAN AVERMAET Greg link ikonka CCC Team link ikonka 00:51  
 
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 

tour 2
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 144
2. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 97
3. VIVIANI Elia link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 92
4. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 88
5. TRENTIN Matteo Mitchelton - Scott link ikonka 75
6. TEUNISSEN Mike Team Jumbo - Visma link ikonka 64
 
 
tour 3
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. WELLENS Tim Lotto Soudal link ikonka 17
2. SKUJINŠ Toms Trek - Segafredo link ikonka 9
3. MEURISSE Xandro Wanty - Gobert Cycling Team 6
4. CLARKE Simon EF Education First Pro Team link ikonka 4
5. VAN AVERMAET Greg link ikonka CCC Team link ikonka 2
6. KELDERMAN Wilco link ikonka Team Sunweb link ikonka 1
 
 
tour 4
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. VAN AERT Wout Team Jumbo - Visma link ikonka 18:44:26
2. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 00:26
3. MAS Enric Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:32
4. GAUDU David Groupama - FDJ link ikonka 00:43
5. BENOOT Tiesj Lotto Soudal link ikonka 01:05
6. CICCONE Giulio Trek - Segafredo link ikonka 01:29
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop