Dianie na Tour: Na La Planche sa išlo veľmi rýchlo, Ciccone ako Pantani

12.7.2019, 06:30 | Aktuality zo sveta | Tomáš Šandor
V šiestej etape sa obliekol do žltého dresu tretí jazdec, pričom Giulio Ciccone nemal v pláne štartovať na Tour. Včerajší cieľový výstup len potvrdil veľkú kvalitu vrchárov a aj vyrovnanosť medzi nimi a v tíme Ag2r neskladajú zbrane po nevydarenom začiatku pretekov.
 
Giulio Ciccone sa prezentoval v prvej horskej etape presne takým istým spôsobom, akým sa presadil na Gire. Aj keď nevyhral etapu, v úniku vybojoval maillot jaune. Najcennejší dres získal o sekundy a prvýkrát na podujatí sa ukázala sila špeciálneho bonusového šprintu, ktorý tentoraz stál na vrchole Col des Chevréres. Bez týchto ôsmich sekúnd by nebol vyzliekol Alaphilippa. "Nebol som spokojný, že som skončil druhý, a tiež mi bolo povedané, že som druhý v klasifikácii. Ale potom mi náhle oznámili, že som vybojoval žltý dres. Bolo to neuveriteľné. Toto je moja prvá Tour de France, ale po tomto úspechu sa všetko mení. Mojím hlavným cieľom bolo Giro a nemal som v pláne jazdiť na Starej dáme. Videli sme však moju formu a rozhodli sme sa, že budem pomáhať Richiemu a budem získavať nové skúsenosti. Náš cieľ zostáva rovnaký. Napriek môjmu žltému dresu máme stále len jedného lídra," povedal taliansky jazdec a teda nezískal žiadne prehnané ambície.
 
 
alaphilippe 19 landa tour sotolina movfb
Giulio Ciccone (© A.S.O. / Pauline Ballet)
 
 
Zaradil sa do malej skupiny pretekárov, ktorí sa dostali pri svojom debute na Tour na vedúcu priečku v klasifikácii. V minulom roku to dokázal aj Fernando Gaviria, pamätáme si aj Jana Bakelantsa v sezóne 2013 a v tomto tisícročí sa presadili takýmto spôsobom aj Rinaldo Nocentini a Linus Gerdemann. Giulio Ciccone sa stal po dlhom čase prvým jazdcom, ktorý po výhre vo vrchárskej súťaži na Gire obliekol žltý dres na Tour. A predtým sa to nepodarilo nikomu inému ako Marcovi Pantanimu v jeho legendárnom roku 1998. Naposledy vyhral vrchársku súťaž na Gire a Tour v jednom roku Claudio Chiappucci v sezóne 1992.
 
Keď sme spomínali Rinalda Nocentiniho, taliansky jazdec prišiel o žltý dres v ročníku 2009 v pätnástej etape a bol to ten deň, keď Alberto Contador zničil súperov na stúpaní Verbier. Doteraz je to považené za jeden z vôbec najrýchejších šprintov do kopca, keď dosiahol VAM 1864 m/h (rýchlosť, koľko sa dokáže nastúpať výškových metrov v jednej hodine). La Planche des Belles Filles je o čosi kratší kopec ako Verbier, ale je zaujímavé, že včera až štrnásť jazdcov dokázalo prekročiť hodnotu VAM 1800 m/h. A to sú mimoriadne hodnoty a navyše zriedkavé. Svedčí to o tom, že na tohtoročnej Tour sa pôjde mimoriadne rýchlo, a keďže konkurencia je vyrovnaná, môžeme sa tešiť na parádne vrchárske súboje. Z hľadiska výkonnosti sa však nikto z nich nevyrovnal vtedajšiemu Albertovi Contadorovi, ktorý prešiel Verbier s výkonom 6,7 W/kg. Thomas a spol. dosiahli hodnotu v okolí 6,3 W/kg.
 
 
alaphilippe 19 landa tour sotolina movfb
Julian Alaphilippe a Mikel Landa (© SprintCycling / Movistar Team)
 
 
Tím Ineos ešte nepredviedol svoje strojové vrchárske tempo, čo si šetrí na neskôr, ale vo finále sme mohli vidieť, že privilegovaným jazdcom je predsa len Geraint Thomas. Keď na konci zostal v hlavnej len no spoločne s Bernalom, bolo to kolumbijský jazdec, ktorý mu pomáhal a sledoval aj Alaphilippov nástup. A veľkú spokojnosť s Thomasovou momentálnou formou vyjadril aj Nicolas Portal. "Dúfal som, že tomu bude tak, že Geraint ukáže na začiatku Tour výbornú výkonnosť. V tímovej časovke bol super, super silný a aj na konci piatej etapy sa mu išlo veľmi dobre, hoci niektorí jeho konkurenti trpeli kvôli rýchlemu tempu. Na La Planche pred cieľom zatlačil na pílu a vydržalo mu to až do konca, takže ukázal, že je najsilnejší. Bola to len šiesta etapa, ale poskytla nám veľkú nádej," vyjadril sa športový riaditeľ tímu, ktorý si môže užívať obidvoch svojich najlepších cyklistov na vysokých priečkach v GC.      
 
Karty sa odkryli aj v Movistare. Alejandro Valverde bude skutočne pracovať pre svojich dvoch mladších kolegov a Mikel Landa plánuje v kopcoch pôsobiť ako rozbuška. Na včerajšom cieľovom stúpaní mu to ešte nevyšlo, ale bola to len testovacia jazda. "Cítim som sa dobre a chcel som to potvrdiť na La Planche. Bol som zvedavý, či niekto zaútočí so mnou alebo ako sa vyvinie situácia v hlavnej skupine, no na takýchto prudkých sklonoch sa všetci sústredia najmä na finálne úseky. Rozdiely sa nedali vytvoriť, ale sme sebavedomí pred nasledujúcimi horskými etapami," povedal pretekár, ktorý si stále trúfa po Gire na francúzsky úspech.
 
 
alaphilippe 19 landa tour sotolina movfb
Mikel Landa a jeho útok (© SprintCycling / Movistar Team)
 
 
Sklamanie zavládlo v celku Ag2r. Romain Bardet prežil zlý deň na La Planche a dostal ďalšiu nečakanú časovú stratu. Manažér tímu Vincent Lavenu však nechce robiť unáhlené závery. "Na záverečnom kopci vybuchol, ale stáva sa to. Toto je cyklistika na najvyššej úrovni, kde hrá rolu množstvo faktorov, a nie matematika, kde stále platí, že jedna plus jedna je dva. Tour stále len začína a určite budeme mať pred sebou aj pekné dni, kde dokážeme predviesť pekné veci. Musíme zostať optimistickí a potlačiť sklamanie. Teraz bude záležať aj na Romainovej morálnej sile," a dodal, že ešte nezahodili za hlavu celkové poradie. Stále sa hrá o veľa.
 
S výnimkou šprintérskych etáp si užívajú podujatie Tim Wellens a Thomas de Gendt. Dobrí kamaráti sa stretli v brejku šiestej etapy a Wellens potvrdil lídra bodkovaného dresu. Okrem toho získal aj červené číslo, no podľa neho si tento honor viac zaslúži jeho kolega. "Po piatej etape som bol unavený a myslel som si, že si potrebujem jeden deň oddýchnuť. Ale na štarte som sa cítil dobre a nestálo veľa úsilia, aby som sa dostal do úniku. Veľmi mi pomohlo, že vpredu bol so mnou Thomas. Keď na konci zaútočil, mohol som len sledovať mojich súperov a šetriť energiu. Cenu za najbojovnejšieho jazdca by mal dostať on, asi mu ju dám. Verím, že bodkovaný dres udržím ešte niekoľko dní. Budem bojovať zo všetkých síl." Musí sa preto dobre pripraviť na víkendové previerky v Centrálnom Masíve.
 
 
wellens 19 de gendt tour unik asofpb
Tim Wellens a Thomas de Gendt (© A.S.O. / Pauline Ballet)
 
 
Prví pretekári opustili podujatie až v šiestej etape. Je to pomerne neskoro, lebo v minulých dvoch ročníkoch končili jazdili už v úvodných dvoch etapách. Patrick Bevin z tímu CCC spadol vo štvrtej etape a poranil si rebrá, ale pokračoval ďalej. Absolvoval aj celú piatu etapu, ale potom sa už ozvali bolesti zlomených rebier, čo sa podľa tímového lekára naplno prejaví len niekoľko dní po náraze, a na šiestu etapu ani nenastúpil. V priebehu včerajšej prebierky skončil Nicolas Edet (Cofidis). Šikovný francúzsky útočný jazdec sa už postavil na štart chorý, na trati si bol aj pýtať nejaké lieky od lekára pretekov, celý čas sa pohyboval za balíkom a napokon skončil, lebo by asi nestihol časový limit.
 
Zaujímavý pohľad na relatívne pokojný začiatok Tour, aspoň z pohľadu hromadných a ťažkých pádov, priniesli tímoví lekári Servaas Bingé (Lotto-Soudal) a Joost De Maeseneer (Wanty Gobert). Podľa nich to mohol ovplyvniť aj aktuálny zákaz tramadolu ako lieku tradične používaného proti bolesti (doslova zabijak bolesti), po ktorého použití jazdci pretekali agresívnejšie a neohľaduplnejšie. Bez jeho účinkov sa pohybujú na trati koncentrovanejšie.
 
 
Výsledky 6. etapy
1. TEUNS Dylan Bahrain Merida Pro Team link ikonka 4:29:03 120
2. CICCONE Giulio Trek - Segafredo link ikonka 00:11 50
3. MEURISSE Xandro Wanty - Gobert Cycling Team 01:05 25
4. THOMAS Geraint link ikonka Team Ineos link ikonka 01:44 15
5. PINOT Thibaut link ikonka Groupama - FDJ link ikonka 01:46 5
6. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 01:46  
7. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 01:51  
8. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe link ikonka 01:51  
9. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 01:53  
10. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 01:53  
128. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 20:38  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy
 

yellow trek
Priebežné poradie pretekov po etape
1. CICCONE Giulio Trek - Segafredo link ikonka 23:14:55 25
2. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:06  
3. TEUNS Dylan Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:32  
4. BENNETT George Team Jumbo - Visma link ikonka 00:47  
5. THOMAS Geraint link ikonka Team Ineos link ikonka 00:49  
6. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 00:53  
7. PINOT Thibaut link ikonka Groupama - FDJ link ikonka 00:58  
8. KRUIJSWIJK Steven Team Jumbo - Visma link ikonka 01:04  
9. WOODS Michael EF Education First Pro Team link ikonka 01:13  
10. URÁN Rigoberto EF Education First Pro Team link ikonka 01:15  
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 

tour 2
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 144
2. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 98
3. VIVIANI Elia link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 92
4. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 88
5. TRENTIN Matteo Mitchelton - Scott link ikonka 75
6. TEUNISSEN Mike Team Jumbo - Visma link ikonka 64
 
 
tour 3
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. WELLENS Tim Lotto Soudal link ikonka 43
2. CICCONE Giulio Trek - Segafredo link ikonka 30
3. MEURISSE Xandro Wanty - Gobert Cycling Team 27
4. TEUNS Dylan Bahrain Merida Pro Team link ikonka 13
5. BERHANE Natnael Cofidis, Solutions Crédits 13
6. SKUJINŠ Toms Trek - Segafredo link ikonka 9
 
 
tour 4
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. CICCONE Giulio Trek - Segafredo link ikonka 23:14:55
2. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 00:53
3. MAS Enric Deceuninck - Quick-Step link ikonka 01:23
4. GAUDU David Groupama - FDJ link ikonka 01:52
5. GESBERT Élie Team Arkéa Samsic 33:17
6. GRELLIER Fabien Team Total Direct Energie 41:04
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop