Reakcie: Van Aert si nebol istý výhrou, Porta a Landu zastavili diváci, Sagan skoro spadol

15.7.2019, 19:30 | Aktuality zo sveta | Juraj Janoťák
Záverečný diel prvého týždňa bol plný prekvapení. Hromadnú koncovku vyhral Wout Van Aert, ktorému sa nepozdávalo, že jeho kolega je až v tretej skupine. Veľké rošády nastali aj medzi favoritmi na celkové víťazstvo. Geraint Thomas sa tešil zo strát súperov, Thibaut Pinot si nedával pozor na jazyk. Smutní boli aj Jakob Fuglsang a Mikel Landa. To Peter Sagan zhodnotil etapu kladne. 
 
Posledná etapa pred dňom voľna bola poriadna divočina. Wout Van Aert aj napriek mladému veku ňou preplával ako skúsený plavec a vôbec po prvýkrát v kariére si mohol povedať, že vyhral etapu na Tour de France. Van Aert nechápal, že ani jeden z elitných šprintérov nedostal bicykel do cieľa skôr ako on. "Vyhral som etapu na svojej prvej Tour de France. Nemôžem tomu uveriť, že som v šprinte porazil všetkých šprintérov," opísal svoje prvotné dojmy. Belgičan pritom sledoval, že sa etapa pre jeho tím nevyvíja zrovna najlepšie. "Keď zafúkalo a vytvorili sa tri skupiny, myslel som si, že je to pre nás zlá situácia. George zaostal a jeho strata narástla. Steven však bol na správnom mieste, povedal mi, že je v poriadku, tak som sa rozhodol zašprintovať."
 
 
van aert 19 tour podium asoftm
Wout Van Aert (© A.S.O. / Thomas Maheux)
 
 
Van Aert na tohtoročnej Tour nešprintoval po prvýkrát, takže už vedel, akých chýb sa má vyvarovať. Dnes sledoval súperov a vyčkával. "V predchádzajúcich pokusoch som zvykol začať šprintovať skoro, ale tentoraz som čakal na správny okamih. S Vivianim to bol súboj hlava-nehlava, ale nakoniec som vyhral asi o palec. Myslím si, že na tom nezáleží." Pretekár Jumbo - Visma ešte dodal, že síce sa na páske radoval z výhry, nebol si ale istý, že je víťaz. Spomenul si však na rady svojho kolegu Dylana Groenewegena. "Pomyslel som si, hopá, čo som to urobil? Nebol som si vôbec istý tým, že som vyhral. Dylan mi povedal, že keď vyhrám, mám zdvihnúť ruku. Ak tam nie sú kamery a cieľová fotografia, tak zdvihnutá ruka mi môže vyhrať preteky," smial sa Van Aert.
 
Druhý v pondelok skončil Elia Viviani, ktorý súboj o etapu prehral iba o štvrť kolesa. Viviani so sklonenou hlavou opustil scénu, ale novinárom z talianskeho denníku La Gazzetta dello Sport sa ho predsa len podarilo zastaviť. "Van Aert bol dnes vôbec tým najrýchlejším. Snažil som sa, ale po férovom súboji som skončil druhý. Taká je cyklistika." Viac z jeho úst už nevyšlo.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo posledného kilometra
 
 
Ďalšiu ponúknutú šancu na výhru zahodil Caleb Ewan a uvedomoval si to aj on sám. Šprintér Lotta Soudal sa vo finále držal vpredu, lenže nakoniec to zhodnotil ako chybu. "Toto je ďalšia premeškaná príležitosť, som veľmi sklamaný. Bolo to pekné finále, trochu do kopca. Myslel som si, že jazdec Sunwebu ma rozbehne, ale on sa zastavil. Mal som sa držať vzadu a začať šprintovať ako prvý, ale už to nemôžem zmeniť." Ewan nesúhlasil s tým, že by mu došli sily. Len keď si porovnal rýchlosť svoju a dnešného víťaza, vedel, že je po boji. "Nie je to tak, že by som začal šprintovať príliš skoro, skôr išlo o to, že vpredu sme išli pomaly a za nami sa išlo rýchlejšie. Keď som videl Van Aerta ako ide okolo mňa, vedel som, že je koniec. Zistil som, že aj keď v koncovke chýba Groenewegen, je veľmi ťažké poraziť Jumbo. Sú veľmi silní," uviedol Ewan. 
 
Najväčšiu podporu pred šprintom mal Michael Matthews, ktorému vpredu robilo spoločnosť až päť jazdcov Sunwebu. Ani túto prevahu nedokázal premeniť na výhru, v cieli obsadil štvrté miesto. "Dnes bola na programe hektická etapa, v ktorej hral kľúčovú úlohu bočný vietor. Chlapci boli na to dobre pripravení, až v šestici sme boli v čelnej skupine." Matthews hodnotil svoje pôsobenie v šprinte ako nedostatočné, ale novinárom nepovedal, čo mohol urobiť inak. "Mohol som sa na nich spoľahnúť tiež vo finále, odviedli dobrú robotu. Je preto pre mňa sklamaním, že som ju nedokázal zužitkovať a bol som iba štvrtý. Stále je pred nami niekoľko príležitostí, budem sa snažiť ich využiť."
 
 
tour 19 etapa 10 spurt 2 asofab
Špurt etapy (© A.S.O. / Alex Broadway)
 
 
Do hromadnej koncovky zasiahol tiež Peter Sagan, ktorý opäť predviedol, že jazda na vetre mu nerobí žiadne problémy. Peter na začiatok opísal, v čom bola dnešná previerka zradná. "Bol to nervózny deň so silným bočným vetrom a veľkým množstvom útokov. Museli sme zostať sústredení a ostražití na každom jednom kilometri. Myslím si, že sme odviedli dobrú prácu. Emu a Patrick skončili vo vedúcej skupine a získali nejaký čas." Zo svojho pohľadu opísal aj bitku o prvé miesto v desiatej etape. "Ohľadom šprintu, dalo sa očakávať, že bude rýchly. Moje piate miesto a získané body ma udržali vo vedení v bodovacej súťaži," ukončil reakciu pre tímovú stránku v pozitívnom duchu. 
 
V cieľovom meste nechýbali ani slovenskí novinári, ktorým Peter Sagan prezradil viac. "Dnes sme sa vozili 217 kilometrov, na vetre. Potom sme sa rozdelili a prišli sme do šprintu a rozprávky bol koniec," zažartoval na začiatok a ďalej už bol vážnejší. "Pozícia do šprintu bola dobrá, len akurát som myslel, že na to že vpredu boli šiesti zo Sunwebu, tak by to mohli rýchlejšie rozbehnúť. Nakoniec sa to zozadu nahrnulo dopredu a zostal som chvíľu trochu zatvorený. Potom som skoro spadol, ale nakoniec som začal špurovať. Bol som piaty, takže v pohode," povedal pre Samuela Brečku z RTVS.
 
 
sagan 19 tour etapa kwiatek bohfb
Peter Sagan s Michalom Kwiatkowskim (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Po prvom týždni je majiteľom žltého dresu domáci Julian Alaphilippe, ktorý sa už v pondelok večer tešil z toho, že zajtra nebude musieť súťažiť. "Bol to pekný deň v žltom, a som naozaj veľmi šťastný, že je zajtra deň odpočinku," odfrkol si Alaphlippe. Jazdec celku Deceuninck - Quick-Step sa pozrel aj na dnešné finále. "Vedeli sme, že to bude ťažké vo finále a my sme v ňom nechceli urobiť žiadnu chybu. Bohužiaľ, nevyhrali sme etapu, ale urobili sme všetko, čo sme mohli urobiť. Snažili sme sa ísť na Eliu, ktorý bude určite veľmi sklamaný." Alaphlippe si nemyslí, žeby desiata etapa definitívne rozhodla o víťazovi tohtoročnej edície, aj keď vie, že niektorým jazdcom sa cesta za vytúženým snom o dosť skomplikovala. "No, možno dnes nestratili šancu vyhrať Tour, ale nikdy nie je dobré strácať čas," upozornil Francúz.
 
Do výhodnej pozície sa v desiatej etape dostali Geraint Thomas a Egan Bernal. Walesan si to hneď uvedomil, pondelok hodnotil veľmi pozitívne. "Nemohol som si želať nič lepšie. Nakoniec to bol pre mňa veľmi dobrý deň." Thomas priznal, že v Ineose kalkulovali s vetrom, ale na začiatku sa nezdal byť dostatočne silný na to, aby na ňom niekto zaostal. "Chceli sme roztrhať balík o niečo skôr, lenže vietor nebol dosť silný. Potom nasadilo tempo EF, neskôr Quick-Step, a my sme boli zakaždým veľmi pozorní. Pripravení na čokoľvek." Obhajca vlaňajšieho prvenstva si všimol, že jeho najväčší súperi nezvládli pozičný súboj, preto nakúpili veľkú porciu sekúnd. "Tento výsledok je obzvlášť dobrý, pretože sme ho neočakávali. Myslím si, že ostatní adepti nemali dobrú pozíciu v balíku, preto dnes stratili cez minútu a pol. Tak to je."
 
 
bernal 19 tour biely podium asofpb
Egan Bernal už v bielom drese (© A.S.O. / Pauline Ballet)
 
 
Peter Sagan nebol jediným jazdcom Bory - hansgrohe, ktorý na konci prvého týždňa mohol žiariť spokojnosťou. Emanuel Buchmann dnes nič nestratil, práve naopak, na svoju stranu získal výhodu. "Veľké ďakujem patrí všetkým spolujazdcom, ktorí dnes urobili obrovskú prácu. Stále jedným okom sledovali mňa a Patricka a dávali pozor, aby sme boli stále na čele. Všetko sa ukázalo ako výborné, som veľmi šťastný. Bol som schopný získať nejaký čas na svojich súperov v GC, napriek tomu musíme byť stále veľmi opatrní. Tá pravá bitka sa začne na konci tohto týždňa, ešte sa nič nerozhodlo. Je to určite dobré prísť do prvých etáp v Pyrenejach s nejakou výhodou," citovala nemeckého cyklistu oficiálna stránka tímu.
 
Zatiaľ veľmi dobrý výkon na domácej Grand Tour predvádzal v úvodných deviatich dňoch Thibaut Pinot, lenže dnes na vetre stratil výhodnú pozíciu, ktorú si vybudoval a bolo na ňom cítiť, že je poriadne nahnevaný. Vôbec si nedával servítku pred ústa. "Čo chcete, aby som vám povedal? Nemám vám čo povedať, bol to deň na dve veci. Je to tak," a odišiel sa schovať do tímového autobusu. Športový riaditeľ Groupama - FDJ tiež nebol dvakrát nadšený, ale povedal viac. "Videli ste to lepšie ako my všetci. Všetci vieme, že sa zdvihol vietor, bojovali sme, ale nakoniec sme na ňom zaostali. Nie je to ale koniec Tour," upozornil Philippe Mauduit, ktorý ďalej odmietol kritizovať svojich jazdcov. "Nechcem nič predčasne hodnotiť, takže neviem vám teraz povedať, či to bola chyba mojich chlapcov. Musíme o tom ešte diskutovať, tiež o situáciách, kedy je v pelotóne panika."
 
 
tour 19 etapa 10 spurt 2 asofab
Ilustračný záber z etapy (© A.S.O. / Pauline Ballet)
 
 
Spolu s Pinotom prišiel do cieľa tiež Richie Porte, ale ani on nemal po desiatej etape na tvári úsmev. Bolo vidieť, že je smutný, ale snažil sa zostať v bojovnej nálade. "Som sklamaný, ale preteky pokračujú. Celkom veľa hráčov v celkovej klasifikácii dnes stratilo. Takže všetci budeme musieť niečo vymyslieť. Stále existuje dosť veľa šancí." Portemu sa do cesty nepostavil iba vietor, ale aj diváci. Práve kvôli nim sa ocitol na konci pelotónu. "Vedeli sme, že tam prídu fanúšikovia. Musel som sa im vyhnúť a ocitol som sa na chvoste. V tom momente mi ušlo čelo a už som sa nemohol do neho vrátiť. Stála proti mne veľká sila. Vrátiť sa naspäť nebolo jednoducho možné," pokrčil ramenami pred reportérom a odišiel.
 
Ani Jakob Fuglsang sa nedokázal udržať v čelnej skupine a do cieľa prišiel s mankom 1:40. Líder Astany po etape vedel, čo dnes urobil on a jeho tím zle. "Mali sme byť vpredu. Mali sme na trati človeka, ktorý sledoval počasie a vietor. V mieste, kde prišlo k rozdeleniu, sme si nemysleli, že je ideálne. Bohužiaľ," smútil dánsky cyklista. Fuglsang veril, že ešte sa dokážu vrátiť dopredu. "Vážne som si myslel, že sa vrátime naspäť, ale asi to tak nemalo byť. Dúfam, že to pre mňa neznamená koniec," citovala pretekára dánska televízia BT. Na tej istej stanici sa o svoj názor podelil aj športový riaditeľ Astany. Lars Michaelsen svojho zverenca trochu skritizoval. "Myslím si, že bol nepozorný. Keby bol vpredu, bol by v prvej skupine. Je to jeho chyba. Kolegovia potom robili, čo mohli. Skoro ho priniesli naspäť, ale následne vybuchli. Jakob však jediný, kto dnes stratil čas. Je pred nami ešte veľa etáp."
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo z on-board kamier
 
 
Z najväčších adeptov na víťazstvo prišiel do cieľa ako posledný Mikel Landa. Jeden z dvoch lídrov tímu Movistar neustál chaotickú situáciu v pelotóne a zrazu bol medzi divákmi. "Bol to šok. V jednom okamihu som sedel na bicykli a hneď v druhom som bol na zemi obklopený divákmi. Našťastie som spadol do trávy, takže nemám žiadne zranenia. Bol som schopný pokračovať a moji kolegovia mi veľmi pomohli v tejto ťažkej situácii. Môžem byť rád, že je to "iba" časová strata," povedal pre tímový web. Svoju poznámku pridal aj Nairo Quintana, ktorého mrzelo, že Landa mal dnes veľkú smolu. Nevadilo mu, že všetci kolegovia išli ku nemu. "Hneď ako Mikel spadol, celý tím sa zastavil a snažil sa mu pomôcť. So mnou zostal iba Alejandro, ktorý mi pomáhal brániť moju pozíciu. Potom sme už pre Mikela nemohli veľa urobiť, inak by som aj ja stratil čas."
 
 
Výsledky 10. etapy
1. VAN AERT Wout Team Jumbo - Visma link ikonka 4:49:39 120
2. VIVIANI Elia link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:00 50
3. EWAN Caleb link ikonka Lotto Soudal link ikonka 00:00 25
4. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 00:00 15
5. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 00:00 5
6. PHILIPSEN Jasper UAE Team Emirates link ikonka 00:00  
7. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:00  
8. TRENTIN Matteo Mitchelton - Scott link ikonka 00:00  
9. NAESEN Oliver Ag2r La Mondiale link ikonka 00:00  
10. VAN AVERMAET Greg link ikonka CCC Team link ikonka 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky etapy
 
 
gc quickstep
Priebežné poradie pretekov po prvom týždni
1. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 43:27:15 25
2. THOMAS Geraint link ikonka Team Ineos link ikonka 01:12  
3. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 01:16  
4. KRUIJSWIJK Steven Team Jumbo - Visma link ikonka 01:27  
5. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe link ikonka 01:45  
6. MAS Enric Deceuninck - Quick-Step link ikonka 01:46  
7. YATES Adam link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 01:47  
8. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 02:04  
9. MARTIN Daniel link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 02:09  
10. CICCONE Giulio Trek - Segafredo link ikonka 02:32  
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 

tour 2
Priebežné poradie bodovacej súťaže po prvom týždni
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 229
2. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 167
3. VIVIANI Elia link ikonka Deceuninck - Quick-Step link ikonka 153
4. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 151
5. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 105
6. TRENTIN Matteo Mitchelton - Scott link ikonka 101
 

tour 3
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po prvom týždni
1. WELLENS Tim Lotto Soudal link ikonka 43
2. DE GENDT Thomas Lotto Soudal link ikonka 37
3. CICCONE Giulio Trek - Segafredo link ikonka 30
4. MEURISSE Xandro Wanty - Gobert Cycling Team 27
5. BERHANE Natnael Cofidis, Solutions Crédits 20
6. TEUNS Dylan Bahrain Merida Pro Team link ikonka 13
 
 
tour 4
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po prvom týždni
1. BERNAL Egan Team Ineos link ikonka 43:28:31
2. MAS Enric Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:30
3. CICCONE Giulio Trek - Segafredo link ikonka 01:16
4. GAUDU David Groupama - FDJ link ikonka 03:16
5. DE PLUS Laurens Team Jumbo - Visma link ikonka 25:03
6. MÜHLBERGER Gregor BORA - hansgrohe link ikonka 29:45
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop